香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家比完賽後會唔會有氣喘的感覺? [打印本頁]

作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-2 11:44
標題: 大家比完賽後會唔會有氣喘的感覺?
我這二個月內比賽了3個10k賽事, 但跑完後一個半小時內都會氣喘到咳, 唔係一次半次, 而是次次, 究竟是我心肺功能差, 還是換唔到氣呢! 有沒有c hing曾經試過,
作者: di692    時間: 2009-1-2 12:35
試試多用口鼻一齊吸呼氣,淺吸深呼!!
作者: B    時間: 2009-1-2 17:18
我通常跑完一陣就變翻正常呼吸0架喎~
作者: cu83    時間: 2009-1-2 21:04
原帖由 BHa 於 2-1-2009 17:18 發表
我通常跑完一陣就變翻正常呼吸0架喎~

我都係跑完一陣就無事!!
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-2 21:39
原帖由 cu83 於 2009-1-2 21:04 發表

我都係跑完一陣就無事!!

X2
作者: ar125    時間: 2009-1-3 01:16
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-1-2 11:44 發表
我這二個月內比賽了3個10k賽事, 但跑完後一個半小時內都會氣喘到咳, 唔係一次半次, 而是次次, 究竟是我心肺功能差, 還是換唔到氣呢! 有沒有c hing曾經試過,

ching 你跑完後一個半小時內都會氣喘到咳,有冇頭暈,作嘔同胸口不適?

正常跑完後幾分鐘呼吸會正常番!
作者: blurmax    時間: 2009-1-3 01:19
Better consult your family doctor wor coz such effect is uncommon to runners

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: wilson    時間: 2009-1-3 10:18
跑完應該會慢慢好番!
作者: schnix    時間: 2009-1-3 13:19
Ching 要請教下醫生啦, 就算剛開始練跑都唔會有哩個問題, 睇下醫生有咩意見啦
作者: Gary-Kwan    時間: 2009-1-3 15:43
都是到醫生處 check 下身體有冇問題好 D ..
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-3 21:17
標題: 回復 6# 的帖子
沒有頭暈, 作嘔同胸口不適, 但感覺好易有點氣管收窄, 呼吸唔暢, 咳完一陣就沒有事

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2