香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2018.01.28 石垣島馬拉松 [打印本頁]

作者: wlau    時間: 2017-10-10 11:49
標題: 2018.01.28 石垣島馬拉松

新一屆石垣島馬拉松可以報名了, 比賽位於沖繩縣既石垣島, 可以坐每個禮拜兩班既直航或去沖繩轉機去石垣, 如果時間比較趕, 經沖繩轉機會方便D , 因為每日都有多班航機往返沖繩及石垣島之間, 而香港去沖繩既航班有三間航空公司提供, 相對會易BOOK D.
而石垣本身係一個小島, 無乜大型既交通工具, 巴士班次會比較少, 最好搵有國際車牌既FRIEND 一齊去, 一日都應該玩得晒個島, 但石垣玩晒代表無野玩? 唔係, 石垣週邊既海域D 水好靚, 藍水清透, 係一個絕佳既潛水地方, 而週邊更有多個外島可以遊玩, 包括星砂出產地竹富島等, 而因為光害比較少, 石垣夜晚去山上, 係有機會見到銀河, 如果唔以一個快閃而想休閒為目的既馬拉松旅遊, 石垣係一個幾好既推介

以下為官方網頁連結, 有與趣可以入去睇下

http://www.ishigakijima-marathon.jp

P.S 完賽版係一塊燒瓷來, 都幾大塊.. 唔同其他既金屬完賽牌, 最少唔會生锈先..

作者: brucekin9    時間: 2017-10-10 14:24
推介+++
今年去過石垣,燒肉石垣牛和AGU豬非常好食。竹富島四周都是貓!島上可以乘坐著名的水牛車觀光,也可以選擇騎單車環島遊。波照間島,大多是來自於南十字星和日本最南可買日本最南端証!
作者: porpor    時間: 2017-10-10 19:23
多謝分享 :)
作者: craig    時間: 2017-10-11 13:58
多謝分享資訊
作者: brucekin9    時間: 2017-10-13 16:39
HK Express 來回價約1451港元(不含行李)很便宜,大家快買
作者: nihathk    時間: 2018-9-28 23:30
請問如跑24k或10k都有紀念TEE同完賽牌嗎? THX
作者: wlau    時間: 2018-9-29 15:05
nihathk 發表於 2018-9-28 23:30
請問如跑24k或10k都有紀念TEE同完賽牌嗎? THX

如果只係根據大會情報, 佢既完賽牌應該係所有組別都有, 但TEE 我唔記得有TEE 送.. 要返去睇睇先..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2