香港長跑網 - 長跑長友

標題: 邊度有呢隻肌肉貼賣? [打印本頁]

作者: ixy200    時間: 2009-1-5 18:41
標題: 邊度有呢隻肌肉貼賣?
by the way 呢種貼實質有乜功效?
http://www.flickr.com/photos/thomas_fan/3165478117/in/set-72157612084383961/

thx!!!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-5 19:13
小妹去日本時買到, 叫磁力貼, 用來消除肌肉疲勞同酸痛, 唔知道跑步時也有用.
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-5 23:27
原帖由 ixy200 於 2009-1-5 18:41 發表
http://www.flickr.com/photos/thomas_fan/3165478117/in/set-72157612084383961/

thx!!!

可能在旺角 e 出口的專門店有售....

小妹都係響日本見過..佢仲有 d 藥膏之類...
作者: ixy200    時間: 2009-1-6 00:42
可否提供店鋪地址?
謝謝
作者: lvrunner    時間: 2009-1-6 01:50
原帖由 ixy200 於 2009-1-5 02:41 發表
http://www.flickr.com/photos/thomas_fan/3165478117/in/set-72157612084383961/thx!!!

Hello ~

I bought two packs (70 pieces in each pack) and a neckbrace when I was in Hawaii a few weeks ago.  The sales said it is getting very popular in HK.  It also comes in tapes too.  I saw many Japanese runners had them on their thighs and legs while running.  So far not showing any difference on me, may be just a gimmick only.  

But take a look at their USA website, many professional ball players are using it.

http://www.phitenusa.com/

作者: ixy200    時間: 2009-1-6 15:19
原帖由 lvrunner 於 2009-1-6 01:50 發表

Hello ~

I bought two packs (70 pieces in each pack) and a neckbrace when I was in Hawaii a few weeks ago.  The sales said it is getting very popular in HK.  It also comes in tapes too.  I saw man ...

多謝呢位師兄提供
by the way我最初睇相
見到o個位師姐貼o係腳o個D位
全部都係易抽筋o個D位
我仲以為D貼係防抽筋添
作者: di692    時間: 2009-1-6 15:38
原帖由 lvrunner 於 2009-1-6 01:50 發表

Hello ~

I bought two packs (70 pieces in each pack) and a neckbrace when I was in Hawaii a few weeks ago.  The sales said it is getting very popular in HK.  It also comes in tapes too.  I saw man ...

香港都有得買,可參考以下網址
http://www.phiten.com.hk/html/index.php
我依家都用緊,我本人覺得相當好。
有好多跑手(包括長跑網的跑手)都會帶這產品的項練作賽
作者: jsmleung02    時間: 2009-1-6 17:00
香港灣仔大有商場地鋪有得買,約60元左右。
作者: ixy200    時間: 2009-1-6 17:43
唔該晒各位師兄資料提供
作者: di692    時間: 2009-1-7 14:32
原帖由 jsmleung02 於 2009-1-6 17:00 發表
香港灣仔大有商場地鋪有得買,約60元左右。

ching,
你指是不是phiten專門店呀,好似無咁平喎!!
作者: ixy200    時間: 2009-1-7 15:05
原帖由 di692 於 2009-1-7 14:32 發表

ching,
你指是不是phiten專門店呀,好似無咁平喎!!

尋日check過要$120 / 70塊
之後手痕買左條頸繩
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-7 15:39
原帖由 ixy200 於 2009-1-7 15:05 發表

之後手痕買左條頸繩

在香港買好貴呢...
作者: ixy200    時間: 2009-1-7 18:11
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-7 15:39 發表

在香港買好貴呢... hgjD103" />" />hj

去日本旅行o岩洗既就真係要買D番黎
不過日元高企……唉
作者: di692    時間: 2009-1-8 14:18
原帖由 ixy200 於 2009-1-7 15:05 發表

之後手痕買左條頸繩

ching,
係咩頸繩呀,幾多倍水溶鈦呢?
我依家帶緊係得十幾倍的,想買多條高少少的.
作者: di692    時間: 2009-1-8 14:20
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-7 15:39 發表

在香港買好貴呢... hgjD103" />" />hj

香港買係幾貴的,如果有朋友去開日本玩,可以托佢地買,又新又多款,大約會係香港價錢七折到。
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 14:39
原帖由 di692 於 2009-1-8 14:20 發表

香港買係幾貴的,如果有朋友去開日本玩,可以托佢地買,又新又多款,大約會係香港價錢七折到。

嘻嘻..我果 d 頸繩都係在日本買 .... 香港 : $230, 日本 : $160....

作者: lvrunner    時間: 2009-1-8 15:18
I paid $25 USD for mine, it is a Hawaiian style limited edition.
作者: ixy200    時間: 2009-1-9 01:03
原帖由 di692 於 2009-1-8 14:18 發表

ching,
係咩頸繩呀,幾多倍水溶鈦呢?
我依家帶緊係得十幾倍的,想買多條高少少的.

X30 (30倍)
$260
作者: di692    時間: 2009-1-9 10:10
原帖由 ixy200 於 2009-1-9 01:03 發表

X30 (30倍)
$260

依家日本出到x50, 香港最多是x45, 你唔買x45, 唔係貴好多咋!!
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-9 10:18
原帖由 di692 於 2009-1-9 10:10 發表

依家日本出到x50, 香港最多是x45, 你唔買x45, 唔係貴好多咋!!

x50 貴好多丫...同埋好似得一個款...

其實有無效..見人見智..
小妹覺得..有無佢對我來講無咩分別..我當飾物咁戴...
作者: di692    時間: 2009-1-9 11:05
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 10:18 發表

x50 貴好多丫...同埋好似得一個款...

其實有無效..見人見智..
小妹覺得..有無佢對我來講無咩分別..我當飾物咁戴...hgjD115" />" />hj

新款嘛,當然係貴啦(香港未有得買)
至於有無效, 好難講喎,我本人就覺得幾好,係有一個cool down 的作用,
我之所以買,其中一個原因係去年北京奧運,中國羽毛球隊和table tennis隊都係帶佢來比賽,
佢地唔會無端端帶來做裝飾嘛,一定有佢的作用,所以買來試下,發覺效果係唔錯囉,不過就貴少少!!
作者: ixy200    時間: 2009-1-9 14:53
原帖由 di692 於 2009-1-9 10:10 發表

因為第一次戴
所以抱住試下既心態玩下先
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-11 23:54
大家用完磁力貼/ 磁力頸帶, 有何感覺或效果??
作者: ixy200    時間: 2009-1-13 15:42
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 23:54 發表

頸帶暫時戴左一星期
一除就周身唔聚財
作者: D文    時間: 2009-1-13 20:18
原帖由 ixy200 於 2009-1-13 15:42 發表

頸帶暫時戴左一星期
一除就周身唔聚財

帶左真係好d?
今日去mk度睇過,d樣比我想像中差,冇買到,靚果d又超貴唔捨得買
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 20:46
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 23:54 發表

對我來講..無感覺.. 可有可無~
作者: ixy200    時間: 2009-1-13 21:26
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-13 20:46 發表

對我來講..無感覺.. 可有可無~ " />" />

我老媽子唔跑步的
不過佢戴左原本頸肩有痛依家都冇左
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 22:04
原帖由 ixy200 於 2009-1-13 21:26 發表

我老媽子唔跑步的
不過佢戴左原本頸肩有痛依家都冇左

人夾人掛..我同條繩唔夾...
作者: jjchsg    時間: 2009-1-19 11:49
There is no scientific study that say that it has actually healing effect.  Mostly, the real effect is a placebo effect (安慰劑效應).
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-21 19:30
原帖由 jjchsg 於 2009-1-19 11:49 發表
There is no scientific study that say that it has actually healing effect.  Mostly, the real effect is a placebo effect (安慰劑效應).

placebo effect (安慰劑效應)

Thank you. 又學一個詞語.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2