香港長跑網 - 長跑長友

標題: 工聯會有跑步課程, 11/1開始報名 [打印本頁]

作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-7 11:36
標題: 工聯會有跑步課程, 11/1開始報名
各位c hing & c tse , 有沒有人有興趣一起報名呀!

跑步運動訓練課程(長途及越野跑)

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm

作者: 高佬    時間: 2009-1-7 11:46
我會報Sat下午九龍仔公園
作者: 埔荃    時間: 2009-1-8 00:30
有無ching報過,有無用架?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-8 00:32
原帖由 埔荃 於 2009-1-8 00:30 發表

前一兩期都有師兄師姐報過, 口碑唔錯, 又平宜.

如果唔係太遠, 就會報名.
作者: onon    時間: 2009-1-8 00:39
原帖由 埔荃 於 2009-1-8 00:30 發表

師兄可以參考吓

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=547&extra=page%3D1

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1434&extra=page%3D1&page=1
作者: schnix    時間: 2009-1-8 00:46
我都想報呀, 自己未上過任何跑步既堂, 好想由基本野開始學起
作者: 高佬    時間: 2009-1-8 00:47
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-8 00:32 發表

前一兩期都有師兄師姐報過, 口碑唔錯, 又平宜.

如果唔係太遠, 就會報名.

地點只有九寵龍仔公園或跑馬地馬場
作者: onon    時間: 2009-1-8 00:49
原帖由 schnix 於 2009-1-8 00:46 發表
我都想報呀, 自己未上過任何跑步既堂, 好想由基本野開始學起

以往在跑馬地星期一有班開呀.

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-8 00:53
原帖由 schnix 於 2009-1-8 00:46 發表

x2, 希望學好基本功, 長跑長有.
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 00:53
原帖由 onon 於 2009-1-8 00:49 發表

以往在跑馬地星期一有班開呀.

7:30開始,9:00落堂..
我而家都上緊...
作者: Gills    時間: 2009-1-8 09:09
有冇年齡限制? 好似我尼D四十幾歐既亞嬸可唔可以報, 跑得慢會唔會比亞Sir/Miss嚴棄架, 查實都好想參加吓正正式式學吓跑步, 以前都好係好傻...好天真咁亂跑一通, 只係識有路就跑.
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-8 09:22
原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:09 發表
有冇年齡限制? 好似我尼D四十幾歐既亞嬸可唔可以報, 跑得慢會唔會比亞Sir/Miss嚴棄架, 查實都好想參加吓正正式式學吓跑步, 以前都好係好傻...好天真咁亂跑一通, 只係識有路就跑.

亞嬸走得快~~一定有古怪
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 09:30
原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:09 發表

絕對冇年齡限制唔會啦,我返o個班年青的反而較少呀...
作者: 711MF    時間: 2009-1-8 09:35
作者: cc    時間: 2009-1-8 09:35
作者: Gills    時間: 2009-1-8 09:49
原帖由 711MF 於 8-1-2009 09:35 發表

嬌嬸:年齡性別都無限制, 只要你交足學費就唔會嚴棄你,
謝sir 都同你同場比賽過好多次啦,

7兄, really ? 唔係同組架, 亞Sir跑成點, 有冇玩剛剛星期日果個味精濃?
作者: Gills    時間: 2009-1-8 09:54
原帖由 cookie97 於 8-1-2009 09:30 發表

絕對冇年齡限制唔會啦,我返o個班年青的反而較少呀...

曲奇C姐又騙人喇, 星期日見到C姐咁年青力壯, 仲跑快過本網首席教練"屈Sir", 同你地練真係有點心理壓力.
作者: Gills    時間: 2009-1-8 09:57
原帖由 sleung2002hk 於 8-1-2009 09:22 發表

亞嬸走得快~~一定有古怪" />" />

亞嬸走得快, 香港好世界, 亞叔走得快, 中國人玩哂.  
作者: desmond    時間: 2009-1-8 10:03
[quote]原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:09 發表

登錄/註冊後可看大圖

阿嬌嬸你想報邊班?我有興趣報星期三晚九龍仔班。我都想由基本學起........

作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:05
原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:54 發表

曲奇C姐又騙人喇, 星期日見到C姐咁年青力壯, 仲跑快過本網首席教練"屈Sir", 同你地練真係有點心理壓力.

當然唔會啦...
無論你跑得快定慢,阿Sir都好有心機教...
我o個班有同學仔勁到玩開全馬都有黎上堂..
但更多的是平時冇乜做開運動的同學仔...
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:09
原帖由 desmond 於 8-1-2009 10:03 發表
[quote]原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:09 發表

登錄/註冊後可看大圖

阿嬌嬸你想報邊班?我有興趣報星期三晚九龍仔班。我都想由基本學起........

星期三晚九龍仔班都好喎, 有個盤一齊玩, 等我今晚放工去報先, 係咪邊間工聯都可以報, 唔駛出旺角果間架.
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:11
原帖由 cookie97 於 8-1-2009 10:05 發表

當然唔會啦...
無論你跑得快定慢,阿Sir都好有心機教...
我o個班有同學仔勁到玩開全馬都有黎上堂..
但更多的是平時冇乜做開運動的同學仔...

多謝曲奇C姐意見, 咁一於做吓C妹先.
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:11
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:09 發表

星期三晚九龍仔班都好喎, 有個盤一齊玩, 等我今晚放工去報先, 係咪邊間工聯都可以報, 唔駛出旺角果間架.

任何一間報名都得呀..
係會員的話可優先報名...
作者: Parco爸    時間: 2009-1-8 10:12
查實...長跑網咁多高人快腳..你地咪係高級教官囉...不如開班教下我呢D小學生..由基本功學起啦...
不過..個個都快腳..可能得我一個報名...
作者: 711MF    時間: 2009-1-8 10:12
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:13
原帖由 cookie97 於 8-1-2009 10:11 發表

任何一間報名都得呀..
係會員的話可優先報名...

工聯會會員? 可惜唔係, 有冇Discount架.
作者: desmond    時間: 2009-1-8 10:16
[quote]原帖由 cookie97 於 2009-1-8 10:11 發表

登錄/註冊後可看大圖

唔該cookie師姐,阿嬌,如果你係會員(或將入會),就可以星期日(11/1)報,唔係就要下星期一(12/1)報喇。其實視乎你做邊行(入唔同屬會),入會費都唔太貴的,入左會好似報名有九折添......

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm
(四)注意事項
(1)各區課程可同時在各上課點報讀及繳費。
(2)本中心隸屬工聯會工人俱樂部;是社團機構,需優先為其會員及部員服務;故提早在2009年1月11日(星期日)開始辦理報讀各項課程,若部份課程被會員報滿,到公開報名時額滿見遺致歉。
(3)歡迎參加成為工聯會各屬會會員,詳情請參閱入會簡介。
(4)公開報名2009年1月12日(星期一)當天各中心亦可接受報名。

作者: 711MF    時間: 2009-1-8 10:16
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:17
原帖由 Parco 於 8-1-2009 10:12 發表
查實...長跑網咁多高人快腳..你地咪係高級教官囉...不如開班教下我呢D小學生..由基本功學起啦...
不過..個個都快腳..可能得我一個報名...

其實快與慢唔代表咩, 提升基本知識有助更了解自己係邊方面可以改進, 所以報黎學吓野.
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 10:18
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:13 發表

工聯會會員? 可惜唔係, 有冇Discount架.

好似有得平... 仲可以優先在 一月十一日 報名...
非會員要做一月十二日才可以報名....

小妹亦會報名... 想執一執姿勢....
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:18
原帖由 711MF 於 2009-1-8 10:16 發表

即時搵証,都得
平時工聯會攪果d賽都有折..一得回本,,

係呀,冇記錯的話,俾2年報名費好似仲平d..
你之後報多一、兩個course都回番本...

作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:20
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:17 發表

其實快與慢唔代表咩, 提升基本知識有助更了解自己係邊方面可以改進, 所以報黎學吓野.

你在跑o個陣遇到乜問題,在課堂後可向阿Sir請教....
十分有用...
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:20
原帖由 711MF 於 8-1-2009 10:12 發表

佢應該係同米拿同組.10月1日國興都有獎,返睇相會見到,佢有帶眼鏡,
味精濃到12k位係你前面,,最尾就唔知有冇獎啦

咁後生架, 大有進步空間, 有機會跟吓亞Sir車尾燈玩吓先.
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:22
原帖由 711MF 於 8-1-2009 10:16 發表

即時搵証,都得
平時工聯會攪果d賽都有折..一得回本,,

原帖由 cookie97 於 8-1-2009 10:18 發表

係呀,冇記錯的話,俾2年報名費好似仲平d..
你之後報多一、兩個course都回番本...

唔該哂7兄同曲奇C姐.
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:35
原帖由 ee_tpk 於 8-1-2009 10:18 發表

好似有得平... 仲可以優先在 一月十一日 報名...
非會員要做一月十二日才可以報名....

小妹亦會報名... 想執一執姿勢....

咁ee C姐報九龍定香港區? 除左場地唔同, 係咪同一個亞Sir教.
作者: 曲奇    時間: 2009-1-8 10:36
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:35 發表

咁ee C姐報九龍定香港區? 除左場地唔同, 係咪同一個亞Sir教.

3班都係同一個阿Sir教呀..
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 10:37
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:35 發表

小妹應該報星期六下午九龍仔班丫... 嬌妹..你呢...

至於邊位 ar sir 教... 小妹唔 sure 呢..
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:44
原帖由 ee_tpk 於 8-1-2009 10:37 發表

小妹應該報星期六下午九龍仔班丫... 嬌妹..你呢...

至於邊位 ar sir 教... 小妹唔 sure 呢..

諗住同Desmond兄報星期三九龍仔果班.
作者: Gills    時間: 2009-1-8 10:45
原帖由 cookie97 於 8-1-2009 10:36 發表

3班都係同一個阿Sir教呀..

全部都係同門C姐妹兄弟.
作者: 711MF    時間: 2009-1-8 10:50
作者: Gills    時間: 2009-1-8 11:13
希望12號果日仲有位喇.
作者: onon    時間: 2009-1-8 11:31
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:44 發表

諗住同Desmond兄報星期三九龍仔果班.

謝Sir會當大家由零開始, 由最基本講起,

你哋呢啲高手要爭取落堂時間, 捉住阿Sir問問問呀!

作者: Gills    時間: 2009-1-8 11:59
原帖由 onon 於 8-1-2009 11:31 發表

謝Sir會當大家由零開始, 由最基本講起,

你哋呢啲高手要爭取落堂時間, 捉住阿Sir問問問呀!

睇怕只可以上堂先問問問, 落堂時亞Sir實比人圍住.
作者: schnix    時間: 2009-1-8 12:25
原帖由 Gills 於 2009-1-8 10:45 發表

全部都係同門C姐妹兄弟." />" />hiuijhkj  

O... 我會報跑馬地, 有無CHING CTSE 諗住報跑馬地架
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 12:31
原帖由 Gills 於 2009-1-8 11:13 發表

你加入工聯會咪得啦.. 又可以早 D 報名...又可以有九折
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-8 12:35
最衰小弟唔就腳,唔係既話都想報下
作者: running-sue    時間: 2009-1-8 12:36
原帖由 Gills 於 2009-1-8 11:13 發表

gills, 你11號跑完屯門咪去報囉, 可即時入會
作者: onon    時間: 2009-1-8 12:40
原帖由 Gills 於 2009-1-8 11:59 發表

睇怕只可以上堂先問問問, 落堂時亞Sir實比人圍住.

成班上緊堂好難詳細答你呀, 一於落堂將佢重重圍困喇.
作者: cc    時間: 2009-1-8 12:49
作者: Gills    時間: 2009-1-8 12:57
原帖由 running-sue 於 8-1-2009 12:36 發表

gills, 你11號跑完屯門咪去報囉, 可即時入會  

sue C姐11號我跑主場大埔, 玩糖尿10K, 吐露港來回.
作者: Terence86    時間: 2009-1-8 14:21
這個課程會教基本野,阿Tse Sir 好好人, 若你有心練會學到野的
作者: Alfred    時間: 2009-1-8 14:32
原帖由 Gills 於 8/1/2009 09:09 發表

吓,成日攞獎都跟跑班
作者: desmond    時間: 2009-1-8 16:31
[quote]原帖由 Alfred 於 2009-1-8 14:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

哈,阿嬌妹好心陪我姐~~~
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 16:33
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-8 16:52
標題: 回復 11# 的帖子
你唔好嚇我啦! 我跑得好慢, 又唔夠氣, 我已郵寄報名
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-8 16:53
標題: 回復 24# 的帖子
贊成
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-8 16:55
標題: 回復 49# 的帖子
我都報了星期三呀! 如果大家成功報了名就好啦! 到時見
作者: Gills    時間: 2009-1-8 17:00
原帖由 kenneth 於 8-1-2009 16:33 發表

x2 我諗想識女同學多" />" />

Kenneth兄唔怕大人上黎Check Post咩, 公然係度話想識女同學, 我地唔想冇左C兄, 長跑網少左C兄睇住係一大損失, 屈大人請原諒Kenneth兄喇, Kenneth兄出黎跑步唔係咁架.
作者: kenneth    時間: 2009-1-8 17:04
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-1-8 17:14
原帖由 kenneth 於 2009-1-8 16:33 發表

x2 我諗想識女同學多

有得諗wor....我都考慮下報星期一夜晚定係星期六下晝先。
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-8 17:16
原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-8 17:14 發表

有得諗wor....我都考慮下報星期一夜晚定係星期六下晝先。

大圍兄... 你醉翁之意不在跑 wow~~~
作者: miller    時間: 2009-1-8 21:33
原帖由 Gills 於 2009-1-8 09:09 發表 有冇年齡限制? 好似我尼D四十幾歐既亞嬸可唔可以報, 跑得慢會唔會比亞Sir/Miss嚴棄架, 查實都好想參加吓正正式式學吓跑步, 以前都好係好傻...好天真咁亂跑一通, 只係識有路就跑.

咁不如受埋我玩喇.......
作者: schnix    時間: 2009-1-8 21:37
原帖由 miller 於 2009-1-8 21:33 發表

咁不如受埋我玩喇.......

兩位都玩既話, 哩個課程似特訓班多D
作者: cc    時間: 2009-1-9 09:06
作者: cc    時間: 2009-1-9 09:08
作者: onon    時間: 2009-1-9 09:15
各高手注意, 呢個唔係"教練培訓班"呀.
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-9 09:37
標題: 回復 66# 的帖子
各位高手! 各位高手!
呢個都是基本班, 又唔係什麼進階班,
不如留d位比我地d啱啱學跑的人啦!
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-9 09:54
原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-1-9 09:37 發表
各位高手! 各位高手!
呢個都是基本班, 又唔係什麼進階班,
不如留d位比我地d啱啱學跑的人啦!

其實高手都需要不停學習先至可以令自己進步...

不過我想知邊位高手會 join ..等我都去果班學下野...
作者: miller    時間: 2009-1-9 10:19
標題: 回復 68# 的帖子
講笑o者,我都係跟番我教練,佢已經係好專業,跟幾個會搞亂個programme架
作者: desmond    時間: 2009-1-9 14:05
原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-8 17:14 發表

唸唸星期三佢啦,我同阿嬌都報呢班呀!
作者: Gills    時間: 2009-1-9 15:11
原帖由 ee_tpk 於 9-1-2009 09:54 發表

其實高手都需要不停學習先至可以令自己進步...

不過我想知邊位高手會 join ..等我都去果班學下野...

Support, 政府都係咁話, 終生學習, 唔知可唔可以Claim持續進修基金呢?
作者: desmond    時間: 2009-1-9 15:44
原帖由 Gills 於 2009-1-9 15:11 發表

Support, 政府都係咁話, 終生學習, 唔知可唔可以Claim持續進修基金呢?
一世人先claim得一次,要搵個貴d的course claim先抵
作者: B    時間: 2009-1-9 17:25
我都想想地跑喎!! 雖然離屋企好遠0下...

其實有冇類似0既訓練班0係屯門0架?? thx!!
如果無, 我會報星期三九龍仔!!
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-1-9 17:29
原帖由 desmond 於 2009-1-9 14:05 發表
唸唸星期三佢啦,我同阿嬌都報呢班呀!

我都係講笑咋....我鐘意自由跑,訓練班呢家野太困身唔多啱我性格。
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-9 17:29
原帖由 desmond 於 2009-1-9 15:44 發表
一世人先claim得一次,要搵個貴d的course claim先抵

應該係一生人有一萬蚊 claim.. 唔一定話一個 course 就要claim 晒所有錢....
可能幾個 course 都 claim.. 不過 claim 晒一萬蚊就無啦..

小妹之前讀書果陣一次過 claim 晒一萬蚊..無得再 claim 啦...
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-9 17:30
原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-9 17:29 發表

我都係講笑咋....我鐘意自由跑,訓練班呢家野太困身唔多啱我性格

大圍兄係一隻無腳既小鳥 ???
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-1-9 17:33
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-9 17:29 發表

應該係一生人有一萬蚊 claim.. 唔一定話一個 course 就要claim 晒所有錢....
可能幾個 course 都 claim.. 不過 claim 晒一萬蚊就無啦..

小妹之前讀書果陣一次過 claim 晒一萬蚊..無得再 claim 啦... ghjhgkjfh ...

我一蚊都冇claim過呀,證明我已經係一個毫無上進心既人,而家等緊退休。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-9 17:33
原帖由 BHa 於 2009-1-9 17:25 發表
我都想想地跑喎!! 雖然離屋企好遠0下...

其實有冇類似0既訓練班0係屯門0架?? thx!!
如果無, 我會報星期三九龍仔!!

x2, 跑完返屯門好夜吓!
作者: desmond    時間: 2009-1-9 17:37
[quote]原帖由 叮叮噹 於 2009-1-9 17:33 發表

登錄/註冊後可看大圖

x2, 跑完返屯門好夜
-->都夜的,但如小弟參加7:30pm在屯門開始的(如樂華會的interval)我又趕唔切,所以只好夜d啦~~
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-9 17:49
原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-9 17:33 發表

我一蚊都冇claim過呀,證明我已經係一個毫無上進心既人,而家等緊退休。hgjD103" />" />hj

你果 d 基金可以俾我 claim 下就好啦..小妹有 course 想讀....
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-9 17:54
原帖由 onon 於 2009-1-9 09:15 發表
各高手注意, 呢個唔係"教練培訓班"呀.

作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-9 21:39
好遠啵~去唔到喇
不過依家小弟都係想跟返自己個身體狀況練
睇下夏天再決定跟邊到練啦
作者: didianna    時間: 2009-1-9 21:56
各位ching ctse..你地吾係咁晏去報呀,,我啱啱上工聯會報做會員,,希望早一日可以赧到呢個crouse..問個職員報名情況,,佢叫我早啲去攞輪候牌仔,,佢話呢個crouse好快就full啊,,我都諗住果日早啲去排隊啊....你地有心就吾好太晏去啦...希望有機會見到大家啦,,我諗住報星期一.跑馬地啊...

作者: B    時間: 2009-1-10 17:56
咦~ 琴晚我去工聯會問過0下, 個職員哥哥好似唔知有呢個 course 咁喎~ 睇黎又唔算好熱門~
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-10 19:56
標題: 回復 83# 的帖子
明天要跑糖尿聯會10k呀! 所以我會郵寄, 希望我報到名啦!
作者: schnix    時間: 2009-1-11 13:04
報左跑馬地(星期一)啦
作者: D文    時間: 2009-1-11 14:57
報左九龍仔
作者: running-sue    時間: 2009-1-11 15:00
我跑完糖尿聯會之後, 大約12:45報名, 報佐星期三九龍仔, 佢話依班仲有1x個位
作者: D文    時間: 2009-1-11 15:11
咁睇黎星期三九龍仔小弟會遇到好多長跑網ga ching ctse wo
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-11 15:35
原帖由 running-sue 於 2009-1-11 15:00 發表
我跑完糖尿聯會之後, 大約12:45報名, 報佐星期三九龍仔, 佢話依班仲有1x個位hgj091" />" />hj

做咩唔帶埋我去報名...
作者: lazyrunner    時間: 2009-1-11 17:47
原帖由 running-sue 於 2009-1-11 15:00 發表
我跑完糖尿聯會之後, 大約12:45報名, 報佐星期三九龍仔, 佢話依班仲有1x個位hgj091" />" />hj

我 05:00pm 去報, 仲有10個位到............
作者: didianna    時間: 2009-1-11 20:13
我都報咗星期一跑馬地......
作者: 力    時間: 2009-1-11 20:28
原帖由 didianna 於 2009-1-11 20:13 發表
我都報咗星期一跑馬地......" />" />

x2
作者: 曲奇    時間: 2009-1-11 20:59
今次工聯會跑步班果然人才濟濟,咁多ching & ctse都有報名...

作者: ee_tpk    時間: 2009-1-11 21:37
我明天才去報名...
作者: cc    時間: 2009-1-11 22:15
作者: Gills    時間: 2009-1-12 13:20
原帖由 cc 於 11-1-2009 22:15 發表

我around3pm去擺底左報名表~都係星期三hgj088" />" />hj

唉...唔知今晚報仲有冇位剩添....
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-12 13:28
原帖由 Gills 於 2009-1-12 13:20 發表

唉...唔知今晚報仲有冇位剩添....  

我0岩岩在 lunch time 報了名...
最後都係決定..星期三...九龍仔...星期六有其他野做 ae~~
作者: Gills    時間: 2009-1-12 13:30
原帖由 ee_tpk 於 12-1-2009 13:28 發表

我0岩岩在 lunch time 報了名...
最後都係決定..星期三...九龍仔...星期六有其他野做 ae~~

希望星期三...九龍仔...仲有位...
作者: cc    時間: 2009-1-12 13:33

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2