香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家上斜ge姿勢係點ga? [打印本頁]

作者: khl0310    時間: 2009-1-7 22:52
標題: 大家上斜ge姿勢係點ga?
我跑學界比賽見到有一間中學ge學生全部係係兩隻手下垂fining下咁
咁做其實有咩意思??
作者: 細路跑手    時間: 2009-1-8 19:55
標題: ._.
佢地係想放鬆d個手
作者: cu83    時間: 2009-1-8 20:32
原帖由 細路跑手 於 8-1-2009 19:55 發表
佢地係想放鬆d個手

I think so, too.
作者: 比因    時間: 2009-1-8 21:05
轉低波, 跑細步D但係跑多D步數
作者: miller    時間: 2009-1-8 21:46
原帖由 比因 於 2009-1-8 21:05 發表
轉低波, 跑細步D但係跑多D步數

但係上斜應該要重擺手,靠佢去帶動腳先去到,我見過落斜就有人咁做…放鬆番上身o既肌肉
作者: khl0310    時間: 2009-1-8 22:02
但我覺得fing手好似好易扭動個身體wo-.-
我個人感覺照好時平時咁擺動手好似好d~
作者: sleung2002hk    時間: 2009-1-8 22:30
細步跑,步頻密,正常擺手
不過如果唔係好斜~都會當平路咁跑
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-9 00:13
總結師兄們教小妹上斜幾招, 同你分享吓:

1. 比平路細步, 比平路密腳
2. 後蹬腿再提起大腿, 腳前掌先落地
3. 擺手比平路快密, 用力擺手帶動腳發力
4. 唔好縮起對手, 上臂同前臂保持90度角
5. 唔好縮起肩膀, 放鬆肩膀.
6. 提高重心, 上身少少前傾
7. 眼唔好望地, 望遠前方, 唔好仰高頭

唔明, 請教教練或者其他師兄, 有人從旁指點可能會明白以上幾點.
作者: 亞平    時間: 2009-1-9 00:18
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-9 00:13 發表
總結師兄們教小妹上斜幾招, 同你分享吓:

1. 比平路細步, 比平路密腳
2. 後蹬腿再提起大腿, 腳前掌先落地
3. 擺手比平路快密, 用力擺手帶動腳發力
4. 唔好縮起對手, 上臂同前臂保持90度角
5. 唔好縮起肩 ...

叮叮噹師姐,果然收埋好多好野,今次一次過拎晒出來分享..
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-9 00:24
原帖由 亞平 於 2009-1-9 00:18 發表

叮叮噹師姐,果然收埋好多好野,今次一次過拎晒出來分享..

原來上斜特訓都學左唔少嘢!
當然唔得獨食, 要同大家分享,
等自己溫習下理論, 到實習時慢慢會掌握到當中的技巧啦!

唔知道有冇漏?? 平兄提下水好喎!

作者: 亞平    時間: 2009-1-9 00:26
上斜擺手要向上擺,平路則向前擺.
小弟都係知少少...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2