香港長跑網 - 長跑長友

標題: 各位大大..渣打你地要幾點起身... [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-1-9 09:57
標題: 各位大大..渣打你地要幾點起身...
各位大大...
我跑10K1組...5:35起跑..
預算4:35到場..
我住錦田...
車程預1小時...
等下車又怕上不到車(車不會多)...預15-30分鐘
咁....我咪最遲要2:45起身....

你地會幾點起身呀...
作者: saki    時間: 2009-1-9 10:05
通常我是比賽前3小時就起床
作者: Parco爸    時間: 2009-1-9 10:11
原帖由 saki 於 2009-1-9 10:05 發表

早一晚..早訓唔緊要..但8點上床都訓唔著...
我諗要再早一晚適應時差...
作者: kenneth    時間: 2009-1-9 10:11
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-9 10:13
作者: Parco爸    時間: 2009-1-9 10:13
原帖由 kenneth 於 2009-1-9 10:11 發表
小弟是半馬的,上年孤軍作戰,約0400起身 ,今年約了各位 0600 影大合照,都應是 0400 起身。

真係跑半馬低D...同樣$270..又可訓晏D...又可跑長D(不適合本人)...
作者: kenneth    時間: 2009-1-9 10:44
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-9 11:40
我好在是10k最尾嗰組, 但我都要5:00起身, 皆因我住荃灣山頂
作者: batigoal    時間: 2009-1-9 12:23
原帖由 kenneth 於 2009-1-9 10:44 發表

全馬仲抵,沿途有生果提供,不過小弟未夠膽玩。

跑得慢只得生既蕉食. .. 即係都冇得食....
作者: onionufo    時間: 2009-1-9 12:58
如果住得遠,搭車果陣又冇位坐,在車上企足1h左右,我諗都會對狀態有好嚴重影響。
其實有冇人考慮過在起點附近找廉價旅館訓一晚
作者: eddiebuzz    時間: 2009-1-9 15:03
原帖由 onionufo 於 2009-1-9 12:58 發表
如果住得遠,搭車果陣又冇位坐,在車上企足1h左右,我諗都會對狀態有好嚴重影響。
其實有冇人考慮過在起點附近找廉價旅館訓一晚

This approach was quite common, day back to 2002 (?) or before, when was no special arrangement from MTR...

作者: 曲奇    時間: 2009-1-10 00:01
原帖由 saki 於 2009-1-9 10:05 發表

me 2..
要預番d搭車時間..
及俾時間讓自己relax d...
作者: 比因    時間: 2009-1-10 00:07
原帖由 kenneth 於 2009-1-9 10:44 發表

全馬仲抵,沿途有生果提供,不過小弟未夠膽玩。

都淨係跑得快個批先有ja, 跑慢2步俾人拿晒連條蕉都無!!
作者: running-sue    時間: 2009-1-10 00:08
原帖由 Parco 於 2009-1-9 09:57 發表
各位大大...
我跑10K1組...5:35起跑..
預算4:35到場..
我住錦田...
車程預1小時...
等下車又怕上不到車(車不會多)...預15-30分鐘
咁....我咪最遲要2:45起身....

你地會幾點起身呀...

分分鐘剛剛同周公擺好個棋盤咋
作者: szarmathew    時間: 2009-1-12 23:58
原帖由 running-sue 於 2009-1-10 00:08 發表

分分鐘剛剛同周公擺好個棋盤咋  
爛了c ching - -
救命呀各位!!小弟第1次參加渣打..我住係慈雲山~~我報左..........最細15-18果組最早果組=__= 我洗唔洗訓呢請問  5:15 開跑
又未知道要搭咩車~~ 救救小弟呀!!點算..我仲要2月總共要跑大約10場到 渣打10k 學界800m 1500m 4x400m通常入到決即係又跑多兩場之後要玩學校陸運會要破兩個紀錄..800m 1500m 社際4x400 有決  我最小跑9場  最多跑11場加場跳高 宜家練緊跳啦 400m 同10k  超痴線  聽日仲要考7日試 total 27個鐘 救救小弟呀!!救救小弟呀!!救救小弟呀!!救救小弟呀!!
作者: kenneth    時間: 2009-1-13 09:17
作者: saki    時間: 2009-1-13 12:44
原帖由 szarmathew 於 2009-1-12 23:58 發表
爛了c ching - -
救命呀各位!!小弟第1次參加渣打..我住係慈雲山~~我報左..........最細15-18果組最早果組=__= 我洗唔洗訓呢請問  5:15 開跑
又未知道要搭咩車~~ 救救小弟呀!!點算..我仲要2月總共要跑大約10場到 渣 ...

請預下列時間

a) 由維園行去起點 10-15 分鐘
    b) 交行李             10-30分鐘
    c) 去廁所              10分鐘
    d) 熱身及換衫        30 分鐘
                              ----------
                                60-85分鐘

以以上時間計算, 你最遲要 4:15  到達維園
作者: CoffeeHopper    時間: 2009-1-13 16:29
其實比賽前一晚訓唔著係好正常,不過最少都要訓3~4小時.最重要係早一晚要訓得好夠.我已玩了3年,要到上年先好dd,可以訓3~4小時.

而當日最遲要1小時前到達,交行李+去廁所+熱身+換衫.自己預計車程時間,當日MTR會有特別安排.但班次都不會太密.我自己不太喜歡太早到,寧可留在家中平靜一點,因為一到達,我就會俾d氣氛影響到緊張起來.而且天氣冷,太早到會浪費體力,尤其要跑全馬.
作者: szarmathew    時間: 2009-1-13 20:53
原帖由 kenneth 於 2009-1-13 09:17 發表

當日凌晨時份,地鐵為了我們呢班跑友,會提早開頭班列車的,所以交通不太大問題的,只要諗到方法去地鐵站便可以。
唔該曬呀!!但係d車班次唔知密唔密架呢??
作者: szarmathew    時間: 2009-1-13 20:55
原帖由 saki 於 2009-1-13 12:44 發表

請預下列時間

a) 由維園行去起點 10-15 分鐘
    b) 交行李             10-30分鐘
    c) 去廁所              10分鐘
    d) 熱身及換衫        30 分鐘
                              ---------- ...
唔該曬!!同埋我想問起步好多人危唔危險架呢? haha 會唔會比人撞死~ 仲有10k 有無野飲野食架?? 希望跑到42分內啦
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-13 22:12
原帖由 szarmathew 於 2009-1-13 20:55 發表
唔該曬!!同埋我想問起步好多人危唔危險架呢? haha 會唔會比人撞死~ 仲有10k 有無野飲野食架?? 希望跑到42分內啦

唔好響路中心綁鞋帶應該唔會俾人撞死
應該有水站... 跑完可能有 d 青(香)蕉食...

ching... 跑之前食定野啦.. 跑 10k 應該唔駛食野...
作者: kenneth    時間: 2009-1-17 12:22
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-17 20:21
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-13 22:12 發表

唔好響路中心綁鞋帶應該唔會俾人撞死
應該有水站... 跑完可能有 d 青(香)蕉食...

ching... 跑之前食定野啦.. 跑 10k 應該唔駛食野... j" />" />jk

我都記得上年果d香蕉真係青到......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2