香港長跑網 - 長跑長友

標題: 買不到power jel [打印本頁]

作者: cchi3a9    時間: 2009-1-17 21:33
標題: 買不到power jel
今日行過間行山鋪想買定兩包power jel 跑全馬準備, 點知竟然賣曬!
作者: emi    時間: 2009-1-19 00:03
昨日荃灣中x都買晒,要過兩日先有貨。
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-19 00:06
我都要買呀,全馬起馬三包先夠!
作者: hobbywet    時間: 2009-1-19 09:04
試下去giga sport ,好似有得買
作者: WAY_LEUNG    時間: 2009-1-20 13:56
標題: 回復 2# 的帖子
你可以去citylandmark 地下近女洗手間那間行山用品店都有, 有power bar , power gel
作者: CCC    時間: 2009-1-20 17:53
標題: 回復 1# 的帖子
你可以去California買, 買一送一($16兩包).
作者: allanccl    時間: 2009-1-20 18:35
原帖由 CCC 於 2009-1-20 17:53 發表

好抵喎! 係咪做gym果間California?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-20 20:04

member價?
作者: schnix    時間: 2009-1-20 20:06

請問係咪power bar 牌子既power gel
作者: alfredfong    時間: 2009-1-20 23:57
CHING/CTSE 覺得邊隻GEL牌子好
作者: 力    時間: 2009-1-21 00:06
我鍾意CARB BOOM 嘅 EXPRESSO 味!
作者: 艾莉絲•韋    時間: 2009-1-21 00:12
有冇去 overlander / 沙木尼 搵下 ? 通常行山店有得買
作者: MJ576    時間: 2009-1-21 21:26
又或者試下 lee 個 ........ www.naturesvillage.com.hk
作者: cu83    時間: 2009-1-21 21:41
今日係旺角x運城見到有貨

作者: allanccl    時間: 2009-1-21 21:44
原帖由 cu83 於 2009-1-21 21:41 發表
今日係旺角運x城見到有貨

CU sir 咁幾多錢1包?不過幾多錢都要買定d黎旁身架喇。
作者: 比因    時間: 2009-1-21 21:46
好彩早知有此一著, 早幾個月買定
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 21:51
原帖由 比因 於 2009-1-21 21:46 發表
好彩早知有此一著, 早幾個月買定

ching 入左幾多貨? 讓d黎好喎!
作者: 比因    時間: 2009-1-21 21:54
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 21:51 發表

ching 入左幾多貨? 讓d黎好喎!

3包夠自己用ja   

愛莫能助
作者: cu83    時間: 2009-1-21 22:06
原帖由 allanccl 於 21-1-2009 21:44 發表
CU sir 咁幾多錢1包?不過幾多錢都要買定d黎旁身架喇。

allan c-hing, 因小弟無食開所以無留意, 只記得佢地放响2/F 一角....Sorry 幫你唔度!!
如需地址我可PM俾你, 你可以打去問吓!

作者: allanccl    時間: 2009-1-21 22:22
原帖由 cu83 於 2009-1-21 22:06 發表

allan c-hing, 因小弟無食開所以無留意, 只記得佢地放响2/F 一角....Sorry 幫你唔度!!
如需地址我可PM俾你, 你可以打去問吓!

CU sir 唔該晒,其實我都好少食呢d野,見個個都好似當佢係仙丹,所以多口問句姐。
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 22:26
原帖由 比因 於 2009-1-21 21:54 發表

3包夠自己用ja   

愛莫能助

唔洗內咎,最緊要你夠用,我會週圍揪下架喇。
作者: 比因    時間: 2009-1-21 22:33
我係因為想買果種味周圍都買唔到, 所以順手入定貨比老渣時用

我都估唔到會去晒, 估到既話早就囤積居奇, 待價而沽, 牟取暴利

登錄/註冊後可看大圖

作者: cu83    時間: 2009-1-21 22:44
之前喺豉油街嗰兩三間爬山用品公司都好似有賣, 不過唔記得餔頭名!!
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 22:48
原帖由 cu83 於 2009-1-21 22:44 發表
之前喺豉油街嗰兩三間爬山用品公司都好似有賣, 不過唔記得餔頭名!!

OK 啦,聽日去刮下,唔該晒!
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 22:50
原帖由 比因 於 2009-1-21 22:33 發表
我係因為想買果種味周圍都買唔到, 所以順手入定貨比老渣時用

我都估唔到會去晒, 估到既話早就囤積居奇, 待價而沽, 牟取暴利

登錄/註冊後可看大圖

咁樣講,邊隻味正d?
作者: 比因    時間: 2009-1-21 22:58
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 22:50 發表

咁樣講,邊隻味正d?

我試過幾隻, 云里拿 + 蕉, 云里拿 + 橙, 草霉, 青蘋果

有云里拿果D掂都唔好掂, 超難食; 草霉, 青蘋果算係比較起上來較無咁難食

有師兄介紹cxrbboom 既Espresso咖啡味好食, 我之後買既就係2包呢隻, 再加一包pxwerbar青蘋果味.

Espresso味未食過, 第1次買
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 23:01
哎吔, 我都未買添.  弊.....星期六去旺角走一趟至得.
聽ching講過, 雲呢拿(藥水味-唔掂) 朱古力/莫加(正) 果日終極長課, 我試過芒果亦ok

作者: allanccl    時間: 2009-1-21 23:05
原帖由 比因 於 2009-1-21 22:58 發表

我試過幾隻, 云里拿 + 蕉, 云里拿 + 橙, 草霉, 青蘋果

有云里拿果D掂都唔好掂, 超難食; 草霉, 青蘋果算係比較起上來較無咁難食

有師兄介紹cxrbboom 既Espresso咖啡味好食, 我之後買既就係2包呢隻, 再加一包 ...

唔該晒比因兄。
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 23:08
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:01 發表
哎吔, 我都未買添.  弊.....星期六去旺角走一趟至得.
聽ching講過, 雲呢拿(藥水味-唔掂)hgjD092" />" />hj 朱古力/莫加(正)hgj091" />" />hj 果日終極長課, 我試過芒果亦ok

咁多人話朱古力/莫加(正),芒果亦ok,咁聽日見到就一於大量入貨。
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-21 23:13
好彩我之前買0左 d ....
作者: Mr.Bus    時間: 2009-1-21 23:18
其實各位c hing,c tse覺得邊隻,咩牌子,咩味0既power jel好味ddd呢?
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 23:20
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 23:08 發表

咁多人話朱古力/莫加(正),芒果亦ok,咁聽日見到就一於大量入貨。

亮哥, 你唔好買哂呀, 小妹星期六至去旺角呀
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-21 23:22
原帖由 Mr.Bus 於 2009-1-21 23:18 發表
其實各位c hing,c tse覺得邊隻,咩牌子,咩味0既power jel好味ddd呢?

我食開 GU 既 LEMON/ORANGE 味.... powerbar 既 green apple 都 ok...

不過呢 d 野..在水站拿拿聲吞0左佢再灌水....當咩事都無發生過...
只要唔好"咀嚼" 佢... 應該幾難食既野好快會成為過去...
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 23:28
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-21 23:22 發表

我食開 GU 既 LEMON/ORANGE 味.... powerbar 既 green apple 都 ok...

不過呢 d 野..在水站拿拿聲吞0左佢再灌水....當咩事都無發生過...
只要唔好"咀嚼" 佢... 應該幾難食既野好快會成為過去...

果日長課第一次食, 嘩, 好似成口膠水咁, 即時去水機補水
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 23:32
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:20 發表

亮哥, 你唔好買哂呀, 小妹星期六至去旺角呀

sue姐, 唔係驚我買晒呀,最驚係聽日已經賣晒啦,如果買到,當然會分比大家啦。
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 23:33
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:28 發表

妳食左之後感覺如何,有無幫助?
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-21 23:38
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:28 發表

GU 既 檸檬味...好似成口洗潔精咁....
不過已經算係好味..

好怕其他怪味..成口膠....
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 23:38
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 23:33 發表

妳食左之後感覺如何,有無幫助?

又真係好d喎, 照例跑佐成20k, 應該累, 但我回程果段路, 好有力咁喎
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-21 23:40
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:38 發表

又真係好d喎, 照例跑佐成20k, 應該累, 但我回程果段路, 好有力咁喎

所以而家小妹連半馬都拍 gel....
去到 10k附近見有水站就食... 如果唔係..應該由 12,13k 開始跌得好快...
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 23:46
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:38 發表

哦! 怪唔得知終極果日妳尾段仲咁有力啦,好似用極都有咁;終極果日拍左幾多包?
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 23:52
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 23:46 發表

哦! 怪唔得知終極果日妳尾段仲咁有力啦,好似用極都有咁;終極果日拍左幾多包?

1包咋, 果次係第一次食, 在公園仔見平ching + 瘋ching又食, wong sir當時問我有冇帶, 有就食啦, 咁咪食囉.
之前desmond ching都建議跑全馬袋定1-2包實冇死.
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-22 00:01
原帖由 running-sue 於 2009-1-21 23:52 發表

1包咋, 果次係第一次食, 在公園仔見平ching + 瘋ching又食, wong sir當時問我有冇帶, 有就食啦, 咁咪食囉.
之前desmond ching都建議跑全馬袋定1-2包實冇死.  

由你長課中決定在比賽果陣幾時要食同埋帶幾多啦...
如果你要兩包... 就拎 3 包... 始終係全馬..拎多一包... 就算爆晒都仲可以救命...
如果你知 15k 開始無力.. 我個人suggest 在 11-12k 見到水站要食定.. 包裝話佢要 15分鐘才見效

小妹半馬..應該在入西隧前食定
作者: 亞平    時間: 2009-1-22 00:09
今日買左幾包power gel ,係旺角花園街街頭地下行山用品店,但只有banana & Vanilla 味.
作者: kopo1128    時間: 2009-1-22 00:17
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-21 23:38 發表

GU 既 檸檬味...好似成口洗潔精咁....
不過已經算係好味..

好怕其他怪味..成口膠....

Expresso 或 Chocolate 味最好! YUMMY!! 你試過之後就唔會再試其他味道. 信我LA!
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-22 00:25
原帖由 kopo1128 於 2009-1-22 00:17 發表

Expresso 或 Chocolate 味最好! YUMMY!! 你試過之後就唔會再試其他味道. 信我LA!

咁我試下先

(power gel 試食大會?! )
作者: 邪神    時間: 2009-1-22 00:30
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-22 00:25 發表

咁我試下先

(power gel 試食大會?! )

食的時候.....記得睇下<食用日期>,否則肚痛就大件事
作者: Mr.Bus    時間: 2009-1-22 00:37
原帖由 ee_tpk 於 21/1/2009 23:22 發表

睇黎GU出0既power jel味道差dddddd喎
作者: ee_tpk    時間: 2009-1-22 00:41
原帖由 Mr.Bus 於 2009-1-22 00:37 發表

睇黎GU出0既power jel味道差dddddd喎

其實我覺得 GU 結 D... 但係無咁難食...

不過應該視乎佢本身係咩味....不在乎佢係咩牌子
作者: running-sue    時間: 2009-1-22 08:26
原帖由 ee_tpk 於 2009-1-22 00:41 發表

其實我覺得 GU 結 D... 但係無咁難食...

不過應該視乎佢本身係咩味....不在乎佢係咩牌子

我都覺得味緊要過牌子
作者: running-sue    時間: 2009-1-22 08:28
原帖由 allanccl 於 2009-1-21 23:32 發表

sue姐, 唔係驚我買晒呀,最驚係聽日已經賣晒啦,如果買到,當然會分比大家啦。

亮哥, 預祝你成功搶灘
作者: 山貓    時間: 2009-1-22 14:00
原帖由 亞平 於 2009-1-22 00:09 發表
今日買左幾包power gel ,係旺角花園街街頭地下行山用品店,但只有banana & Vanilla 味.

我都買過呢兩隻. Vanilla味係冇咖啡因, 而banana味有1%咖啡因, 咁參賽係咪兩隻都accept既呢?
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-1-22 14:36
原帖由 領跑員 於 2009-1-22 00:30 發表

食的時候.....記得睇下,否則肚痛就大件事

有時跑山無食晒,當然唔會劈,但上完山熱完番黎又凍番,到下次用時都唔知有無壞到~~

不過只要未過期我都照食,大吉利是又未試過中毒~~
作者: 亞平    時間: 2009-1-22 15:19
原帖由 山貓 於 2009-1-22 14:00 發表

我都買過呢兩隻. Vanilla味係冇咖啡因, 而banana味有1%咖啡因, 咁參賽係咪兩隻都accept既呢? " />" />nm

貓兄,邊有人會check我地食左D乜啦...
作者: laputa99    時間: 2009-1-23 21:59
10K 今日剛返貨,買了coffee and lemon, 但要$13 包
作者: yuen_kei    時間: 2009-1-28 23:36
today go to MK
cannot find the power gel
any ching can tell me where to buy power gel in mongkok or tsuen wan?
thank you
作者: running-sue    時間: 2009-1-28 23:43
原帖由 yuen_kei 於 2009-1-28 23:36 發表
today go to MK
cannot find the power gel
any ching can tell me where to buy power gel in mongkok or tsuen wan?
thank you

哎吔, 今日旺角果間行山店 (近柏裕) 未開呀, 初五至開
作者: 亞平    時間: 2009-1-29 11:22
原帖由 running-sue 於 2009-1-28 23:43 發表

哎吔, 今日旺角果間行山店 (近柏裕) 未開呀, 初五至開

需要幫忙嗎?我就係佢對面返工.
作者: 比因    時間: 2009-1-29 11:31
原帖由 亞平 於 2009-1-22 15:19 發表

Maybe he is the champion
作者: allanccl    時間: 2009-1-29 11:51
原帖由 亞平 於 2009-1-22 15:19 發表

平兄,呢d唔係乜嘢禁葯,check都唔驚架,佢d包裝紙有寫成份,我睇唔到有任何葯名,咖啡因.....飲茶同咖啡都有,我覺得無問題嘅。
作者: CCC    時間: 2009-1-29 12:27
標題: 回復 8# 的帖子
係人都係呢個價. 不過未必間間都有, 打電話check吓,先去買.
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-29 12:39
原帖由 allanccl 於 2009-1-29 11:51 發表

平兄,呢d唔係乜嘢禁葯,check都唔驚架,佢d包裝紙有寫成份嘅,我睇唔到有任何葯名,咖啡因.....飲茶同咖啡都有,我覺得喺無問題嘅。

小弟都買左含有咖啡因既power gel,預計全馬要食兩包或以上,會唔會對身體唔好呢?
作者: allanccl    時間: 2009-1-29 12:48
原帖由 上水馬王 於 2009-1-29 12:39 發表

小弟都買左含有咖啡因既power gel,預計全馬要食兩包或以上,會唔會對身體唔好呢?

咖啡係排水的,不過我諗佢d份量唔係好多卦。
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-29 13:31
原帖由 allanccl 於 2009-1-29 12:48 發表

咖啡係排水的,不過我諗佢d份量唔係好多卦。

到時咪好有機會跑跑下去廁所?
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-29 18:22

少量咖啡因可以提升跑步表現, 平時試食冇問題全馬咪唔怕食囉!
作者: d_drifter    時間: 2009-1-29 19:54

where did you buy?
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-29 20:44
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-29 18:22 發表

少量咖啡因可以提升跑步表現, 平時試食冇問題全馬咪唔怕食囉!

之前聽loudspeaker兄食左一包有咖啡因gel操練,搞到成晚都訓唔著,所以小弟平時都唔敢操練用
至於含量多與少,包gel無寫........最衰之前食開果隻買唔番啦
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-29 20:45
原帖由 d_drifter 於 2009-1-29 19:54 發表

where did you buy?

California
作者: 亞平    時間: 2009-1-30 14:15
各位想買power gel 既師兄/姐,
今日小弟去過旺角花園街1 號地下果間行山用品公司(登打士街-花園街交界處),
有power gel 小量供應,得2~3種口味,香蕉,雲尼拿,另一種唔知係乜味,power bar都有.
另外 gu 就有好多.

(小弟完全唔識得上述公司任何人,只係因為佢係我公司對面,所以經常過去買野)
作者: 晴朗    時間: 2009-1-30 16:31
原帖由 亞平 於 2009-1-30 14:15 發表
各位想買power gel 既師兄/姐,
今日小弟去過旺角花園街1 號地下果間行山用品公司(登打士街-花園街交界處),
有power gel 小量供應,得2~3種口味,香蕉,雲尼拿,另一種唔知係乜味,power bar都有.
另外 gu 就有好多.
  ...

我昨天到沙田中心,有兩間行山用品公司,其中一間有大量Power Gel 同 GU,
有多款口味,同老細傾落佢都有跑渣打,未買到的Ching Ctse不妨去睇睇。
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-30 16:38
原帖由 晴朗 於 2009-1-30 16:31 發表

我昨天到沙田中心,有兩間行山用品公司,其中一間有大量Power Gel 同 GU," />" />
有多款口味,同老細傾落佢都有跑渣打,未買到的Ching Ctse不妨去睇睇。" />" />

多謝平兄及晴朗兄的情報~
作者: onionufo    時間: 2009-1-30 20:05
想問下係咪一定要平時練習有食開先可以係比賽食,以前冇食過突然食係咪有反效果?
作者: eric    時間: 2009-1-30 23:26
我有四包GEL(POWER BAR)多左,有無人有興趣,廉讓
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-30 23:36
原帖由 eric 於 2009-1-30 23:26 發表
我有四包GEL(POWER BAR)多左,有無人有興趣,廉讓

小弟都有,又係呢個牌子既

只有vanilla味至不含咖啡因
作者: oscar    時間: 2009-1-30 23:42
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-1-31 09:09
今曰蘋果日報話最 新 推 出 為 能 量 軟 糖 , 跑 前 或 中 途 只 需 吃 一 粒 便 可 飽 肚!

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090131&sec_id=4104&subsec_id=11869&art_id=12150438

有無人試過呢?如真是這樣可代替 gel 了!
作者: lewischan    時間: 2009-2-1 17:15
原帖由 eric 於 2009-1-30 23:26 發表

你這幾包含咖啡因的
作者: chongb    時間: 2009-2-1 22:47
標題: 回復 76# 的帖子
Will HM racer eat Power Gel too? How many pack is required?
作者: running-sue    時間: 2009-2-1 23:08
原帖由 chongb 於 2009-2-1 22:47 發表
Will HM racer eat Power Gel too? How many pack is required?

其實係視乎個人需要, 我本身跑半馬就唔食, 但同其他跑手傾開, 大約12-15k食 (視乎個人).
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-1 23:46
原帖由 chongb 於 2009-2-1 22:47 發表

如果平時無食開... 比賽果日就唔好食... 唔知自己受唔受得...

食唔食 gel.. 要在平時長課試呢... 不過渣打果日大會有 sports drink.. 對半馬來講其實都足夠既
小妹跑0左好幾次比賽之後..就知道自己大約要在 10k 食定... (因為個packing 話要等 15mins 才有效, 小妹在 12,13k 開始對腳提唔起)
作者: d_drifter    時間: 2009-2-1 23:51
I got 6 bags of power gel from australia. . . . i will not need all of it. . . .I will be meeting ppl at the photo taking in sunday morning, ask me to get 1 or 2 from me la. . . i will be wearing white long sleve tight with longrun race tee and should be purple color hair

so ask me for Gel
作者: shogikin    時間: 2009-2-2 08:55
原帖由 d_drifter 於 2009-2-1 23:51 發表
I got 6 bags of power gel from australia. . . . i will not need all of it. . . .I will be meeting ppl at the photo taking in sunday morning, ask me to get 1 or 2 from me la. . . i will be wearing whit ...

d_drifter 你是半馬挑戰組
留意集合時間

Kin in Running
作者: 華dee    時間: 2009-2-2 17:34
聽中興-潘生話3-9-2009(wed)有貨返
作者: slack    時間: 2009-2-2 21:31
我見旺角 攀山訓練中心 http://www.hkmtc.com/about/contact.htm  大把
仲 discount $10- 包, 不過就不是 power gel, 是類似果D野 cc 小DD
我買了幾包 , 同渣打搏鬥之用

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2