香港長跑網 - 長跑長友

標題: 終於都有今日 [打印本頁]

作者: MrMoonLight    時間: 2009-1-21 17:56
標題: 終於都有今日
膝頭痛, 醫生話要我抖3個禮拜, 佢仲要加句: 係咪想以後都吾跑吖?
醫生叫我做d拉筋動作佢睇, 點知佢話我拉大比個動作錯, 會拉傷, 我話吾係麻, 健身教練教架?
咁佢就話: 你信佢吾好信我 law, 你比錢我賺之麻

各位真係要小心自己d動作及姿勢, 宜家d所謂健身trainer...........唉
作者: 曲奇    時間: 2009-1-21 18:00
原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-21 17:56 發表
膝頭痛, 醫生話要我抖3個禮拜, 佢仲要加句: 係咪想以後都吾跑吖?
醫生叫我做d拉筋動作佢睇, 點知佢話我拉大比個動作錯, 會拉傷, 我話吾係麻, 健身教練教架?
...

希望CHING你好好休息,快D好番..
日後再糾正番拉筋動作呀..
作者: cu83    時間: 2009-1-21 18:01
c-hing 保重呀!!
作者: onon    時間: 2009-1-21 18:08
師兄你拉大比個動作點錯法? 講嚟比大家參考下.
作者: 龜速行    時間: 2009-1-21 18:22
MrMoonLight c hing

保重 保重   休息下

快D好番

"師兄你拉大比個動作點錯法? 講嚟比大家參考下."

小弟都想知
作者: running-sue    時間: 2009-1-21 19:30
月光ching, 乜咁弊呀!!!!  希望你快d好番啦, 餓跑好辛苦呀
作者: allanccl    時間: 2009-1-21 19:45
原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-21 17:56 發表
...

好想知點樣錯法,ching快d講比我地知啦,等我地唔好繼續錯丫嘛。
作者: 亞平    時間: 2009-1-21 20:02
...

月光光師兄,有冇玩渣打?唔夠三星期就係啦..希望你可以趕得及啦
作者: blurmax    時間: 2009-1-21 20:24

Take good care and get well soon!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: Mr.Bus    時間: 2009-1-21 20:47
c hing個健身教練係邊間gym 0既教練呀???
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-21 21:12
我有一次拉大腿動作都比人話做錯咗....
睇來係時候要請米大夫來指教指教~
作者: 臭男人    時間: 2009-1-21 22:04
...
師兄你拉大髀個動作點錯法? 講嚟比大家參考下.
或者貼幅相出來睇睇
作者: onionufo    時間: 2009-1-21 23:10
原帖由 臭男人 於 2009-1-21 22:04 發表
師兄你拉大髀個動作點錯法? 講嚟比大家參考下.
或者貼幅相出來睇睇

X2........我都怕自己錯
作者: 邪神    時間: 2009-1-22 00:21
原帖由 onionufo 於 2009-1-21 23:10 發表

X2........我都怕自己錯

x3......我都係,怕自已傻仔左都知
作者: wilson    時間: 2009-1-22 08:08
原帖由 領跑員 於 2009-1-22 00:21 發表

x3......我都係,怕自已傻仔左都知

x4,
我都想知!
作者: di692    時間: 2009-1-22 13:46
我都想知喎!!
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-1-22 16:07
原帖由 wilson 於 2009-1-22 08:08 發表

x4,
我都想知!

x5 我都唔知自己岩唔岩
作者: YuenChan    時間: 2009-1-22 16:27
唉,今個星期我左腳膝頭都有D痛,跑到8K到就開始痛
有D擔心渣打點跑半馬
作者: MrMoonLight    時間: 2009-1-23 11:03
其實係一個好簡單既動作, 就係企係度用手捉腳板, 我用左手捉右腳, 右手捉左腳, 醫生話咁樣個膝關節扭埋一邊, 吾直, 應該左手左腳, 右手右腳, 佢講完, 又好似係喎
作者: 新軍人生活    時間: 2009-1-23 11:25
有時我都會都搵下的料,去睇下自己拉根有冇問題既,但真係各派有各說喎,都唔知跟邊個好,
作者: jjchsg    時間: 2009-1-23 13:41
In 2007, I also have injury 3 weeks+ before marathon.  Doctor asked me to rest for 3 weeks.  I ask whether I can swim or cycling to keep the cardio-vascular.  Doctor answer, "do you use your leg when you swim or cycling?".  I took a three week rest and only have a short practice run before the full marathon.  But I still completed the full marathon.  So, take a rest, I think you may still be able to complete the race.
作者: wilson    時間: 2009-1-23 13:48
原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-23 11:03 發表
其實係一個好簡單既動作, 就係企係度用手捉腳板, 我用左手捉右腳, 右手捉左腳, 醫生話咁樣個膝關節扭埋一邊, 吾直, 應該左手左腳, 右手右腳, 佢講完, 又好似係喎

好似好多人都做過......
作者: CRE    時間: 2009-1-23 13:53
原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-23 11:03 發表

之但係十個教練有十個都係咁教噃
好彩未試過因為咁受傷啫
作者: ChARsoN    時間: 2009-1-23 13:59
標題: 回復 23# 的帖子
咁唔知訓低壓住果個又如何?(腳背貼地)
作者: 安迪    時間: 2009-1-23 14:14
...

0禁你覺得膝頭痛, 係唔係主要因為拉大腿做成?
如果主要係跑步做成, 應注意下跑姿/體能上有冇改善地方~

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-24 14:31

吓! 我都係咁做, 健身教練教左手左腳, 右手右腳, 話如果唔夠拉, 可以左手右腳, 右手左腳.
其實, 小妹唔係好拉到大腿肌, 所以會用另外兩招.
一招係要單腳下跪地.....唔知點講.
另一招係要卧地, 屈起大腿....唔知點講.
作者: 臭男人    時間: 2009-1-25 01:42

登錄/註冊後可看大圖

師兄,係唔係這個動作呀
作者: MrMoonLight    時間: 2009-1-30 12:14
臭男人ching,
就係咁, 醫生話要好似張相咁樣, 吾好左手右腳

安迪ching,
其實我吾相信係因為拉筋整傷, 跑姿係最大問題, 努力改善緊
作者: onionufo    時間: 2009-1-30 13:05
標題: 回復 28# 的帖子
咁左手右腳又好似真係唔係幾好啵,其實都係拉大比前面果度,為何非要左手右腳
作者: samuel779    時間: 2009-1-30 15:55
標題: 回復 21# 的帖子
Dear jjchsg

May I know your expected marathon completion time (Before injury) and the actual 's ?

Thanks

Samuel

作者: 臭男人    時間: 2009-1-30 23:01
原帖由 MrMoonLight 於 2009-1-30 12:14 發表
臭男人ching,
就係咁, 醫生話要好似張相咁樣, 吾好左手右腳

安迪ching,
其實我吾相信係因為拉筋整傷, 跑姿係最大問題, 努力改善緊

多謝師兄的答案
作者: alexywk    時間: 2009-1-30 23:23
我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着我們的膝關節方向, 但長者及平衡力不太好的話, 我們都建議左手取左腳, 因為較易取及冇咁容易拉腰部, 所以2個動作都可以的, 但切記, 如左手取左腳, 不要將膝關節拉向外面, 因為較容拉傷十字韌帶。

至於膝關節受傷, 可能與跑姿有關。
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-30 23:29
原帖由 alexywk 於 2009-1-30 23:23 發表
我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着 ...

太好了, 一解大家的疑雲.

謝謝分享.
作者: 臭男人    時間: 2009-1-30 23:36
原帖由 alexywk 於 2009-1-30 23:23 發表
我本身都係健身教練, 其實2個動作都可以的, 這個動作主要伸展大腿四頭肌(quadriceps), 大家有否研究過自己膝關節的方向, 其實我們的膝關節不是向前方的, 是有少許向外8字, 如果用左手取右腳的話, 是剛剛好順着 ...
師兄兄,謝謝分享.
作者: kenneth    時間: 2009-1-31 21:50
作者: 亞平    時間: 2009-1-31 22:07
岩岩試左呢個方法,發現大腳四頭肌明顯受力好多...謝謝教練師兄分享!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2