香港長跑網 - 長跑長友

標題: 依家買美記邊個款跑全馬最價廉物美? [打印本頁]

作者: yanson8    時間: 2009-1-22 17:43
標題: 依家買美記邊個款跑全馬最價廉物美?
本人最方便去到既地方系花園街。

本人身高一米七,體重65kg。。

作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-22 17:55
作者: yanson8    時間: 2009-1-22 18:57
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-22 17:55 發表
yanson兄,
現在rider最新version係12, 這系列最好的了, 我們很多人用來訓練及比賽呢 .原價HKD640
在花園街, 可能會找到8-9折, 相熟介紹可能會便一點(店子地方可能遠些).

我知道12系最新……我就看下“價廉物美”會系第幾個系列甘嗟。。譬如討論區有講到D美記先300幾,系rider第幾代啊?
作者: 力    時間: 2009-1-22 19:13
美記rider300幾?? Where?
作者: yanson8    時間: 2009-1-22 19:19
原帖由 Alex 於 2009-1-22 19:13 發表
美記rider300幾?? Where?

唔知系咪rider系列喇,我系討論區都見到有些跑友講美記300-400都有選擇。。
作者: 力    時間: 2009-1-22 19:24
美記300-400都有選擇! 有沒有wave避震?
作者: yanson8    時間: 2009-1-22 19:25
唔清楚喔,所以先發貼來問。。
作者: 力    時間: 2009-1-22 19:29
Normally, the cheapest Mizuno running shoes cost $5XX (such as idaten, aero, rider, ..)and you can ask for 20% off. Some better Mizuno running shoes cost $7XX (spacer, lightscud, .....) but lighter in weight. Some better & better MIJ Mizuno running shoes will be cost over $1K.
作者: xomeone    時間: 2009-1-23 19:33
我早幾個星期去旺角允記買左RIDER12, 折實$5XX.
作者: Bmtc    時間: 2009-1-24 05:48
允記Rider 12已無碼
作者: 神童威威    時間: 2009-1-24 07:16
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-22 17:55 發表
yanson兄,
現在rider最新version係12, 這系列最好的了, 我們很多人用來訓練及比賽呢 .原價HKD640
在花園街, 可能會找到8-9折, 相熟介紹可能會便一點(店子地方可能遠些).

昨晚係屯門x威老闆吹水,佢話如果輕磅的人唔一定要買Rider,買美記Wave Aero7都可以,如跑半馬以下路程,訓練同比賽都適合,
我試左都唔錯(好舒服 ),對鞋比Rider輕身好多,試左好耐都唔舒得除......結果買下了賀下牛年。
作者: cu83    時間: 2009-1-24 10:34
其實 Rider 較適合重磅的人,因避震同穩定性好,有唔少參加跑山路的人會著,唯一唔好係鞋身較重。
如果一般跑場或跑街,可能 Aero 重好,因此鞋嘅回彈性較強,而且鞋身較輕。
不過唔知點解香港好多人會買 Rider,可能大部份人都係因想減肥而跑步,所以一開始就要買對啱重磅人的鞋啩!!
作者: kenneth    時間: 2009-1-24 11:17
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-24 13:40
原帖由 神童威威 於 2009-1-24 07:16 發表

昨晚係屯門x威老闆吹水,佢話如果輕磅的人唔一定要買Rider,買美記Wave Aero7都可以,如跑半馬以下路程,訓練同比賽都適合,
我試左都唔錯(好舒服 ),對鞋比Rider輕身好多,試左好耐都唔舒得除.... ...

細明都係買左Aero7, 好似好舒服咁.
著完再報告吓.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-24 13:43
原帖由 kenneth 於 2009-1-24 11:17 發表

剛收到 alan 通知,見到美記 rider 11 女裝,允記,是做緊特價3xx。

旺角定屯門先??
作者: MILKSON    時間: 2009-1-24 22:27
有間鋪 rider 11 做梗 $399
算唔算抵著?
作者: 力    時間: 2009-1-24 22:38
原帖由 MILKSON 於 2009-1-24 22:27 發表
有間鋪 rider 11 做梗 $399
算唔算抵著?

抵呀!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-1-24 22:40
作者: nc    時間: 2009-1-24 22:56
原帖由 kenneth 於 2009-1-24 11:17 發表

剛收到 alan 通知,見到美記 rider 11 女裝,允記,是做緊特價3xx。

唔知除了rider11是3xx, 有無其他wave xxx 都係咁抵呢
作者: MILKSON    時間: 2009-1-24 23:06
原帖由 Alex 於 2009-1-24 22:38 發表

抵呀!

Elixir 3
e 類上一代既產品都係 399
size 齊唔齊就唔知

如果跑街多,可能有少少山路
邊對會好 d?
作者: leefs    時間: 2009-1-24 23:18
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-24 13:43 發表 旺角定屯門先??

灣仔道近集成中心,活道對面,
只有粉紅色,"同下邊个對咁上吓"
叮叮想要乜碼?
年初五會經過,
可以同你問問!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-25 15:20
原帖由 leefs 於 2009-1-24 23:18 發表

灣仔道近集成中心,活道對面,
只有粉紅色,"同下邊个對咁上吓"
叮叮想要乜碼?
年初五會經過,
可以同你問問!

登錄/註冊後可看大圖

皇上,

民女腳細, 未必有碼, 22.5 or 23,
可能初六同NC去睇鞋, 想試吓Add. 同美記, 唔知Rider會唔會太重.
小妹著Wave LSD, 底唔薄但幾輕身.
作者: 晴朗    時間: 2009-1-25 16:21
大家可瀏覽以下網址,相當值得參考。
http://www.run100.jp/gear/shoes.html#chart

作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-25 16:29
原帖由 晴朗 於 2009-1-25 16:21 發表
大家可瀏覽以下網址,相當值得參考。
http://www.run100.jp/gear/shoes.html#chart

唔識睇日文啊!
作者: 晴朗    時間: 2009-1-25 16:47
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-25 16:29 發表

唔識睇日文啊!

其實我都唔識日文,但係大概都利用大家的目標時間及每月跑步距離分類,再在不同類別中推介合適的鞋款。
以我為例:
我有扁平足,如果想買一對racing鞋及一對training鞋,可以選擇Lightscud及LSD
不過要注意日本版香港未必有得買。
作者: terryisrunner    時間: 2009-1-30 00:51
[quote]原帖由 cu83 於 2009-1-24 10:34 發表

登錄/註冊後可看大圖

其實 Rider 較適合重磅的人,因避震同穩定性好,有唔少參加跑山路的人會著,唯一唔好係鞋身較重。
如果一般跑場或跑街,可能 Aero 重好,因此鞋
作者: yanson8    時間: 2009-2-3 13:04
過年期間全港幾乎都系8折,但我收既都系特價,三對加埋一千蚊甘上下:NIKE zoom; MIZUNO WAVE AZURE 4; NB MR8509GR.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2