香港長跑網 - 長跑長友

標題: 脛骨痛症 [打印本頁]

作者: schnix    時間: 2009-1-26 21:39
標題: 脛骨痛症
脛骨痛症

運動醫學教育系列手冊 VII
- 脛骨痛症引 言
脛 骨 痛 症 並 不 是 一 個 具 體 的 診 斷 , 它 只 是 用 來 形 容 脛 骨 下 三 分 一 後 內 側 部 分 ( 圖 一 ) 有 疼 痛 及 觸 痛 症 狀 的 代 名 詞 , 其 所 包 含 的 問 題 有 :
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
  • 應 力 性 骨 折
  • 間 隔 區 綜 合 症

登錄/註冊後可看大圖
這 些 問 題 普 遍 見 於 經 常 在 硬 地 上 跑 跳 的 人 士 , 例 如 : 短 跑 、 長 跑 、 籃 球 、 排 球 等 項 目 運 動 員 、 健 康 舞 愛 好 者 及 古 典 舞 舞 蹈 家 等 。
簡 介
  • 脛 骨 內 側 應 力 綜 合 症
    骨 膜 、 腱 鞘 、 肌 肉 或 骨 間 膜 因 為 拉 傷 或 機 械 性 刺 激 產 生 發 炎 而 引 起 的 病 症 , 一 般 症 狀 只 會 在 活 動 時 出 現 , 休 息 時 便 很 快 消 失 。
  • 應 力 性 骨 折
    由 細 微 的 骨 折 開 始 , 其 後 可 變 成 肉 眼 可 見 的 問 題 , 患 者 的 脛 骨 一 般 會 有 明 顯 的 觸 痛 點 , 症 狀 會 於 劇 烈 運 動 時 出 現 , 最 後 連 所 有 負 重 活 動 甚 至 休 息 也 會 疼 痛 。
  • 間 隔 區 綜 合 症
    當 運 動 時 肌 肉 內 的 壓 力 增 大 , 使 骨 膜 間 隙 的 隔 區 ( 圖 二 ) ( 前 、 外 側 、 深 後 及 表 後 ) 血 液 循 環 及 組 織 功 能 受 到 阻 礙 , 患 者 只 會 在 活 動 時 有 痛 楚 , 休 息 時 便 很 快 消 失 , 但 觸 痛 可 能 仍 然 存 在 ﹔ 情 況 嚴 重 時 , 被 該 間 隔 區 的 神 經 線 所 控 制 的 地 方 亦 會 麻 痺 或 有 麻 刺 感 。

登錄/註冊後可看大圖

脛 骨 痛 症 的 誘 因

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

治 療
如 果 已 接 受 傳 統 性 治 療 四 至 六 個 星 期 ﹔ 但 症 狀 仍 然 持 續 的 話 , 患 者 便 可 能 需 要 考 慮 接 受 手 術 治 療 。
本 文 由 香 港 體 育 學 院 運 動 員 及 科 研 事 務 科 運 動 醫 學 部 提 供 作 參 考 之 用 。
查 詢 資 料 , 請 聯 絡 運 動 醫 學 部
電 話: 2681 6134

(source: 香港體育學院 http://www.hksi.org.hk/hksdb/html/big5/index.jsp?pagename=c_pub1_ep2_medicine3_series7.html)

作者: schnix    時間: 2009-1-26 21:48
最近見到有ching ctse 都出現小腿既問題, 希望哩篇文章會對大家有d幫助啦, 祝長跑長有!
作者: cu83    時間: 2009-1-26 23:48
thank you, schnix c-tse
小弟正受此小腿問題困擾,待SCM後打算好好養傷...
作者: schnix    時間: 2009-1-27 00:19
原帖由 cu83 於 2009-1-26 23:48 發表
thank you, schnix c-tse
小弟正受此小腿問題困擾,待SCM後打算好好養傷...

cu ching,
如果你既目標係渣打既話, 建議你哩兩個week 儘量儘量減量
我都係因為累積傷患先去到一個跑唔倒既階段, ching 真係要小心呀
比多個website 你作參考
http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/lowerleg/shinsplints.htm
作者: D文    時間: 2009-1-27 10:10
thx for share
小弟正有le個問題,正在休養中,ching post ga資料真係好有用
作者: lvrunner    時間: 2009-1-27 11:09
I see, 原來係 shin splints.  I had it once about 15 years ago.  Get a pair of shoes with better absorption, try running on asphalt instead of concrete sidewalks.  These help to prevent it from happening again.  It usually takes 2 to 3 weeks to heal.  If too severe, it might take up to a couple of months.
作者: cu83    時間: 2009-1-27 11:33
原帖由 lvrunner 於 27-1-2009 11:09 發表
I see, 原來係 shin splints.  I had it once about 15 years ago.  Get a pair of shoes with better absorption, try running on asphalt instead of concrete sidewalks.  These help to prevent it from happeni ...

This is exactly how my symptom looks like.
When I rest over 2 weeks, it'll be gone. But once I run again on concrete road, it comes back again.
I'll switch to a new pair of shoes after my SCM, and see how it the changes will be.
Many thanks for all your advises.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-27 17:43
Thank you for the info.
作者: didianna    時間: 2009-1-28 22:25
我就係呢個問題,,,已經休閒咗個多月啦,,情況都未完成好反晒...09馬拉松我都吾跑啦...希望可以早點完成康復.....
作者: schnix    時間: 2009-1-29 13:33
原帖由 didianna 於 2009-1-28 22:25 發表
我就係呢個問題,,,已經休閒咗個多月啦,,情況都未完成好反晒...09馬拉松我都吾跑啦...希望可以早點完成康復....." />" /> " />" />

ctse 而家有無食緊藥/搽膏哩
行路時仲痛嗎?
作者: oscar    時間: 2009-1-29 13:42
作者: schnix    時間: 2009-1-29 13:53
原帖由 oscar 於 2009-1-29 13:42 發表
我之前都好似係咁GE病,而且發炎發咗十幾日,食消炎葯同休息都無乜用,最後跌打師父,醫咗兩次唔夠十日就搞點咗!不過我覺得呢個症狀同我個有啲分別,因為我就算無運動都一樣好痛。

我就係哩個問題, 唔跑(就算係行)都會痛架
作者: oscar    時間: 2009-1-29 13:59
作者: didianna    時間: 2009-1-29 16:53
標題: 回復 12# 的帖子
CTSE..多謝你關心啊..我已經冇食藥搽任何藥膏啦...其實吾跑太耐吾會太痛,(30分鐘都可以)就要休息返幾日,至可以再跑..
作者: 華哥    時間: 2009-1-30 18:48
小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔痛,停咗步就痛返。
到中期,休息唔郁坐係度都痛,瞓著都會痛醒幾次,行路仲痛,但係我忍得痛,繼續練跑無因為痛而減少,因為要準備02年11月去上海跑人生第一個全馬,當平時一路行都痛,有慢慢起步熱身時,真係痛到標眼淚,唯有咬著牙根死忍,因為知道跑到3K左右,痛楚便可以慢慢減少,跑順咗就唔痛,但係每次跑完停步時,痛楚立即開始,又痛到標眼淚,好辛苦行到返屋企,如事者捱痛咗12個月,終於係出發去上海前3日去醫院求醫,X光片令主診醫生同骨科兩位醫生大吃一驚,左小腿脛骨中間位置前方外處,即上5吋下5吋,有一條好深好闊的打橫裂開咗,而雙腳的腳眼對上的骨內全部有暗影,懷疑裂咗,再做骨掃瞄器,結果真係兩隻腳個位骨內面全部裂晒,兩位醫生話行醫甘耐都未見過,佢禁止我去上海跑,我堅持要去,幾經辛苦講數,醫生無晒我辦法,准我去上海跑,佢排快期等我一返來即刻覆診。
後來我請教過好多人,睇好多醫學知識,後來得跑步舍嘉綸指點下,終於明白為何會傷及這處,後來慢慢好返無乜事,但係每次長課時,到尾段時,曾經烈開的位置總還有些少痛。
原因主要是跑姿響,二來是對鞋,三來是閉門造車苦練。
有機會面對面詳細講解。
作者: nc    時間: 2009-1-30 19:06
原帖由 華哥 於 2009-1-30 18:48 發表
小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔 ...

謝謝華哥的分享, 希望閣下現在沒事, 長跑長有.
作者: schnix    時間: 2009-1-30 19:44
感謝CHING 既分享
傷左之後我都搵過資料, 都係話原因主要是跑姿同對鞋既問題, 我有8字腳, 跑時有内翻既情況, 現在希望買番對合適既跑鞋
"起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔痛,停咗步就痛返"-> 就係我既情況啦, 因為咁, 所以以為唔嚴重, 同埋可以藉減量好番... 量就減左, 但就惡化左
終於有一日, 突然痛得好緊要, 小腿完全無力, 行都有問題, 先去睇醫生
現在食藥搽膏休息左2個WEEK, 好好多啦, 已經無咩點痛, 之前直情係摸下(唔係按落去)傷既位置都覺得痛

希望各位CHING CTSE 多留意自己對腳既狀況, 如果有事就早D 睇醫生啦

作者: lvrunner    時間: 2009-1-30 21:12
Re:  #15 ~

Shin splints and stress fracture share the same type of painful sensation.  If the pain doesn't go away after rest up, switching shoes, changing running form ........ etc, you better go to see your family doctor for correct diagnosis.  But PLEASE do not run if the pain persists, it will not get you any better at all.
作者: 叮叮噹    時間: 2009-1-30 22:04
原帖由 華哥 於 2009-1-30 18:48 發表
小腿脛骨痛,我可以講全港我最權威發言人,我01年雙腳小腿脛骨痛,初時以為骨膜炎,開始搽正骨水,但係愈來愈痛,我仍繼續練跑,一星期5日,長短快慢都有,起步時有D痛,但係愈跑愈唔痛,當跑到3K左右便完全唔 ...

好恐怖啊! 對腳骨傷成咁, 咁痛你都頂得住, 堅持練跑12個月, 你真係好有決心同忍痛力.
謝謝分享! 給我們一個反面教材, 要留意身體反應, 唔好勉強同死練跑.
作者: 上水馬王    時間: 2009-1-30 22:13
原帖由 叮叮噹 於 2009-1-30 22:04 發表

好恐怖啊! 對腳骨傷成咁, 咁痛你都頂得住, 堅持練跑12個月, 你真係好有決心同忍痛力.
謝謝分享! 給我們一個反面教材, 要留意身體反應, 唔好勉強同死練跑.

明知雙腿裂左都仲去上海跑.......小弟再有決心都不及華哥勇,不過真係好危險囉,希望其他跑友要量力而為!
作者: oscar    時間: 2009-1-30 22:21
作者: didianna    時間: 2009-1-31 00:01
原帖由 華哥 於 2009/1/30 18:48 發表
nini
多謝華ching嘅分享..我情況同你相同就係(起步時有啲痛,就越跑就越吾痛..但一跑完又再痛..就萛吾走動都會間歇性穩穩作痛)..個骨醫曾經話過呢個問題係跑步中好常見,,,甚至有中因此而骨折都吾知,,,即係華ching嘅情況....我自己都吾敢亂離,,,寧願多點休息停賽吧了...
作者: didianna    時間: 2009-1-31 09:22
標題: 回復 15# 的帖子
華ching..我想問下你用咗幾咗時間至康復..同你當時係用什麼治療方法去醫呢???
作者: 711MF    時間: 2009-1-31 13:04
作者: samuel779    時間: 2009-2-1 20:32
標題: 回復 14# 的帖子
Dear Didianna

Now my case is same as you (吾跑太耐吾會太痛,(30分鐘都可以)就要休息返幾日,至可以再跑)and no pain during walking and how are you right now?See Dr?祝長跑長有
作者: didianna    時間: 2009-2-1 22:16
標題: 回復 25# 的帖子
SAMUEL CHING..我現在已經好好多啦,,,都冇睇醫生,,,係休息多點,,,同情況有點就去跑..但都吾敢跑太耐..
作者: 華哥    時間: 2009-2-3 12:49
改善跑姿,換對適合跑鞋。
醫生話無得醫,佢自己愈好返,少量跑,休息多D。
因為跑順咗,血液運行好順,體溫又高D,身體熱咗,所以唔覺得痛。
作者: rayray    時間: 2009-2-3 14:08
原帖由 華哥 於 2009-2-3 12:49 發表
改善跑姿,換對適合跑鞋。
醫生話無得醫,佢自己愈好返,少量跑,休息多D。
因為跑順咗,血液運行好順,體溫又高D,身體熱咗,所以唔覺得痛。

同意師兄所講
之前我跑都有呢個問題...換左對輕D GEI 跑鞋已經冇呢個問題出現

不過而家到膝頭痛
作者: martin25    時間: 2009-2-14 21:01
i see,thx ching
作者: hobbywet    時間: 2009-2-14 23:43
我都試過,不過停跑左二星期後就好返
作者: looklook    時間: 2009-2-24 21:03
多謝分享,
這個問題困擾
作者: looklook    時間: 2009-2-24 21:04
這個問題困擾
作者: looklook    時間: 2009-2-24 21:05
這個問題困擾一年,
由上年第一次玩渣打10km後就開始痛,
每次練跑都好痛,中西醫針灸跌打都睇齊,
都未能完全解決,上半年休息了,九月份開始練跑無耐就慢慢開始痛返,
今年報
作者: looklook    時間: 2009-2-24 21:06
這個問題困擾我成年,
都未能完全解決,上半年休息了,九月份開始練跑無耐就慢慢開始痛返,
今年報渣打半馬,重死頂去跑添!
開始跑時痛,過3km後同以上師兄一樣就唔痛,最後都能完成,不過跑完真係痛到不得了,
現在又要全面休養,
朋友重意為我偷懶過了渣打熱之後收爐!

註﹕因為唔多識得回帖,試了幾次至得,攪到出多了幾個帖子唔好意思!

作者: schnix    時間: 2009-2-24 21:35
原帖由 looklook 於 2009-2-24 21:06 發表
這個問題困擾我成年,
今年報渣打半馬,重死頂去跑添!
開始 ...

現在仲痛緊? 行既時候有無痛哩?
作者: looklook    時間: 2009-2-25 12:41
標題: 回復 35# 的帖子
可能拖得太耐,
根本成年都無完全好過,一跑完第二日就開始腫痛,又要休息一星期,
最差情形是行路時由大母指開始一路痛到上去至室頭哥,
這時我就會去做針灸,通常做一次至二次就止痛消腫,
醫師每次叫我覆診,我都無去,因為唔痛就算,
現在脛骨永遠都是拱起,
未會去做針灸前,去了睇跌打覺得皮膚敏感成隻腳又紅又腫。

作者: schnix    時間: 2009-2-25 12:50
原帖由 looklook 於 2009-2-25 12:41 發表
可能拖得太耐,
根本成年都無完全好過,一跑完第二日就開始腫痛,又要休息一星期,
最差情形是行路時由大母指開始一路痛到上去至室頭哥,
這時我就會去做針灸,通常做一次至二次就止痛消腫,
醫師每次叫我覆診, ...

CHING, 你有無照過X 光?
作者: looklook    時間: 2009-2-25 13:06
無喎!未睇以上資料時,從未想過會有咁情況!

作者: schnix    時間: 2009-2-25 13:16
原帖由 looklook 於 2009-2-25 13:06 發表
無喎!未見以上資料時,從未想過會有咁這情況!

之前醫生同我講, 如果骨位腫起既話, 有機會係骨折, CHING 你最好照下X RAY, 睇下可唔可以搵出原因
作者: looklook    時間: 2009-2-25 18:11
標題: 回復 39# 的帖子
跑完8/2後痛到死死下,走去了做兩次針灸,一次推拿,
醫師都講是根骨勞損,現在行得耐就會輕微痛,同埋脛骨依然都是拱起,
我想會休息一下再試下跑睇下會唔會腫起先,
如果再腫即去睇骨科照一照睇清楚咩事!
多謝晒師兄指教!

作者: 不停向前    時間: 2009-3-4 21:39
我已家跑步都會有華哥講既情況
一開始跑前小腿骨會痛, 跑跑下就唔痛
我尋晚係街跑完8k後都係痛痛地....但頭先去運動場warm up拉筋後跑....
跑左百幾米就痛到跑唔到....
我差唔多每次跑完步都會捽d安美露...不過捽極都無少少改善...
黎緊跑完今個星期日既沙田10k...睇黎都要抖下...
唔知點先會好...
作者: schnix    時間: 2009-3-5 01:41
原帖由 不停向前 於 2009-3-4 21:39 發表
我已家跑步都會有華哥講既情況
一開始跑前小腿骨會痛, 跑跑下就唔痛
我尋晚係街跑完8k後都係痛痛地....但頭先去運動場warm up拉筋後跑....
跑左百幾米就痛到跑唔到...." />" />
我差唔多每次跑完步都會捽d安美 ...

ching 如果keep 住係痛既話, 最好去睇下醫生, 哩個傷患.... 好多人跑友都係"跑跑下就唔痛", 以為休息下就無事, 結果拖延左治療既時間
作者: 不停向前    時間: 2009-3-5 21:14
標題: 回復 42# 的帖子
是的, 跑埋呢個星期既10k, 應該要去睇下骨科
作者: 華哥    時間: 2009-3-13 18:15
其實講出來就好簡單,一字甘淺,唔係睇醫生,因為佢哋幫你唔到。
我以前醫院睇家庭醫生,轉介我去骨科,照X光及骨掃瞄,雙腳脛骨裂晒,所以痛,跑步順晒時,血液行得順,體溫又升高,所以暫時唔痛。
想好返,首先要改跑姿,其次睇吓對鞋緩震力夠唔夠。
醫生話,D骨自己會好返,唔使食藥,因為無藥可以幫到,即係無得醫,換句話講,唔使醫,佢自己會好返。
但我改咗跑姿,跑次數少D,跑短D,跑慢D,跑輕鬆D,幾個月後有明顯好返。

作者: schnix    時間: 2009-3-16 00:27
原帖由 華哥 於 2009-3-13 18:15 發表
其實講出來就好簡單,一字甘淺,唔係睇醫生,因為佢哋幫你唔到。
我以前醫院睇家庭醫生,轉介我去骨科,照X光及骨掃瞄,雙腳脛骨裂晒,所以痛,跑步順晒時,血液行得順,體溫又升高,所以暫時唔痛。
想好返 ...

跑次數少D,跑短D,跑慢D,跑輕鬆D,幾個月後有明顯好返
->哩兩個月入面, 以上既我都做過了, 連跑鞋都換左對避震好D 既, 現在係一個星期比一個星期好

有一個advice 比其他ching ctse: 跑落唔痛唔代表已經好番, 正如上面所說, 係暫時唔痛咋, 如果唔休息多D 係會惡化的, 到時手尾長, 各位真係要小心啊!
作者: 華哥    時間: 2009-3-16 15:43
首先改跑姿,拋掉用前掌落地方法,改用腳踭先落地方法去跑,好等脛骨唔好受壓,但唔好完全唔跑,一星期好慢甘跑2日至3日,每次半小時左右,好讓新陳代謝快D。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2