香港長跑網 - 長跑長友

標題: 好痛苦!!! [打印本頁]

作者: hics    時間: 2009-2-12 21:28
標題: 好痛苦!!!
小弟今年十六歲,
身高:~1.78m,
Weight:~69-70kg
BMI: ~22
<有輕微腳外翻>
本身有打開籃球+手球  (游水=few years ago)
但我自己練跑果時先發覺自已心肺功能好差... 另外, 我練完跑後總覺得背肌好"彼倦", 點解有d 咁嘅問題?? 反而大小腿無問題
而且我用心跳錶 --->https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2180&extra=page%3D1
發現我練跑果時經常去到175-198 , 係唔係太高??我怕個heart會出問題
係唔係我悟適合長跑

p.s. 我父母嘅心肺功能/體能都係普通(or even below average), 我之前睇過研究報告http://www.hksports.net/hkpe/sports_training/nature_nurture.htm
長跑=同父母有無大關係??

希望名位幫下我
我真係好想知點樣加強肌肉耐力+肺活量+心臟肌肉力量+血管帶氧量
我已經上網做左好多data research, 通常只suggest 跑步/游水, 悟具體
各位師兄/師姐, Please HELP me
I really really love running and sports !!!!

作者: Parco爸    時間: 2009-2-12 21:33
兄台..
16歲大把世界..萬事有商量..點會痛苦...
你講到個情況咁複雜...
係咪看看家庭醫生..
給一點專業意見比較好呢...
樂觀一點點啦...
作者: 比因    時間: 2009-2-12 21:46
我18歲開始學跑, 19.5歲參加第1次10KM, 當年我BMI還是瀕臨 "過重" 邊緣

我身長腳短, 腳又粗, 只不過還是日復日, 年復年, 12分鐘, 12分鐘, 變成連續30分鐘, 再變成45分鐘......最後可以1:30'連續跑, 就這樣在球場圍圈跑來訓練我的10KM, 我想說的, 是只要你有一雙腿, 沒有不適合跑步的身體的.

我從來無測過心跳, 亦無研究過我父母的心肺功能/體能是怎樣. BMI只是一個數字, 人體是極複雜的, 單純的數字, 並不能反映一個人的身體狀況.

我想你的問題, 是身體未能調整過來, 適應長跑需要的帶氧運動模式, 仍以打球般的衝刺式發力來應付跑步.

不要想一步登天, 假以時日, 你會發覺差不多連續跑20分鐘左右, 你才進入狀態, 心跳平穩, 呼吸暢順, 要你停下你也會說不的.

如果ching你真的一心一意投入長跑的行列, 你要有心理準備, 你打球需要用的衝刺爆發力將大不如前, 因為兩者的特性是背道而馳的.

我以前也經常打籃球的, 屈指一算, 沒碰過皮球有5年了!

作者: hics    時間: 2009-2-12 22:05
標題: 回復 2# 的帖子
Parco師兄, 我以前籃球+手球team都有好多體能嘅training
1 week = 4/5days training (2-3hours / day)
由練到嘔, train到打學界打足40mins 都悟使rest
但後來打少d sports team 要讀書, 最終今年無打所有sports team
我覺得大小腿的肌肉耐力and力量都應付到10k
只係自已心肺功能好差, 好快無氣!!

*****另外我由見到一d news 之後悟敢練得太辛苦, 但以前的所有教練都話最辛苦先真正練體能, 所以希望各位師兄/師姐分享下experience*****

http://hk.news.yahoo.com/article/081121/4/9d54.html
"七成心臟病突發的患者在發病前無任何徵兆,甚至沒有出現胸悶和心絞痛的警號,但一旦病發便達致命程度"

p.s.我呢3年試過2/3次在心臟位置""嗱住嗱住""的感覺, 分別在2年前的手球訓練(1/2次) + 今年籃球比賽(1次)  << 都係打/練得好辛苦果時 !!! 係悟係正常 ??
"嗱住"只係好短時間, 休息一陣就冇事, 所以一直當冇事
作者: running-sue    時間: 2009-2-12 22:13
ching, 我唸你玩運動的時候, 太緊張.  
放鬆d, 得失唔係最重要, 你運動都係想開心之麻, 咁辛苦為乜o者, 輕鬆d, 好好咁享受運動
作者: superimac    時間: 2009-2-12 22:22
Touch Wood 講句,
從睡眠中死去的人大有人在,
你可不能不睡覺吧。
你又何必過於緊張呢?

練跑時的心跳率是不是過快,
那要看你練習的內容吧。
要是使用回你從前校隊時的訓練,
心跳率快也是人生之常情

要是擔心的話,
值得注意的除了心跳率快慢外,
心率不正才是真正的心臟危機!
你練習後有否感到暈眩?可以注意一下!

練心肺功能,
最忌就是急功近利,
一定要持之以恆。
你是一個運動員應該會清楚的!
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-12 22:26
發現我練跑果時經常去到175-198??
係咪你跑得太快咋~沖interval我都咁上下~
你試下慢慢跑~唔好太在意時間~跑長少少~假以時日~心肺功能就會好
不如講下你平時點樣跑
長跑=同父母有無大關係??
傻啦~我父母同我行陣街都話攰~緊係冇關
作者: hics    時間: 2009-2-12 22:27
標題: 回復 3# 的帖子
比因師兄,
我研究遺傳主要係興趣, 所以先留意=]
比因師兄, 你最初練完跑後有無覺得背肌好"彼倦" ????
同埋師兄你最初練跑係浯係都係心跳快(175-198)??
作者: hics    時間: 2009-2-12 22:32
標題: 回復 5# 的帖子
running-sue師兄,
小弟只係新來的小師弟
Perhaps我真係太緊張, 遲一兩日試下relax 跑
悟知聽歌得悟得??  << 有師兄話聽歌跑悟太好
作者: 比因    時間: 2009-2-12 22:36
題外話, 講起遺傳, 我都有, 我有好多白頭髮! " />" />

有, 直頭係想訓低唔想跑咁. 因為跑步時姿勢少變化, 而常常要保持身體微微前傾, 自然對背肌構成一定的張力, 你打球時動作變化多端, 當然不會出現這種情況. 相信我, 慢慢你會適應過來的.

我從不知道具體的心跳數字. 但如我之前所書, 由無氧運動轉玩有氧運動, 初練跑時還在適應, 心跳快是難免的. 所以初練時我以12分鐘為限, 要休息, 直至感覺到心律開始變得不太快, 才將連續時間延長.

作者: peteruno    時間: 2009-2-12 22:39
原帖由 hics 於 2009-2-12 22:27 發表
比因師兄,
我研究遺傳主要係興趣, 所以先留意=]
比因師兄, 你最初練完跑後有無覺得背肌好"彼倦" ????
同埋師兄你最初練跑係浯係都係心跳快(175-198)??

背肌疲倦係雙臂不停前後擺動的結果,好正常現象。心跳加快,同時呼吸加强,可以增强心肺功能。不要操之過急,要有效果必須持之以恆。

白頭佬
作者: running-sue    時間: 2009-2-12 22:40
原帖由 hics 於 2009-2-12 22:32 發表
小弟只係新來的小師弟
Perhaps我真係太緊張, 遲一兩日試下relax 跑
悟知聽歌得悟得??   

ching, 小弟一向都係聽住歌跑, 唔聽好悶喎, 你試試吧!!
作者: hics    時間: 2009-2-12 22:48
標題: 回復 6# 的帖子
superimac師兄,
要點先知有冇心率不正??
我發覺心跳錶係靜止時的測不到心跳 https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
有冇咩方法測心跳 (準確的) ??

你練習後有否感到暈眩?可以注意一下!
好似有, 印象中果日係悟夠訓 (4am起身溫書) + 好似跑上斜(~0.8-1km)
會悟會係狀態悟好??
作者: hics    時間: 2009-2-12 23:00
標題: 回復 7# 的帖子
sleung2002hk師兄.
198係上/落斜果時
如果keep住1k >> 4:30-4:45
就175左右
如果keep住200m / min
就165左右

p.s. 恭喜sleung2002hk師兄係全馬sub3   好勁!!

作者: superimac    時間: 2009-2-12 23:02
標題: 回復 13# 的帖子
真抱歉啦,
要真正知道有沒有心率不正,
要做運動心電圖才會知,
普通的測量方法找不到的。
但如果你真的非常非常擔心,
我建議你可以試一下。

至於你的暈眩嘛,
明顯就是休息不足啦。
放心放心。

往後你要注意練習前後要做足熱身 cool down,
要有充足休息,
可以避免很多不良反應。
作者: hics    時間: 2009-2-12 23:08
標題: 回復 10# + 11# 的帖子
白頭佬師兄;
比因師兄:
跑步時姿勢係???

(A)李嘉綸教練分享跑步心得 <微微前傾>
1: http://hk.youtube.com/watch?v=uFeTeCKVK9s&feature=related
2: http://hk.youtube.com/watch?v=f9fU_9261yE&feature=related
3: http://hk.youtube.com/watch?v=Ti_XUMwZvps&feature=related

OR
(B) <好直>
http://www.hkpe.net/hkpe/running ... ance_techniques.htm
作者: hics    時間: 2009-2-12 23:11
標題: 回復 12# 的帖子
我怕聽歌跑會節奏唔stable, 時快時慢
因為我跑步時會留意步頻同呼吸
作者: 比因    時間: 2009-2-12 23:16
其實, 要找出一個適合自己既跑姿, 就係一個你跑好耐都唔會覺得有局部地區性肌肉痛/疲勞既跑姿.

我當年背脊疲勞的位置是近腰的下半背, 應該就是微微前傾引起的. 可是到了一定時間, 這些疲勞都消失了.

你得花時間去摸索, 找到適合你自己的跑姿, 步伐, 速度, 呼吸節奏等等. 長跑之路, 還有很長在前面, 慢慢來.
作者: sleung2002hk    時間: 2009-2-12 23:17
原帖由 hics 於 2009-2-12 23:00 發表
sleung2002hk師兄.
198係上/落斜果時
如果keep住1k >> 4:30-4:45
就175左右
如果keep住200m / min
就165左右

p.s. 恭喜sleung2002hk師兄係全馬sub3   好勁!!

都算正常丫~~另外~我以前沖interval~~教練係即該跑完計頸動脈10sX6
就知心跳~16歲~你大把日子啦
作者: hics    時間: 2009-2-12 23:17
標題: 回復 15# 的帖子
superimac師兄
咁靜止時如何測心跳??

我練習前後要做足熱身 cool down
熱身=超慢+輕鬆跑 10 - 20mins
cool down=輕鬆跑600-800m + 行600-800m

至於充足休息:
Mon-Fri = 4.5-6 hrs sleep
Sat/Sun = 8-9 hrs sleep
Mon-Fri要早起身溫書, 因為快會考!!
作者: 比因    時間: 2009-2-12 23:18
sue姐, 唔好整蠱人地啦! " />" />
作者: hics    時間: 2009-2-12 23:23
各位師兄, 小弟要休息la
要聽日才可以reply, 希望各位師兄聽日可以繼續指點小弟
Thank you so much !!
作者: running-sue    時間: 2009-2-12 23:26
原帖由 比因 於 2009-2-12 23:18 發表
sue姐, 唔好整蠱人地啦! " />" />" />" />

o野.....好制呀.........仲乜踢爆我喎俾我做下ching都得卦
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-13 10:26
年輕人... 長跑係長時間訓練番來... 你得果 16歲... 仲有好多時間俾你慢慢訓練同埋改善...
如果覺得跑果陣心跳得太快.. 呼吸太急... 咁未跑番慢少少 lor...
小妹覺得你太過心急... 想一開始跑步就要快過所有人...
每位 ching/ctse.. 個個都係勤力去練習先至得到而家既成績

如果可以跑都叫痛苦..我比你更痛苦... 腳傷唔知幾時先至好... 唔知幾時先至可以跑步....
當我在渣打當日大家開開心心咁起跑... 快快樂樂回終點果陣個心始終有點悶

你目前最重要係專心 d 考好會考... 上少 d 網.... 唔好想咁多....
會考完0左.. 你想跑幾多都得.....搵教練教你都得.....
會考考得唔好... (touchwood).. 又要一年之後才可以報仇...
年輕人.. 唔好將一件小事放到無限大.. 人生流流長.. 遲 d 仲有大把野要煩...
作者: MILKSON    時間: 2009-2-13 10:43
樓主,我睇過 d 資料
最高心跳率 = 220- age,你即係可以頂盡 204
有效訓練心率區 = 最高心跳率 x 65~90% = 133 ~ 184
(from 體適能基礎理論一書)
其實都問題不大
日子有功,心跳率仲有機會向下調整

仲有條公式要有埋 靜態心跳率至有得計

另有方面,有冇試過唔用錶 count
跑完摸邊都摸到強而有力既脈搏
自己黎可能更準
作者: 曲奇    時間: 2009-2-13 10:49
你現在的年紀尚輕,還有大把光陰求進步...
況且跑步係為了有益身心呀...
或許先天的因素令你的進步比他人慢..
但不打緊吧,有心者就事成...
只要肯比別人付出多少少,就能見效果呀...
作者: hics    時間: 2009-2-15 22:25
標題: 回復 23# 的帖子
oh, 原來running-sue係師姐
sorry, 叫錯人
作者: hics    時間: 2009-2-15 22:32
標題: 回復 24# 的帖子
每位 ching/ctse.. 個個都係勤力去練習先至得到而家既成績
收到, 我以大家為目標ga

如果可以跑都叫痛苦..我比你更痛苦... 腳傷唔知幾時先至好... 唔知幾時先至可以跑步....
其實我唔係痛苦, 我只係唔想人擔心
希望師姐你早日康復

p.s.其實會考我都幾有信心
作者: hics    時間: 2009-2-15 22:36
標題: 回復 25# 的帖子
最高心跳率 = 220- age,你即係可以頂盡 204
凡事留一線好d, 安全為上, 避免去盡la

跑完摸邊都摸到強而有力既脈搏, 自己黎可能更準
下次試下先
Thx =]
作者: hics    時間: 2009-2-15 22:38
標題: 回復 26# 的帖子
收到, 小弟會俾心機
作者: ee_tpk    時間: 2009-2-15 22:40
原帖由 hics 於 2009-2-15 22:32 發表
收到, 我以大家為目標ga " />" />

其實我唔係痛苦, 我只係唔想 ...

有信心係好事.. keep it up~

溫書太累就跑步 relax 下啦...加油!
作者: tomcat    時間: 2009-2-16 00:10
hi,樓主,16歲大把世界美好前途,
你有操開波,基本體能應唔係問題,
練跑與練波不同,打波你唔會不斷,不間斷重覆用同一組肌肉,
但練跑真係不間斷重覆用同一組肌肉,跑足2小時.
估計你的背肌好"彼倦", 由來已久,操練多了應習慣沒事,
作者: jjchsg    時間: 2009-2-16 10:02
Actually, there are some potential genetic that can affect your cardio-vascular system.  For example, 地中海貧血 (Thalassemia).  I myself is a Thalassemia minor.  My red blood cells are smaller.  Therefore, will have a lower VO2max figure.  There is noway for me to run at 4 minutes/km pace.

Also, your genes has defined your muscle fibre type as well (slow twitch or fast twitch).  If you are born with a sprinter's muscle but try to run a full marathon, that is possible but you need to work twice as hard.
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-2 18:37
大家一齊努力啦~
我今年考完個ALEVEL 後都退步咗唔少....
先前正為尋回以前ge 我而苦惱
不過最近諗通咗
就係往事已矣.....因而轉移目標去搵個新ge 我
過去ge 有得佢了~
作者: hics    時間: 2009-6-2 21:46
my new post:
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: foobar    時間: 2009-6-3 21:20
老兄,我都好痛苦呀.日日跑足九個字,約8K
haha.逗痛苦啦  你慘一定有人比你更慘   
當你知道不但是你一個人在痛苦中,你會覺無咁痛
繼續一起慘吧
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-4 00:39
原帖由 foobar 於 2009-6-3 21:20 發表
老兄,我都好痛苦呀.日日跑足九個字,約8K
haha.逗痛苦啦  你慘一定有人比你更慘   
當你知道不但是你一個人在痛苦中,你會覺無咁痛
繼續一起慘吧

諗番起我當年考完會考後先復出(之前因傷抖了三個月 剛好由2月14日
至5月14日)
果一排就跑極都跑唔過4k....之後仲搞到咳....真吹漲
不過到f. 6 開學後冇耐就跑到6k 之後就好易去到10k 了~

不過 最近我又好景不常.....剛見有點進步就整傷腳....
作者: foobar    時間: 2009-6-4 10:52
原帖由 ChARsoN 於 2009-6-4 00:39 發表

諗番起我當年考完會考後先復出(之前因傷抖了三個月 剛好由2月14日
至5月14日)
果一排就跑極都跑唔過4k....之後仲搞到咳....真吹漲
不過到f. 6 開學後冇耐就跑到6k 之後就好易去到10k 了~

不過 最近我又好景不 ...

跑到咳~.~ ? 咩事~.~ ?
每天都要注意天文台的空氣污染程度哦,中等還可爆.一到遍高轉龜速,全程用鼻吸
點解葵涌日日都中等.......善慕其他地區係輕微
可始討厭開私家車人士  正XX 死XX

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2