香港長跑網 - 長跑長友

標題: Mizuno 有冇假貨? [打印本頁]

作者: 鬼影    時間: 2009-2-27 21:43
標題: Mizuno 有冇假貨?
今日在屯門看到一對特價Mizuno $390,想看看是甚麼 Model, 但是鞋身冇字,便問吓 Sales,她說佢都唔之到

會唔會係假貨?
作者: Bmtc    時間: 2009-3-1 03:57
未見過有假貨.....你屯門邊度見到?
作者: kwong_lc    時間: 2009-3-1 09:33
原帖由 samynonsense 於 2009-2-27 21:43 發表
今日在屯門看到一對特價Mizuno $390,想看看是甚麼 Model, 但是鞋身冇字,便問吓 Sales,她說佢都唔之到

會唔會係假貨?

ching,  Mizuno low end跑鞋鞋身多數都冇字個喎
作者: 鬼影    時間: 2009-3-1 09:40
Oh I see!
但係 $390 都是 Low end?

作者: 鬼影    時間: 2009-3-1 09:46
安定商場。
原帖由 Bmtc 於 2009-3-1 03:57 發表
未見過有假貨.....你屯門邊度見到?

作者: pakcb    時間: 2009-3-1 12:08
http://www.mizuno.jp/catalog/product/8KA931/114001005/
MIZUNO MAXIMIZER 鞋身都係無名

上星期
吉豬佬
都買左對 $168 俾阿媽平日穿
百幾蚊都會買到
作者: kwong_lc    時間: 2009-3-1 19:37
原帖由 samynonsense 於 2009-3-1 09:40 發表
Oh I see!
但係 $390 都是 Low end?

比較出名既跑鞋未折都要$5xx開始,$3xx或以下鞋身好多都冇名,
去東京mizuno既代理睇睇,好多low end跑鞋鞋身都冇名的。
作者: superimac    時間: 2009-3-1 19:56
衫就多,鞋就真係未見過。
不過,就算係冒牌鞋,都應該好易發覺
作者: 叮叮噹    時間: 2009-3-1 22:22
"Low end"係咩意思呀?
美記有唔少款式係冇型號, 係咪一般行街波鞋.
跑鞋款應該有型號印字.
作者: kwong_lc    時間: 2009-3-2 00:21
原帖由 叮叮噹 於 2009-3-1 22:22 發表
"Low end"係咩意思呀?
美記有唔少款式係冇型號, 係咪一般行街波鞋.
跑鞋款應該有型號印字.

我都係拾人牙慧咋

"the low-end market consists of lower-priced products suitable for customers who are not willing or able to spend large amounts of money"

用Ascis做例子,Gel-Kayano我諗算係High end卦, 咁同樣話以cushion做埋點既Gel 2130或Gel 1130相對地算係Low end。

其實我都唔係好識,只係交流分享下竟見,上面ching都有指出例子,Wave Maximiser鞋身係冇鞋名,價錢亦比較平宜,我眼中算係
low end,不過所謂high end or low end都只係見仁見智,對於擁有崇高情操如眾生皆平等,當然冇high end 和 low end的分別,
其實又真係冇乜好值得爭拗的。

作者: jjchsg    時間: 2009-3-2 15:15
some low end Mizuno one don't really have the "wave" structure on the side.  Therefore, don't have the same cushioning capability.
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-2 16:41
[quote]原帖由 鬼影 於 2009-2-27 21:43 發表

登錄/註冊後可看大圖

今日在屯門看到一對特價Mizuno $390,想看看是甚麼 Model, 但是鞋身冇字,便問
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-2 16:44
[quote]原帖由 鬼影 於 2009-2-27 21:43 發表

登錄/註冊後可看大圖

今日在屯門看到一對特價Mizuno $390,想看看是甚麼 Model, 但是鞋身冇字,便問
作者: leehyalbert    時間: 2009-3-2 16:44
好難講!
建議去中興(你從屯門出荃灣都唔會太遠既), 或波鞋街允記,大中等, 應該唔會有假貨!
作者: kwong_lc    時間: 2009-3-2 17:51
無記錯每個model都有自己model no.的,建議鬼影ching可以上網睇下資料,
再去信譽比較良好既運動用品店買,旺角街市對面有間好似有好多款,又有8折,
上次我都係睇完ching介紹去買,sales服務態度都唔錯。
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-5 12:52
即使有假貨都唔會係出奇, 呢個世界咩都有假, (只有賊先係真...)

所以都係要去d有誠信的商舖, 俾多少少錢求個保險, 而且款式都多d你選擇姐?

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2