香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑全馬有什麼絛件? [打印本頁]

作者: Anthony    時間: 2009-3-2 22:32
標題: 跑全馬有什麼絛件?
小弟很佩服亦很羨慕一班師兄師姐跑全馬,小弟亦想試下。但我跑齡只有一年,今年跑半馬,2:07,尚算應付得來。不知真是想練全馬,有什麼方法呢?每星期要練多少k?是否平時練長課要練全馬距離?請分享各位的心得。
作者: sleung2002hk    時間: 2009-3-3 00:01
半馬上全馬唔係咁簡單~夏天要打好底子
上量期1週80K-100K(包強度)~1-2星期要有1課長課30-35K~(比賽前2個月開始)
底子唔好咁練法一定會傷
師兄半馬係2"07~跑齡只有一年~如果全馬跑5h又沒什麼意義
小弟意見~師兄都係跑多1年半馬~做多d基本練習~再決定
作者: oscar    時間: 2009-3-3 01:06
作者: miller    時間: 2009-3-3 10:19
原帖由 oscar 於 2009-3-3 01:06 發表
其實跑齡係其次,假如你跟會操,有教練,有系統訓練,又同唔同跑手交流,呢啲可以彌補好多不足!
但要考慮其他方面︰如家庭、工作等等!因為練全馬真的要放不少時間下去的!

你完全講緊stanley兄o既成功例子喎…
作者: oscar    時間: 2009-3-3 10:50
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-3-3 11:09
原來Oscar 師兄既全馬路都咁崎嶇~~

好同意梁兄所講夏天要打好底子,夏天唔操入秋至開始操至比賽根本加唔切量,好易傷,尤其跑齡短既人根本就唔可能應該到幾個月內提升到80k/week~~

不過如果Anthony 兄只係想完成一個全馬我覺得一年時間準備應該都足夠既,我上兩年都無咩特別準備,過年前仲幾乎停晒操都完成到,不過你預比賽時玩得都幾辛苦囉...
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 11:30
多謝梁兄、dee兄、oscar兄等的寶貴意見,句句金石,對我很有參考價值。有時間其實我都想跟下你哋操,不過時間確是一個很大的負擔。
作者: lazyrunner    時間: 2009-3-3 12:43
原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-3 00:01 發表
上量期1週80K-100K(包強度)~1-2星期要有1課長課30-35K~(比賽前2個月開始)
底子唔好咁練法一定會傷
師兄半馬係2"07~跑齡只有一年~如果全馬跑5h又沒什麼意義
小弟意見~師兄都 ...

好難同梁兄比既............

講下小弟今年第一次全馬經驗先啦.....
從前我每年玩兩次比賽, nike 10k 同埋渣打半馬, 平時又無咩練習, 成績就當然..............

今年好想玩全馬, 由10月開始就練習, 每星期跑三次, total 每星期 練 ~25-30k
到聖誕開始就改練習既方式, 每個week 跑一次20k, 最多試過30k, 跟住就去渣打全馬喇 , 正如ching o甘講, 分配練習時間真係會同屋企人, 工作有好大衝突, 真係好難兼顧

頭35k 都可以keep 個個pacing 係~6:1x min / km 到, 係去到香港島就撞牆, 最後4:23 完成
成績叫做完成, 但真係能享受到個比賽先係最緊要

跑得唔好 / 慢 都係一個經歷, 無第一次, 邊有第二次呢...同埋o甘先有機會贏最佳進步獎架嘛

下年見啦
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 13:18
原帖由 lazyrunner 於 2009-3-3 12:43 發表

好難同梁兄比既............

講下小弟今年第一次全馬經驗先啦.....
從前我每年玩兩次比賽, nike 10k 同埋渣打半馬, 平時又無咩練習, 成績就當然.............." />" />

今年好想玩全馬, 由10月開始就練 ...

謝謝師兄分享經驗和鼓勵,我會努力練習,希望明年有機會全馬見。
作者: spmho    時間: 2009-3-3 14:23
原帖由 miller 於 2009-3-3 10:19 發表

你完全講緊stanley兄o既成功例子喎…

miller兄:
無啦啦俾人拉落水tim...

Anthony兄:
其實跑全馬要既條件好簡單,只要你有健全既身體就可以了
至於完成時間係幾多唔係問題,能在大會時間之內完成就有意思了,這些是後話
只要有合理既練習後,就算未跑過10k、半馬也可以跑全馬

不過師兄就要諗
1. 能唔能夠全馬比賽前約10星期平均每星期跑到80-100K (即大約每日14至15k)?.....平均里數少過60k的話,不建議參加
2. 會否有家人反對?.......跑到家變就唔好啦
3. 工作會否影響?.......返工返到無晒時間,食飯都無,都幾難練習
作者: miller    時間: 2009-3-3 14:59
原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-3 14:23 發表

miller兄:

Anthony兄:
至於完成時間係幾多唔係問題,能在大會時間之內完成就有意思了,這些是後話
只要有合理既練習後, ...

拉你落水真係唔好意思,不過突然要我講一個第一年跑就走全馬o既成功例子就真係諗起你…

哈哈
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 15:52
原帖由 stanleyhpm 於 2009-3-3 14:23 發表

miller兄:

Anthony兄:
只要有合理既練習後, ...

Miller 兄,多謝你的好介紹。

Stanley 兄,你簡直是我的偶像!
作者: spmho    時間: 2009-3-3 16:15
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 15:52 發表

Miller 兄,多謝你的好介紹。

Stanley 兄,你簡直是我的偶像!

anthony兄...唔好玩我啦....我都係初哥一名

同我一齊練既人大把第一次跑步比賽就去全馬啦.....10k、半馬都未跑過架
當然佢地有跟教練意見練習........跑圈既速度可能係大家認為既龜速(但對佢黎講係高速)
最後佢地都可以完成到

其實個問題係「想唔想」.....唔係「得唔得」
當師兄「想」既時候,有d野就會自然「得」

當然打好個10k、半馬底
你對全馬成績既要求自然會高d
作者: leeahmow    時間: 2009-3-3 16:16
標題: 回復 1# 的帖子
Anthony 兄, 各位師兄說的意見,本人極之同意。回想'03第一次跑全馬,是因為大意填錯"全馬“。在事前練習和心理均沒有準備下,取號碼布一刻的晴天霹靂感覺依然記憶猶新。當時只剩下一個禮拜時間,跑還是不跑?最後當然大胆決定盡力而為,而結果以四小時半完成。不管時間成績如何,亦不論其中過程有多辛苦。衝線完成的那一刻,至今仍是最難忘。完成人生的第一個馬拉松,喜悅筆墨難以形容。
作者: 亞平    時間: 2009-3-3 16:34
小弟就跑過幾次10k,2次半馬,就上全馬,08年全年完全放棄速度訓練,只專心練耐力.結果順行完成,時間係差d,4:23.師兄如上全馬,可搵次試下跑30-35K,就可以評估到自己有幾成把握完成全馬.
作者: wongc    時間: 2009-3-3 17:39
Anthony ching, 我諗要睇你全馬目標係咩, 如果你志在完成, 應該唔難, 但如果你要時間好, e.g. sub 4的話, 就真係要比好多時間練.

我的例子: 05年等一次唔覺意報左10K先開始跑步, 跑左兩年10K, 兩年半馬, 到今年報名的時候都仲係心大心細, 最後死就死啦咁報左全馬先開始正式加量練(之前一星期最多跑兩次).  

我資質有限而且懶, 10K同半馬都跑唔得快 (52:XX 同1:59:XX, 仲要係平路).   我亦無各位ching講咁一星期有80-100K, 我最多個星期都係練到70K.  我的第一次全馬跑得比我預期好, 4:18:XX.  而且過程好enjoy, 唔係太辛苦.

我的經驗係:

1.  我跟呢個網教的schedule練(最初級果個), 我覺得量唔多但好work.  但要跟足, 儘量唔好skip. http://www.halhigdon.com/marathon/Mar00novice.htm
2.  要好好保護雙腳, 唔好比佢受傷, 一傷左就練幾多都無用.  做足warm up同cool down.  得閒做下按摩.
3.  比賽時一定要控制速度, 千奇唔好快.  均速跑完最舒服.

有心一定得嘅!!
作者: 洛虎添    時間: 2009-3-3 18:22
1. 食量要大!!!
2. 耐力都唔少得....
3. 操多D 4頭肌
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 19:02
原帖由 大隻添跑手 於 2009-3-3 18:22 發表
1. 食量要大!!!
2. 耐力都唔少得....
3. 操多D 4頭肌

點操4頭冗呀?要操到好似大隻師兄咁大隻真是好難......
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 19:06
原帖由 wongc 於 2009-3-3 17:39 發表
Anthony ching, 我諗要睇你全馬目標係咩, 如果你志在完成, 應該唔難, 但如果你要時間好, e.g. sub 4的話, 就真係要比好多時間練.

我的例子: 05年等一次唔覺意報左10K先開始跑步, 跑左兩年10K, 兩年半馬, 到今年報 ...

wongc師兄,多謝你的意見,所提供的資料很有用!我會嘗試一下。
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 19:10
原帖由 leeahmow 於 2009-3-3 16:16 發表
Anthony 兄, 各位師兄說的意見,本人極之同意。回想'03第一次跑全馬,是因為大意填錯"全馬“。在事前練習和心理均沒有準備下,取號碼布一刻的晴天霹靂感覺依然記憶猶新。當時只剩下一個禮拜時間,跑還是不跑 ...

我都感受到師兄的那份喜悅,能夠跑到一次全馬已是人生無憾了。
作者: allanccl    時間: 2009-3-3 20:54
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:10 發表

我都感受到師兄的那份喜悅,能夠跑到一次全馬已是人生無憾了

我未跑過全馬以前都同ching既諗法一樣,不過完成到第一個全馬之後,你會想第二個、第三個......甚至好似我咁想跑晒全中國咁多馬拉松呢!
作者: Anthony    時間: 2009-3-3 21:53
原帖由 allanccl 於 2009-3-3 20:54 發表

我未跑過全馬以前都同ching既諗法一樣,不過完成到第一個全馬之後,你會想第二個、第三個......甚至好似我咁想跑晒全中國咁多馬拉松呢!

有冇想過學鄭永忠兄跑超馬呢?甚至學村上春樹跑100k?
作者: allanccl    時間: 2009-3-3 22:09
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 21:53 發表

有冇想過學鄭永忠兄跑超馬呢?甚至學村上春樹跑100k?

有呀,不過唔係咁心急,想跑多幾個全馬,最好係跑晒全中國既馬拉松先,驚跑傷左同埋感覺自己仲未夠火候住,終有一日的;我的一個朋友剛剛約我去星加坡跑sundown通宵馬拉松,好有挑戰性,心郁郁,今晚可能訓唔著覺呀!
鄭永忠師兄好勁架,我唔能夠同佢比。佢拿住部相機好重架,我今年跑渣打全馬也學佢拿相機跑,好辛苦,一d都唔容易架。
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-3 22:14
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:10 發表

我都感受到師兄的那份喜悅,能夠跑到一次全馬已是人生無憾了。

我都是在2009年完成了渣打半馬後,
希望能夠在2010年可以完成第一個全馬.

大家一齊努力吧.
作者: allanccl    時間: 2009-3-3 22:20
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:14 發表

我都是在2009年完成了渣打半馬後,
希望能夠在2010年可以完成第一個全馬.

大家一齊努力吧.

唔記得左,我其實想講,要在限時內完成一個全馬,一d都唔難架,我覺得最重要係報名,只要你諗住報名,就會努力練習架啦!
努力! 加油! 長跑長有! 長跑長友!
作者: kopo1128    時間: 2009-3-3 22:21
原帖由 allanccl 於 2009-3-3 22:09 發表

有呀,不過唔係咁心急,想跑多幾個全馬,最好係跑晒全中國既馬拉松先,驚跑傷左同埋感覺自己仲未夠火候住,終有一日的;我的一個朋友剛剛約我去星加坡跑sundown通宵馬拉松,好有挑戰性,心郁郁,今晚可能訓唔著覺呀 ...

唔使心郁郁la!! 亮兄, 我跑完渣馬就諗住報SUNDOWN玩下晚上跑全馬, 上到網站, 發覺經已額滿!!!
作者: allanccl    時間: 2009-3-3 22:27
原帖由 kopo1128 於 2009-3-3 22:21 發表

唔使心郁郁la!! 亮兄, 我跑完渣馬就諗住報SUNDOWN玩下晚上跑全馬, 上到網站, 發覺經已額滿!!!" />" />

噢!........無計! 今晚可以安心訓覺啦!
唔該晒高寶兄!
作者: 迪迪仔    時間: 2009-3-3 22:41
原帖由 allanccl 於 2009-3-3 22:20 發表

唔記得左,我其實想講,要在限時內完成一個全馬,一d都唔難架,我覺得最重要係報名,只要你諗住報名,就會努力練習架啦!
努力! 加油! 長跑長有! 長跑長友!

多謝你既鼓勵先.
難唔難都好啦,對於未試過完成一個全馬[甚至係未試過跑多過半馬既距離]既我,
點都會擔心自己完成唔到既.

不過,當我同我其中一位同事講話想下年跑全馬,佢都有鼓勵我架:
"你咪用半馬既PACING跑大概25至30公里,之後唔得咪行返黎啦,到時應該仲有成3個鐘,點都行到既......"
作者: allanccl    時間: 2009-3-3 22:48
原帖由 迪迪仔 於 2009-3-3 22:41 發表

多謝你既鼓勵先.
難唔難都好啦,對於未試過完成一個全馬[甚至係未試過跑多過半馬既距離]既我,
點都會擔心自己完成唔到既.

不過,當我同我其中一位同事講話想下年跑全馬,佢都有鼓勵我架:
"你咪用半馬既PACING跑大概25至30公里,之後唔得咪行返黎啦,到時應該仲有成3個鐘,點都行到既......"

咁似我跑第一個全馬既諗法既? 我當日就係咁諗啦,再加上一樣,至多跑慢d,盡量唔好行,咁就OK左啦!
作者: wongc    時間: 2009-3-3 22:59
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:06 發表

wongc師兄,多謝你的意見,所提供的資料很有用!我會嘗試一下。

ching 你留意下我個頭像......我唔係ching.......不過都唔係ctse........嘻嘻.......只係C9一名.
作者: Shatinrunner    時間: 2009-3-4 08:10
標題: 回復 16# 的帖子
I also followed this on-line coach last year, though i trained for HM only.  Yes, the scheme works!!
作者: allanccl    時間: 2009-3-4 10:23
原帖由 wongc 於 2009-3-3 22:59 發表

ching 你留意下我個頭像......我唔係ching.......不過都唔係ctse........嘻嘻.......只係C9一名.

個卡通頭像好中性,ctse改過個名可能清楚d,例如wongc9就好清楚,唔會叫錯啦! 哈哈!
作者: Anthony    時間: 2009-3-4 10:58

小弟不才,未有留意。不過巾幗勝鬚眉,我自問c9都不如。
作者: Anthony    時間: 2009-3-4 12:48
原帖由 Shatinrunner 於 2009-3-4 08:10 發表
I also followed this on-line coach last year, though i trained for HM only.  Yes, the scheme works!!

Thanks your sharing, I'll try it for the Marathon.
作者: elect    時間: 2009-6-4 20:38
我跑了兩次半馬后就開始跑全馬了。第一次跑全馬的成績是4小時45分鐘。賽前只練了三個月,每月的跑量100公里,最長一次練習跑了25公里。
作者: chengcc209    時間: 2009-6-5 10:22
標題: 回復 10# 的帖子
史兄:
我都好想好似你咁一次全馬就咁成功。
我跑咗幾年,玩過哂唔同K數的跑賽,包括半馬。唯獨到現在都未有信心跑第一個全馬,真慚愧!
作者: spmho    時間: 2009-6-5 10:36
原帖由 chengcc209 於 2009-6-5 10:22 發表
史兄:
我跑咗幾年,玩過哂唔同K數的跑賽,包括半馬。唯獨到現在都未有信心跑第一個全馬,真慚愧!

秋鴻師姐:
我唔算成功....只係跟計劃做野
無出大錯之下完成

你唔駛慚愧既......
你有傷在身.....唔可以硬來的
加上傷呢樣野......令你失去左信心

不過講起上黎女性跑全馬比賽時既意志同自律性係比男性好
相信以秋鴻師姐黎講......
你有會...有教訓....有同輩支持
如果你真係跑全馬......你可以應付得黎
但唔駛強來的......不跑全馬也不是末路
作者: billy_yau    時間: 2009-6-5 13:08

唔係嘛...咁樣欺騙觀眾呀
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-5 15:36
原帖由 chengcc209 於 2009-6-5 10:22 發表
史兄:

秋鴻ctse:
等我又比d信心妳啦.....妳一定掂呀~
作者: Mike_Li    時間: 2009-6-5 16:39
標題: 回復 1# 的帖子
Anthony,

I posted a training program for FM in following website a month ago:
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D2
You can find it at 15#.
I would like to remind you that this program is not for inexperienced runner, if you feel hard to finish first week training, you should stop immediately in order to avoid any injure caused. If you can follow the program, you should finish your marathon in sub 4.
作者: 柔詠    時間: 2009-6-5 23:53
跑完全馬,,,又死唔去...真係好開心的.
作者: foobar    時間: 2009-6-6 13:04
原帖由 Anthony 於 2009-3-3 19:02 發表

點操4頭冗呀?要操到好似大隻師兄咁大隻真是好難......

http://ecoledudos.uqat.ca/chinois/032.html
遺規的 幫手刪
作者: jshho    時間: 2009-6-8 17:02
> 不過講起上黎女性跑全馬比賽時既意志同自律性係比男性好

I don't think so
作者: spmho    時間: 2009-6-8 17:38
原帖由 jshho 於 2009-6-8 17:02 發表
> 不過講起上黎女性跑全馬比賽時既意志同自律性係比男性好

I don't think so

yes, for you, Idon't think so
cause you have better performance in hill race
作者: lotustower    時間: 2009-7-5 10:36
請教各位師兄,本人都係未跑過全馬,只是今年跑過半馬,很想出年試跑全馬,在裝備上有什麽要注意,你們會否帶備一些食糧作中途體力上補給之用呢,多謝指教。
作者: xomeone    時間: 2009-7-6 23:22
大家好, 我有跑開步, 但未跑過任何比賽, 都想終有一日可以跑全馬,
留個名再追你地既post.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-9 01:42
原帖由 oscar 於 2009-3-3 01:06 發表
其實跑齡係其次,假如你跟會操,有教練,有系統訓練,又同唔同跑手交流,呢啲可以彌補好多不足!
但要考慮其他方面︰如家庭、工作等等!因為練全馬真的要放不少時間下去的!

教練可有可無。但比須有恆心,訓練要有system。介紹你看兩本好書
1) Daniels' Running Formula by Jack Daniels
2) Advanced Marathoning by Pfitzinger/Douglas

兩個system有不一樣的地方。對初學者來説, Advanced Marathoning 可能更容易達成完成全馬的目標。
作者: kito807    時間: 2009-7-15 12:35
下年我都計劃參加全馬, 之前跑過十k, 前兩年跑左半馬, 上年時間 1'57, 依家開始練習, 但成日都唔夠時間練, 3月份之後一星期只跑 10k............
依家開始練仲有時間吧?
係咪一個月最少都要跑 70-80k 先夠呢?
作者: oscar    時間: 2009-7-15 13:02
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-15 13:33
原帖由 oscar 於 2009-7-15 13:02 發表

師兄,你一個星期只跑十k,睇黎真係好忙喎!
如果係咁,全馬真係未必啱你,唔係你能力問題,而係時間問題!
如果你要完成全馬,至低至低限度,一個星期要練40-50k左右!
可能你考慮清楚好啲再考慮跑 ...

我也同意,時間不夠而不能練夠數的話,可能跑10k或半馬賽會比較好。若勉強的話,會有機會受傷的。
作者: kito807    時間: 2009-7-15 15:15
原帖由 佐治男孩 於 2009-7-15 13:33 發表

我也同意,時間不夠而不能練夠數的話,可能跑10k或半馬賽會比較好。若勉強的話,會有機會受傷的。

多謝各位ching 意見, 我會的起心肝由今個月開始每星期練 50-60k 架喇!!

我真係好想跑全馬!
作者: chengcc209    時間: 2009-7-16 17:31
其實每週練70-80K 是應付全馬的基本要求。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-17 04:52
原帖由 chengcc209 於 2009-7-16 17:31 發表
其實每週練70-80K 是應付全馬的基本要求。

非常同意
作者: evechan5354    時間: 2009-7-17 17:01
70-80K一星期只能夠是基本要求, 不過要完成賽事應該唔難既....
作者: jsmleung02    時間: 2009-7-17 17:34
若純粹參加明年渣打全馬, 無需要現在增加k數到每星期70-80k, 等到十月才慢慢開始加里數也未遲. 現在跑太多作用不大. 反而有機會令肌肉負荷太大而受傷.
作者: 柔詠    時間: 2009-7-18 01:53
小弟7月目標150 km...跟住每月加上去....應付下年全馬.
作者: 佐治男孩    時間: 2009-7-18 12:36
原帖由 jsmleung02 於 2009-7-17 17:34 發表
若純粹參加明年渣打全馬, 無需要現在增加k數到每星期70-80k, 等到十月才慢慢開始加里數也未遲. 現在跑太多作用不大. 反而有機會令肌肉負荷太大而受傷.

沒有比賽時是Base Building的好時機。囯外的高手都會在Base Building時增加哩數。跑慢的,不需要練interval,只需要有時跑一個Lactate Threshold tempo run就行了。在下全馬目標賽在十二月,在五月中開始Base Building,剛結束,到了每週150k。

有好的哩數Base以后,就可以進入下一cycle,增加Lactate Threshold訓練和interval訓練,這樣較有効和避免受傷。
作者: 8984    時間: 2009-8-16 22:14
其實跑齡係其次我的例子:回想'第一次跑步比賽就去全馬,4小時07分就可以完成啦!"但練習就要用上兩年既時間,仲要不停咁跑,定下時間表一星期最小三晚的練習!兩星期就要跑一次長課,仲要漸漸加長跑距至45k以上,咁比賽當天就有信心可以完成啦!本人由2004-2009年已連續跑咗6年了!
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-24 12:40
跑馬有咩條件??
隻腳唔係跛唔係傷就得啦
作者: Mike_Li    時間: 2009-8-24 14:02
本人對ee_tpk兄#59所說有強烈的保留。沒有合適練習跑全馬只有"傷和跛"的可能。
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-24 14:58
原帖由 Mike_Li 於 2009-8-24 14:02 發表
本人對ee_tpk兄#59所說有強烈的保留。沒有合適練習跑全馬只有"傷和跛"的可能。

請諒我先問你一個問題.... 何謂合適練習?

我想你不明白我呢句說話背後其實有意思
我的意思是確保自己的身體由練習直到跑完全馬唔傷唔跛才是跑全馬的首要條件
這是一個非常重要的課題
有人說練全馬要有一定的里數..網上也不少訓練計劃
但以我的玻璃腳來講...要執行這些計劃里數..恐怕未到一半我的玻璃腳已碎

了解自己身體為首要...
作者: piyrag    時間: 2009-8-24 15:03
作者: hobbywet    時間: 2009-10-15 09:36
原帖由 oscar 於 2009-3-3 10:50 發表
咁我講吓我個例子!
我05年跑過一次半馬,除咗讀書跑過吓3k、5k之外,根本無參加過任何賽事。十公里都無,只係間竭性跑吓步!
當年跑05半馬,只係練過一次20k同埋幾次10k左右,再加上無經 ...

一於以師兄的經驗為師,我去年半馬2:15,今年會報全馬,大家努力
作者: d2wu    時間: 2009-10-15 09:43
條件是 只須付 $270 就可以.. 哈哈  joking
你比我半馬時間快好多, 我都報左全馬, 你重等
作者: amos    時間: 2009-10-15 23:05
今天報咗半馬, 計劃下年上全馬, 除咗訓練量加大以外, 比賽前兩個鐘係咪要食到好飽至夠能量完成?  中途要唔要食啲野補充 ?
作者: d2wu    時間: 2009-10-17 11:55
原帖由 amos 於 2009-10-15 23:05 發表
今天報咗半馬, 計劃下年上全馬, 除咗訓練量加大以外, 比賽前兩個鐘係咪要食到好飽至夠能量完成?  中途要唔要食啲野補充 ?

比賽有水站, 有體育飲品, 全馬尾段有朱古力的, 好像有香蕉, 所以應該 ok.
你可帶小排朱古力, 太多東西只會重衰
我跑半馬會聽 mp3 你們呢 ?
作者: d2wu    時間: 2009-10-17 11:58
我人生的第1個全馬是 2010 SC run, 各位開始加緊訓練 !

祝大家 & me 身體健康, 保持最好狀態, 儘力比賽
作者: whoami    時間: 2009-10-21 12:26
標題: 我都好想试一下全马,是明年什么时候
各位师兄,我平常2-3天跑一次10KM,大概用55Min,偶尔跑20KM用 2 小时,不知道如果训练几个月,跑全马有没有问题??
谢谢
作者: vincentW    時間: 2009-11-19 09:17
其實第一次全馬速度不是問題, 平日練習大概都會知道自己的實力, 當然真正參賽會同平日練習有分別, 但努了幾個月就是為了完成這個第一次, 不妨放開懷抱嘗試!
作者: allanccl    時間: 2009-11-19 09:29
原帖由 whoami 於 2009-10-21 12:26 發表
各位师兄,我平常2-3天跑一次10KM,大概用55Min,偶尔跑20KM用 2 小时,不知道如果训练几个月,跑全马有没有问题??
谢谢

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全馬也是國內的,鄭開國際馬拉松,五小時內完成是無問題的,全馬除了體力最重要係意志。
作者: kito807    時間: 2009-11-19 11:08
原帖由 allanccl 於 2009-11-19 09:29 發表

香港渣打國際馬拉松舉行日期是2010年2月28日。
閣下可以一試的,小弟由從不跑步,至跑第一個全馬,只練習了半年,小弟的第一個半馬是學跑後的個半月便參加了上海東麗杯國際馬拉松,在1小時57分內完成了;第一個全 ...

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!
作者: allanccl    時間: 2009-11-19 11:55
原帖由 kito807 於 2009-11-19 11:08 發表

亮哥你學跑半個月便可以在1'57 分完成半馬!! 好厲害呀!
我睇過你篇文章, 你那時該很重磅吧? 那個體重可跑到1'57!  

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要係有恆心同意志,個個人都得 o既!
作者: kito807    時間: 2009-11-19 12:37
原帖由 allanccl 於 2009-11-19 11:55 發表

是個半月,不是半個月,七月中開始減肥,到十月那時已經減左30磅了,身體輕左,負荷少左,加上之前係用急行同健康飲食,對腳已經開始習慣,十月開始學跑,用左個半月練跑,到十一尾跑上海馬拉松(報左半馬)。最重要 ...

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......
作者: allanccl    時間: 2009-11-19 12:55
原帖由 kito807 於 2009-11-19 12:37 發表

又睇錯野添, 不過個半月都好厲害!!
上年我都係跑咁上下時間, 但我練左好耐先跑到2小時內.......

國內跑跟香港跑唔一樣的,在上海,沿途都有途人圍觀同打氣,唔好意思停低或步行,加上國內是全平路(上海半馬),容易好多的,反之香港大部份路段唔准途人圍觀,又多上落斜,所以無得咁比較。
唔好講晒小弟啦,講番跑全馬,真係完成唔難的,要造時間如sub3、sub4就真係要落唔少苦工。小弟最近跑杭州馬拉松都要4:18:07,總算跑得晒,係享受型,唔會追時間囉。
作者: awyh    時間: 2009-11-19 13:06
原帖由 allanccl 於 2009-11-19 12:55 發表

國內跑跟香港跑唔一樣的,在上海,沿途都有途人圍觀同打氣,唔好意思停低或步行,加上國內是全平路(上海半馬),容易好多的,反之香港大部份路段唔准途人圍觀,又多上落斜,所以無得咁比較。
唔好講晒小弟啦,講番跑全馬,真係完成唔難的,要造時間如sub3、sub4就真係要落唔少苦工。小弟最近跑杭州馬拉松都要4:18:07,總算跑得晒,係享受型,唔會追時間囉。

絶對認同!
作者: key    時間: 2009-11-20 09:10
原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-3 00:01 發表
底子唔好咁練法一定會傷
小弟意見~師兄都 ...

係呀, 夏天操練好緊要, 我之前經常在夏天正午30度以上, 烈日當空下練習, 當天氣一跌番落25度, 我跑時好似曉飛咁樣, 感覺好漂然, 好像有用不完的氣力     
作者: tiredhdr    時間: 2009-11-22 18:36
大家好!我是新會員。我也參加2010年度渣打馬拉松的全程馬拉松比賽,現有一些練習難處,內容如下:
1.我的比賽經驗只得三年,參加賽事全是渣打馬拉松(第一年:十公里,完成時間55-56分鐘;第二年:半程馬拉松,完成時間約2小時1分鐘;第三年:全程馬拉松,比賽時因賽前練習受傷之故,致跑至30公里改成步行往終點)
2.今年的練習方式:每星期一次;平均路程估計為30-34公里(來回跑街之故);時間為4至4.5小時;平路。我在夏天因天氣炎熱而改成原地跑,但是現在改跑運動場發覺耐性及速度降低(我跑至20-23公里時會因耐性不足而原地跑),有時候腳部變得比春天練習時易疲勞得多,我不知道是重新適應環境之問題,還是長期原地跑引致慢性腳傷之故,擔心難以完成今屆的比賽。

正因如此,我希望各位前輩可提供適當的練習方法,讓我能在比賽及練習時可用4-5小時跑畢全程馬拉松(不用休息及步行)。此外,我希望前輩練習時可給我參與其中,讓我明白不足之餘,也可以跟大家交流。

P.S.請問諸位前輩可否提供一些長程練習地點嗎(最好是單程街道,次選來回一次的街道。我住港島區)?
作者: ChARsoN    時間: 2009-12-9 10:02
去年我練了跑5 年多才參加第一次渣打10k
今年沒有參賽
來年就要挑戰全馬了
現在要面對的是里數問題...
未知若然我最近加里數加的過劇會否弄傷?
我由本來的20~30k(比多了) 一星期內加至50k 左右可以嗎?
至於體力上能否應付...也要試試才知
作者: ckwu    時間: 2009-12-11 14:25
了解自己身體狀況,再進行適當訓練。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2