香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑完之後經常爆甲,點算好呢? [打印本頁]

作者: ivan    時間: 2009-3-25 00:16
標題: 跑完之後經常爆甲,點算好呢?
唔知點解跑完總有一兩隻爆甲,
係咪鞋帶太緊呢?

各ching ctse有乜意見呢?
作者: B    時間: 2009-3-25 09:49
我 d 腳指甲亦係麻麻地, 長課之後有時會變黑~ 唔知係咪積0左 d 瘀血入去~
作者: loudspeaker    時間: 2009-3-25 10:07
我 10 隻腳甲得 2 隻胼指公係好既外 , 全部爆晒
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-25 13:41
對鞋太迫?
作者: onionufo    時間: 2009-3-25 15:54
原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-25 13:41 發表
對鞋太迫?

好有可能,好多跑友都建議跑鞋應該買比平時著開d鞋大一碼
作者: jsmleung02    時間: 2009-3-25 17:41
我腳趾公會瘀瘀黑黑。有師兄建議著腳趾祙,減低腳趾間磨損機會。
作者: Alfred    時間: 2009-3-25 18:41
原帖由 jsmleung02 於 25/3/2009 17:41 發表
我腳趾公會瘀瘀黑黑。有師兄建議著腳趾祙,減低腳趾間磨損機會。

師兄,瘀黑可能係關對事,是因為被壓迫引至腳甲下面出血,好似有時俾嘢夾親手指,入面出血,無即時放血而變瘀;你腳趾公瘀黑是否因為對鞋嘅碼細咗定腳甲過長?至於腳趾袜係防止啲肌肉互相磨擦引至起水泡/磨損。希望解答到閣下。
作者: peteruno    時間: 2009-3-25 19:58
原帖由 ivan 於 2009-3-25 00:16 發表
係咪鞋帶太緊呢?

爆甲原因有1:有一類跑鞋前掌較窄,適合腳前掌細少的人種,若閣下前掌是闊的,應選購一些前掌寬的跑鞋。2:買跑鞋預鬆少少位。3:穿跑鞋時不應太鬆,又不可太緊。 4:若經常出現這情況,建議你跑前包紙膠布,會有好好效果,但麻煩點。5:腳甲應定修剪適中,過長會撞爆,過短會出血。6:落斜路要小心留放,太快會過度衝擊,好大機會爆甲。7:以前掌先著地面的跑手較多出現爆甲,你係唔係呢?
白頭佬
作者: 細路跑手    時間: 2009-3-25 20:28
標題: 下-口-
會甘咖咩--小弟同f.d都冇事過!!
作者: slowrunner    時間: 2009-3-25 22:21
請問師兄, 瘀黑甲時需不需要減操? 另有何辦法加速痊癒?
作者: ivan    時間: 2009-3-25 23:32
原帖由 peteruno 於 2009-3-25 19:58 發表 爆甲原因有1:有一類跑鞋前掌較窄,適合腳前掌細少的人種,若閣下前掌是闊的,應選購一些前掌寬的跑鞋。2:買跑鞋預鬆少少位。3:穿跑鞋時不應太鬆,又不可太緊。 4:若經常出現這情況,建議你跑前包紙膠布,會有好好 ...

多謝師兄解答,我對鞋唔夠大...
作者: 占基利    時間: 2009-3-26 00:01
應該係鞋頭比較窄及迫會出現呢個情況.
其實一直以為買鞋係岩岩好.
但原來跑鞋來講,如跑時間長的話,長時間壓迫腳趾公,都出現呢個情況.
我左腳隻趾公都已經脫左甲,差不多好返,不過都成4-5個月時間......

所以現家買鞋都會買大1個碼,可以加多一個避震的鞋墊.
作者: Keroro_stephen    時間: 2009-3-26 13:44
原帖由 slowrunner 於 2009-3-25 22:21 發表
請問師兄, 瘀黑甲時需不需要減操? 另有何辦法加速痊癒?

其實除左外觀差d之外, 對我係無咩分別, 反正又唔痛, 我都無理佢

但好鬼耐都無法去瘀, 都幾煩
作者: lewischan    時間: 2009-3-28 14:48
原帖由 ivan 於 2009-3-25 00:16 發表
係咪鞋帶太緊呢?

我買大一個碼後
情況就不再出現了

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2