香港長跑網 - 長跑長友

標題: 大家的渣打馬拉松成績怎樣? [打印本頁]

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-17 05:44
標題: 大家的渣打馬拉松成績怎樣?
        大家的渣打馬拉松成績怎樣?有人經過辛苦訓練,終能達成賽前目標,順利完成。但亦有人中途放棄,或被趕上巴士乘車回來,來年或許再次雪恨;各人各種的甜酸苦辣,你有興趣分享嗎?
作者: hoho2505    時間: 2008-2-17 10:30
我早左20分鐘起跑 ,因為跟左人地去
跑左10幾步先知唔對路
跑返終點話計緊時 即刻跑返
個時間唔知有冇..
我跑10k._.
唉..............
作者: blurmax    時間: 2008-2-17 10:36

Just completed my 4th SCM half marathon in a slow time of 1 hr 57 mins+.

However since this was my first run after I suffered from my back pain on last Sunday (after MOS 8 Km race, and I still had my Salonpas stick on my back. I still felt happy with the completion time.

The arangement was OK this year, and I had not to wait long to reclaim my luggage. The traffic jam at the 1st Km was still worst which consumed me almost 8 mins.

Another nice race held by HKAAA anyway.

http://www.hkmarathon.com
作者: rylee    時間: 2008-2-17 12:50
岩岩跑步半馬,時間是 1:47 左右
今日天氣都算唔錯,原先驚住凍得滯,諗住著件長袖跑,但最後都唔需要了
最正都係跑西隧,唔使同“影相團”迫
不過仍然覺得裡面空氣太焗,要改善下

但我最唔滿意就係過左終點後的空排
(1)好多人跑完後就食蕉或梨,但附近完全無垃圾埇,迫住要亂丟垃圾
(2)完全無“晶片回收”的指示,我同幾個鬼佬搵左成十分鐘,問左三位職員先搵得到
作者: blackfty    時間: 2008-2-17 13:39
平時既練習終於得到回報
今次半馬比上個月既美津濃快左4mins
時間1hr52mins, 成功pb
作者: michaelyw    時間: 2008-2-17 14:59
我跑10k 最早個組 (0515),起身睇完曼聯v阿仙奴足總盃冇耐就要起行了。

今日狀態欠佳,感冒未清晒,仲有好多鼻水。

由沙田坐馬鐵開始,去到地鐵天后站B出口為止,一直都要同人迫,車廂月台都唔多夠空氣,未去到個身都已經興晒同累晒,銳氣被削去一半。

賽前安排妥當,比賽準時開始。
勉強濟到個 靚 起跑位(當然最後俾好多人爬頭)。

第一次同咁多人跑步(Melbourne Marathon 10k 只有7000參賽者,而這一組最少都過萬),開始時都幾濟迫,數分鐘後就開始暢順。
前段想keep 五分鐘一公里的速度,企圖創造自己的PB (PB=51:13)
前半跑到25:30,但是後半開始謝,愈跑愈慢,後半要用成27分鐘,導致最後要用52分半才完成。雖然這已經是我暫時第二快的時間,但是以平路比賽而言這個成績實在麻麻地。

賽後大會安排不佳,如樓上所說,晶片收集處 埋在燈火闌珊處,問幾位工作人員也不得要領,徒然耗廢跑者的時間。

檢討:耐力有待改進
展望:回到墨爾本讀書的同時要好好修鍊,下屆可以參加半馬,免得跑10K 再同勁多人迫餐死。

作者: awyh    時間: 2008-2-17 16:14
晶片回收沒有指示都還好,我跑完想去物理治療,沒有指示不特止,問D工作人員都夠膽死唔知,然後亂點你。
作者: batigoal    時間: 2008-2-17 20:00
4hr 15 完成全馬,ok la...
作者: pllo    時間: 2008-2-17 20:04
我40歲以上,上年第一次跑全馬用了5小時完成,今年努力練習,4小時26分完成,比今年1月的厦門全馬也快了14分鐘。真的很開心
作者: alex504992004    時間: 2008-2-17 20:08
第一次玩全馬, 3:38 完成.. 好高興!!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-17 21:04
剛睡醒起來,今日真是十分之累。

今次都可以話達成賽前目標啦,時間是4小時45分。同往年一樣,昨晚都不能睡得好。7時到達現場,換衫和熱身後就開跑了,跑了十多分鐘,好似見倒對面線跑半馬的kennethwat,我叫了一聲,但他可能聽不到。頭十k用了1:01,跑到在青馬橋看到方力申對面線跑,我估已快我20分鐘了。跑到半程已是2小時09分。之後在25k開始步速減慢,到了30k時已3小時10分;此時已進入所謂極點,跑多一K就已進入半行半跑階段了;第四個十k就整整用了1小時17分,到了最後兩K才發點力,在鬧市街道逢人過人,在衝線時已是4小時45分了。 老實說,今年的長課是不足的,下年勢要做翻 sub-4。
作者: teddycth    時間: 2008-2-17 21:30
This is my second Standard Chartered Half Marathon! I do have 10 mins faster than last year(1:26:58). It really proved my workout!!! That's great and I will carry on to train and break my own record next year! See you! ^.^
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-17 21:46
我跑10k 46分49秒左右(自己隻錶)
算比最近練跑時間快
但未係最快
同埋第一次跑高速公路 速度唔自覺咁快咗少少
好彩只係跑10k 如果半馬就...
詳情請看 http://www4.discuss.com.hk/viewt ... ge%3D1#pid133794132
第27回覆者

作者: filex167    時間: 2008-2-17 21:53
第一次玩長跑,十公里,時間 1個鐘到,四張幾嘢有咁成綪,都算咁,
我參加 6:40分組,沿途太多人影相,慢行.及一家大細行(有好多未夠16歲靚仔,唔合大會資格喎)
想在最後2K加速都難   ...................記望明年練多D速度練習,參加第一組,
作者: laiun1124    時間: 2008-2-17 23:21
參加了四年渣打, 第三次跑10km, 今日 6:40 果組, 我的目標只有一個, 就係嬴自己的舊紀錄. 今年我由頭到尾都無停過, 3km左右我見到喬寶寶有好多人圍住, 八卦的我都無停低, 而且經過水站, 我都無飲過水, 不停跑 ...... 我睇到終點個鐘, 應該好過之前的舊紀錄.

係le, 幾時有得上網 check 個人&大會時間?
作者: oscar    時間: 2008-2-17 23:50
作者: Tiny    時間: 2008-2-18 02:02
標題: 算對自己有個交待喇

好感動,又一次完成自己定下來的任務!
起身同自己講,點都要跑完架,事原前年跑得都過到自己,去年因事無跑.
天氣好好,跑道好正.開始就慢慢跑,點知慢慢下見到3km好開心,之後無幾耐又見到水站,超開心 於是繼續跑,我唔係時時跑開,加上我有190 lbs 都頗辛苦架,不過愈跑愈開心,係去到最尾既1km有d心急,衝落去,點知到急轉上橋差點抽筋,嚇死好彩最後完成心願.不過真係熱死人呀~~! 之後交晶片但又唔知去邊到交喎,之前望完地圖都唔記得,去到又無指示,最後交完坐係到抽筋,好舒服呀 哎...... 不過沿途見到好多衫係地下同埋路邊,唔知點解呢?

係丫,我係新手,有一個問題想問問.
我發現跑到去第一個u-turn時,左右唔係平係有d斜,噤我既左腳用力多d,有咩方法可令自己平行d.因為今晚返來左腳痛過右腳,加上噤樣用力係咪唔平均到,好易比拖累到而要就左腳既呢?

請指正
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 08:40
作者: goodie    時間: 2008-2-18 08:44
上年跑半馬,今年第一次衝擊全馬。過程不太順暢,頭5K橫丫腸已有小小痛,18K兩條小腿作抽筋,入了3次救護站按摸,之後唔敢跑太快,以4小時10分完成,有少少失望,下年再努力!
作者: blurmax    時間: 2008-2-18 08:48

不過沿途見到好多衫係地下同埋路邊,唔知點解呢?

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 09:02
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-18 09:07
原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 08:40 發表
我...衰咗 ,老抽。時間大約2小時11分左右。頭15公里時間都比預期中快,但出西隧後老抽。之後跑吓﹗停吓﹗又揾吓醫療,最終2小時11分左右完成 ,用最後一點力挨過 ...

不緊要啦,身體沒事最緊要!其實我在西九龍線見你時的跑姿好似頗辛苦,想向你叫加油,可惜你聽不到,下年再努力啦!
作者: goodie    時間: 2008-2-18 09:41
標題: 回復 21# 的帖子

作者: goodie    時間: 2008-2-18 09:50
標題: 回復 21# 的帖子
我係作抽筋但未抽個種,擦
作者: oscar    時間: 2008-2-18 10:01
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 10:03
作者: kenneth    時間: 2008-2-18 10:06
作者: kaevin    時間: 2008-2-18 11:47
呢三星期 工作. 小小感冒. 仲有小小knee pain... 所以完全冇操三個星期....
連自己隻錶都gum 錯埋... 所以實質時間唔知... 大約 1:45-1:58....

最失敗係開跑前飲太多水... 7k 時去o左一次 washroom (好彩冇人, 唔駛等...)

起身好似上次 unicef, 一pack 方包 + 一隻蕉...
起跑前 1 包 gel...
11-12k 時 第 2 包...
非常上力...
斜路都唔太辛苦 (壁屋斜路長操有成)

不過8-9k 時可能呢幾個星期冇操... side stitch 痛得好利害, 幾乎想停...
不過好彩放慢 fu 吸... 堅持一陣就冇o左...

第二失敗 係見倒 銅鑼灣 mtr 以為可以直搗維園, 於是發力爆...
點知見倒維園先發覺要去終點要 dull 多 o的o的.... 搞到要回一回 (天橋底到"綠地jin"一段)... 先再爆多爆...

第三失敗係 gum 錯錶...

schm 多咁多人(塞人), 多斜, 同埋早三星期冇操 o黎計... 成績幾滿意...
作者: kaevin    時間: 2008-2-18 11:49
原帖由 blurmax 於 2008-2-18 08:48 發表

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.

I also wore a convinent raincoat with me, but i throw it into rubbish bin before I go queue at the starting point (not feeling cold, may be because too excited)
作者: kaevin    時間: 2008-2-18 11:51
原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 10:03 發表

出西隧時,我開始小腿有小小抽,扯吓扯吓種,但未抽筋,之後我立即找醫療"查"松節油,查完後跑了一段路(上完斜),就抽。我是否下次應在扯吓扯吓條筋時,應"查"油,再按吓,先慢跑 ...

係唔係o個種"一行, 就抽"o既感覺? 我上次去到 20k 水站一行就想抽... 慢慢跑番就冇事...
作者: michaelyw    時間: 2008-2-18 11:58
原帖由 Tiny 於 2008-2-18 02:02 發表
我發現跑到去第一個u-turn時,左右唔係平係有d斜,噤我既左腳用力多d,有咩方法可令自己平行d.因為今晚返來左腳痛過右腳,加上噤樣用力係咪唔平均到,好易比拖累到而要就左腳既呢?

遇到u-turn時,我會寧願減慢速度,因為我自己平衡力麻麻,俾人過頭就隨佢地吧。
至於邊隻腳用力多d的問題,相信是因人而異的。
就先天而言,每人左右腳的用力比率應該不會完全50對50的。
我們都會不期然地 用某一隻腳 較多點力 而不自知。
就臨時應變而言,跑個時 假如 有一隻腳先出現疲態,我通常會盡力調校,用另一隻腳多點力。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-18 12:06
原帖由 kennethwat 於 2008-2-18 09:02 發表

CHING 有問題,抽筋是否跑返"慢d"就可以繼續挨跑落去?

暫時我都未試過 (因為我都未跑過半馬/全馬:p)
但在這裡看過各前輩的意見,我今年會好好預備自己,向跑半馬進發。
另外,ching 今次在這樣惡劣的情況下仍能堅持到底,實在值得欣賞,期望日後有機會一齊練跑。
作者: michaelyw    時間: 2008-2-18 12:09
原帖由 blurmax 於 2008-2-18 08:48 發表

在我印象中,電視度有位運動員建議大家咁樣做的。大致上叫運動員在比賽前著多幾件衫,然後在中段個身熱個時將外套脫掉/棄掉。
我覺得唔應該叫人地棄掉外套,上面d人連衫都唔夠著...............
作者: michaelyw    時間: 2008-2-18 12:15
原帖由 laiun1124 於 2008-2-17 23:21 發表
係le, 幾時有得上網 check 個人&大會時間?

從<<運動員須知>>所示,應該在19/02 下午十二時以後在網上會刊登。
作者: blurmax    時間: 2008-2-18 12:18

電視度有位運動員建議大家咁樣做的

The runner is running coach LEE Ka Lun.
I really disagree such wastage behaviou and also might cause danger to other runners.
作者: lchoi    時間: 2008-2-18 12:23
第一次參加全馬, 原本目標4小時內, 最後成績3h36m
作者: alfredyu    時間: 2008-2-18 12:25
今年第三次跑渣打全馬,時間4:16, 係個人最佳時間。前兩次係4:18(2005)及4:25(2006),所以好滿意。三個月前開始跟跑步舍李嘉綸練跑,佢要我提高膝頭多d,結果有幫助,膝頭跑到最後都唔會痛同太緊,一直跑到35k都keep 到6分鐘1K速度。不過大腿肌肉力度不足,最後五公里勁作抽筋,見到有救護人員就上前取松節油搽,用左五至六次。最後每公里7分鐘,最後一公里可能要8分鐘了。但比過住兩次仲好D
不過體力就大把,只係作抽筋唔可以跑快,亦可以話係跑得最舒服一次。
作者: ckleung    時間: 2008-2-18 12:34
今年第一次參加,跑半馬,覺得氣氛十分熱鬧,開始時被困在人龍中間,時跑時停,不過跑得十分舒服。但因經驗不足,到上灣仔運動場側天橋時,已經完全無力,要挨到終點。最後用左2小時17分完成,能夠在限時內跑畢,自己已經感到滿意。 希望明年會有進步。
作者: oscar    時間: 2008-2-18 15:39
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-18 20:14
原帖由 michaelyw 於 2008-2-18 11:58 發表

遇到u-turn時,我會寧願減慢速度,因為我自己平衡力麻麻,俾人過頭就隨佢地吧。
至於邊隻腳用力多d的問題,相信是因人而異的。
就先天而言,每人左右腳的用力比率應該不會完全50對50的。
我們都會不期然地 用 ...

U-turn 時只要個身打側(比跑運動場轉彎時再側多d)
再利用鞋同地面ge摩擦力
就可以順利轉彎了
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-18 20:36
我一開始就比班高手帶快咗
之後未夠一公里就要呼吸得好密 但仍保持節奏
到一公里時4分28秒 覺得唔夠快
就諗住再加快少少
跑咗好耐終於到2km 但唔記得睇錶
之後又上又落咁去到4km 已經見到有班人返緊去
原來折返點就係前面
再過多一陣望錶先啱啱20分鐘
去到5~6公里開始攰 但努力keep 住個pace 唔比自己慢太多
一路上不斷有人過我 但唔夠薑發力跟佢地
跟住又係又上又落咁見到起點前架貨車
起點後好多人等緊起跑
心諗應該就快跑完
就發咗d力 同埋平時練跑最後2公里都係發全力ge時候
但跑落去先知原來仲有排跑
由公路落番平地後又u-turn 上一條斜度較高的橋
但心諗一定要跑到番終點 唔停得
好彩先前練過一兩次跑斜路 上得唔算太辛苦
但就令我快要發癲
以為落番橋後仲有排跑
點知前面轉左就係終點
就當係發洩咁爆盡佢 過咗2~3個
作者: webtracker    時間: 2008-2-19 00:33
由於缺乏訓練,我期望我不會有良好的表現。我希望以均速係2小時15分完成比賽。但經過西區海底隧道後,雙腿抽筋。我只能夠保持步行和跑步交替。好幸運,我可以完成比賽,時間大約係2時34分。我希望未來的一年,我將有更多的鍛煉,並做出更好的效果。
有興趣可以睇下我的表現:
http://www.webtracker.hk/webtracks/view_events.php?e=1168
作者: leefs    時間: 2008-2-19 01:57
第一次正式參加比賽,因為怕跑不到過海及開始跑時"肚臍中間有點痛",所以頭段未勇跑得太快,只跟住人走我走完全冇咩用過力,(32k)用了"3小時15分",當跑到入西隊時心情有點不明的激動,眼淚....我的視線開始蕪湖,西隧過了一半好多人都放慢跑或步行,出了隧道很多人抽筋,啲油好鬼臭,同時我發覺賽程只餘下(5k),我開始加速,去到馬師道多得工作人員提醒,我用極速跑至終點,用咗"4小時07分"跑畢全程完成比賽!

登錄/註冊後可看大圖

(臨尾重越過條鬼老添!嘻嘻!)

多謝每一個同我加油及打氣的朋友。

登錄/註冊後可看大圖

作者: Canning    時間: 2008-2-19 08:32
原帖由 慢速小子 於 2008-2-17 21:04 發表
剛睡醒起來,今日真是十分之累。

今次都可以話達成賽前目標啦,時間是4小時45分。同往年一樣,昨晚都不能睡得好。7時到達現場,換衫和熱身後就開跑了,跑了十多分鐘,好似見倒對面線跑半馬 ...

I find my pace is very close to you. 1hr 1 min complete 10K, 2 hr 9 min 21K, 3 hrs 7 min 30K. I think we are running very close. Can I have your photo? My race number is 23391. Maybe next year we can run together at similar pace.
作者: alfredyu    時間: 2008-2-19 11:30
原帖由 blackfty 於 2008-2-17 13:39 發表
平時既練習終於得到回報
今次半馬比上個月既美津濃快左4mins
時間1hr52mins, 成功pb

我上月初跑美津濃1:55,同你好接近。渣打我跑全馬4:16,亦係pb
作者: blurmax    時間: 2008-2-19 13:55

The official result has been released now :

http://www.hkmarathon.com/hkmarathon/chi/event/results/2008/index.html
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-2-19 13:58
原帖由 blurmax 於 2008-2-19 13:55 發表

The official result has been released now :

http://www.hkmarathon.com/hkmarathon/chi/event/results/2008/index.html

Thank a lot
作者: kenneth    時間: 2008-2-19 15:48
作者: michaelyw    時間: 2008-2-19 15:58
原帖由 blurmax 於 2008-2-19 13:55 發表

thanks =]

my official time of 10k challenge is 52:37 ~
rank 78xth overall ~
作者: michaelyw    時間: 2008-2-19 16:01
原帖由 ChARsoN 於 2008-2-18 20:14 發表

U-turn 時只要個身打側(比跑運動場轉彎時再側多d)
再利用鞋同地面ge摩擦力
就可以順利轉彎了

thx a lot
另外,希望有一天可以同你一樣,成為跑10k 四十字頭的一份子。
作者: ChARsoN    時間: 2008-2-19 17:54
原帖由 michaelyw 於 2008-2-19 16:01 發表

thx a lot
另外,希望有一天可以同你一樣,成為跑10k 四十字頭的一份子。

我諗我要進入3字頭仲要付出好大ge努力....
先前因為傷患而跟唔上原來ge進程
所以今次期望都比原先定下的低咗再低咗
本來今年真係想突破4字大關
之後降到4字頭 再變咗45~46分左右

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2