香港長跑網 - 長跑長友

標題: 256-四圍跑 [打印本頁]

作者: runner_256    時間: 2009-5-13 12:28
標題: 256-四圍跑
大家好,
我好鍾意四圍跑o架,等我都記錄一下自己跑過既路程,同時間先.....(如果大家有好跑路線,歡迎提供給我....)

作者: blurmax    時間: 2009-5-13 12:42
runner_256,

U're really a hard working runner wor!

Running route suggestions :

- Quarry Bay Park jogging path (640 m) plus waterfront

- Sir Cecil's Ride

- Bowen Road (10 K for a round trip)
作者: =chairman=    時間: 2009-5-13 12:45
恭喜開 blog 大吉!
作者: runner_256    時間: 2009-5-13 13:18
原帖由 blurmax 於 2009-5-13 12:42 發表
Running route suggestions :

- Quarry Bay Park jogging path (640 m) plus waterfront

- Sir Cecil's Ride

- Bowen Road (1 ...

多謝ching提供路線

我同朋友試過由跑馬地經寶雲路上山頂公園,回程經布力徑。(風景優美)

小弟對港島區唔係太熟識,有以下問題:-

鰂魚涌公園是否只可繞圈跑?如不是,可跑往那裡?

金督馳馬徑有沒有路去柏架山道?
作者: runner_256    時間: 2009-5-13 13:21
原帖由 =chairman= 於 2009-5-13 12:45 發表
恭喜開 blog 大吉!

多謝!車ching既祝賀.....
作者: blurmax    時間: 2009-5-13 14:45
There is a 640 metres jogging path at the phase I of the Quarry Bay Park.  You can also run towards the direction of Chai Wan via waterfront and Chai Wan Road.

作者: blurmax    時間: 2009-5-13 14:47
I usually begin my run at the entrance of Sir Cecil's Ride at mt Parker Road and run towards the direction of North Point and return.

作者: =chairman=    時間: 2009-5-13 16:08
ching,你跑邊條路去葵涌運動場呀 ~~ 沿住車路 ?
作者: 快活人    時間: 2009-5-13 16:26
衝鋒車 ~勁AR 你 .. 由TKO 跑到去葵涌
作者: 駿3    時間: 2009-5-13 16:45
恭喜ching 開blog, 我都想知點TKO 跑到去葵涌
作者: runner_256    時間: 2009-5-13 18:54
恭喜ching 開blog, 我都想知點TKO 跑到去葵涌

衝鋒車 ~勁AR 你 .. 由TKO 跑到去葵涌

ching,你跑邊條路去葵涌運動場呀 ~~ 沿住車路 ?

各位ching/ctse都好有興趣知去葵涌路線.....

等我問過高人如何upload地圖,再圖文並茂,詳細介紹.......
作者: runner_256    時間: 2009-5-13 18:57
原帖由 blurmax 於 2009-5-13 14:47 發表
I usually begin my run at the entrance of Sir Cecil's Ride at mt Parker Road and run towards the direction of North Point and return.

blurmax ching,

Thank you for your suggestion and I will try it.
作者: 火仔11    時間: 2009-5-13 21:13
256 ching
你真係好強呀
作者: runner_256    時間: 2009-5-13 23:12
原帖由 火仔11 於 2009-5-13 21:13 發表
256 ching
你真係好強呀

火將軍!有D嘢 .....(我睇你跑既時間快我好多喎!)
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-5-13 23:39
原帖由 runner_256 於 2009-5-13 13:18 發表

多謝ching提供路線

我同朋友試過由跑馬地經寶雲路上山頂公園,回程經布力徑。(風景優美)

小弟對港島區唔係太熟識,有以下問題:-

鰂魚涌公園是否只可繞圈跑?如不是,可跑往那裡?

金督馳馬 ...

恭喜ching 開blog 大吉, 長blog 長有, 長跑長有~

我之前都有跑開鰂公 (不過呢排一係玩比賽, 一係逍遙跑就少跑左), 我以前就係鰂魚涌公園 > 沿海邊經過嘉亨灣 跟住過行人隧道上明華大廈> 柴灣道口然後沿路折返

全程來回大約5.5k, 如果唔夠可以去到柴灣道沿柴灣斜上入石澳又得, 入柴灣又得(不過我自己未試過), 有時間都可以過黎玩下
作者: 火仔11    時間: 2009-5-13 23:40
原帖由 runner_256 於 2009-5-13 23:12 發表

火將軍!有D嘢j" />" />jk .....(我睇你跑既時間快我好多喎!)

唔好玩啦~ching~
我5k比你10k,時間梗係快過你啦~
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-13 23:42
開blog 大吉~
長跑長有~
作者: bolo    時間: 2009-5-13 23:52
變身玲玲姐之後會話
你今年吉星向黄逍宮,偏離47.5度,水形人有利於跑
飛龍落地乃吉祥之像,日跑5k,可得美女,夜泳2k,可得kto
想吓都好
開 blog 大喜
作者: runner_256    時間: 2009-5-14 00:04
原帖由 火仔11 於 2009-5-13 23:40 發表

我5k比你10k,時間梗係快過你啦~

火兄!你又學人唔老實!....
作者: runner_256    時間: 2009-5-14 23:44
由五月開始:-
1/5--跑馬地四圈(5.6K)...22'41"

3/5--跑步機+健身(10K)...45'00"

4/5--將軍澳 至 葵涌運動場(約21K)...1:55'26"

5/5--將軍澳細圈(7K)...30'36

6/5--跑步機+健身(10K)...20'00"

7/5--跑馬地七圈+衝兩圈+練基本步(9.8K)+(2.8K)...42'48/衝第一圈5'19/衝第二圈5'21

9/5--將軍澳逍遙跑(約10.33K)...48'50"

11/5--寶林 至 清水灣二灘+游水+回程(共跑約16K)...去42'35/回46'38

12/5--跑馬地衝四圈+練基本步(5.6K)...第一圈5'35"/第二圈5'30"/第三圈5'32"/第四圈5'28"

13/5--屋企 至 將軍澳(運動埸兩圈)(7K)...32'45"

14/5--斧山道運動埸(5.5k) + 四個基本步(各50mX4次)...23'02"

共:105.63K

老婆放假,但她下午要去鑽石山做D嘢,有一個鐘頭時間,唔好浪費佢,就落斧山道練咗45分......

作者: ChARsoN    時間: 2009-5-14 23:53
標題: 回復 20# 的帖子
閣下對跑步ge 熱情真係值得讚許~
作者: runner_256    時間: 2009-5-14 23:59
原帖由 ChARsoN 於 2009-5-14 23:53 發表
閣下對跑步ge 熱情真係值得讚許~" />" />

為咗減肥,無法啦!!!
作者: ChARsoN    時間: 2009-5-15 12:19
原帖由 runner_256 於 2009-5-14 23:59 發表

為咗減肥,無法啦!!!" />" />

哈~
減肥意志真係唔講得笑~
相反我呢d 鋼條型想再跑快d 卻冇咁堅毅了....
作者: 火仔11    時間: 2009-5-15 12:23
標題: 回復 22# 的帖子
我真係唔信你肥呀~
作者: 快活人    時間: 2009-5-15 12:29
原帖由 runner_256 於 2009-5-14 23:59 發表

為咗減肥,無法啦!!!" />" />

NO LA.... 你吾係肥 . 是好大隻 ~~~
作者: 火仔11    時間: 2009-5-15 12:44
唉~繼"慢腳騙子"後又黎個"大隻騙子"
作者: runner_256    時間: 2009-5-15 13:17
原帖由 火仔11 於 2009-5-15 12:44 發表
唉~繼"慢腳騙子"後又黎個"大隻騙子"

火ching,
" />" /> 我唔係騙子嚟.....
" />" /> 我四年前(05年)有成230磅o架(PFA Card有記錄)!
" />" /> 當時開始跑步減肥,07年頭最輕(165磅),去到今年渣打已上番去185磅!所以要開始減肥先得......
" />" /> 現在已有D成效....回落到172磅了....

作者: runner_256    時間: 2009-5-15 13:25
原帖由 快活人 於 2009-5-15 12:29 發表

NO LA.... 你吾係肥 . 是好大隻 ~~~" />" />

首先多謝你讚我大隻,
其實睇嚟好大隻嘅我,係有條車胎跟身呢.......
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-15 13:53
作者: runner_256    時間: 2009-5-15 15:41
15/5--寶林 至 維景灣畔後山(到達衛奕信徑回程)(11K)...55'36"

今日跑起上嚟好辛苦......回程時唔係好想跑

作者: 田中雅茂    時間: 2009-5-15 17:15
原帖由 runner_256 於 2009-5-15 15:41 發表
15/5--寶林 至 維景灣畔後山(到達衛奕信徑回程)(11K)...55'36"

今日跑起上嚟好辛苦......回程時唔係好想跑" />" />

天氣咁熱,仲要跑上澳景路梗係惡啃喇!
作者: runner_256    時間: 2009-5-17 00:37
16/5--逍遙跑(將軍澳一圈加上斜)(10K)...53'31" + 日落青公(13K)...去程32'33" 回程35'57"

今日上午(0715)輕鬆跑咗一轉10K...下午(1630)再去跑青山公路13K

全日都係輕輕鬆鬆跑.....感覺幾好
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-17 15:10
原帖由 runner_256 於 2009-5-17 00:37 發表
16/5--逍遙跑(將軍澳一圈加上斜)(10K)...53'31" + 日落青公(13K)...去程32'33" 回程35'57"

今日上午(0715)輕鬆跑咗一轉10K...下午(1630)再去跑青山公路13K

全日都係輕輕鬆鬆跑.....感覺幾好" />" />

琴晚好高興認識ching呢d猛人,希望遲d多d機會一齊跑交流下。
雖然係輕鬆跑,但係一日跑兩場加埋廿幾K都幾係野架。
作者: WinggniW    時間: 2009-5-17 15:25
原帖由 runner_256 於 2009-5-17 00:37 發表

全日都係輕輕鬆鬆跑.....感覺幾好

感覺幾好做乜咁o既樣?
作者: runner_256    時間: 2009-5-17 16:27
原帖由 WinggniW 於 2009-5-17 15:25 發表

感覺幾好做乜咁o既樣?

如果早D知道老婆會同朋友食飯,未可以跑遠D,唔洗趕住走......
作者: runner_256    時間: 2009-5-17 16:37
原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-17 15:10 發表

琴晚好高興認識ching呢d猛人,希望遲d多d機會一齊跑交流下。hgj088" />" />hj
雖然係輕鬆跑,但係一日跑兩場加埋廿幾K都幾係野架。

ching,

我都好高興識到大家,但我唔係"猛人",只係對"阿玲"情有獨鍾..........running(老婆既情敵)
下次去你住場跑.....
作者: runner_256    時間: 2009-5-17 16:44
17/5...將軍澳細圈(8K)....35'46"

本來今日係休息一天,
但送完老婆番工,係樓下撞到個鄰居....
吹咗兩句.....之後就去咗跑步.....真奇怪
作者: runner_256    時間: 2009-5-19 17:20
18/5--跑步機(3k).....大約14分鐘____晚上健身2小時

19/5--放工後同隊友在屯門操練龍船...10:00-12:30(曬黑咗)

18號本來想完成10k,但在中途要出外工作,沒有跑完....
19號....未決定去唔去跑馬地練習????
作者: 瘋瘋    時間: 2009-5-19 17:29
作者: runner_256    時間: 2009-5-19 23:37
原帖由 runner_256 於 2009-5-19 17:20 發表
18/5--跑步機(3k).....大約14分鐘____晚上健身2小時

19/5--放工後同隊友在屯門操練龍船...10:00-12:30(曬黑咗)

18號本來想完成10k,但在中途要出外工作,沒有跑完....
19號....未決定去唔去跑馬地練習????

最後都有去跑,只跑咗9k....40'05" + 四個基本步及練體能
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-5-20 09:53
原帖由 runner_256 於 2009-5-19 23:37 發表

最後都有去跑,只跑咗9k....40'05" + 四個基本步及練體能

256 ching:
睇來你唔止對"阿玲"情有獨鍾,仲腳痕唔跑唔舒服。
仲有你d練跑時間都咁快,仲話自己唔係猛人,搵鬼信你啦。
作者: runner_256    時間: 2009-5-20 22:40
今日偷懶咗一日....
作者: runner_256    時間: 2009-5-22 18:17
21/5--跑步機(5K)...25'00" + 健身

22/5--放工後同隊友在屯門操練龍船...10:00-12:30
作者: runner_256    時間: 2009-5-23 12:51
23/5--TKO逍遙跑(10K)....56'00"

共:164.63K

作者: runner_256    時間: 2009-5-26 22:58
26/5--跑馬地頭10圈(13.75K)+4圈(5.5K)+1快圈(1.375K)....62'23"+23'40"+5'15"=(20.625K)1:31'18"

懶咗兩日 ,今日去跑馬地跑咗15個圈 .....跑到對鞋都濕晒 .....正!
作者: Rover媽    時間: 2009-6-5 05:28
ching犀非利!
作者: =chairman=    時間: 2009-6-15 22:11
標題: 將軍澳至大埔路線
坑口 → 北港路入口 ( start - 9K )
北港路入口 → 北港山路入口 ( 9K - 10K )
北港山路入口 → 梅子林村 ( 10K - 13K )
梅子林村 → 梅子林路入口 ( 13K - 15K )
梅子林路入口 → 大埔元州仔公園 ( 15K - 23.5K )

作者: =chairman=    時間: 2009-6-15 22:19
標題: 預算時間
坑口 → 北港路入口 ( start - 9K )
〈 1'00"00 〉
北港路入口 → 北港山路入口 ( 9K - 10K )
〈 0'10"00 〉
北港山路入口 → 梅子林村 ( 10K - 13K )
〈 0'45"00 〉
梅子林村 → 梅子林路入口 ( 13K - 15K )
〈 0'15"00 〉
梅子林路入口 → 大埔元州仔公園 ( 15K - 23.5K )

〈 1'00"00 〉

預計完成時間:〈 3'10"00 〉

當然呢個預計時間係以我呢個慢腳為前題 ~~
作者: =chairman=    時間: 2009-6-16 22:51
對唔住呀 ~~ 今次搵唔到路,下次一齊再試!
作者: runner_256    時間: 2009-6-16 23:08
原帖由 =chairman= 於 2009-6-16 22:51 發表
對唔住呀 ~~ 今次搵唔到路,下次一齊再試!

車亞文~
唔緊要,下次再跑過啦~
因為我今日都跑錯路,下次我會識路o架~
不過都多謝你提供咗條路線俾我...
Thank you~
作者: 火仔11    時間: 2009-6-16 23:10
原帖由 runner_256 於 2009-6-16 23:08 發表

車亞文~
唔緊要,下次再跑過啦~
因為我今日都跑錯路,下次我會識路o架~
不過都多謝你提供咗條路線俾我...
Thank you~

作者: runner_256    時間: 2009-6-16 23:17
原帖由 火仔11 於 2009-6-16 23:10 發表

勁咩!
跑錯晒D路,我係北港路上到山,兜咗一個圈....結果係大涌口村路出,真攪笑
作者: runner_256    時間: 2009-11-15 18:07
我真係無恆心 ,原來已經好幾個月無打日誌了.

呢幾個月都無特別去練習,因為只左腳跑跑下會痛到唔可以跑 ,所以都唔敢及唔可以跑得長個10K.

仲要活活師姐,-R-師兄,finewong師兄,Rockiec師兄等等講聲Sorry啦~ 我要搵人頂替我....

打咗咁多字,都係時間入正題;

我今日嘗試跑長D, 路線如下,寶林路去寶達.....經興田邨,澳影路番入將軍澳......最後途經將軍澳醫院番寶林邨.....共15K......(用咗1:21)

跑完只腳無事,鬆一口氣......

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2