香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新人報到, 請大家多多指教 !! [打印本頁]

作者: tomde    時間: 2009-7-6 14:37
標題: 新人報到, 請大家多多指教 !!
大家好, 我叫TOM, 之前跑過10K及半馬, 都係無咩進步, 因此都仍然可以叫做新手一名, 請大家多多指教!!
現在積極練全馬,希望試下, 跑過痛快... 但換黎個knee 成日痛..都唔知點算......

作者: 田中雅茂    時間: 2009-7-6 14:49
歡迎 tomde ching 加入長跑網大家庭, 一齊分享跑步嘅樂趣.
作者: tomde    時間: 2009-7-6 14:50
多多交流!!
作者: Turalyon    時間: 2009-7-6 14:53
歡迎 tomde ching 加入長跑網,

平時係邊頭跑開? 我就跑開港島南區
作者: tomde    時間: 2009-7-6 15:05
以前住西營盤多年, 就跑開港島 西營盤至銅鑼灣來回, 但現在搬左去將軍澳4-5年, 就跑將軍澳運動場附近...
作者: 狗哥    時間: 2009-7-6 17:00
歡迎 tomde ching
大家多多指教長跑長友~

打算應付全馬而強行操得太多攪到knee痛...可能要先減少個量先...睇下係咪recover既時間唔夠定有咩其它原因,
先慢慢先再加返個訓練量比較好...
一個唔覺意傷左一段間時無得跑咪仲得不償失
作者: tomde    時間: 2009-7-6 18:39
多謝tkwun ching提點, 其實我已休息了三日無跑,但見到通街都有人跑, 心癮起, 成日心思思想落去Jog返兩下......好鬼辛苦..
成日諗究竟係埋對鞋問題, 定係posture問題..... 好大個問號.....
唔知有無ching 會係將軍澳跑開, 可以研究下呢?
作者: foobar    時間: 2009-7-6 19:52
歡迎你
我同你志向一樣,加油
作者: wadee    時間: 2009-7-6 20:34
歡迎TOM CHING
多多指教
作者: piyrag    時間: 2009-7-6 20:38
作者: tea    時間: 2009-7-6 20:47
作者: 火仔11    時間: 2009-7-6 20:48
歡迎tomde ching加入長跑網
小弟多數將軍澳出沒,請多多指教
作者: cu83    時間: 2009-7-6 20:50
歡迎 timde c-hing! 歡迎又多一位跑友加入香港長跑網!
小弟逢週日晨咁早就喺跑馬場蟻速爬,歡迎指教!
有時間請留意我們各區既 "約跑活動"!
長跑長友!!

作者: 火仔11    時間: 2009-7-6 20:52
TKO 依家星期三,六都有約跑~
ching可以去呢兩度睇睇同打聲招呼丫~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5430&extra=page%3D1&page=1
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5205&extra=page%3D1&page=45
作者: allanccl    時間: 2009-7-6 20:53
小弟港島東人,雖然跑得唔快,也喜歡跑全馬。
長跑長友啊!
作者: tomde    時間: 2009-7-6 22:53
多謝各位ching 支持, 小弟初到貴境, 多多指教, 呢度真係好熱鬧...
我只係剛返到家, 但途中又見到好多人跑步...因此..心癮又發作....引唔住要提早復操...
轉頭返黎再講啦....因為成11點了...!! 今晚目標9K 慢jog.. 5'30-6'00/K
作者: feifanchun    時間: 2009-7-6 23:12
Hello, 多多指教!!!
作者: tomde    時間: 2009-7-7 01:07
回來剛洗澡候, 第一時間報告.
復操後去到第7K開始又痛返, 但心想希望可以放輕跑, 跑返鬆對痛緊既knee,結果到大約7.8K到又開始鬆返D,
最終雖然係最後2k慢左,但都總算勉強完成.... 題外話,今晚竟然見到一隻螢火蟲與我擦身而過!!已經好耐無見螢火蟲了!!
係平凡又沉悶的練習裡加添小小既色彩......算係一點驚喜!!
作者: tomde    時間: 2009-7-7 09:55
原帖由 gary1027 於 2009-7-6 20:38 發表
TOM CHING..TKO有約跑活動架...你可以一看呀。
仲有,小心呀。若有傷患再加操不太好呀。

但都歡迎長跑網大家庭!

gary1027 ching, 我都想join 呀,但又驚自己跟唔到,拉慢左大家個進度...都唔知點好..
作者: 非比    時間: 2009-7-7 10:47
原帖由 tomde 於 2009-7-6 14:37 發表
大家好, 我叫TOM, 之前跑過10K及半馬, 都係無咩進步, 因此都仍然可以叫做新手一名, 請大家多多指教!!
現在積極練全馬,希望試下, 跑過痛快... 但換黎個knee 成日痛..都唔知點算......

歡迎tomde ching
我同你一樣, 跑過10km, 半馬, 目標係全馬.
膝頭痛就休息下吧, 萬一整傷左唔跑得仲唔抵, 休息係為未來可以跑得更遠!
祝長跑長有
作者: tomde    時間: 2009-7-7 11:55
pptang ching, 我會盡量休息多D, 及有空多拉根...希望快D好....
想問下你開始正式練全馬未呀?
作者: 非比    時間: 2009-7-7 13:52
原帖由 tomde 於 2009-7-7 11:55 發表
pptang ching, 我會盡量休息多D, 及有空多拉根...希望快D好....
想問下你開始正式練全馬未呀?

因為之前10km同半馬都冇咩練就咁去跑, 當然成績都唔好.
而家開始練緊, 一個week跑3次, 黎緊應該會勤加操練跑多次半馬, 再用呢個時間定2011上全馬的目標時間.

我6月頭時有一晚跑完10km, 就搞到膝頭痛 , 抖左一排, 而家好返可以再跑返 .

最緊要listen your body! 大家一齊努力吧!

pptang ctse
作者: tomde    時間: 2009-7-7 13:58
ai...原來好多人都有同樣既問題..膝頭痛....那就真係學你講:"最緊要listen your body"喇.....
作者: 火仔11    時間: 2009-7-7 20:55
原帖由 tomde 於 2009-7-7 09:55 發表

gary1027 ching, 我都想join 呀,但又驚自己跟唔到,拉慢左大家個進度...都唔知點好..   

Tom ching

唔駛怕ga,一齊跑啦~
成班人跑可以互相鼓勵,無咁容易放棄ga~
拉慢大家進度呢方面更加唔駛擔心啦,我到依家都仲未跟得上大家~
不過佢地好好人,從來都無放棄過我,所以我都唔會放棄我自己
Tom,一齊黎跑啦~
作者: mill    時間: 2009-7-7 21:28
作者: tomde    時間: 2009-7-8 00:25
得到大家既鼓勵,明晚我會參與及必定樂在其中!!
剛剛跑完返黎,可能昨晚太夜訓既關係,今晚操練明顯狀態急跌,比預期跑少了3k離場.(7K only)
希望明晚TKO操練可以好D唔想距離大隊太遠啦!!
再次多謝各位的支持 (chairman,pptang,mill,火仔11,田中雅茂,Turalyon,twkun,foobar,wadee,gary1027,tea,cu83,allanccl,feifanchun)
作者: =chairman=    時間: 2009-7-8 00:36
原帖由 tomde 於 2009-7-7 01:07 發表
回來剛洗澡候, 第一時間報告.
復操後去到第7K開始又痛返, 但心想希望可以放輕跑, 跑返鬆對痛緊既knee,結果到大約7.8K到又開始鬆返D,
最終雖然係最後2k慢左,但都總算勉強完成.... 題外話,今晚竟然見到一隻螢火蟲與我 ...

tom 你是在將軍澳運動場外圍見到螢火蟲嗎 ? 因為我大半年前在那兒見過兩隻 ~~~
作者: =chairman=    時間: 2009-7-8 00:41
原帖由 tomde 於 2009-7-8 00:25 發表
得到大家既鼓勵,明晚我會參與及必定樂在其中!!
剛剛跑完返黎,可能昨晚太夜訓既關係,今晚操練明顯狀態急跌,比預期跑少了3k離場.(7K only)
希望明晚TKO操練可以好D唔想距離大隊太遠啦!!
再次多謝各位的支持 (cha ...

我提議 ching 可以去「跑步 blog 日誌」開個日誌,寫寫平日跑步的事/趣事/樂事,那樣大家都可以認識你多一d,同埋大家可以分享下跑步野 ~~ 我地好多人都開左 blog 了 ~~
作者: tomde    時間: 2009-7-8 09:26
chairman, 係呀,我係運動場外圍見到螢火蟲呀!!但得一隻咋!!
你提意開blog都好喎!! 試下先!! 多謝ching 提點!!
作者: SimonFai    時間: 2009-7-8 10:39
歡迎 , 歡迎 , 加入長跑網  
多多指教  ,  長跑長友  

作者: tomde    時間: 2009-7-8 11:03
SimonFai ching, 多多指教!!
作者: =chairman=    時間: 2009-7-8 13:32
原帖由 tomde 於 2009-7-8 09:26 發表
chairman, 係呀,我係運動場外圍見到螢火蟲呀!!...

因為那次之後都再見唔到螢火蟲,我仲以為已經絕晒種 ... 好彩 je ~~ 因為跑跑下見到螢火蟲在身邊飛過都很正的 ~~
作者: Terence86    時間: 2009-7-11 16:14
原帖由 tomde 於 2009-7-8 09:26 發表
chairman, 係呀,我係運動場外圍見到螢火蟲呀!!但得一隻咋!!
你提意開blog都好喎!! 試下先!! 多謝ching 提點!!

我都喺個條路見過幾次螢火蟲。ching 今日逍遙跑唔見你嘅?
作者: tomde    時間: 2009-7-11 21:06
WPHo ching, 唔好意思,因為我心思思,走左去試西貢路線(我開左個blog,你有時間可以比D意見我呀!)......錯過左你地既逍遙跑!!其實我好想黎,因為我都未跑過逍遙跑及呢條咁正既路線......
其次星期六既早上係好難來到, 因為長短周返工及有時突然又要加班....(今日都係好采先有假放)  
作者: 龜速行    時間: 2009-7-20 18:30
welcome welcome

tom c hing

多多指教ar

小弟是港島西人 hk island man

長跑長友
作者: tomde    時間: 2009-7-21 10:03
原帖由 龜速行 於 2009-7-20 18:30 發表
welcome welcome

tom c hing

多多指教ar

小弟是港島西人 hk island man

長跑長友

龜速行 ching,

你好,我以前都住過西環同西營盤超過25年!!
都算係半個港島西人..

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2