香港長跑網 - 長跑長友

標題: 求救 右膝頭痛, ,決定睇E生 [打印本頁]

作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-15 11:49
標題: 求救 右膝頭痛, ,決定睇E生
講下我既情況先
我係跑步半年左右
開始果時我跑街地  經常攪到痛 但唔應向日常生活所以唔多理會
但自從聽到D C兄/C姐 講都會好大鍋
之後就轉左跑 運動場  情況係有 好左
但時不時 膝頭痛 做E個動作就立即痛>>>座低時  膝頭90度 果下 會痛一痛
所以想問下大家 E個情況有冇哀要 睇E生
有既話要睇咩科   仲有咩好介紹(最好黃大仙區)
因為成日聽E個板D C兄/C姐講  睇普通科 無咩用
最緊要係要一次斷尾  我唔想拖  
仲有我想問下個價錢
我聽人講要成千蚊 唔知係唔係真嫁呢
作者: leefs    時間: 2009-7-15 12:20
我日日都跑"斧山",
每次10km左右多數跑場,
你既問題有時間可以交流下!

作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-16 11:47
我想要多d意見
作者: foobar    時間: 2009-7-16 14:49
右膝邊忽痛之得假 , 前 , 後, 左, 右 , 定係中間 ?
頭痛去睇醫生 佢都會咁問, 邊忽痛之得假
你去睇醫生時 , 佢無問你都要自細講清楚喇 . 唔係人地之會開D藥收錢了事 再痛再黎再收錢
作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-16 16:46
標題: 回復 4# 的帖子
內則成忽都痛  膝頭90度 果下 會痛一痛+無晒力
作者: chengcc209    時間: 2009-7-16 17:35
好可能係勞損,最好看骨科醫生。照X光、MRI來斷症。專科每次$600以上!
作者: foobar    時間: 2009-7-16 20:18
原帖由 WAISMMAR 於 2009-7-16 16:46 發表
內則成忽都痛  膝頭90度 果下 會痛一痛+無晒力

我之有外則痛過的經驗 , 是因過量跟腱同D軟組織過度摸察 . 而發炎 . 是右腳 因之單一跑逆時針之圓古
你去這看看 內有編文章一流 , 最好都係睇醫生喇,乜都唔洗煩
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2310&extra=page%3D1

作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-17 10:28
標題: 回復 6# 的帖子
也勞損 唔係d上左年紀 既人先會嫁咩?
我先十幾碎炸
作者: MrMoonLight    時間: 2009-7-17 11:45
後生仔, 休息下先啦, 睇普通科都係比止痛藥你叫你抖咋
休息番兩個禮拜睇下有冇好轉

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2