香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑鞋鞋帶點綁先不會成日甩??請求綁法 [打印本頁]

作者: 我想跑    時間: 2009-8-22 21:49
標題: 跑鞋鞋帶點綁先不會成日甩??請求綁法
跑鞋鞋帶點綁先不會成日甩??
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-22 22:41
搵到舊帖 :
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D2
作者: 華哥    時間: 2009-8-22 22:45
教咗D朋友,問吓佢哋
作者: econecon    時間: 2009-8-23 01:57
炒炒Ching果種方法幾好, 我用緊 真係冇甩過
作者: 臨風    時間: 2009-8-23 11:28
原帖由 我想跑 於 2009-8-22 21:49 發表
跑鞋鞋帶點綁先不會成日甩??

如果是一對真正跑鞋,用常規綁法未試過甩帶。因為鞋帶物料都唔會咁易"跣"出來。
作者: econecon    時間: 2009-8-23 15:33
原帖由 臨風 於 2009-8-23 11:28 發表

如果是一對真正跑鞋,用常規綁法未試過甩帶。因為鞋帶物料都唔會咁易"跣"出來。

跑咁耐都未甩過鞋帶
作者: 華哥    時間: 2009-8-23 17:23
下場比賽係泰基盃,請你哋找我,我示範同講解,你哋用攝錄器材拍下放上網,大家分享。
作者: tyler    時間: 2009-8-24 10:15
以前學校長跑隊長輩教落,先綁一個普通蝴蝶結,再以個圈打一個平結,再把結攝好
因為比賽時甩鞋帶會比人XYZ
作者: pakcb    時間: 2009-8-24 12:27
其實有時都要睇條鞋帶本身既用料到構造
我本身都好怕甩鞋帶所以都會綁後好實...一般都唔會甩
但係有對...唉...點綁都好易甩
幸好個對唔係跑鞋
作者: pakcb    時間: 2009-8-24 12:31
原帖由 tyler 於 2009-8-24 10:15 發表
以前學校長跑隊長輩教落,先綁一個普通蝴蝶結,再以個圈打一個平結,再把結攝好
因為比賽時甩鞋帶會比人XYZ

經驗分享
係最後個平結...分別用兩隻手指公...插入去蝴蝶結個圈到...大力向外一拉
我真係無乜試過再甩

(但當然如果綁得越實...拆也在所難免會較難)

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2