香港長跑網 - 長跑長友

標題: 衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽 [打印本頁]

作者: momo    時間: 2009-8-28 11:29
標題: 衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽
各位師兄弟妹, 我衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽呢?
本人諗住一周練3次.....
請賜教
作者: kenneth    時間: 2009-8-28 11:32
作者: leefs    時間: 2009-8-28 11:35
有心唔怕遲,
最緊要有信念及決心!
歡迎你都同我地一齊練下呢條路,
10.11網友約跑之半馬放火: 半馬鹿頸行 + 入秋野火會

作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-28 11:45
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 11:47
我上年完全無跑過就去跑呢個比賽..
唔會話完成唔到...但真係好辛苦同埋元氣大傷
花0左兩個半小時才可以完成...

ctse 而家開始練..要完成問題不大

上年我跑到一半已經無水飲..
天氣好熱.. 最後要行番去 ...
希望今年大會有改善

作者: 曲奇    時間: 2009-8-28 11:48
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:29 發表
各位師兄弟妹, 我衣家先練跑, 趕吾趕得切11月8日的半馬比賽呢?
本人諗住一周練3次.....
請賜教

ctse,你之前有冇練開跑架?~
11月8日的半馬條路較難跑,有很多上斜落斜呀...
若你打算11月玩半馬,而且又係初哥...
建議你玩29日的聯合國半馬,全平路較為好跑~~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-8-28 11:54
原帖由 曲奇 於 2009-8-28 11:48 發表

ctse,你之前有冇練開跑架?~
11月8日的半馬條路較難跑,有很多上斜落斜呀...
若你打算11月玩半馬,而且又係初哥...
建議你玩29日的聯合國半馬,全平路較為好跑~~

但貴好多喎!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-28 11:56
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 11:57
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-8-28 11:54 發表

但貴好多喎!

慢子兄..你 sponsor ctse 就可以平 d 啦...
作者: momo    時間: 2009-8-28 11:58
我上年跑過幾次10K
今年上半年冇練過跑, 只有SWIM同YOGA
但見到跑西貢, 有點心郁, 想試

另, 11月29日那半馬要幾銀?
作者: 曲奇    時間: 2009-8-28 11:59
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:58 發表
我上年跑過幾次10K

8號個半馬係跑大埔喎....

原來ctse係有經驗的跑手...
聯合國半馬報名費係$380~~
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 12:00
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 11:58 發表
我上年跑過幾次10K

呢個係跑大尾篤鹿頸烏交騰...  ctse好似搞錯0左 d 野 wow
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-28 12:01
同日有一個黃金 15k 既比賽
汀九引水道..比較悶..但比較易跑
作者: momo    時間: 2009-8-28 12:05
HAHA,我成日以為大尾篤在西貢.. 真低能

作者: 曲奇    時間: 2009-8-28 12:19
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-28 12:05 發表

HAHA,我成日以為大尾篤在西貢.. 真低能

ctse打油呀,為11月份第1次半馬努力~~

至於報哪個賽事就再作衡量啦~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-8-28 12:28
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-8-28 16:33
原帖由 ee_tpk 於 2009-8-28 11:57 發表

慢子兄..你 sponsor ctse 就可以平 d 啦...

如好像 ee 咁......靚..女..就無所謂...
作者: slowrunner    時間: 2009-8-28 20:49
還有兩個月,每周跑三天的話,配合一個合適的訓練計劃,由10k至半馬,都應該完成到,兼唔會包尾。

作者: WalkBreaks    時間: 2009-8-29 03:06
趕得切掛,最好study多d先

08年尾我都係用左兩個幾月練渣打半馬. 之前一兩年以上冇練跑,但係每星期都會打一兩日籃球.

我係有d記錯日子至咁遲練.上網搵左d program睇,跟唔係好足.

我覺得最緊要唔好心急train到受傷.我都係大約3day/wk.每week一日較長,由10k加到最後18k(好多beginner program都唔去到21k,到比賽完成21k係好開心!).另外果兩日就大概0.5-1hr. 同埋我係用左一種run-walk-run既方法,練同比賽都係.大約跑4-5min行 1 min. 比賽前抖多兩三日都ok.under-train一定好過overtrain. 同埋食野/休息,比賽中途補充都好緊要. (果期真係食量大增)

07我跑 10k 大約 1 hr, 結果09 hm 2hr 17min, 我自己好滿意
作者: momo    時間: 2009-8-29 12:07
衣家暫定training 是
每周3次, 第一至3周跑6-10k
4周開始10-15k
6周開始練速度

我從未過咁 intensive 咁練跑, 希望堅持到
作者: 曲奇    時間: 2009-8-29 12:36
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 12:07 發表
4周開始10-15k
6周開始練速度

ctse 在咁intensive的練習之餘,記緊要有充足的休息呀...
休息也是練習的一部份,小心腳仔,長跑長有~~
作者: Qoo    時間: 2009-8-29 21:28
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 12:07 發表
4周開始10-15k
6周開始練速度

Hi!!!我也報左8號的半馬,請多多指教
寄表前亦都15/16好唔好報,始終實力有限,都幾不自量力咁...
但經朋友的支持...我就要得比佢睇...齊齊加油呀!  
我已視佢為09年終極一戰,希望不用超時地完成比賽...
作者: momo    時間: 2009-8-29 21:40
原帖由 Qoo 於 2009-8-29 21:28 發表

Hi!!!我也報左8號的半馬,請多多指教
寄表前亦都15/16好唔好報,始終實力有限,都幾不自量力咁...
但經朋友的支持...我就要得比佢睇...齊齊加油呀!  
我已視佢為09年終極一戰,希望不用超時地完 ...

hihi
你係咪一路練開跑lar?....我衣家先開始, 之前停了半年
8號那賽事印左張報名表出黎,但心大心細吾知報吾報好,,,驚準備吾夠足充,,,始終小女子係從未跑過半馬...有d怯囉...
作者: ee_tpk    時間: 2009-8-30 13:34
4周開始10-15k
6周開始練速度

如果 ctse 只是為 11.8 之半馬作出以上計劃..小妹有少少想法
1) 如果 ctse 打算只在晚間練習... 就應該約其中一日改作早上..
比賽當日起跑時間為七點半, 太陽在八時後開始熱...
如果不習慣日頭跑步..體力會跌得好快..
但日間練習時間不宜過長之餘.. 亦只進行慢跑... 事前事後要有足夠補水

2) 此路段頭 5k 為上斜, 在 大約11k位折回11k-約 12k 位為長命斜
ctse 在練習路線選擇上應該要有上斜落斜路段... 你之前在另一個 post 說自己肌肉不夠... 練習上斜是可以加強四頭肌

3) 如果你練速度既意思是練 interval..
假如你只是以完成為目標, 不問時間, 我想沒有需要

4) 當然請你多多支持半馬有火既 pre-trip 啦...

最重的是..不喜任插

作者: hychong    時間: 2009-8-30 21:14
畀D信心,只要把握時時訓練,無乜唔得的!我下月底去玩愛爾蘭毅行者,啱啱先搵到人填退出的空缺,昨天先第一次行下,真係唔駛擔心!
作者: momo    時間: 2009-8-31 11:57
真係正, 去國外比賽
我剛睇完村上春樹的<關於跑步>好佩服同羡慕佢可以成日去外國參加比賽

作者: Qoo    時間: 2009-9-1 16:53
原帖由 momochihuahua 於 2009-8-29 21:40 發表

hihi
你係咪一路練開跑lar?....我衣家先開始, 之前停了半年
8號那賽事印左張報名表出黎,但心大心細吾知報吾報好,,,驚準備吾夠足充,,,始終小女子係從未跑過半馬...有d怯囉...

其實我唔可以話係跑開步的人,因為我跑得好懶惰,多數跑跑步機.加上最近有事,無物時間練跑><
正式認真去跑,都係上嚟這裡,認識一班逍遙團的朋友,發覺跑步的樂趣,所以有時間你都要join我地一齊跑呀~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2