香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手報到,尋求協助! [打印本頁]

作者: IvanLR    時間: 2009-9-26 21:42
標題: 新手報到,尋求協助!
大家好,小弟有意練中長跑
順便結識朋友
岩岩計左時 3000M先得 16'22
好慢
特意想問問練3000M有咩PROGRAMME適合我
唔該大家
作者: 比因    時間: 2009-9-29 16:20
Under the standard of "longrun", 16'22 for 3km is quite fast indeed!

For myself, 3km time is about 18'
作者: kenneth    時間: 2009-9-29 16:22
作者: CharlesAF    時間: 2009-9-30 21:09
跑400米 或 200米 Interval提升速度
一星期一次十公里練氣(最好有長命斜)
作者: IvanLR    時間: 2009-10-1 14:00
THANKS
同埋我想問下有咩PROGRAMME 可以 提升時間
作者: econecon    時間: 2009-10-1 21:30
原帖由 CharlesAF 於 2009-9-30 21:09 發表

其實我仲未知咩叫interval
作者: IvanLR    時間: 2009-10-2 19:12
標題: 回復 6# 的帖子
間歇跑
作者: IvanLR    時間: 2009-10-3 11:27
琴日JOG左10K
時間一小時 左右,感覺上成績麻麻
點先可以用少D時間?
ching,我要點練?
作者: 比因    時間: 2009-10-5 20:28
對於如我等業餘消閑運動的跑手, 1小時10K的時間是合格的了

看ching如此有heart,  希望跑出成績, 又不致自己練錯引致受傷的話, 建議參與正式教練執教的訓練課程, 如工X會等等!
作者: CharlesAF    時間: 2009-10-5 20:35
呢到有個網址有關訓練模式, 不妨睇下
http://www.hkpe.net/hkpe/others/multiapproach_chinese.pdf
作者: simonyuenok    時間: 2009-10-10 14:19
今天可以由筲箕灣(譚公廟) 跑去西環尾(電車總站).. 時間 2小時..是向海岸公園一路跑.  
其實有無 20公里 ??
作者: TerrySze    時間: 2009-10-10 22:18
原帖由 simonyuenok 於 2009-10-10 14:19 發表
今天可以由筲箕灣(譚公廟) 跑去西環尾(電車總站).. 時間 2小時..是向海岸公園一路跑.  
其實有無 20公里 ??

Only 15K,......我遲d都會跑來回e條路(風景一流!)
http://maps.google.com.hk

作者: TerrySze    時間: 2009-10-10 22:31
原帖由 CharlesAF 於 2009-9-30 21:09 發表

x2!
操Interval好快見效. 跟跑會操好d,因為成村人衝,有鬥志d!
作者: IvanLR    時間: 2009-10-16 20:47
時間去到15'36"28
請問KEEP住一星期練三次
大概幾時去到14分左右

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2