香港長跑網 - 長跑長友

標題: 一次性 (disposable)晶片 [打印本頁]

作者: 佐治男孩    時間: 2009-10-6 08:50
標題: 一次性 (disposable)晶片
在國外的比賽,一開始流行用一次性 (disposable) 的晶片。所以,以前的冠軍晶片就會不能用了。不知道香港有沒有開始用新的一次性晶片,不過,看來只是時間問題。準備花錢買冠軍晶片的跑友,可能要考慮考慮啦。
作者: pakcb    時間: 2009-10-6 10:00
先前也有提及過
不過有云可以共用...(其實安多個身無話唔得既...安多兩個都仲得)
有些跑手會覺得花錢買個冠軍晶片有紀念性
也有獨特的方便性
人人價值觀唔同
最後當然只會由購買者自行判決
作者: Left3    時間: 2009-10-6 13:28
disposable chip?
not very enviromental friendly wor...
作者: kito807    時間: 2009-10-6 14:20
原帖由 Left3 於 2009-10-6 13:28 發表
not very enviromental friendly wor...

咪係lo, 咁每次比賽咪會掉好多個晶片? 咁唔環保, 反對反對!
作者: pakcb    時間: 2009-10-6 16:42

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

可參考以前 Ivrunner版主 提供
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4051&page=1#pid128115
作者: ahko    時間: 2009-10-6 17:57
買黃色chip我覺得係送錢俾高威林囉
作者: 叮叮噹    時間: 2009-10-6 18:53
原帖由 Left3 於 2009-10-6 13:28 發表

x3, 一次性, 唔環保.
作者: iou    時間: 2009-10-6 22:28
原帖由 ahko 於 2009-10-6 17:57 發表
買黃色chip我覺得係送錢俾高威林囉

對, 呢個先係重點
作者: 佐治男孩    時間: 2009-10-6 23:15
原帖由 叮叮噹 於 2009-10-6 18:53 發表

x3, 一次性, 唔環保.

在最近的聖荷西搖滾半馬拉松比賽,賽會有收回那個一次性chip。可能準備做回收(recycle),所以也是可以環保的。
我想disposable chip成本低,所以最近我參加了一個小賽,居然有chip timing,chip timing 在北加州是非常罕見的,只有大賽纔有。小賽都有的話,那就是平很多啦。
不過,那兩個比賽,就不許跑手用自己的冠軍chip。不知道香港比賽會不會允許呢。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2