香港長跑網 - 長跑長友

標題: 渣打全馬提議練習路線.. [打印本頁]

作者: 曲奇    時間: 2009-10-15 16:30
標題: 渣打全馬提議練習路線..
歡迎各ching / ctse提供多些不同的路線及裡數作參考.....

港島區
.跑馬地 > 雲地利道 > 藍塘道 > 黃泥湧峽道 > 布力徑 > 灣仔峽公園 > 甘道 > 山頂道 > 白加道 > 芬梨徑 >山頂 (來回18K)
 > 盧吉道(每圈3.5K) (若跑盧吉道1次, 約21.5K)
.鴨脷洲 > 黃竹坑 > 深水灣  > 南灣  > 鴨脷洲 (約20K)
.鰂魚湧公園 > 箕基灣避風塘 > 亞公岩道 > 柴灣道 > 鰂魚門公園渡假村閘口 (1/3路程上斜, 單程約8K) x 3 (約24K)
.銅鑼灣運動場 > 加路連山道> 樂活道 > 黃泥湧峽 > 淺水灣道 (來回: 約10.6K) > 寶雲道 (來回: 約8K) > 大坑道 > 運動場 (約25K)
.金督馳馬徑 (黃泥湧峽 - 鰂魚湧, 單程約9K) x 3 (約27K)
.西環 > 維園 > 跑馬地 > 淺水灣 > (經域多利道) > 西環 (多斜, 約28K)
.北角 > 沿海傍 > 堅尼地城 > 域多利道至沙宣道口 (來回, 約30K)
.西環 <-> 小西灣 (全平路, 來回約30K)
鴨脷洲 > 黃竹坑 > 南風道 > 司徒拔道 > 藍塘道 > 跑馬地 > 東院道 (大球場) >
 維園 > 金紫荊 > 中環碼頭 > 西環 >
域多利道 > 香港仔 > 鴨脷洲  (約32K)
.寶雲道 (全平路, 來回約8K)  x 4 (約32K)
.鴨脷洲 > 黃竹坑 > 深水灣 > 南灣 > 香港仔 > 數碼港 > 大口環 > 香港仔 >鴨脷洲 (約38K)

荃灣西 - 新界西
.荃灣 > 屯門鄧記 (約20.5)
荃灣 <-> 小欖直路到尾迴旋處 (約 22K)
.荃灣 > 元朗運動場 (約27-28K)
.荃灣 > 洪水橋 > 屯門鄧記 (約30K)
荃灣 > 天水圍北 (約30k)
.荃灣愉景新城 > 三楝屋 > 蕙荃體育館 > 城門道(城門谷公園) > 可風中學 > 城門道 > 城門水塘(一圈)
 > 城門引水道 > 荃錦公路 > 大欖涌引水道 > 汀九 > 帝景酒店 > 沿海旁青山公路返荃灣公園 (約30K)
.荃灣 > 屯門鄧記 > 荃灣 (約41K)
.荃灣 > 天水圍河 > 濕地公園 > 元朗(屏山單車徑) > 屯門鄧記 (超過42K)

新界西
元朗運動場 <-> 元朗南生圍 (約20.2K)
天水圍運動場 > 尖鼻咀 > 元朗工業邨 > 尖鼻咀 > 天水圍運動場 (約22K)
.荃灣愉景新城 > 三楝屋 > 蕙荃體育館 > 城門道(城門谷公園) > 可風中學 > 城門道 > 城門水塘(一圈) >
 城門引水道 > 荃錦公路 > 大欖湧引水道 > 汀九 > 帝景酒店 > 沿海旁青山公路返荃灣公園 (約30K)

.屯門警署 > 元朗 > 濕地 > 洪水橋 > 屯門警署 > 蝴蝶灣 > 屯門警署 (約32K)
.屯門 > 麥十 > 麥九 (來回, 超過43K)

新界東
大埔元洲仔 > 科學園 > 馬鞍山海濱長廊 (來回約 17k, 可自行加梅子林或城門河增加長度)
大埔富善村 > 大尾篤 >烏交騰 > 鹿頸   (來回約 30k, 烏交騰有段要人車公用一條路)
馬鞍山遊樂場 > 海典居 > 西沙路 > 大網仔路迴旋處 (至此10K, 有八仔水機) > 大網仔路 > 北潭涌巴士總站(有士多)(約15K, 來回30K)
沙田源禾路運動場 > 元洲仔 > 梅樹坑 > 大埔海濱公園元洲仔 > 沙田源禾路運動場 (32K) > 繞城門河一圈(8K)
.沙田運動場 <-> 大尾篤 (來回約36K)
.馬鞍山遊樂場 > 獅子橋 > 元州仔 > 梅子林頂 > 馬鞍山遊樂場 (約38-39K)

九龍區
.TKO運動場 > 將軍澳醫院 > 清水灣道 > 清水灣迴旋處士多 > 大坳門(來回約15.8K, 頗多上落斜)
.寶翠公園 > 翠林 > 康盛 > 馬油塘 > 寶達 > 廣田 > 澳景路 > 調景嶺 > 彩明 > 尚德 > 寶翠 > 寶林 > 坑口
 > 將軍澳運動場 > 調景嶺 > 彩明 > 尚德 > 寶翠 (約20.4K) (於 6.5k 藍田體育館, 12k 寶翠公園 及 16k 將軍澳運動場, 有食水補充)
.TKO運動場 > 翠林 > 康盛 > 馬油塘 > 寶達 > 廣田 > 澳景 > 調景嶺 > 運動場 x 2 (約26K)
.斧山道運動場 > 清水灣道 > 西貢市 (約14K) > 北潭湧巴士站 (來回約44K)

作者: kenneth    時間: 2009-10-15 16:31
作者: 曲奇    時間: 2009-10-15 16:33
原帖由 kenneth 於 2009-10-15 16:31 發表
咁閣下是否都報全馬??

出個post,方便下練全馬人士啫... ^^
作者: kenneth    時間: 2009-10-15 16:34
作者: 曲奇    時間: 2009-10-15 16:38
原帖由 kenneth 於 2009-10-15 16:34 發表

但全部新界西喎.....

我技窮...
你快d post多d練跑路線出黎啦...
作者: 亞平    時間: 2009-10-15 16:41
原帖由 曲奇 於 2009-10-15 16:38 發表

我技窮...
你快d post多d練跑路線出黎啦...

詳情我遲些才慢慢post上來....
作者: kenneth    時間: 2009-10-15 16:43
作者: kenneth    時間: 2009-10-15 16:43
作者: TerrySze    時間: 2009-10-15 16:49
西環<->小西灣 (全平路,來回約30K)
西環 > 維園 > 跑馬地 > 淺水灣 > (經域多利道) 西環 ( 多斜,約28K)
作者: saki    時間: 2009-10-15 17:09
新界東:

沙田運動場<->大尾篤 (約三十六公里)
作者: 瘋瘋    時間: 2009-10-15 17:18
作者: 亞平    時間: 2009-10-15 17:24
原帖由 kenneth 於 2009-10-15 16:43 發表

對曲奇...真細心。

咩喎...係為了方便大西北或其他有需要的全馬大軍多一些路線可練跑而已,閣下咁都要呷醋?
作者: kenneth    時間: 2009-10-15 17:27
作者: 亞平    時間: 2009-10-15 17:28
原帖由 kenneth 於 2009-10-15 17:27 發表

你哋家事,唔關小弟事的,唔好拉小弟落水。

係你先撩起個火頭先既...
作者: blurmax    時間: 2009-10-15 17:29
Hong Kong East :

1. Sir Cecil's Ride x 3 = about 30 K

2. Quarry Bay waterfront (Quarry Bay Park to Shau Kei Wan and return) x 3 = about 30 K

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

作者: kenneth    時間: 2009-10-15 17:32
作者: kenneth    時間: 2009-10-15 17:33
作者: gary_wong333    時間: 2009-10-15 17:54
小弟係荃灣人
希望各位師兄可以提供一個荃灣起點和終點的練半馬路線
作者: 力    時間: 2009-10-15 19:39
原帖由 blurmax 於 2009-10-15 17:29 發表
Hong Kong East :

1. Sir Cecil's Ride x 3 = about 30 K

2. Quarry Bay waterfront (Quarry Bay Park to Shau Kei Wan and return) x 3 = about 30 K

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

Blurmax,
Sir Cecil's Ride one way is 6K.
QB Park to SKW (basketball court) is 3.5K.
作者: 力    時間: 2009-10-15 19:41
原帖由 gary_wong333 於 2009-10-15 17:54 發表
小弟係荃灣人
希望各位師兄可以提供一個荃灣起點和終點的練半馬路線

荃灣西 <-> 深井 約13公里
         <-> 青龍頭迴旋處橋底(近碼頭) 約 16公里

<-> 小欖直路到尾迴旋處 約 22公里
作者: Turalyon    時間: 2009-10-15 20:08
我住鴨脷洲 (香港仔適用), 我會跑

鴨脷洲 -->黃竹坑 --> 南風道 --> 司徒拔道 --> 藍塘道 --> 跑馬地-->
東院道 (大球場) --> 維園 --> 金紫荊 --> 中環碼頭 -->西環 -->
域多利道 --> 香港仔 --> 鴨脷洲  (大概32k)
作者: wlau    時間: 2009-10-15 20:11
原帖由 TerrySze 於 2009-10-15 16:49 發表 西環小西灣 (全平路,來回約30K)西環 > 維園 > 跑馬地 > 淺水灣 > (經域多利道) 西環 ( 多斜,約28K)

西環到小西灣來回先30k? 應該唔只下...
作者: Parco爸    時間: 2009-10-15 21:58
呢個post好正..有創意又放便大家...
無論10K、半馬、全馬
總有一條路線係左緊...

請各位繼續提供港九新界離島練習路線
作者: TerrySze    時間: 2009-10-16 00:48
原帖由 wlau 於 2009-10-15 20:11 發表

西環到小西灣來回先30k? 應該唔只下...

起點  : 西環屈地街
END : 小西灣運動場
由於map係行車路線,跑的話可能多1�2k..
作者: wlau    時間: 2009-10-16 00:51
原帖由 TerrySze 於 2009-10-16 00:48 發表

起點  : 西環屈地街
END : 小西灣運動場
由於map係行車路線,跑的話可能多1�2k..

嘩真係咁短, 之前跑十k 都唔覺香港島條線得咁短....
作者: TerrySze    時間: 2009-10-16 01:03
原帖由 wlau 於 2009-10-16 00:51 發表

.

由西隧口跑去維園消防局,全程海旁(兜多1k到),都係7K炸.
想玩長課有D新鮮感,都係過新界...
作者: gary_wong333    時間: 2009-10-16 12:18
原帖由 Lex 於 2009-10-15 19:41 發表

荃灣西  深井 約13公里
          青龍頭迴旋處橋底(近碼頭) 約 16公里
          小欖直路到尾迴旋處 約 22公里  

多謝師兄
作者: randyip    時間: 2009-10-16 13:42
My selection:
魚則魚 涌公園>>箕基灣避風塘>>  亞公岩道>>  柴灣道>>  魚里魚門公園渡假村閘口
一圈8公里...大約1/3路程是上落斜...走3個圈都好
作者: iou    時間: 2009-10-16 14:06
最簡單寶雲道來回4次 = 32K
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 14:29
新界西

天水圍 <-> 尖鼻咀 (約28K)

呢個好似有問題...來回都係十幾k咋

作者: 曲奇    時間: 2009-10-16 14:32
原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-16 14:29 發表
新界西

.天水圍  尖鼻咀 (約28K)

呢個好似有問題...來回都係十幾k咋

之前的約跑路線黎架....

[url=https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1961&extra=page%3D3]https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1961&extra=page%3D3[/url]
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 14:36
原帖由 wlau 於 2009-10-16 00:51 發表

查實成個港島都好細,不過坐車塞車,行路塞人,感覺好遠...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 14:45
原帖由 曲奇 於 2009-10-16 14:32 發表

之前的約跑路線黎架....

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1961&extra=page%3D3

果度唔係尖鼻咀,係元朗啦,而且係來回天水圍,而且而且去到天水圍再要兜兜至夠28k,天水圍去尖鼻咀應該5k 都無,所有呢個要改改~~
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-16 14:50
原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-16 14:45 發表

果度唔係尖鼻咀,係元朗啦,而且係來回天水圍,而且而且去到天水圍再要兜兜至夠28k,天水圍去尖鼻咀應該5k 都無,所有呢個要改改~~

今年 5 知會 5 會再搞呢 ? 我上年都係第一次去尖鼻咀咋
风景真係好  青見
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 14:55
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-16 14:50 發表

今年 5 知會 5 會再搞呢 ? 我上年都係第一次去尖鼻咀咋
风景真係好  青見

聽講上年好多人迷失天水圍~~

今年都好多比賽,個期都幾難度~~

登錄/註冊後可看大圖

作者: loudspeaker    時間: 2009-10-16 15:08
標題: 回復 35# 的帖子
我係其中一個 , 回程時 15-6k 度 , 我已经要行 , 印像中, 阿 7 兄仲同我加油 添
臨尾仲見到阿 leung 兄响場中跑多 5 知幾多個圈 !!!! 厲害
返到屋企 , 成個散晒 (o個次係我跑既最長一課)
作者: 曲奇    時間: 2009-10-16 15:28
原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-16 14:45 發表

咁應該點寫好?!
作者: 曲奇    時間: 2009-10-16 15:29
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-16 15:08 發表
我係其中一個 , 回程時 15-6k 度 , 我已经要行 , 印像中, 阿 7 兄仲同我加油 添
臨尾仲見到阿 leung 兄响場中跑多 5 知幾多個圈 !!!! 厲害
返到屋企 , 成個散晒 (o個次係我跑既最長一課)

x 2....  

之後未跑過咁長距離啦 (我o個次係跑23k)..........
作者: loudspeaker    時間: 2009-10-16 15:46
原帖由 曲奇 於 2009-10-16 15:29 發表

x 2....  

之後未跑過咁長距離啦 (我o個次係跑23k)..........

cookie, 係喎 , 臨尾如果跟到你 , 我 5 使盪失路 ,
o華 ! 當時未色你 , 都覺得你好野 , 仲咁有力跑埋
尾, 23k 真係 5 易跑
作者: 曲奇    時間: 2009-10-16 16:09
原帖由 loudspeaker 於 2009-10-16 15:46 發表

cookie, 係喎 , 臨尾如果跟到你 , 我 5 使盪失路 ,
o華 ! 當時未色你 , 都覺得你好野 , 仲咁有力跑埋
尾, 23k 真係 5 易跑

相信loud兄你現在也能輕易完成23K呀.....
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 16:11
原帖由 曲奇 於 2009-10-16 15:28 發表

咁應該點寫好?!

查實果條28k 係鑑硬兜出黎,如果剩係天水圍運動場>尖鼻咀>元朗工業邨>尖鼻咀>天水圍運動場佢地話係22k,要晌番當日既搞手~~
作者: 曲奇    時間: 2009-10-16 16:15
原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-16 16:11 發表

查實果條28k 係鑑硬兜出黎,如果剩係天水圍運動場>尖鼻咀>元朗工業邨>尖鼻咀>天水圍運動場佢地話係22k,要晌番當日既搞手~~

唔該哂花子.............
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-10-16 16:18
原帖由 曲奇 於 2009-10-16 16:15 發表

唔該哂花子.............

咁快改左...
作者: blurmax    時間: 2009-10-16 16:54
Blurmax,
Sir Cecil's Ride one way is 6K.

Lex,

Thanks for the remind!  Sir Cecil's Ride X 3 round trip = 12 K x 3 = 36 K

By the way The Peak's 3.52 Km trail x 10 = 35.2 K

作者: momo    時間: 2009-10-16 22:37
大家有冇將軍澳約半馬的練跑路程建議???
作者: randyip    時間: 2009-10-17 10:50
標題: 回復 1# 的帖子
.魚則魚涌公園 > 箕基灣避風塘 > 亞公岩道 > 柴灣道 > 魚則魚涌公園渡假村閘口 (1/3路程上斜, 單程約8K) x 3 (約24K)

>>>曲奇師姐...係鯉魚門公園渡假村閘口

作者: 曲奇    時間: 2009-10-17 11:01
原帖由 randyip 於 2009-10-17 10:50 發表
.魚則魚涌公園 > 箕基灣避風塘 > 亞公岩道 > 柴灣道 > 魚則魚涌公園渡假村閘口 (1/3路程上斜, 單程約8K) x 3 (約24K)

>>>曲奇師姐...係鯉魚門公園渡假村閘口

已修正,唔該哂randyip ching~~
作者: kf    時間: 2009-10-17 14:55
彩虹站出口斧山道運動場-> 清水灣道 -> 西貢市 (約14K) ->北潭涌巴士站 (約22K) (來回約44K)
作者: awyh    時間: 2009-10-21 13:26
原帖由 kf1977 於 2009-10-17 14:55 發表
彩虹站出口斧山道運動場-> 清水灣道 -> 西貢市 (約14K) ->北潭涌巴士站 (約22K) (來回約44K)

搵日跑轉彩虹西貢來回28K丫。
作者: billy_yau    時間: 2009-10-22 12:26
原帖由 kf1977 於 2009-10-17 14:55 發表

呢條路線好有睇頭喎.....
作者: billy_yau    時間: 2009-10-22 12:27
點解無果日問過既 荃西 --> 天水圍北 (約30k) 既
作者: kf    時間: 2009-10-23 12:42
原帖由 awyh 於 2009-10-21 13:26 發表

搵日跑轉彩虹西貢來回28K丫。
28k都有得諗,44k唔駛預我啦
作者: 曲奇    時間: 2009-10-23 12:55
原帖由 billy_yau 於 2009-10-22 12:27 發表
點解無果日問過既 荃西 --> 天水圍北 (約30k) 既

等我加番先,多謝提醒~~
作者: Kc@ruby    時間: 2009-10-25 21:23
北角 -- 沿海傍--堅尼地城--域多利道至沙宣道口--來回  30KM
作者: ChARsoN    時間: 2009-10-25 22:29
原帖由 kenneth 於 2009-10-15 17:33 發表
屯門 > 麥十 > 麥九 > 來回 過 43K。
屯門警署 > 元朗 > 濕地 > 洪水橋 > 屯門警署 > 蝴蝶灣 > 屯門警署 32K

幾時可一齊跑呀?
作者: 漫漫長路    時間: 2009-10-25 23:55
原帖由 kf1977 於 2009-10-23 12:42 發表
28k都有得諗,44k唔駛預我啦

師兄,全馬4.15...唔預你點得啊..
我都報咗全馬希望拍住你過終點.
我最近由彩虹地鐖站經西貢入馬鞍山約2.50小時.有機會一斉跑番轉..
作者: kf    時間: 2009-10-26 00:07
原帖由 漫漫長路 於 2009-10-25 23:55 發表

師兄,全馬4.15...唔預你點得啊..
我都報咗全馬希望拍住你過終點.
我最近由彩虹地鐖站經西貢入馬鞍山約2.50小時.有機會一斉跑番轉..
長路ching 好耐冇見~! 你腳傷好返末ar? 你一發力o既話我跑到流鼻血都追唔到啦, 好呀睇幾時跑番轉啦
作者: raymond417    時間: 2009-10-26 00:14
港島區:
跑馬地>雲地利道>藍塘道>黃泥涌峽道>布力徑>灣仔峽公園>甘道>山頂道>白加道>芬梨徑>山頂(來回18K)>盧吉道(每圈3.5K)

新界東:
沙田源禾路運動場>元洲仔>梅樹坑>大埔海濱公園元洲仔>沙田源禾路運動場(32K)>繞城門河一圈(8K)
作者: 漫漫長路    時間: 2009-10-26 00:29
原帖由 kf1977 於 2009-10-26 00:07 發表
長路ching 好耐冇見~! 你腳傷好返末ar? 你一發力o既話我跑到流鼻血都追唔到啦, 好呀睇幾時跑番轉啦

師兄有心啦,腳傷好番7788了,重有些緊,今朝才跑完再涼些重好跑.
作者: JC    時間: 2009-10-27 22:27
貼兩張圖先  

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: 23586452    時間: 2009-10-28 10:01
荃灣愉景新城>三楝屋>蕙荃體育館>城門道(城門谷公園)>可風中學>城門道>城門水塘(一圈)>城門引水道>荃錦公路>大欖涌引水道>汀九>帝景酒店>沿海旁青山公路返荃灣公園
約30k,風景唔錯
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-2 11:46
有冇Ching, Ctse將d路線整理好放係第一版?
可以方便d嘛!
作者: 曲奇    時間: 2009-11-2 15:03
原帖由 wong.siufu 於 2009-11-2 11:46 發表
有冇Ching, Ctse將d路線整理好放係第一版?
可以方便d嘛!

ching, 煩請留意第1個post,每當有路線更新,已儘快會整理.....

作者: 跟跑員yat    時間: 2009-11-22 20:13
原帖由 Turalyon 於 2009-10-15 20:08 發表
我住鴨脷洲 (香港仔適用), 我會跑

鴨脷洲 -->黃竹坑 --> 南風道 --> 司徒拔道 --> 藍塘道 --> 跑馬地-->
東院道 (大球場) --> 維園 --> 金紫荊 --> 中環碼頭 -->西環 -->
域多利道 --> 香港仔 --> ...

c-hing 呢條路線幾好  你跑過嗎  辛苦嗎
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-11-22 20:23
今天跑了 寶雲道 (全平路, 來回約8K)  x 4 (約32K)
條路好好跑 唔使帶水有水機 不過今天是星期日人多左d
間唔中有成班人全條跑道打橫行晒 要叫唔該讓路
作者: slowrunner    時間: 2009-11-23 09:18
我有時跑這段, 可訓練上落斜:

馬鞍山遊樂場 > 海典居 > 西沙路 > 大網仔路迴旋處 (至此10K, 有八仔水機) > 大網仔路 > 北潭涌巴士總站(有士多)(共15K, 來回30K)

cheers
作者: kito807    時間: 2009-11-23 16:05
最近試過呢條: (新界東)

大埔富善村 > 大尾篤 >烏交騰 > 鹿頸   來回約 30k
烏交騰有段要人車公用一條路, 小心小心!

大埔最佳(簡單)路線:
大埔元洲仔 > 科學園 > 馬鞍山海濱長廊 來回約 17k
可自行加梅子林或城門河增加長度, 小弟未試, 試左再報告
作者: Mike_Li    時間: 2009-11-25 09:41
鴨脷洲 -->黃竹坑 -->深水灣-->南灣-->鴨脷洲 (~20K)

鴨脷洲 -->黃竹坑 -->深水灣-->南灣-->香港仔-->數碼港-->大口環-->香港仔-->鴨脷洲 (~ 38K)
作者: ChARsoN    時間: 2009-12-9 10:11
未知怎樣由麥十跑至麥九?
是否到達大欖涌水塘分叉路後沿水塘走至田夫仔那邊?
作者: kenneth    時間: 2009-12-9 10:29
作者: ChARsoN    時間: 2009-12-9 11:38
原帖由 kenneth 於 2009-12-9 10:29 發表

可以咁行,田夫仔是第十段頭,而第九段,全是上斜路,都幾金的,一路上至荃錦公路。

講起荃錦公路
搵次我都要出一出元朗探路~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2