香港長跑網 - 長跑長友

標題: 十磅的目標 [打印本頁]

作者: aann    時間: 2009-11-3 10:34
標題: 十磅的目標
小妹想減十磅
每天都會跑時間...睇情況會跑最少35mins 最多1小時

在街跑可以跑到大約6k / 50mins...好慢....

但為減磅就唔理距離住...

跑機可以跑到7.4k / 1 hour

跑左大約二星期...

請問大約要幾耐同埋要留意什麼?

我早上跑
530am 起身
545am 早餐(燕麥+奶一包)我鐘意食早餐跑..因為出多d汗同埋唔頭暈
615am 跑
715am 回

1pm 屋佐飯
6啖飯約一碗
菜一碗

5pm 水果
7pm 菜+肉類

維持了二星期未有任何改變?

係咪要跑快d?
作者: allanccl    時間: 2009-11-3 20:35
aann 師姐,小弟想請問閣下身高、體重或BMI係幾多?
作者: aann    時間: 2009-11-3 21:34
原帖由 allanccl 於 2009-11-3 20:35 發表
aann 師姐,小弟想請問閣下身高、體重或BMI係幾多?

alanccl,
多謝你的回覆....先

如果講左bmi 係合理係唔係唔解答我既問題先??

其實我想做到係bmi 最低既磅數.....

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg....
計過bmi 係標準的....

現在都標準..不過想超標準...

其實我本身打算玩boxing 同埋yoga...

不過跑步都係我最愛之一...

有沒有方法呢?

作者: allanccl    時間: 2009-11-3 22:22
原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
多謝你的回覆....先

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg.... ...

非也! 小弟唔係咁既意思,點會知道閣下BMI後就唔答呢。
小弟並非專家,只是分享個人心得而矣,想知BMI先,係因為BMI高時係好容易減到磅的,但係減得咁上下,尤其是已到正常BMI時,係特別難減的,因見閣下的食物已經係屬於地獄式了(齋無可齋了),這個階段會停好耐的,小弟都停左(保持左)一年半,跟住好似閣下一樣想減多10磅,這個難關終於最近一個月達成了,小弟食量不變,只是運動量增加好多好多,因參加了毅行者,每逢週六操山一課(小弟覺得操一次山好似跑了一次全馬一樣咁金),平日每朝也跑山約個半鐘。就係咁,三個半月才減多10磅,所以睇閣下的運動量,係好難減呢10磅的,尤其閣下咁心急想係半個月便見到成績,小弟建議閣下注重跑步的質和量,
跑街6min/1K既速度都幾適宜減磅,但係請記住,頭果30分鐘唔會減磅既,第31分鐘以後才是幫妳減磅的,如果只跑35分鐘,可以講果日跑步係白費氣力,試下每日都跑耐d丫(為減這10磅,小弟每日跑個半鐘),這建議只是分享,並非專業意見,祝閣下早日達到目標!

作者: 力    時間: 2009-11-3 22:31
在街跑大約6k / 50mins...
跑機7.4k / 1 hour....
跑時心跳率係幾多? 速度会唔会太慢?
作者: allanccl    時間: 2009-11-3 22:58
原帖由 Lex 於 2009-11-3 22:31 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到達消脂速度未的。
作者: aann    時間: 2009-11-4 09:22
原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:22 發表

非也! 小弟唔係咁既意思,點會知道閣下BMI後就唔答呢。
小弟並非專家,只是分享個人心得而矣,想知BMI先,係因為BMI高時係好容易減到磅的,但係減得咁上下,尤其是已到正常BMI時,係特別難減的,因見閣下的食物已 ...

好多謝你的回覆,
我亦深深明白自己要減係超級困難..
可是一早起床點樣可以跑得咁激?

我不是要在二星期減到....

其實我既減重program 已經由6月開始..
6月開始那時我每天游水1-2小時..由最重的47kg to 今日剛剛44.45kg...
而且我有時會游兩轉水......或者早上游水下午睡覺晚上stepper...
平時不累我也會在吃飯的時間上落樓梯23層.....

我既運動量已經不停努力咁增加...

我依家就係唔係太明...

問題1: 究竟我應該增加速度定係距離先?每早跑1小時....內
問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...
作者: aann    時間: 2009-11-4 09:24
原帖由 Lex 於 2009-11-3 22:31 發表

跑街的心跳我沒法子計算

但跑機就用個度d test..大約見到156架囉bor
作者: aann    時間: 2009-11-4 09:28
原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:58 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到 ...

那....我既目標是應該放在1小時定還是1小時內10k?

我剛開始跑步都覺得對腳唔係太識"誇步"

我應唔應該參加跑步訓練班?

每天都跑10k??????

作者: 齋老味    時間: 2009-11-4 09:55
原帖由 allanccl 於 2009-11-3 22:58 發表

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到 ...

allanccl 兄
可能因為我 bmi > 30 關係
所以我只可以 7.5min/1k 咋
減肥效果係咪會冇咁好?
作者: 齋老味    時間: 2009-11-4 09:57
原帖由 aann 於 2009-11-4 09:24 發表

跑街的心跳我沒法子計算

但跑機就用個度d test..大約見到156架囉bor

156 心跳率??
會唔會過高??
標準好似係 (220-age)*60% 至  (220-age)*80%
作者: 力    時間: 2009-11-4 10:17
鍛煉時把目標心跳率維持於體能上限的60%至85%之間

*體能上限的心跳率可以用這條公式計算出來:
*體能上限的心跳率=220-年齡
*30歲成年人的體能上限心跳率=220-30=190(每分鐘190次)
*將體能上限心跳率乘以難易度即可得出鍛煉時的目標心跳率。
*例如,30歲成年人鍛煉中等難度(70%)=190X70%=133(每分鐘133次)
*建議體弱或平時很少鍛煉人士首兩周鍛煉時應以低難度(60%)作為基礎訓練。

*運動時可配戴心跳計有效地量度自己的心跳率能否達到標準。如果沒有配戴心跳計,可憑以下方法估計自己的運動量:當進行鍛煉時喘氣得沒有餘力開口說話,即表示心跳率可能過高;當進行鍛煉時有餘力簡短地說話,但說話中途需要停頓作呼吸,即表示運動量接近中等難度;假如進行鍛煉時能夠一口氣連續說話,即表示難度偏低,不能有效地鍛煉心肺功能。
作者: aann    時間: 2009-11-4 10:25
原帖由 齋老味 於 2009-11-4 09:57 發表

156 心跳率??
會唔會過高??
標準好似係 (220-age)*60% 至  (220-age)*80%

等等先....

如果真係咁計算..我點可能1hour 跑10k??

我今年26歲

112 至155

我依家跑得咁慢先得7k/1hour....

點算..唔識!!!!!!!!
作者: aann    時間: 2009-11-4 10:29
原帖由 Lex 於 2009-11-4 10:17 發表

*30歲成年人的體能上限心跳率=220-30=190(每分鐘190次)
*將體能上限心跳率乘以難易度 ...

220 –26=194
194x70%=135
假設我去跑跑步機
1小時7k ..心跳已可達156 …即係太快?
咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎

作者: 齋老味    時間: 2009-11-4 10:29
原帖由 Lex 於 2009-11-4 10:17 發表

*將體能上限心跳率乘以難易度 ...

夠詳細......... 讚!  
作者: 齋老味    時間: 2009-11-4 10:31
原帖由 aann 於 2009-11-4 10:29 發表

220 –26=194
194x70%=135
假設我去跑跑步機
咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎 ...

唔知其他 ching/ctse 點睇
我就覺得控制心跳率比較重要
keep 住 135
跑慢d但係跑耐d
慢慢就可以加快啦.......
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-4 10:39
原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
多謝你的回覆....先

04年前一直都只係42-43kg....
計過bmi 係標準的....

現在都標準..不過想超標準...

其實我本身打算玩boxing 同埋yoga...

不過跑步都係我最愛之一...

有沒有方法呢?

1) 你食量咁少... 又做咁多運動... 其實身體未必負荷到... 就算負荷到... 做運動時身體都無多餘既 energy 去 burn fat... 何來減重
亮兄在加大運動量之後再開始再跌磅... 但亮兄無刻意減食/節食...  (仲有食雪糕 tim~ )
ctse 有無想過用脂肪計計下自己幾多 fat ? 有時體重只係代表你個人既 mass.. 如果 ctse 肌肉.骨骼密度高... 個 weight 唔跌好易理解
再者你食得咁少.. 運動量咁大... 再強行做運動... 受傷既風險好高
2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...
6 mins 1k 其實唔激... 只要跑步時係步速慢慢加上去.. 開始時當然慢一點... 之後慢慢快...無人會一開始就衝住咁跑
3) 跑步跨唔到步可能係相關肌肉唔夠強去做呢個動作... 但未睇過 ctse 跑所以 comment 唔到

最後好想問 ctse 一個問題.. 點解要減到 bmi 最低既磅數 ? 目的何在 ? 排骨人著衫...  
真係反映0左香港一個問題 貧(瘦)者愈貧(瘦).. 富(肥)者愈富(肥)
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-4 10:42

220 –26=194
194x70%=135
假設我去跑跑步機

唔一定係一小時跑 10k
因人而異.....其他人跑一小時 7k 個心跳可能去到 180....

btw... 跑步機個心率個 sensor 唔係好準....
作者: aann    時間: 2009-11-4 10:51
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:39 發表

1) 你食量咁少... 又做咁多運動... 其實身體未必負荷到... 就算負荷到... 做運動時身體都無多餘既 energy 去 burn fat... 何來減重
亮兄在加大運動量之後再開始再跌磅... 但亮兄無刻意減食/節食...  (仲有食雪糕  ...

1)
呢個餐單是我 Mon to Friday Diet , Sat & Sun 我會食番多d ..如整個大家樂早餐
: 小妹曾受傷( 兩條後腿筋) 3年前…..年中完全康復 就係咁多左5kg

2)
可能我既肌肉好多, 因為之前我係有舉重..現在不想要咁大隻..keep d 輕磅既身材, 因為我想輕身d..同埋我想keep 番未重之前對腳同埋身材…42kg
3)
可能跨唔到步因為我懶..不過我會試下
4)
想做番未受傷時前身體..同埋我想train 下自己既mind
作者: aann    時間: 2009-11-4 10:52
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:42 發表

唔一定係一小時跑 10k
因人而異.....其他人跑一小時 7k 個心跳可能去到 180....

btw... 跑步機個心率個 sensor 唔係好準....

問題1: 究竟我應該增加速度定係距離先?每早跑1小時....內
問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...????
作者: ee_tpk    時間: 2009-11-4 11:23
原帖由 aann 於 2009-11-4 10:52 發表

問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...????

問題 1
如果你時間能力許可.. 跑快 d 跑長 d lor
如果你時間唔許可.. 跑快 d... 但都至少 keep 半小時
如果你能力唔許可... 跑長 d lor
大家未睇過你跑..唔知閣下真正既能力...  好難回答實質要點做

問題 2 之前已答, 再者 lex 兄已在 post # 12 已回答...
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:39 發表

2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...

作者: aann    時間: 2009-11-4 13:11
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 11:23 發表

問題 1
如果你時間能力許可.. 跑快 d 跑長 d lor
如果你時間唔許可.. 跑快 d... 但都至少 keep 半小時
如果你能力唔許可... 跑長 d lor
大家未睇過你跑..唔知閣下真正既能力...  好難回答實質要點做

問題  ...

先多謝你地既回覆..

我嘗試下加長少少...好等我可以和你們一起跑步

但請問alan c 兄,
你是否天天跑?
因為我也天天跑....沒有休息的日子...

作者: 齋老味    時間: 2009-11-4 14:43
原帖由 aann 於 2009-11-4 13:11 發表

先多謝你地既回覆..

你是否天天跑?

天天跑.......小心受傷.......
作者: aann    時間: 2009-11-4 15:24
原帖由 齋老味 於 2009-11-4 14:43 發表

可能因為天天跑得唔係太勁..所以暫時無咩野..

或者我跑得長D 遠D 可能就不可天天跑..
作者: allanccl    時間: 2009-11-4 18:58
原帖由 齋老味 於 2009-11-4 14:43 發表

老味兄,天天跑點會令人受傷呢? 要睇閣下既跑步姿勢、有無熱身、跑鞋既保護夠唔夠等等因素的。
作者: allanccl    時間: 2009-11-4 19:22
原帖由 aann 於 2009-11-4 13:11 發表

先多謝你地既回覆..

你是否天天跑?

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食死左。節食令營養失衡,會貧血、骨質疏鬆、無力運動、等等等等好多唔好的反應。
一定要均衡飲食,留意食物金字塔,基本上每餐都係123,一份肉,兩份蔬菜,三份碳水化合物。咁減肥先會健康的。最好做到三低一高,做到三無一高就更快見效,三低是低油、鹽、糖,高是高纖。
ee ctse分析及講得好岩的。 小弟奉行健康飲食,有時亦會食雪糕的,它給我好多好多力量去跑得更遠及更久。不過小弟既原則係跑之前及中途可以任食,但運動完就唔會再食的了。睇下下圖,小弟一食就係兩支甜筒,嘻嘻!

登錄/註冊後可看大圖

作者: imchristy    時間: 2009-11-4 21:49
原帖由 allanccl 於 2009-11-4 19:22 發表

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食 ...

嘩,好details呀!!!
我跑左一個月,3-4days/week,1hr/day,都減唔到幾多咋,進度非常慢,可能我太為食喇....
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-5 13:40

220 –26=194
194x70%=135
假設我去跑跑步機

呢個方法只係可以作為一個参考 , 但係它並未計算, 是一名初初開始跑手 ,
定係一個 well trained 跑手。
Ctse, 如果要準確量 HR, 我建議化少少 $, 買條心帶 + 表作為訓練起步,
會更為有效
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-5 13:43
原帖由 allanccl 於 2009-11-4 19:22 發表

有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食 ...

真係要學下阿亮哥先得 , 我現時兄係戒左少肉咋
其餘照舊
作者: wewahaha    時間: 2009-11-5 17:00
忍唔住搭下訕吹下水,有錯請指正。

如果唔係想練長跑,均速跑唔係一個最有效減肥方法,
同一個總距離,同一個時間完成,一個均速跑一個tempo
run,tempo run會讓你燃燒更多脂肪,令你心肺功能增強。
所以試下玩tempo run,一段距離快放,快放係真係令到自
己氣咳果種,然後加一段距離慢跑去recover,再來一段
快放,如此類推。

好多減肥運動都係係指定時間安排唔同程度既運動量,
動力單車會將衝刺同慢踩互相串聯達到一定效果,如果
用90cycle/minute踩45分鐘同你由70-120cycles/
minute互相串聯來回咁踩,後者作用一定比較大。
作者: 齋老味    時間: 2009-11-5 19:05
原帖由 wewahaha 於 2009-11-5 17:00 發表

run,tempo run會讓你燃燒更多脂肪,令你心肺功能增強。
所以試下玩 ...

新手一問, 乜野係 tempo run???  
作者: cakk    時間: 2009-11-6 11:27
我又想問下 我 跑左3個月
減左 11公斤
而家85公斤
不過 85呢個數 成 1個月都無改變 點解?
我而家格日就跑1個鐘   每2個星期1次會跑2個半鐘
小弟 171cm 85kg now
作者: aann    時間: 2009-11-6 11:47

多謝c 兄你的誠意回答!!!很用心!!

小妹曾試過跑下雨天,最後感冒收場

你說的節食我沒有..我只是控制飲食
所以不用擔心∼

我天天跑的..不過不是天天都咁激烈
一天激一天長....
而且我不是只做一樣運動

除了跑步, 我會舉重,跳繩,打拳,游水

不過我現在想參加跑步訓練班改善姿勢..請問有沒有介紹呢?
作者: aann    時間: 2009-11-6 11:48
原帖由 loudspeaker 於 2009-11-5 13:40 發表

呢個方法只係可以作為一個参考 , 但係它並未計算, 是一名初初開始跑手 ,
定係一個 well trained 跑手。
Ctse, 如果要準確量 HR, 我建議化少少 $, 買條心帶 + 表作為訓練起步,
會更為有效

請問在那兒買呢?
作者: aann    時間: 2009-11-6 11:49
原帖由 wewahaha 於 2009-11-5 17:00 發表

所以試下玩 ...

tempo run 係唔係interval?
!!如果我係用慢慢爆上去...再慢慢回....咁樣有沒有用?

今天我做了一個跑上落鈄既早課..感覺唔錯.....
不過腳有點軟
作者: aann    時間: 2009-11-6 11:50
原帖由 cakk 於 2009-11-6 11:27 發表
減左 11公斤
而家85公斤

你有沒有看c 兄所說的.....
keep 住跑..一定會再下磅的哦~~~~
作者: imchristy    時間: 2009-11-6 12:30
原帖由 cakk 於 2009-11-6 11:27 發表
減左 11公斤
而家85公斤

cakk ching,
你都好有成績喎!3個月消左11公斤,真好!
作者: wewahaha    時間: 2009-11-6 13:01
原帖由 aann 於 2009-11-6 11:49 發表

tempo run 係唔係interval?
!!如果我係用慢慢爆上去...再慢慢回....咁樣有沒有用?

今天我做了一個跑上落鈄既早課..感覺唔錯.....
不過腳有點軟

sorry, 一時記錯,應該係fartlek先岩,可以參考條link

http://www.runners-resource.com/fartlek.html

另外tempo run係以接近racing pace去maintain一個
substained running,可參考以下條link

http://www.runners-resource.com/tempo.html

其實tempo run都可以有效減肥,不過普通人冇乜可能平時
日日都玩tempo run,但係fartlek就可以,跑幾快跑幾耐任
由自己控制。
作者: loudspeaker    時間: 2009-11-6 21:27
原帖由 aann 於 2009-11-6 11:48 發表

請問在那兒買呢?

這裡看看
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6779&extra=page%3D1

或者 polar, timex  $8xx 左右已經有 ( 黃金,地下)
再 5 系, mongkok, 3-4 百都有個(大 middle -中旅社對面)
因為不可以直接 post 名,如果你需要我可以 PM 詳情地址給你。

作者: loudspeaker    時間: 2009-11-6 21:41
原帖由 aann 於 2009-11-6 11:47 發表

多謝c 兄你的誠意回答!!!很用心!!

小妹曾試過跑下雨天,最後感冒收場

你說的節食我沒有..我只是控制飲食
所以不用擔心∼

我天天跑的..不過不是天天都咁激烈
一天激一天長....
而且 ...

做 xtraining, 可以沒有哪麼沉悶,不過我覺得也不需要天天 跑的,
身體也需要休息,沒有足夠的休息,相反對身體沒有什麼好處。
我現在也是跑 5-6 天左右,一定要有一天休息,給身體恢復好等
下一星期可以繼續跑下去。
aann, 我看到你的餐單,感覺會不會吃得太小0尼?

作者: aann    時間: 2009-11-8 23:58
這兩天我把大家的說話記在腦中..終於努力去跑...

星期六星期日都一小時跑了8k....雖然在跑步機上...但我會努力..

我打算三日抖一日....

已看到身體有點沒那麼腫...多謝各位~~
作者: aann    時間: 2009-11-10 09:02
我已經進步了~~~多謝

昨晚跑了7k/ 45mins ...中間包括上落鈄10mins..我相信都夠有魚~~~
作者: 齋老味    時間: 2009-11-10 10:07
原帖由 aann 於 2009-11-10 09:02 發表
我已經進步了~~~多謝

昨晚跑了7k/ 45mins ...中間包括上落鈄10mins..我相信都夠有魚~~~

師姐加油!!!!
快d上街...... 跑!
今晚我會跑城門河邊
暫定跑 1k熱身+7.5k+休息飲水+7.5k+1k冷身
唔知捱唔捱到............  
作者: aann    時間: 2009-11-10 10:35
原帖由 齋老味 於 2009-11-10 10:07 發表

師姐加油!!!!
快d上街...... 跑!
今晚我會跑城門河邊
暫定跑 1k熱身+7.5k+休息飲水+7.5k+1k冷身
唔知捱唔捱到............  

昨晚我是跑街的
我住將軍澳....要上落鈄....
作者: 齋老味    時間: 2009-11-10 13:28
原帖由 aann 於 2009-11-10 10:35 發表
昨晚我是跑街的

跑入工業村......... 正!!!  
作者: WinggniW    時間: 2009-11-10 14:10
原帖由 aann 於 2009-11-10 10:35 發表

昨晚我是跑街的

師姐~我諗我知道你係邊位了, TKO練斜地方唔多 ,我有時都會在該路段操500m斜, 不過你起步時,我已經步行番家了~

見你有做weight, 可唔可以教教我?   下次見面say個hi~!
作者: aann    時間: 2009-11-11 08:56
原帖由 WinggniW 於 2009-11-10 14:10 發表

師姐~我諗我知道你係邊位了, TKO練斜地方唔多 ,我有時都會在該路段操500m斜, 不過你起步時,我已經步行番家了~

見你有做weight, 可唔可以教教我?   下次見面say個hi~!

我們在相認了~~呵呵

昨晚跑了8k...55mins...

今晚會去游水
作者: 齋老味    時間: 2009-11-11 09:34
原帖由 aann 於 2009-11-11 08:56 發表
我們在相認了~~呵呵
今晚會去游水

相認?
feel so good 喎

禽晚我去跑城門河
迎面有好多跑手經過
唔知有幾多係尼度既 ching/ctse 呢.........  
作者: WinggniW    時間: 2009-11-13 09:15
原帖由 aann 於 2009-11-11 08:56 發表

我們在相認了~~呵呵

今晚會去游水

天氣轉涼了~去游水記得拎定大毛巾以免著涼!

俾心機呀~互相支持鼓勵!
作者: allanccl    時間: 2009-11-14 09:12
原帖由 WinggniW 於 2009-11-13 09:15 發表

天氣轉涼了~去游水記得拎定大毛巾以免著涼!

俾心機呀~互相支持鼓勵!

X2
aann ctse 加油!
妳一定得既!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2