香港長跑網 - 長跑長友

標題: 瘦人跑步會唔會越跑越瘦呢? [打印本頁]

作者: Riffalo    時間: 2009-11-26 09:58
標題: 瘦人跑步會唔會越跑越瘦呢?
我本身一直都係好瘦下的 (未算唔健康地瘦), 可能係遺傳係咁, 因家人都係幾瘦下.

問題就係, 大家有無怕會越跑越瘦呢? 我怕操得太勁太辛苦個人會更加瘦. 應該一定會吧? 少左休息多左運動 - 咁點好呢?
作者: 水志    時間: 2009-11-26 17:49
我本人不肥不瘦
跑步以來脂肪少了很多
而肌肉多了
結果出來體重沒多沒小,但人健康左,大便暢順左,心情靚左,皮膚靚左...

作者: 跟跑員yat    時間: 2009-11-26 19:43
長跑正常都會瘦 由其操得多 我見大多數跑手越跑越瘦的
作者: tyler    時間: 2009-11-26 22:31
跑步之後重左,肌肉發達左,大便暢順,病少左
但皮膚黑左
作者: sleung2002hk    時間: 2009-11-27 00:59
前2年冇跑54kg~~~呢2年勁跑+操山52~3kg~~係瘦左
不過瘦都咁上弄都唔會點再瘦
作者: ChARsoN    時間: 2009-11-27 02:06
我試過係游水多先瘦到....本來都已經有咁上下瘦
作者: 齋老味    時間: 2009-11-27 11:17
原帖由 Riffalo 於 2009-11-26 09:58 發表
我本身一直都係好瘦下的 (未算唔健康地瘦), 可能係遺傳係咁, 因家人都係幾瘦下.

問題就係, 大家有無怕會越跑越瘦呢? 我怕操得太勁太辛苦個人會更加瘦. 應該一定會吧? 少左休息多左運動 - 咁點好呢?

唔想越跑越廋
就跑完步就狂食野
只要 吸收 > 消耗
想唔肥就難囉.............  
作者: Sicily    時間: 2009-11-27 22:12
本身都係瘦
跑左兩年,體重keep住冇輕到
作者: Riffalo    時間: 2009-11-29 12:23
thx 大家, 睇黎都係唔怕得咁多, 照平時咁就ok了.
作者: lewischan    時間: 2009-11-29 16:04
原帖由 Riffalo 於 2009-11-26 09:58 發表

我愈跑愈肥
因吃多了東西和夜霄
最後夜霄改吃麥皮
作者: yanson8    時間: 2009-12-26 14:14
練5k以內的速度跑,應該唔會點瘦,反而會助長肌肉。。
作者: 麥麥    時間: 2009-12-26 14:43
答案可能係...肥人愈跑愈肥,瘦人愈跑愈瘦..
所以肥人唔跑..
作者: yanson8    時間: 2009-12-26 16:09
肥人慢跑非常有利于減低脂肪含量,通過鍛煉增加的是瘦體重。。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2