香港長跑網 - 長跑長友

標題: 廈門馬拉松集體作弊造假 [打印本頁]

作者: elfwalter    時間: 2010-1-21 23:39
標題: 廈門馬拉松集體作弊造假
廈門馬拉松集體作弊造假
(明報)2010年1月21日 星期四 22:15

本月初舉行的「2010年廈門馬拉松賽」被揭發集體作弊。前100名的選手中竟有30多人的名次涉嫌造假。

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示,本月2日的比賽中出現作弊現象,有選手一人佩戴兩塊甚至更多的計時晶片,原來,這些選手都是代跑者。錄影中顯示8900號選手衝線後,竟出現8892號和8897號的成績,反而沒有8900號自己的成績。前兩個號碼的選手都來自山東省的一間中學,因此其第23名和第24名成績已被取消。

目前,男子組前100名中有30多人成績被取消,成績大多在2小時34分以內。這個成績正是男子馬拉松國家一級運動員標準,達標的中學生參加高考可獲加分,因此中學生請來「槍手」代跑。

為左可以入大學
連跑馬拉松都請槍
仲要有成3X人
大陸真係乜都有.....
作者: colemen    時間: 2010-1-22 00:00
雖然呢句說話有 D 誇張, 但人地話大陸除左騙子係真之外, 其他都係假............
作者: allanccl    時間: 2010-1-22 00:21
原帖由 colemen 於 2010-1-22 00:00 發表
雖然呢句說話有 D 誇張, 但人地話大陸除左騙子係真之外, 其他都係假............

好贊成師兄這句,不過也不用太灰,慢慢會進步的了。
其實香港都差唔多姐,小弟最近都被人呃了多次,最激氣係造廚柜,唉! 唔提了,跑完步好開心,不開心的事忘了吧!
作者: ar125    時間: 2010-1-22 01:20
原帖由 colemen 於 2010-1-22 00:00 發表

ching 仲有假銀紙係真!
作者: 佐治男孩    時間: 2010-1-22 08:29
原帖由 elfwalter 於 2010-1-21 23:39 發表
廈門馬拉松集體作弊造假

本月初舉行的「2010年廈門馬拉松賽」被揭發集體作弊。前100名的選手中竟有30多人的名次涉嫌造假。

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示, ...

太誇張!難以置信!
作者: Simon So    時間: 2010-1-22 10:38
這麼多"槍手"可以跑到2小時34分以內,內地長跑人材不少啊 !
作者: odinmusashi    時間: 2010-1-22 17:13
學生哥隨隨便便都可以找到國家一級運動員代跑,果真神人也。

槍手們可考慮以優才身份申請來港,為港爭光。
作者: Parco爸    時間: 2010-1-22 17:18
搵個慢DD可能無咁易被發覺....
作者: witchycatcat    時間: 2010-1-22 17:34
下.........................
作者: bmc    時間: 2010-1-22 17:48
請槍者,可能估唔槍手也出古惑,收人幾家茶禮
作者: TerrySze    時間: 2010-1-22 18:05
原帖由 elfwalter 於 2010-1-21 23:39 發表
廈門馬拉松集體作弊造假

《解放日報》報道,廈門馬拉松賽組委會昨日表示, ...

唉.....為了入學.....香港都有唔少父母都會同子女代做功課

我個名次可以升高多3X名 !

作者: Parco爸    時間: 2010-1-22 22:28
原帖由 TerrySze 於 2010-1-22 18:05 發表

唉.....為了入學.....香港都有唔少父母都會同子女代做功課

我個名次可以升高多3X名 !

咁都俾你諗到...
作者: derek_cat    時間: 2010-1-23 00:20
作假的不只这些。。。。。不过,这些是罪恶劣的作假,已经到前二十名了,需要上报国际田联的名次,嘿嘿
作者: 跑出小宇宙    時間: 2010-1-30 21:08
我就話咁fit既跑手竟然用佢既身手去做d咁既野
尼樣先最可惜呀~
作者: hychong    時間: 2010-2-3 02:05
如果只係幾個人,都可以話係個別例子,外國都可能有,但三十幾人,真係淪為國際笑話。
作者: wewahaha    時間: 2010-2-3 07:57
原帖由 跑出小宇宙 於 2010-1-30 21:08 發表
我就話咁fit既跑手竟然用佢既身手去做d咁既野
尼樣先最可惜呀~

冇計,你估咁跑可以搵到幾多錢,
背後故事可能係搵錢開飯交租同交學費,
飽暖思淫慾的我們又豈會為雞碎咁多去跑,
買對跑鞋兼靚靚背心都唔止呢個數啦。

奧運冠軍為虛名為更好既物質食禁藥會否更可惜?
作者: colemen    時間: 2010-2-3 13:44
這裡有更詳細報導....

http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/27824/2010/01/27/3365s2743191.htm

作者: KKF    時間: 2010-2-3 16:04
原帖由 wewahaha 於 2010-2-3 07:57 發表

你自己喜歡思淫慾唔代人人都係.
每人跑步的目的都可以唔同,需則未必一定很高尚但無你想得咁膚淺.
作弊就係錯事,佢地咁做就係將一個國際性的賽事變為國際笑話,這是為可悶,
搵食有好多正途方法,但如人人都用搵錢作為籍口去做任何壞事,世界就一定大亂.

作者: chohin    時間: 2010-2-3 17:21
但2小時34分內...大陸真係好多人跑得好快
作者: wewahaha    時間: 2010-2-4 02:19
原帖由 KKF 於 2010-2-3 16:04 發表

每人跑步的目的都可以唔同,需則未必一定很高尚但無你想得咁膚淺.
作弊就係錯事,佢地咁做就係將一個國際性的賽事變為國際笑話,這是為可悶,
搵食有好多正途方法,但如人人都用搵 ...

如果冇傷害其它人,思淫慾冇乜大不了,我又唔係柳下惠,有
性慾我諗好平常,至於"性"和"愛"既關係,似乎不在這處討論
範圍。

另外我又真係十分膚淺,跑步純粹想跑,唔似其它人有崇高原
因。唔單止膚淺,我既道德標準都好低,對某些過犯容忍度好
高,有朝一日如果我有幸可以摘冠,但又有其它人等開飯,我
又唔係太介意佢代跑搵錢,反正佢都係真材實料跑贏我,我自
己搵唔搵人代跑又係另一回事。

既然渣打教練陪跑都有人譏為香港之恥,咁有人將今次廈門代
跑被視為中國之恥亦很平常,反正每個人都各有自己睇法,亦
慶幸香港可以亂吹亂up。
作者: KKF    時間: 2010-2-4 11:33
原帖由 wewahaha 於 2010-2-3 07:57 發表

搵食有好多正途方法,但如人人都用搵錢作為籍口去做任何壞事,世界就一定大亂.
作者: wewahaha    時間: 2010-2-4 12:21
原帖由 KKF 於 2010-2-4 11:33 發表

搵食有好多正途方法,但如人人都用搵 ...

我唔相信呢個世界有聖人,所以每人皆有性(淫)慾,
飽暖思淫慾亦係好正常不過,所以無論你copy多少次
highlight多少次放大幾多倍我都唔會收返"我們"呢兩
個字,大聲唔代表一定正確。

作弊係錯事,我冇講過唔係錯事,我只係講背後可能出
現既故事,做錯事背後既動機同原因,所以你無論放大
幾多倍highlight乜野色亦都係冇意義。

不過話說回來,就算作弊亦未必係錯事,正如謊話亦有
善意和惡意之分,雖則未必一定適合呢個個案,所以你
刻意將"作弊係錯事"放大highlight成紅色使之成為無可
討論既餘地似乎不甚客觀。

作者: KKF    時間: 2010-2-4 14:23
原帖由 wewahaha 於 2010-2-4 12:21 發表

我唔相信呢個世界有聖人,所以每人皆有性(淫)慾,
飽暖思淫慾亦係好正常不過,所以無論你copy多少次
highlight多少次放大幾多倍我都唔會收返"我們"呢兩
個字,大聲唔代表一定正確

作弊係錯事我冇講過唔係錯事,我只係講背後可能出
現既故事,做錯事背後既動機同原因,所以你無論放大
幾多倍highlight乜野色亦都係冇意義。

不過話說回來,就算作弊亦未必係錯事,正如謊話亦有
善意和惡意之分,雖則未必一定適合呢個個案,所以你
刻意將"作弊係錯事"放大highlight成紅色使之成為無可
討論既餘地似乎不甚客觀

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2