香港長跑網 - 長跑長友

標題: 龜速細B跑步點滴血淚日誌 [打印本頁]

作者: bb821    時間: 2010-2-9 19:56
標題: 龜速細B跑步點滴血淚日誌
各位Ching Ctze好
我係一名年過30有多的70後,步入中年煙酒過多健康勁差,體重最高係180lb,現因為戒煙而愛上跑步,亦可以話上了隱,唔跑唔安樂,仲報左今年2010的渣打馬拉松10K
其實我咁大個仔都未跑過10K,由今年1月先開始加操,暫時跑5K都要35分鐘 ,現階段我係自我享受跑
籍住開Blog希望可以keep住自己操練,里數及控制體重,因為我知道跑步係減肥最佳的工具
,亦希望不久會進化到挑戰自己型
作者: 亞平    時間: 2010-2-9 20:23
原帖由 bb821 於 2010-2-9 19:56 發表
各位Ching Ctze好
我係一名年過30有多的70後,步入中年煙酒過多健康勁差,體重最高係180lb,現因為戒煙而愛上跑步,亦可以話上了隱,唔跑唔安樂,仲報左今年2010的渣打馬拉松10K
其實我咁大個仔都未跑過10 ...

恭賀師兄開blog,希望常常更新。
作者: feifanchun    時間: 2010-2-9 23:53
恭喜"細B師兄"開blog大吉,多多指教

戒煙好....努力....加油
作者: bb821    時間: 2010-2-12 00:15
是日2010-2-11,番工十幾個鐘,超倦,輕鬆快樂跑4.5K(葵盛圍),35mins
作者: bb821    時間: 2010-2-14 00:38
2010-2-12,P記SP,勁睏。
是日2010-2-13,冷,7K,54mins。
作者: kito807    時間: 2010-2-14 11:24
原帖由 bb821 於 2010-2-14 00:38 發表
2010-2-12,P記SP,勁睏。
是日2010-2-13,冷,7K,54mins。

CHING 加油呀!! 媡習時跑到7K, 比賽當日10K 該沒問題, 第一個10K 比賽放鬆D 好好享受吧!
最後一星期記得要好好休息呀~
作者: bb821    時間: 2010-2-14 23:04
多謝傑ching
是日2010年2月14日,大年初一兼情人節,祝大家新年快樂及情人節快樂。
是日冷,無雨但濕地,可能禽日已7K,今日有點倦,8K,59mins
作者: Parco爸    時間: 2010-2-14 23:14
師兄..
加油呀...
我自己都是2009年初第一次玩渣打10K..
跑下跑下就會愛上跑步..從中得到好多樂趣...
預祝渣打成功!

作者: bb821    時間: 2010-2-15 00:03
原帖由 Parco爸 於 2010-2-14 23:14 發表
師兄..
加油呀...
我自己都是2009年初第一次玩渣打10K..
跑下跑下就會愛上跑步..從中得到好多樂趣...
預祝渣打成功!

Thx Parco爸,我會努力、加油!努力、加油!努力、加油!努力、加油!努力、加油!努力、加油!
作者: bb821    時間: 2010-2-15 16:50
是日2010年2月15日,冷,可能操了幾日,疲態盡露,我諗聽日要抖抖,8K,58mins
作者: oscar    時間: 2010-2-15 17:12
作者: 711MF    時間: 2010-2-15 20:06
作者: bb821    時間: 2010-2-17 22:07
抖了一日,仲去按腳,諗住鬆下,點知按完左膝勁痛 是日2010年2月17日,好寒冷,仲有雨粉,8K,58mins。
作者: bb821    時間: 2010-2-20 23:20
膝頭哥唔知仲咩,一落樓梯勁痛,唔知係咁快就跑傷左定按腳時忸傷,終於抖左幾日。
是日2010年2月20日,好天,5K,37mins
作者: bb821    時間: 2010-2-21 16:10
是日2010年2月21日,好天,左膝痛就住跑,5K,36mins
作者: bb821    時間: 2010-2-24 23:12
是日2010年2月24日,潮濕,未回復狀態,5K,37mins
作者: 新手中坑    時間: 2010-2-24 23:33
原帖由 bb821 於 2010-2-24 23:12 發表
是日2010年2月24日,潮濕,未回復狀態,5K,37mins

師兄..今晚跑完膝頭仲有冇痛?有就休息下先,仲有幾日就渣打,好好保護對腳呀
作者: bb821    時間: 2010-3-1 10:38
是日2010年2月28日,渣打馬拉松大日子,天氣又熱又濕,10K賽事勁多人 ,好似新年行花市 ,在無經驗同膝痛又唔夠訓情況下hea左10K,實數唔知,我諗應該70mins多D,雖然人多,但都好享受呢個氣氛,我會加油,下年向半馬進發!

2010年2月份計埋無記錄的應該跑了75K,希望可keep住啦!
作者: bb821    時間: 2010-3-8 23:45
是日2010年3月8日,渣打馬拉松後第一日復課,非常清涼,約14度,8K,無計時,但跑完膝頭開始痛,要克服佢!
作者: bb821    時間: 2010-3-13 23:45
是日2010年3月13日,17K,深井。
作者: bb821    時間: 2010-3-19 09:27
2010年3月16日,清爽,10K,葵盛圍,70mins,第2日膝痛,可能上斜落斜多;
2010年3月18日,清爽,11K,汀氿回旋處,73mins,第2日無咁痛,可能無斜坡。
作者: bb821    時間: 2010-3-20 20:01
2010年3月20日,清爽,10K,汀氿回旋處,70mins

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2