香港長跑網 - 長跑長友

標題: 游水會否令到膝頭受傷? [打印本頁]

作者: macwindyhk    時間: 2010-3-26 11:04
標題: 游水會否令到膝頭受傷?
本人不知不覺跑傷了膝頭,想問如果暫時用游泳取代帶氧運動可以嗎?我現在行路是無問題的。。。。。如果我想求醫,又應該睇咩醫生呢?
作者: forget    時間: 2010-3-26 11:41
係咪應該揾物理治療
作者: stephenyau    時間: 2010-3-26 12:12
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 11:04 發表
本人不知不覺跑傷了膝頭,想問如果暫時用游泳取代帶氧運動可以嗎?我現在行路是無問題的。。。。。如果我想求醫,又應該睇咩醫生呢?

介紹我朋友他叫Elton Ng (吳生)是物理治療師  Tel: 92351761
診所在佐敦柯士甸道/Nathan RD
可說是Stephen Yau 介紹的

祝早日康復 !
作者: 乒乓小風    時間: 2010-3-26 12:17
既然你個膝頭傷左 , 應該休息一下隻腳喇 !
如果你一定要游泳 , 我建議你淨係用手游 , 雙腳夾塊浮板之類既野嘞 !
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-26 14:36
謝謝咁多個CHING既建議,感激萬分
作者: KingSimon    時間: 2010-3-26 19:53
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 14:36 發表
謝謝咁多個CHING既建議,感激萬分
你可是膝頭外側痛??我都有丫!~
我pe丫sir話游水可以幫傷勢復原@@~
作者: 草兄弟    時間: 2010-3-26 21:28
游水唔會令到膝關節受壓, 另外應該要練返大腿前同後肌既肌力同伸展力, 睇物理治療等
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-26 22:48
係呀, 右邊膝頭外側上次玩完越野賽就傷左, 其實未比賽前都痛過, 但無理由唔玩埋佢, 所以痛住咁完成...........

有練緊, 做緊半蹲既動作hold 2分鐘~~~

我依家行路無事既, 但用d力按下才有點點痛, 但完全停止做帶氧運動又唔想...................所以想游水
更加想跑下步...................

條街咁涼...............正呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: alexywk    時間: 2010-3-27 08:57
如膝頭痛就唔好游蛙式, 自由式會好D, 因為冇參與膝頭咁多
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 12:07
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-26 22:48 發表
係呀, 右邊膝頭外側上次玩完越野賽就傷左, 其實未比賽前都痛過, 但無理由唔玩埋佢, 所以痛住咁完成...........

有練緊, 做緊半蹲既動作hold 2分鐘~~~

我依家行路無事既, 但用d力按下才有點點痛, 但完全停止做帶 ...

唉,damn,我都傷左呢個位丫,我休息左3個月,跑步都仲係痛.....係味姐係練無影登@@?
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 12:08
原帖由 alexywk 於 2010-3-27 08:57 發表
如膝頭痛就唔好游蛙式, 自由式會好D, 因為冇參與膝頭咁多
下.....死火啦...我淨係識蛙式.....
唉...我自由式淨係游到10幾米= =
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-27 14:06
kingsimon ching
3個月咁耐................死火
我自由式都ok............但游唔到成個鐘wor

係ar, 好似無影櫈咁但45*度到就ok了, 不知是否正確,如有錯誤請指點
作者: alexywk    時間: 2010-3-27 17:52
標題: 回復 12# 的帖子
當然可以响水裏坐無影櫈, 因為水可以減輕身體重量, 坐無影櫈更可以強化大腿股四頭肌, 所以唔係一定要識游水, 水有阻力, 响水中做運動都可以得到如其效果.
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 19:23
原帖由 alexywk 於 2010-3-27 17:52 發表
當然可以响水裏坐無影櫈, 因為水可以減輕身體重量, 坐無影櫈更可以強化大腿股四頭肌, 所以唔係一定要識游水, 水有阻力, 响水中做運動都可以得到如其效果.

膝頭係味會快d好番架...
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 19:25
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-27 14:06 發表
kingsimon ching
3個月咁耐................死火
我自由式都ok............但游唔到成個鐘wor

係ar, 好似無影櫈咁但45*度到就ok了, 不知是否正確,如有錯誤請指點
哦哦!!我做果個90度架...原來45度好d架!!?我試下先!!
我係沖涼果陣.....洗頭果陣玩無影登架= =....
作者: alexywk    時間: 2010-3-27 19:50
原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:23 發表

膝頭係味會快d好番架...

其實膝頭勞損可能話冇得好,   不過鍛鍊多D大腿肌肉, 可能支撐上身重量, 減慢勞損速度, 通常肥胖人士, 醫生都叫你減去上身重量, 減輕膝頭受壓, 水中運動或水療就有效幫到你, 令關節冇咁痛, 如一段時間不鍛鍊的話, 膝頭會繼續受壓。所以要好好保護D關節。
作者: alexywk    時間: 2010-3-27 19:56
原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:25 發表
哦哦!!我做果個90度架...原來45度好d架!!?我試下先!!
我係沖涼果陣.....洗頭果陣玩無影登架= =....

記住坐無影櫈時, 膝頭唔可以少於90度, 即係唔好太低, 如得45度可能幅度又太少﹐對四頭肌訓練效冇咁好。 其次最重要膝頭唔可能過腳尖, 如膝頭過腳尖, 反而會令膝頭受壓, 切記。
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 22:33
原帖由 alexywk 於 2010-3-27 19:50 發表

其實膝頭勞損可能話冇得好,   不過鍛鍊多D大腿肌肉, 可能支撐上身重量, 減慢勞損速度, 通常肥胖人士, 醫生都叫你減去上身重量, 減輕膝頭受壓, 水中運動或水療就有效幫到你, 令關節冇咁痛, 如一段時間不鍛鍊的話 ...
冇得好...../ . \
我已經好輕架啦....100磅都未夠...我仲想增肥架
我都係游一個夏天水...可能到秋天就健步如飛
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 22:34
原帖由 alexywk 於 2010-3-27 19:56 發表

記住坐無影櫈時, 膝頭唔可以少於90度, 即係唔好太低, 如得45度可能幅度又太少﹐對四頭肌訓練效冇咁好。 其次最重要係 膝頭唔可能過腳尖, 如膝頭過腳尖, 反而會令膝頭受壓, 切記。
好丫好丫!!!唔該晒師兄,我定當謹記
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-27 22:42
哈哈,我數口差,其真我都係90度到...............
原來仲要注意膝頭同腳尖位置 ,唔該哂alex ching

同埋頭先去過下10k店,同果個哥哥仔吹過下水,講起滕傷問題,佢都建議我游水代替住跑步先
咁我聽日一於去游水

我跑既哩數好低,應該唔係勞損瓜
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 23:01
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-27 22:42 發表
哈哈,我數口差,其真我都係90度到...............
原來仲要注意膝頭同腳尖位置 ,唔該哂alex ching

同埋頭先去過下10k店,同果個哥哥仔吹過下水,講起滕傷問題,佢都建議我游水代替住跑步先
咁我聽日一於去游 ...
好多游泳池都要4月先開丫~~我游過既兩個暖水池,一來水唔暖= =....二來水好沌...不如等四月先游啦
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-27 23:52
我好耐無做帶氧運動喇,等唔切了................
作者: macwindyhk    時間: 2010-3-30 08:04
水已游!!!!
膝頭痛既位無咩大問題, 就算用埋蛙式都無問題
作者: KingSimon    時間: 2010-3-30 08:23
原帖由 macwindyhk 於 2010-3-30 08:04 發表
水已游!!!!
膝頭痛既位無咩大問題, 就算用埋蛙式都無問題
太好了!!!!!!!!!!!我暫定四月二號...都去游先!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2