香港長跑網 - 長跑長友

標題: 美津濃跑鞋一問 [打印本頁]

作者: TinyWong    時間: 2010-3-27 12:37
標題: 美津濃跑鞋一問
各位ching ctse:

我本人喜歡美津濃的跑鞋,不過我想問有什麼型號係岩我,
我好重架,所以要個鞋底夠厚/避震功能要好d防止跑時傷腳
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 13:07
原帖由 TinyWong 於 2010-3-27 12:37 發表
各位ching ctse:

我本人喜歡美津濃的跑鞋,不過我想問有什麼型號係岩我,
我好重架,所以要個鞋底夠厚/避震功能要好d防止跑時傷腳

creation同埋rider 13都好丫~如果有d扁平架話,要LSD 2都好~
呢3對保護都夠晒,creation保護最夠~
作者: TinyWong    時間: 2010-3-27 14:07
原帖由 KingSimon 於 27-3-2010 01:07 PM 發表

creation同埋rider 13都好丫~如果有d扁平架話,要LSD 2都好~
呢3對保護都夠晒,creation保護最夠~

我上佢網見佢鞋都有分,跑鞋,馬拉松同緩步跑架,我想係邊個分類岩呢,我係要來跑10km架
ching是這個嗎" />" />

作者: bello    時間: 2010-3-27 16:08
如果唔介意試試其他牌子
可以順便試埋NB MR1064,感覺一下不同吸震的構造你會喜歡邊種
作者: TinyWong    時間: 2010-3-27 16:11
其實都試過的,都係鐘意美津濃丫.....
作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 19:29
原帖由 TinyWong 於 2010-3-27 14:07 發表

我上佢網見佢鞋都有分,跑鞋,馬拉松同緩步跑架,我想係邊個分類岩呢,我係要來跑10km架
ching是這個嗎" />" />" />" />
係丫,呢對丫
我講果三對都係for練習用,保護較好,比較重身~我諗應該歸納去緩步跑果類啦@@
如果妳係跑10km比賽就可能會嫌佢重,跑得唔夠快....
不過如果平時練習10km用架話,我講果三對都ok丫~
雖然10km唔多,不過我相信妳遲d可能會加長距離,買d保護功能好d既鞋始終比較好丫~~
唔好貪輕,買對賽鞋去練習.....如果唔係就會好似我咁變跛佬
作者: 齋老味    時間: 2010-3-27 22:32
我上個月跑渣打 10k
都係著 creation 11 架!!!  

原帖由 KingSimon 於 2010-3-27 19:29 發表
係丫,呢對丫
我講果三對都係for練習用,保護較好,比較重身~我諗應該歸納去緩步跑果類啦@@
如果妳係跑10km比賽就可能會嫌佢重,跑得唔夠快....
不過如果平時練習10km用架話,我講果三對都ok丫~
雖然10km唔多,不過我 ...

作者: KingSimon    時間: 2010-3-27 22:43
原帖由 齋老味 於 2010-3-27 22:32 發表
我上個月跑渣打 10k
都係著 creation 11 架!!!  

哈哈~~好丫!!保護腳仔丫嘛~~健康最重要丫.....我e+跑1k就膝痛啦.....早知一早都買對creation....
作者: quantum    時間: 2010-3-28 00:11
creation11防震及穩定性好 但會稍重 適合專跑長課既人
rider13 防震及穩定性不及creation 但防震都相當好 而且較creation輕
但都較適合跑長課的人
如果多跑速度課的人建議用LSD2較好 因為較輕
而防震方面都不錯
作者: 100100100    時間: 2010-3-28 00:29
原帖由 quantum 於 2010-3-28 00:11 發表
creation11防震及穩定性好 但會稍重 適合專跑長課既人
rider13 防震及穩定性不及creation 但防震都相當好 而且較creation輕
但都較適合跑長課的人
而防震方面都不錯 ...

ching,

ant different between LSD vs LSD2??
作者: TinyWong    時間: 2010-3-28 00:48
原帖由 quantum 於 28-3-2010 12:11 AM 發表
但都較適合跑長課的人

好...噤丫,我去旺角果間專賣美津濃望下先.....我都有考慮rider13.因為輕d
我個人本身都十分,好,勁重丫,輕得一d得一d,唔係我怕我唔想跑丫...
我不是跑長課啦,至少要訓練一年先得,跑埋下年既10km先講.
我理應要減一半先達正常體重架,所以你知我係點啦.......同埋點解要買既防震又輕既鞋啦
不過多謝各位丫,再有意見既...請繼續丫....多謝先
作者: quantum    時間: 2010-3-28 04:09
原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 00:48 發表

好...噤丫,我去旺角果間專賣美津濃望下先.....我都有考慮rider13.因為輕d
我個人本身都十分,好,勁重丫,輕得一d得一d,唔係我怕我唔想跑丫...
我不是跑長課啦,至少要訓練一年先得,跑埋下年既10km先講.
我理應要 ...

小弟再補充 選鞋真係要睇你主要練咩
如果主練持續距離(7K8K1幾K果D)
建議買厚底既鞋(美津叫慢跑鞋)
一般creation11 rider13是相當好的選擇...
如有偏平可以試下Elixir5(LSD2都是同樣適合偏平足...但性能上Elixir5較高)
如果主練速度課(間隔衝400 800 1K)
可以選擇較輕個底薄既鞋(美津叫路跑鞋)(防震及耐用性較底但較輕)
Spacer AR是一對可以比賽及速度課兩用的路跑鞋...而且性能相當好
ltaten 5都是一對可以比賽及速度課兩用的路跑鞋...性能較AR低及重小小 但較平
以上兩對路跑鞋個底唔算太薄...防震也不錯
而馬拉松鞋就是專業的比賽鞋...一般都上千蚊
一般特徵是夠輕...抓地力強...而且係平底...個底會比較薄...防震一般...耐用性底- -"
另外Revolver 是較平的比賽鞋...
但佢又唔算好輕...抓地力一般...雖然個底係平...個底又太薄...防震同耐用都低- -"
反而Spacer AR 用作比賽是相當好
因為唔算太貴...對鞋夠哂輕...抓地力都相當強...
個底唔算太薄...防震不錯...耐用性雖然唔高...但總體來說是相當好...

另外正常一個跑手會有一對厚既練習鞋- -"同一對薄既比賽鞋- -"
厚既練習鞋練長課就十分適合 防震好
但如果要練速度課果時就慘啦- -"雖然唔係好重...但都唔係敢好
用對薄既比賽鞋去跑又哂野- -"
所以小弟建議買一對厚既防震好既鞋固然要
但對比賽鞋建議買Spacer AR 因為這對鞋可以兩用 比賽及速度課皆能
只要不是經常性去練速度課既跑手...買呢對鞋去比賽及速度練習是十分適合
作者: TinyWong    時間: 2010-3-28 17:24
噤有無人聽過10k running pro shop呢?
我有朋友就他好之前有部機可站上去睇到腳既聚力點而買適合自己既鞋喎
係咪真有此事呢....各位ching ctse
作者: econecon    時間: 2010-3-28 17:47
原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 17:24 發表
我有朋友就他好之前有部機可站上去睇到腳既聚力點而買適合自己既鞋喎

唔覺得呢d野, 不過間野真係冇乜折..
作者: longman    時間: 2010-3-28 19:17
原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 17:24 發表

去時代廣場New Balance專門店, 有部機比你系上面跑,睇下你屬於邊種腳形,佢地會推介你應穿邊種鞋架啦.
作者: TinyWong    時間: 2010-3-28 21:54
原帖由 longman 於 28-3-2010 07:17 PM 發表

去時代廣場New Balance專門店, 有部機比你系上面跑,睇下你屬於邊種腳形,佢地會推介你應穿邊種鞋架啦.

OH REALLY....GOOD, THX
作者: 齋老味    時間: 2010-3-29 01:14
原帖由 quantum 於 2010-3-28 00:11 發表
但都較適合跑長課的人

係呀
因為我重磅
所以幾個月前都買左對 creation 11 (當時我 200lb)  
作者: 齋老味    時間: 2010-3-29 01:15
原帖由 TinyWong 於 2010-3-28 00:48 發表

我理應要 ...

如果主要係練習用
唔係講求速度
咁就梗係買 creation 啦!!!!
作者: 馬飛    時間: 2010-3-29 01:56
tiny ctse , 你絕對需要一對保護好的鞋
千萬唔好追求速度!!!
作者: TinyWong    時間: 2010-3-29 19:22
原帖由 matthew~文 於 29-3-2010 01:56 AM 發表
千萬唔好追求速度!!!

真多謝及欣賞你既坦白及直接,very good,
我都係噤諗丫,因為我太重,唔想傷到後跑唔返丫.
我都係想重拾跑得完十公里丫,係跑得完,唔係行完囉.
噤rider13有無得考慮呢.都是creation 11最好嗎?
我3號放假去買丫............
作者: Simon So    時間: 2010-3-29 19:37
Tiny ctse,我認為creation會比rider更適合妳。
妳決定買美記嗎 ? 會買多一對嗎 ?
如果會,我會介紹妳買nb的1063,或者1224,supported cushion配合跑姿,對妳雙膝較有保障。
作者: TinyWong    時間: 2010-3-29 23:16
原帖由 simonso 於 29-3-2010 07:37 PM 發表
Tiny ctse,我認為creation會比rider更適合妳。
妳決定買美記嗎 ? 會買多一對嗎 ?
如果會,我會介紹妳買nb的1063,或者1224,supported cushion配合跑姿,對妳雙膝較有保障。

simon兄
我之前 一對只係穿過20次去gym咋,所以將佢雪返入gym既私人locker,
新買的會要來跑囉.
噤nb的本身重唔重架呢.可否介紹多少少,或早下個月先買,因為唔會一次過買兩對呢....
無噤多錢丫,小妹要交學費努力讀書丫...升了點買都得.....嘩......哈哈
作者: Simon So    時間: 2010-3-29 23:45
練習鞋款較比賽鞋款重,但我所講的同是練習鞋款,妳現階段唔會覺得有明顯分別。 重點係"對妳雙膝較有保障"。等妳遲d跑得再快d,要提昇好成績,再考慮輕身的比賽鞋也不遲。

馬菲說得對,按步就班吧。

原帖由 matthew~文 於 2010-3-29 01:56 發表
千萬唔好追求速度!!!

作者: 100100100    時間: 2010-3-30 00:38
原帖由 TinyWong 於 2010-3-29 23:16 發表

simon兄
我之前 一對只係穿過20次去gym咋,所以將佢雪返入gym既私人locker,
新買的會要來跑囉.
噤nb的本身重唔重架呢.可否介紹多少少,或早下個月先買,因為唔會一次過買兩對呢....
無噤多錢丫,小妹要交學費努力 ...

ctse,

u can buy 1225 @ kwun tong by $499 and 10% less if u buy 2 pairs... I got one pair 1225..feel good...." />" />

作者: 齋老味    時間: 2010-3-30 11:35
原帖由 TinyWong 於 2010-3-29 23:16 發表

simon兄
新買的會要來跑囉.
無噤多錢丫,小妹要交學費努力 ...

ctse
一係好似我咁
先買 creation 11
跑慣左之後
就買 rider 13 去比賽!!!  
作者: TinyWong    時間: 2010-3-30 13:34
原帖由 齋老味 於 30-3-2010 11:35 AM 發表

ctse
一係好似我咁
先買 creation 11
跑慣左之後
就買 rider 13 去比賽!!!  " />" />" />" />" />" />" />" />" />" />jhkjh

呵呵可能都係架....呵呵
不過我都要保護好自己先得......買完下次8號去跑馬地試下先

作者: 齋老味    時間: 2010-3-30 15:09
原帖由 TinyWong 於 2010-3-30 13:34 發表

呵呵可能都係架....呵呵
不過我都要保護好自己先得......買完下次8號去跑馬地試下先

8號跑馬地?
ctse 你同馬鬥跑乎?

好好保護對腳
先可以長跑長有..........
作者: econecon    時間: 2010-3-30 15:53
原帖由 齋老味 於 2010-3-30 15:09 發表

8號跑馬地?

好好保護對腳

8號星期四喎, 應該冇問題
作者: TinyWong    時間: 2010-3-30 16:58
原帖由 齋老味 於 30-3-2010 03:09 PM 發表

8號跑馬地?

好好保護對腳

係囉係囉,8號星期四無問題喎,......我仲收4:30點,heee早d去自己練
多謝ching關心丫,我已跑得好慢架喇.....一見唔對路就收手
不過我好在有行開山及swim開又做下gym咋
作者: 齋老味    時間: 2010-3-31 00:16
原帖由 TinyWong 於 2010-3-30 16:58 發表

係囉係囉,8號星期四無問題喎,......我仲收4:30點,heee早d去自己練
多謝ching關心丫,我已跑得好慢架喇.....一見唔對路就收手
不過我好在有行開山及swim開又做下gym咋

原來你係香港人
我係半個新界人半個九龍人  
作者: econecon    時間: 2010-3-31 01:55
原帖由 齋老味 於 2010-3-31 00:16 發表

原來你係香港人
我係半個新界人半個九龍人  

咪又係香港人
作者: 齋老味    時間: 2010-3-31 10:26
原帖由 econecon 於 2010-3-31 01:55 發表

咪又係香港人

香港人既意思... 係港島人.........  
作者: econecon    時間: 2010-3-31 12:41
原帖由 齋老味 於 2010-3-31 10:26 發表

香港人既意思... 係港島人.........  " />" />

我都知. 我將佢當成係全港九新界呀嘛
作者: TinyWong    時間: 2010-3-31 22:59
今日行過太古城去望下creation 11啦,($890)
嘩.........我睇完佢真係個底係好唔同丫 ,
我係度自己諗好耐, 會唔會佢比我既重量整爆個底呢,
之後sales哥哥來,好堅決同我講係唔會既.做埋人體大交叉添噤say no,說我一定無事
佢同我講專門店好似有creation 12喎(都唔知係咪,佢話剛出不久)
之後睇埋rider,依個底同我著既差不多囉....無咩興趣再了解住喇

作者: econecon    時間: 2010-4-1 00:45
原帖由 TinyWong 於 2010-3-31 22:59 發表
之後sales哥哥來,好堅決同我講係唔會既.做埋 ...

一於買creation啦, 係幾貴, 但係fit你既冇所謂啦, 可以長著架嘛
作者: 齋老味    時間: 2010-4-1 01:45
原帖由 TinyWong 於 2010-3-31 22:59 發表
之後sales哥哥來,好堅決同我講係唔會既.做埋 ...

我新買果時體重 210lb
著住黎跑渣打 10k 都唔爆
你點會整爆佢喎
同埋通常有九折
我在將軍澳買時有八折
旺角都話有八折

乜出到 12 咩????  
作者: TinyWong    時間: 2010-4-1 01:59
原帖由 齋老味 於 1-4-2010 01:45 AM 發表

我新買果時體重 210lb
著住黎跑渣打 10k 都唔爆
你點會整爆佢喎
同埋通常有九折
我在將軍澳買時有八折
旺角都話有八折

乜出到 12 咩????  

個sales話係喎,不過我係美記佢個網都見唔到....
我同你差不多咋,少你一dd啦,噤你無事,我就買啦......$890再有discount丫,好啦......
去sogo專櫃買定係去旺角"民間"專門店買好呢? 好緊張又好期待丫....
第一次買跑鞋噤認真丫
多謝晒ching ctse  
作者: 齋老味    時間: 2010-4-1 09:41
原帖由 TinyWong 於 2010-4-1 01:59 發表

個sales話係喎,不過我係美記佢個網都見唔到....
我同你差不多咋,少你一dd啦,噤你無事,我就買啦......$890再有discount丫,好啦......
去sogo專櫃買定係去旺角"民間"專門店買好呢? 好緊張又好期待丫 ...

最好去專門店
不過我鍾意去d冇乜人去既店
最重要係價錢囉
八折先好買呀~~~
作者: econecon    時間: 2010-4-1 11:28
原帖由 齋老味 於 2010-4-1 09:41 發表

最好去專門店
不過我鍾意去d冇乜人去既店
最重要係價錢囉
八折先好買呀~~~

邊度冇乜人去?
作者: 齋老味    時間: 2010-4-1 15:21
原帖由 econecon 於 2010-4-1 11:28 發表

邊度冇乜人去?

將軍澳x青年冇乜人去
仲要係八折
好正..........
作者: econecon    時間: 2010-4-1 16:48
原帖由 齋老味 於 2010-4-1 15:21 發表

將軍澳x青年冇乜人去
仲要係八折

去過, 不過周街都八折. 唔覺太特別老實講
作者: 齋老味    時間: 2010-4-1 17:33
原帖由 econecon 於 2010-4-1 16:48 發表

去過, 不過周街都八折. 唔覺太特別老實講

沙田唔見有八折..............  
作者: TinyWong    時間: 2010-4-2 00:35
原帖由 齋老味 於 1-4-2010 05:33 PM 發表

沙田唔見有八折..............  " />" />hjgh

對鞋呢,拎上手好似好硬丫.....膠皮面既
大家跑得舒服嗎
作者: econecon    時間: 2010-4-2 00:58
原帖由 齋老味 於 2010-4-1 15:21 發表

將軍澳x青年冇乜人去
仲要係八折

話時話, 有冇地方賣運動袋平, 我睇中一個. 新青x都係賣九折. 似乎冇乜地方平d
作者: 齋老味    時間: 2010-4-2 15:52
原帖由 TinyWong 於 2010-4-2 00:35 發表

對鞋呢,拎上手好似好硬丫.....膠皮面既
大家跑得舒服嗎

舒服喎
唔知其他 ching/ctse 覺唔覺
開始跑時都覺幾硬
但係跑到最尾雙腳好累時
竟然 feel 到對鞋好似彈弓咁
一踩落地會彈起!!!  
作者: 齋老味    時間: 2010-4-2 15:53
原帖由 econecon 於 2010-4-2 00:58 發表

話時話, 有冇地方賣運動袋平, 我睇中一個. 新青x都係賣九折. 似乎冇乜地方平d

有冇去官塘 outlet 睇過
果度d袋好平下.........
作者: TinyWong    時間: 2010-4-2 19:50
旺角已無女裝creation11 24號,知唔知邊到有得賣,明天去買丫
作者: TinyWong    時間: 2010-4-3 23:41
買到了買到了,買大半個碼丫,勁得意的感覺丫,有點不踏實
作者: 齋老味    時間: 2010-4-4 00:11
原帖由 TinyWong 於 2010-4-3 23:41 發表
買到了買到了,買大半個碼丫,勁得意的感覺丫,有點不踏實

good~~~~
creation 11?
post d 相出黎睇睇!!!!  
作者: TinyWong    時間: 2010-4-4 00:43
係丫,creation 11丫,不過我呢買了24號丫,因為我平時穿23.5都touch到腳指,點知24又好似大喎,不過前腳掌就真係好鬆好舒服喇
post相,好的好的

等等
穿佢時呢....發覺企起身都要學下習慣因為我既重點係腳既外則後面丫....佢個鞋或穿架,呵呵
同埋佢穿鞋繩既最後一個孔外則我以為係爛,原來係噤架...嚇死我,好新奇丫.......勁開心

作者: 臨風    時間: 2010-4-4 11:16
標題: 回復 50# 的帖子
https://www.longrun.hk/forum/vie ... ;highlight=%BEc%B1a
作者: 齋老味    時間: 2010-4-4 14:48
原帖由 TinyWong 於 2010-4-4 00:43 發表
係丫,creation 11丫,不過我呢買了24號丫,因為我平時穿23.5都touch到腳指,點知24又好似大喎,不過前腳掌就真係好鬆好舒服喇
post相,好的好的

等等
穿佢時呢....發覺企起身都要學下習慣因為我既重點係腳既外則後面 ...

靚!
同我果對一樣色
不過我係 29 號

下?
我既重點都係腳既外則後面
有問題咩??  
作者: TinyWong    時間: 2010-4-4 18:12
原帖由 齋老味 於 4-4-2010 02:48 PM 發表

靚!
同我果對一樣色
不過我係 29 號

下?
我既重點都係腳既外則後面
有問題咩??  

無問題,個鞋穿繩最後果個呢,同平時唔同,都係就噤穿丫?????
作者: econecon    時間: 2010-4-5 13:16
原帖由 齋老味 於 2010-4-2 15:53 發表

有冇去官塘 outlet 睇過
果度d袋好平下.........

2xxx sports? 定邊間? 我睇中果個袋係tick牌. thx
作者: 齋老味    時間: 2010-4-5 15:27
原帖由 econecon 於 2010-4-5 13:16 發表

2xxx sports? 定邊間? 我睇中果個袋係tick牌. thx

咪就係 tick 牌 outlet 囉  
作者: econecon    時間: 2010-4-5 23:45
原帖由 齋老味 於 2010-4-5 15:27 發表

去過一次果度. 都ok啦, 不過好耐之前去啦. 冇事都唔會專登去其實

如果moto 或pegasus tick系列跑鞋做到大約300度就好啦
作者: econecon    時間: 2010-4-9 21:10
原帖由 齋老味 於 2010-4-5 15:27 發表

下星期六小弟會去觀塘, 想問除左2xxx sports outlet, 三間倉, tick倉, 仲有邊度有平野買? 唔該你
作者: 齋老味    時間: 2010-4-9 22:05
原帖由 econecon 於 2010-4-9 21:10 發表

下星期六小弟會去觀塘, 想問除左2xxx sports outlet, 三間倉, tick倉, 仲有邊度有平野買? 唔該你

好似話 tick 倉對面
上樓上有平野
不過未上過去.........
作者: econecon    時間: 2010-4-10 00:27
原帖由 齋老味 於 2010-4-9 22:05 發表

上樓上有平野

請收pm.
作者: scchu    時間: 2010-4-12 20:35
原帖由 TinyWong 於 4/4/2010 18:12 發表

無問題,個鞋穿繩最後果個呢,同平時唔同,都係就噤穿丫?????

如果鞋帶夠長又想用最後個孔, 穿繩有另外一種穿法.
作者: econecon    時間: 2010-4-12 23:56
原帖由 齋老味 於 2010-4-9 22:05 發表

上樓上有平野

好似早排話... 得d細碼野... 早排呢度有人post

我想買adiStar Ride/Supernova Glide呀
作者: chowsmile    時間: 2010-4-13 13:50
其實日本製的美津濃鞋係咪好d呢,請ching分享下經驗
作者: miller    時間: 2010-4-13 13:58
原帖由 chowsmile 於 2010-4-13 13:50 發表
其實日本製的美津濃鞋係咪好d呢,請ching分享下經驗

好係好d,如果你以性價比就絕對唔會好"好多",我只可以講感覺多於實際…

不過公平d咁講,咩鞋都係比你感覺多於實際…

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2