香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   0%

該用戶從未簽到

無事都記住落街行下 , 吸下新鮮空氣。
再唔係 10/4 14:00 去旺角場睇下
屯門普高 vs 淦源既榜尾大戰  (睇下有沒人打假玻 ,
再唔係 , 係場邊大喊 .........要幾多球 )
呢場波分分鐘 , 可能仲多人睇過 和富 vs 飛馬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-4-8 15:30 發表
呢兩日睇歐聯都睇飽了...
星期五早上報左邪神班呀,沙田運動場,你地去唔去呀?

好想去 , 睇下引唔引到我大人去行新城市 ,
我 train 完再會合返佢地

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-9 21:55 發表
邪神教左我兩招,晌受傷時都可以做,更會保持兩腳的狀態,下星期三示範比你睇

kopo兄唔洗太心急,好好養傷先,仲有大把時間做野!

今天去左 新娘way, 下星期可以穿對 spacer, 同你地操下
新way, 今天沒貨,得藍色詐,
要訂貨,下星期二先有貨。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-11 20:31 發表

今朝落街慢JOG. 本來滿懷希望以為傷勢會漸漸好轉. 上次星期三操練後右小腿肌肉有點拉緊, 覺得沒有大礙. 但今日跑步到3.5KM時見前面有人放狗, 照跑過去, 但隻狗突然撲過來想咬我, 由於事出突然, 所以即時跳 ...

真慘!罪不在狗。是背後的主人。
不是每一個養狗的人都有公德心,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-13 01:38 發表
430 應該去唔到!! 不只是受傷關係,  由於原本下星期的韓國遊不成團, 所以我一家人可能都會在此段時間再報團去旅行.  而家唯有休息等康復. 我而家只要發力, 隻小腿就痛, 摸落去, 有一處是實一實的. 完全沒有放鬆的跡象 ...

唔好咁為食呀 kopo hing, 增肥容易減磅難呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-14 13:44 發表

你完全講中我的問題!! 我太鍾意食野lah. 得閒無啦啦都會整d野黎食. 所以無運動會好易肥. 好似呢個復活節就已經BBQ食好多野, 飲好多酒. 唉.......我一定要努力搵返D其他運動做下幫補下.

, 因住變左食神 "滔"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-17 14:45 發表

自上星期六比狗嚇疑似拉傷右小腿後, 一直未有跑過, 只做做啞鈴及situp而已. 作用不大. 小腿則24小時敷"殺龍巴斯". 這一兩天痛楚消失了. 所以今朝一早去左跑步. 由於不想受傷, 所以只輕鬆跑 (5:30min/km), ...

kopo hing,會不會心急左 d 啊?現在休息比什麼都重要,
就利用這個假期好好休息下

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 慢慢來 , 反正夏天都來啦 , 等完全好返再加快个速度 , 等你去完渡假 ,
應該可以一齊衝下圈啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-4-24 01:25 發表
我430去唔到LA. 我同屋企人28/4會去韓國旅行, 星期六番. 跟手星期日或星期一會去印度做野一個星期, 起碼9/5先返香港. 番黎先再一齊操LA!!!

無問題呀 ! 最緊要腳無事 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-9 12:29 發表
9/5/09

星期三去完北區作基本練習後, 加上早上游泳, 呢兩日十分倦. 至今早才復操. 由於之前沒有報三項, 所以聽日無得玩. 今早決定整番個"山寨式"兩項. 先在泳池游2.4KM (1:02:19), 然後即時上水, 換跑鞋落街跑10K ...

Kopo hing. 好厲害 , 時间好快呀 , 可以考慮報下 水陸 2 項測試下自已是否適應 ,
游海可能仲快 d 省力 d , 但好易游偏了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-12 10:05 發表

loud兄:
唔知有冇陸上兩項玩既呢?

31-5-2009 科學園創新路
run 3Km -  bike 21km - run 3km
但是還可以報名加多 $50.00  handle charge.
可以去 www.triathlon.com.hk
登記。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-14 22:33 發表

尋晚北區操練後, 對腳有D冤, 所以今日改為游水. 總共游了3KM (1:17:15), 分段時間為(前1.5KM= 00:37:31 ; 後1.5KM = 39:44 ; 2.4KM = 1:00:56). 最後300M開始有累的感覺, 加上有人打橫游, 撞左幾次, 所以 ...

kopo hing, 好勤力呀 , 1.5km 用 37'xx 完成, 已經係好時間 , 平均 1'15 /50m , 非常好呀 ,
游水對你膝頭療傷好有幫助 , 要多 d 游 , 又可以練心肺。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-15 12:00 發表

loud 兄, 你幾時報28/6 個水陸兩項呀? 你識唔識轉塘呀? 如果識的話, 不如搵日教下我. 碧湖果度會好d, 因為50公尺池+沒有人. 睇你有無時間.

今日飛之前都會再游+跑步, 做定運動, 唔怕增磅.

應該 月尾前報架啦 , 我用 online registration, 好快趣, 所以唔急住 ,
我同常等到好後先報 , 反正都唔滿既 , 唔似跑步 , 慢 d 都截止。

碧湖 , 我無問題呀 , 平時夜晚佢開幾點?  我最快去到粉嶺可於 6:45pm.
星期六 放一點 , 如果游水 , 可以多 d 時間交流下,
星期日 , 上午你唔知早 d 得唔得 (e.g. 7:00am) ,
你有沒浮板 ? 如有我可以帶少樣, 再約

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-5-15 12:07 發表

兩位 師兄可否教埋我啊,我都想學下啊..

教 , 真係無呢 d 資格 , 大家文流下 ,
7 兄有興趣 , 我一定盡量分亨 ,
睇下你什么時間方便過黎 , 去 kopo hing o個處練下
你 2 次過料俾我 , 我現在還在摸索中 , 多謝曬,
而家發現跑步 , 真係唔係着對跑鞋就跑得好 ,
响練習既過程 , 當中真係樂趣無窮

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-5-15 14:21 發表

多謝loud兄分享先,
你地約好早小小通知我就得啦

無問題 , 睇下 kopo hing, 什么時間方便 ,
到時 PM 你 or 出 post 通知

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-15 20:38 發表

瘋兄, 我操來操去都只是有個鋼鐵肚腩.

練铁布 3 ok 喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-5-25 22:18 發表
我頭先7點才去公園熱身+踢腳,7點半才出單車徑跑,可能你已經跑完了。我以慢速6分/k跑了來回兩轉,又唔覺得特別焗,但太黑,有一下跑左落水氹度,成對鞋濕晒;有一下丫錯腳,幾乎拗柴

係呀, 要小心 d 呀 , 好鬼多氹架 , 唔知幾時會翻鋪呢 ?
照明又不足 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-26 13:33 發表
LOUD兄, 你報左28/6個水陸兩項未呀? 同埋, 你有無留意過有無啱使既二手單
車呀? 我行過粉嶺d單車行, 佢地有d鋁架, 3000-4500左右, 得唔得架?

我己经報了 COURSE D (i.e swim 500m, run 4.3km),
我幫你留意緊 , 近來好少人放 RB, 有但 >6k , over budget.
3-4.5k 應該是 Giant or  Merida 左右級數 ,  一般都係俾 Shimano "sora" 級套件,
我騖你好快要 upgrade 部車 , 所以唔建議你買住。
shimano 是比較流行及多套件選擇 , 等級如下 ,
1. 頂級 dura ace
2. Ultegra
3. 105
4. Tigera
5. Sora
今日去 "細己" 見到架 Giant  TCR 2 全車用 shimano Tigera 件, 買$7,980
應該可以講下價。

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 如果有時間 , 可以去 "振羊"  ,(由於不方便用真名, 同音)新豐路馬會向前行 3 间舖度,
o個度好多選擇 , d 人又好 nice, 又專業 , 最好係唔會迫你買野 , 唔買都唔會面黑呢度好。
上次想買頂頭盔 , 原先係諗住要平既o者 , <$250 最好 , 點知有個 c 傅 , 大我少少 , 真係好人
除左教我點選擇合適尺碼之外 , 外型 , 氣孔多少 , 重量 , 優閑定競賽 , 通通講曬俾我聽,
最後我都無買到 , 始終都係覺得貴 , 佢仲好好笑容 .....搞到我都唔好意思。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-29 15:02 發表

今日放假, 所以訓到成9點幾至起身!! 之後去左游水. 行去泳池時有點掙扎, 因為天氣都幾冷, 得21C. 不過最後都的起心肝, 去左游, 落水時覺得沒有想像中冷, 都頂得住. 之後自由式3KM (1:14:30), 本來想游多6 ...

kopo hing,
今年,ITU 改了 十月中,可以有多點時間訓練。
你現在這樣練法,時間一定幾好。
我見你遊泳時間一點都不慢,可以說是非常快,
下星期三會不會到 fanling 運動場練沖圈?