香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

毅行者0764隊,0791隊及十卜組揮手約操山區(現招募後備及十卜)

關閉 [複製鏈接]

升級   27.6%

該用戶從未簽到

亮哥, 小弟已有幾年冇操過夜山,
比少少時間我適應下啦

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-25 18:49 發表
尋晚又話行, 點知班友係咁跑, 追到我氣咳...........

之唔係, 攪到D時間失曬預算,
行完之後酒樓都未開,
結果同眾公公婆婆一齊等酒樓開燈做生意,
但都幾特別

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-26 01:59 發表

Patrick兄,已經寫好了,請來多多指教!

多謝平兄每次都寫下詳細操山紀錄, 幫大家留下了很多難忘的回憶!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

請各位自行加名

日期 : 2009年8月08日 (星期六)
集合時間/地點 : 0930/ 荃灣千色店附近 撘小巴上城門水塘
路線 : 麥徑7-10
距離 : 約37.8km
預計完成時間 : 8hr
操練方式 : 平路/落斜慢跑,上斜/上山行
參加資格 : 自信毅行者能25hr 之內完成之跑友

人工智能報名處:

1. Kenneth
2. 亞平
3. Patrick

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-7-27 09:17 發表

原來係咁,個售貨員話個鞋底係特制防跣的,水陸行澗都得,所以真係要綁緊d鞋帶,試清楚佢。
我也有閣下既同感,行完夜山後,反而驚自己沒能力應付100KM,而家仲減少為兩個禮拜才操一次山,真怕行唔晒。

我地尚屬於操山初期, 連續操山會對膝蓋有一定程度的勞損.
適時的休息可以令對腳耐用一些!

今個星期雖然唔操山, 但都建議可各自加一課: 慢速跑(20-25km, 平路已足夠).
一來可輕鬆些, 二來可保持狀態, 三來可增強耐力,
對之後既長途跑山有利無害.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-7-26 22:51 發表

... 今次因拗柴及後跟痛, 做了逃兵, 沒有走第6段. 早知你們只是"行"的話, 就一於2仔底, 死跟啦. 現在覺得很遺憾.不過行夜山真的苦樂參半. 黑夜時行山沒有問題, 但跑山真的需要時間適應. 當光線照地時與跑步時不配合,隨時被樹根攪到PK.  當晚就是樹根攪到我拗柴幾次.

行完夜山後, 反而驚自己沒能力應付100KM.

原帖由 allanccl 於 2009-7-27 09:17 發表

原來係咁,個售貨員話個鞋底係特制防跣的,水陸行澗都得,所以真係要綁緊d鞋帶,試清楚佢。
我也有閣下既同感,行完夜山後,反而驚自己沒能力應付100KM,而家仲減少為兩個禮拜才操一次山,真怕行唔晒。

行完今次夜山後, 我反而增加左信心去應付毅行.
我的信心不是來自自已, 而是來自大家!

要毅行做得好時間, 並不是單單速度和體力, 是講求整隊的配合.
當晚的夜山, 在高速下也能保持隊形, 十分難得, 還要別忘記其中好多位是首次跑夜山!

大家唔好比太大壓力自已, 你地已做得無得頂啦!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-27 10:40 發表
你地個個都咁fit, 可唔可以俾個窿俾小弟

Sue兄別擔心, 當日操3-4段時, 以小弟觀察所得,
閣下現欠的不會是體能和速度 (有參加過大西北練跑的ching-包括小弟, 一定領教過閣下的能耐).
現欠的應是心理方面的障礙(講到好似好複雜...), 只要閣下去突破這方面的問題, 相信亮哥會有苦頭吃啦!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-7-28 11:06 發表
...
操練方式 : 平路/落斜慢跑,上斜/上山行
參加資格 : 自信毅行者能25hr 之內完成之跑友
應該只有大帽山有士多可以補給。
另外簡單沖涼行李,可以交壞人當日早上放元朗運動場。
...

行李係邊樹交收?

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-7-28 11:22 發表

壞人好似話星期 一,四都可以。" />" />

明白, 謝謝壞人!

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-28 21:10 發表
Ken兄,花園街找不到tight褲,最後去左體x城買了條美記,輕薄透氣,又有型既,折後$140.果間野有好多美記tight褲,男女裝都有..

平兄, 有冇相睇?

升級   27.6%

該用戶從未簽到

亮哥, Ken兄, 你地係唔係講緊衣對呀?

登錄/註冊後可看大圖

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-30 10:19 發表

小弟有興趣,patrick兄都有...

所以尋晚下左一番苦功,
查到一D關於對鞋既資料, 但唔知講唔講好!
不過星期六都會去睇睇!

經官方確認, 對鞋在設計上有少少問題,
這些問題會係新型號裡解決 (好似 MicroXXXX 口吻).

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-30 10:32 發表

有冇再具體少少,設計上有些什麼問題?

原帖由 kenneth 於 2009-7-30 10:40 發表

x2 講來聽聽﹗

印象中有3方面:
1) 鞋帶設計唔耐用, 要注意 (官方承認左)
2) 當濕水後有臭味 (官方模稜兩可)
3) 對鞋唔耐用 (官方冇承認)

總結用戶意見, 對鞋好舒服, 好輕身,
但唔耐用, 半年貨仔.

部份意見可參考:
http://www.merrell.com/US/en-us/Product.mvc.aspx/M-F-F-S-SH/15133M/29171/Mens/Waterpro-Maipo/Grey-Blue/J80055

升級   27.6%

該用戶從未簽到

8月08日 星期六 麥徑7段至10段 共 37.8公里
8月15日 星期六 麥徑4段至5段, 慢走第6段, 日行 (比Sue兄補課)
8月22日 星期六 麥徑1至3段 共34.3公里
8月29日 星期六 麥徑9段至10段, 或各自長課 (輕鬆下啦香港人)
9月05日 星期六 麥徑3段至8段
9月12日 星期六 麥徑3段至4段, 或各自長課
9月19日 星期六 麥徑1段至10段

咁樣好唔好?

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-30 13:48 發表

小弟之前已經報佐8.16中興hgjD092" />" />hj

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-7-30 14:27 發表
不如跑完中興加麥徑789?

我冇問題, 不過要再度期比Sue兄補課 ...

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-7-30 13:48 發表

小弟之前已經報佐8.16中興hgjD092" />" />hj

8.22改為4-6, 如何

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-7-30 14:51 發表

....咪住,第九段是荃錦到田夫仔,入得田夫仔,無理由唔玩埋第十段喎.....

可由吉慶橋直出大棠

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-30 15:10 發表

會死人架....岩岩跑完10k賽,加789已經好夠啦~~

其實你地跑完中興, 再走7-9, 會唔會長左D呢?
只走7-8好嗎?

升級   27.6%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-30 15:20 發表

比賽完10K,玩多個7-8已經好夠啦~~hgjD115" />" />hj
初時仲驚你地操唔夠,原來大家咁鬼勤力~~
真係諗字黎一個全程綵排??

屈老大係都要黎一個全程, 我地唔想架