香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin
打印 上一主題 下一主題

You Can Shine馬拉松新丁育成訓練計劃 (2012-2015)

關閉 [複製鏈接]

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

leefs 發表於 2013-4-17 23:43
    件嘢"支解"後,
    分比各學員自行處理吧!

hehe,我哋聽日一齊“犯案“

升級   16.45%

開心

Kin C-Hing,
    Yoga 野... 盡量啦... 讀書D野比番曬老師lu... 大家研究研究
    我老公做開重訓,  我都係避開佢迫我舉鐵先至yoga 同跑步!
    不過佢條腰同膝頭唔好.... 唉...

升級   16.45%

開心

Joeilo2005 發表於 2013-4-18 17:00
    今晚見啦! 你們會在球場那一个位置集合?

近終點,你會見到著住網衫嘅教練同師兄師姐。
    等間見:)

升級   16.45%

開心

RitaYY 發表於 2013-4-18 17:50
    唉,病咗, 個頭勁痛,又嚟唔到喇, 有冇功課派俾我呀? pm 我喇! Thank you!

Take care! kiss kiss

升級   16.45%

開心

一排都上唔到堂同練習啦!唉…
    雖然只係短短上咗三堂,但係每堂都獲益良多;雖然每堂都甘,但係次次都超開心!!!(好享受酸痛!好鍾意聽到同學仔嘅呼吸聲、見到各位“失身“、赤腳、感覺自己嘭嘭聲心跳!對存在、生命上癮!)
    希望可以快d跑番,早d番嚟見教練、各位師兄師姐!
    大家繼續努力、繼續享受啦!(諾師兄,俾心機拉筋呀!)

升級   16.45%

開心

kk661234 發表於 2013-4-19 22:58
    幾時再番黎上堂呀?
    唔好係我做到拉筋分腿時都可以睡覺, 先至番黎啊

我哋鬥快吖

Like: 5.0
    諾師兄, 一於敢話! 輸咗果個請吃飯!! (不過你要陪我食素... ) 小妹唔知醜, 在此下戰書, 仲有邊位師兄師姐想鬥快 (你定目標, 睇下你做到先定我番黎先, hehehe! 輸咗請吃飯!!) 雖然上唔到堂, 希望敢樣  詳情 回覆 發表於 2013-4-20 14:21
    Like: 5
    好啊!!!!  發表於 2013-4-20 00:42

升級   16.45%

開心

諾師兄, 一於敢話! 輸咗果個請吃飯!! (不過你要陪我食素... )

小妹唔知醜, 在此下戰書, 仲有邊位師兄師姐想鬥快 (你定目標, 睇下你做到先定我番黎先, hehehe! 輸咗請吃飯!!)

雖然上唔到堂, 希望敢樣可以繼續支持大家, 迫自己!!

升級   16.45%

開心

老毛病……唉! (心電圖唔靚仔)
    不過一定會/要好番嘅!
    而家乜運動都唔做得,要乖乖…… 但係我又pat pat 生釘,坐唔定! eeeeeeeeee>.<
    mmm, 到時一定要睇諾師兄表演, hehehe

Mini Ctse, 我心電圖都唔靚仔, 話有心臟肥大,血壓高。我都係咁跑,冇問題架:)  詳情 回覆 發表於 2013-4-20 22:59

升級   16.45%

開心

Samuel C-hing, 其實我都感覺良好,覺得自己好掂,都好想繼續郁……
    但係唔想唔舒服果陣嚇親人……以前細個唔識收,覺得我痛、我暈係我嘅事,我唔怕辛苦、肯捱,我要做到自己極限、每次挑戰自己,做乜阻我!但係人老咗,“賴“過太多次嘢,發覺原來自己有事真係會令身邊嘅人擔心,所以以後唔敢任性。
    果晚唔舒服,入廠輕微維修;等到個圖靚番,然後停藥兩星期都keep住靚,我就可以強勢回歸啦!哈哈哈哈哈!
    Samuel C-hing, 您都要保重呀!

Mimi, 吾怪得Sunday吾見你. 我也是HBT,仲係下壓,所以我吾敢太谷,有事就要透! 長跑長有. 原來大家都係病友!!! HAHAHA, –起努力加強心肺功能....  詳情 回覆 發表於 2013-4-22 13:44

升級   16.45%

開心

tn2535055 發表於 2013-4-22 21:32
    各位...訓練同練習總係會辛苦...但長跑...是一種習慣...當慢慢習慣了我地既體能支出同步速
    我地就可以有更 ...

我都希望下個跑季可以上半馬。
    目標:十一月聯合國兒童基金會廸廸尼,上年我人生第一次比賽(仲記得第一次比賽就打水戰,起水pok),希望今年上半馬!

多謝教練耐心教導,呢幾日得閑睇番D舊post, 至知道教練係義務教授!!!仲要咁有心機!感動……

升級   16.45%

開心

多謝各位師兄師姐,我會乖架啦!
    飛達果日我都有跑……跑之前仲唔知點解留咗個status: 跑得是福!
    大家繼續努力,等我番嚟上堂啦!
    P.S.唔好叫我ctse啦!雖然我知道呢個係網上禮貌嘅稱呼,但我真係一個初初初哥,唔敢當呀!(其實我係一個C9,哈哈哈!)

升級   16.45%

開心

我有“壞“消息報告!
    今朝睇完醫生,今日可以停藥。過多兩星期都生生性性,就可以番嚟啦!
    阿諾師兄,估你都應該未瞓到落地,準備定請我食飯啦,哈哈哈!

可以回來上堂, 又怎會是"壞消息" 請食飯是沒問題啊, 順便慶祝師姐回來 瞓到落地, 還有三年多時間嘛  詳情 回覆 發表於 2013-5-8 23:15
    好嘢  詳情 回覆 發表於 2013-5-6 14:47
    番黎就好啦我地一齊食大餐!  詳情 回覆 發表於 2013-5-6 09:17

升級   16.45%

開心

haha, 睇離搞咗個大頭佛添
    本來都諗住今晚番嚟拉筋,但係一星期唔番工嘅結果係而家做到扒喺度,呢幾日9點都唔走得,今晚應該都走唔甩
    下星期四要OT, 再下星期先同大家跑跑跑啦!
    唔好就我食嘢啦!香港d齋鋪又油又多色素,唔健康呀!可以同各位自自在在咁食飯就夠啦,感激!(我有碗粥加碟菜就夠架啦,去邊度食都得!)
    簡短報告現況:今個星期開始行路、行樓梯、番工(上星期瞓牀,人都癲!),狀態好好,但係仲未敢有任何練習(瑜珈同跑),下星期先啦!
    仲有,諾師兄,唔好叫我師姐啦!我係後後後輩!(可以叫我做C9,哈哈!)

香港的齋舖的確不太掂 所以去其他地方食都ok 反正我都係諗住請食青菜白飯 ga ja  詳情 回覆 發表於 2013-5-9 16:55

升級   16.45%

開心

咁我都請咗假先。
    本來呢個禮拜都可以偷雞嚟(醫生話睇兩星期,但我自我感覺良好,尋日已經開始跑番),但係呢個星期四撞正OT,學校畢業禮,無得鼠走,唯有等多一個禮拜,下星期四見!

要聽醫生話, 不要亂黎  詳情 回覆 發表於 2013-5-13 14:24

升級   16.45%

開心

晴天 pig pig!! 因為尋日黑雨放假, 今朝大番工wok! 比人催 deadline, 要OT
    又要請假一次, 下星期四先番 la!
    (下星期開始進入大偷懶期, 除非去旅行, 如果唔系就個個星期都番得la, touchwood 唔好病!)

升級   16.45%

開心

大家扮完鴨仔 + sit up,大髀同個肚肚係咪好正呢?

尋日做 core, 發覺原來好耐無操, 個肚肚 …
    鴨仔行今日嚟料, 大髀好酸!!

今日上瑜伽, 做咗個 stretch + twist好正, 拉四頭肌同肚, 同各位分享:
    (其實同我地上堂有個stretch 好似)

Step 1:
    腳趾公痴住, 坐落腳踭
    (四頭肌應該開始扯)

Like: 5.0 Unlike: 5.0
    我應該做到 final pose  詳情 回覆 發表於 2013-6-6 09:50
    Like: 5 Unlike: 5
    good  發表於 2013-6-4 01:19
    多謝分享 !  發表於 2013-6-3 12:20

升級   16.45%

開心

呢個真係唔難ga!
    Step 1-3 應該做倒, 同好有效! 諾師兄, 你一定得 ge
    Step 4-5, 量力 la!
    最重要係 final step, 幾時都要做

盡力!  發表於 2013-6-1 23:38

升級   16.45%

開心

JoJoYip 發表於 2013-6-1 19:21
    勁呀!不過我做唔到。。。。
    想請教大比合埋定分開好?

合埋一定比分開拉得深d, 但留意:
    做上堂果個,pat pat坐在喺兩腳之間(瑜珈叫英雄式,hero pose),對膝關節其實好大壓力,合埋大脾壓力會更大,JoJo師兄你應該避免。
    如果可以嘅話,大家坐hero pose果陣可以向後瞓低,膝頭盡量拍埋。除咗拉腳腕、膝關節同四頭肌,瞓低可以拉埋hip flexor(盆骨前面果個位)、肚皮、加少少下背後彎。
    如果做我share呢個(膝頭痛坐唔到hero pose 應該要做呢個),你又準備瞓低+扭腰,大脾就要分開,因為合埋大脾會限制咗下腰,後彎會難好多,扭腰會仲難。越分得開越易,但係拉四頭肌就無咁深。

升級   16.45%

開心

肥B 發表於 2013-6-13 09:50
    前幾天腸胃炎,到今天體能仍未恢復過來,今晚要請假一天了

另外上一堂跑圈我只完 ...

哎呀! 保重! 飲寶礦力, 多休息!

Mimi 我會好好休息 希望可以快快恢復過來啦!  詳情 回覆 發表於 2013-6-13 15:30

升級   16.45%

開心

yymamartin 發表於 2013-6-22 14:17
    係運動場見到運動員著件長跑網衫好醒目,吾知現時有冇得訂購 ?
    (我已確認為會員) ...

Martin C-hing:
    Check this out
    https://www.longrun.hk/forum/thread-17053-1-1.html

好多謝你嘅資料 !  詳情 回覆 發表於 2013-6-25 13:27