香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   78%

該用戶從未簽到

煩緊買架,鋁好定carbon好,因carbon貴成倍有多

升級   78%

該用戶從未簽到

cervelo S1 or S2

升級   78%

該用戶從未簽到

cervelo 入門S1淨架$8800,cannondale CAAD 9 全車一萬有找

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 jason_cheng 於 2009-6-3 23:11 發表
其實你地覺得Merida好d定Giant好d嫁?

ching
好難敢去用牌子比較,因每間廠都有不同型號,車架都有分用途,又有分材料.要看你的要求同budget,重有車手的技術水平.人地口岩未必口岩你.最好試過,好去同踩得舒服.如未
試不如你去單車鋪看下呢兩個牌子你喜歡邊個型號的價錢同配咩件等用過的師兄比點意見.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 13:03 發表
有budget買靚d就當然happy d
Cadd9-5同Cadd9-6最大分別係套件, Cadd9-5行10speed(105), Cadd9-6行9speed(Tiagra)
而Shimano中至高級件都係行10speed的, 如果你買左Cadd9-6日後想upgrade會好煩
呢2千蚊真係唔好慳, ...

orce兄講得啱,有budget起碼要買105件,第時放車買零件都好容易

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-2 13:49 發表

Cervelo車架真係幾貴,S1呢個價已可以買到carbon架,S2就更貴啦
反正都要使咁多錢,用鋁架會甘心嗎?

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:55 發表

正車一架, 不過complete bike跟咩輛組? Racing zero係好野, 如果downgrade左對鈴對整體會有影響呢

用住對跟車雞鈴操車先,等朋友幫我再拿平刀鈴.出車後真的要跟你操下車,真的想試下Roadbike的威力.我踩了車一年多,通常都踩MTB,部RB都很少踩就賣左,今次大出血我會踩返夠本.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-6-4 23:16 發表

有銀士" />" /> 不過你要適應另一套變速系統!j" />" />jk

離ITU重有三個多月,希望適應到

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 23:59 發表

會唔會考慮其他牌子呢? Cannodale係靚野, 但又比較貴, 性價比會低少少
我唔知Caad9-5標幾多錢, 但你預起講到10% off

我見到有架BMC street fire with shimano 105 全新標12800,可打8折,約$10000.ching可以考慮下.瑞士牌子.我部Moutain都用它,硬過Giant 同merida

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-16 14:57 發表

Minoura 850 R (磁阻 ) , 相對比較靜
約 1,850 左右,

loud 兄
可否PM我舖頭名

升級   78%

該用戶從未簽到

馬王兄買了什麼車

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 18:41 發表

其實仲未睇岩,應該月尾至會去揀零件"堪"
前幾日買在架千四蚊既鋁架車晌家中玩

我訂了部車,因未有我size,而家都等緊
恭喜
遲D又多隻腳,出來操車+swim+run

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-16 11:56 發表
入左caad9 tiagra 52cm white@flyingball, 7月攞, 而家搵緊有物信用card 好伸請攞迎新優惠
掂放係屋企好? 考慮緊用柱掛高

52 cm架,CHING 請問你多高,tiagra 件第時想UPGRADE賣唔到幾多錢,爭小小買105件啦.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-17 06:39 發表
171cm, 下次想upgrade 都怕係買過第2駕, 或換rim tire 都吾會換其他野.
我都係玩下jer.

171 cm高 可估用50cm架都無問題,一來細架輕D,短咗可用長鵝頸就,我168cm 用48cm 架咋.我見好多朋友玩車,最平又覺得cheap,貴又捨不得.就budget買,一玩上手比較過其他gear,又心思思要換.其實仲浪費金錢,比多2000蚊用105玩幾年咩都值番.壞了9成9單車舖都有現貨零件換二手件又多全新拆車件平靚正。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-17 13:03 發表

師兄你trainer貴過車

妹仔大過主人婆

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

那professional的Sales 吹得好勁,佢sell什麼gear都可以講到天花龍鳳,唔識一定比佢sell到

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-5 14:25 發表

全車大約幾錢, 同間鋪地址係?
有提意arm budget 我就會去考慮....
如紅色既最好....
真係吾該.....
水陸果日我私人戰地記者會見人就影.
大家物age group ga? 我就30-34.

遲來的相片,

登錄/註冊後可看大圖

$12800 20% off,地址:旺角渡船街近登打士街.野X單車

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-19 09:06 發表
有20% off 咁好....
紅牛其他野有冇8折ga?

通常15-20%off,買開車都20%

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-19 12:52 發表
第我去掃天地柱,所,頭盔,腳踏,頭尾燈咪錶,公具等等先.
8折就好lor
收card?

8拆要買開車先比,散買就睇你講價功力 ,頭尾燈去鴨寮街買得啦,天地柱火炭細已大陸做百幾蚊,我都用緊.
收 visa & master

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-19 12:44 發表

全新嗎?

全車幾重呢?

全新的,19磅