香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

用腳掌先落地既師兄/姐請進

升級   82.33%

該用戶從未簽到

#
因為我想改善自己跑姿,而睇書講腳掌先落地係最慳力同有效既跑法,但本書又冇提到究竟腳跟會唔會掂到地,搞到我好疑惑呀....??

請問師兄/姐,你地係點跑呢??
+1 0
上一篇︰毅行的隊員,十卜,車手,陪行,義工.............加加油下一篇︰心跳移距 -- 每下心跳能跑多遠

升級   31.67%

該用戶從未簽到

我昨日Run-in 對Rider 14, 冇問題. 可能你未習慣中掌跑法.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 tommyleung 於 2010-12-24 10:39 發表
    我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
    另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選 ...

係呀,我以前著rider 12 都覺得前掌位稍簿,所以依家為左加強對前掌的保護已改著ASICS 2150。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
    另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選擇?

升級   0%

開心

呢集體育世界渣馬專輯有講腳板怎樣落地的問題

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13713&extra=page%3D1

升級   25.26%

該用戶從未簽到

呢兩個星期都係中掌落地,大小腿肌肉已經唔酸痛,
    係每次跑頭十零分鐘,腳掌個"彎"位有d酸..跑得20分鐘以上就冇咩事啦.

以前用後掌落地,跑後之後膝蓋好似有d腫腫地感覺,現在好似冇咁腫...

升級   17.67%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

when u change your running form too soon u get hurt easily.
    i think mid-foot running/ barefoot training /chi running can help in preventing some kinds of injury. But it is not worthy to make the change too soon if the change itself hurts you.
    As a beginner in long run, i spent some time to change to mid-foot striking. It is good for my knee. But from what i read and experienced, two things more important than "midfoot vs heel " are:
    1)  don't land your feet before your body
    2)take more step per minute (smaller steps)
    http://www.newbalance.com/performance/running/good-form-running/

升級   82.33%

該用戶從未簽到

而家練到十公里時間係快左,腳肚既肌肉亦冇痛,但變左脛骨痛囉,渣馬就黎先傷,好煩惱呀....

升級   92.33%

該用戶從未簽到

同樣地, 小弟改用中掌先落地後, 成績一直上升!

更重要是, 膝頭以至大小腿都比以往輕鬆得多, 無咁易受傷!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

個人經驗, 前掌又好, 中掌又好, 腳踭又好, 對于一般水平的長跑人士來講, 其實影響唔係好大.
    就以每步的衝擊力來說, 前掌落地可以利用小腿肌肉做出一個避震效果, 不過同時又放棄了跑鞋在腳踭提供的額外避震功能, 一得一失, 真係唔知結果有無着數!

就速度而言, 短途是會快些, 但亦會辛苦些, 容易攰, 當人累了, 又會慢返, 一快一慢, 又唔見到有什麼好處!

其實跑姿的重點就係跨步提腿, 只要呢方面做得好, 就唔會咁易傷, 至于邊部分落地先, 就順其自然吧!

升級   0%

開心

小弟自從用腳掌心先落地後,成績一直上升。

感覺如果要用掌心落地先,就要令腳板放鬆啲先感覺到掌心落地一刻,可能腳板冇咁易勞損。

小弟未試過用前掌,感覺會好易疲勞。

升級   27.37%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2010-11-29 17:23 發表
    膝頭外則

師兄有冇留意有否內八腳的問題呢?

升級   64.21%

該用戶從未簽到

原帖由 jackyleu 於 2010-11-29 17:03 發表 你傷左邊個位?
    膝頭外則

升級   92.33%

該用戶從未簽到

原帖由 macwindyhk 於 2010-11-29 16:59 發表
    真的嗎,我係睇YOUTUBE李家綸教話腳跟先落先岩...........到底邊樣先係正確?定因人而異架

我本身係全掌(中掌)跑開,仲傷左一排
    (純屬個人經歷)

你傷左邊個位?

升級   64.21%

該用戶從未簽到

真的嗎,我係睇YOUTUBE李家綸教話腳跟先落先岩...........到底邊樣先係正確?定因人而異架

我本身係全掌(中掌)跑開,仲傷左一排
    (純屬個人經歷)

升級   92.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Frankie7 於 2010-11-26 11:16 發表
    上斜自然會用前/中掌落地.
    落斜都用中掌但初期就比較不自然-需時適應.
    步速? 係唔係講步頻?
    步頻+步幅=速度
    上斜步頻加而步幅減
    下斜步頻自然而步幅大 - 將腳盡量打後及高
    呼吸對上斜最為重要, 應盡量深.

還 ...

Thx!  解釋得非常清楚!  我會試試!

升級   31.67%

該用戶從未簽到

上斜自然會用前/中掌落地.
    落斜都用中掌但初期就比較不自然-需時適應.
    步速? 係唔係講步頻?
    步頻+步幅=速度

上斜步頻加而步幅減
    下斜步頻自然而步幅大 - 將腳盡量打後及高
    呼吸對上斜最為重要, 應盡量深.
    還有一點最重要就係注意強度/心跳率. 上斜過強好快謝.
    注意 - 初期練習不宜太斜太急. 唔受傷有排你跑

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

我都係同你一樣,先是小腿肌肉痛,再是足弓內痛,我會休息到完全不痛了才跑過。期間做些其它可keep住心肺功能的運動。

我猜可能是我的著慣保護太好的跑鞋,鞋底有足弓保護,個足弓內的肌肉、筋腱太耐沒用啦。

升級   25.26%

該用戶從未簽到

昨晚再試用中掌落地,比起第一次,大小腿肌肉冇咁酸痛,
    但..另一個問題..右腳腳板個"轉"位痛..
    初初學跑果陣係後掌落地,當時個彎位都係咁痛,但跑咗一段時間之後就冇痛啦,
    而呢兩次改用中掌落地,又開始痛啦...唔知係咪隻腳有事呢??

升級   92.33%

該用戶從未簽到

跑上落斜路

小弟乃長跑新手一名, 近期試用中掌落地, 感覺良好!

想請問各位會用什麼方法跑上斜和落斜呢? Thx!
    - 落地方法
    - 步速
    - 步幅
    - 呼吸
    - ...

升級   79.33%

該用戶從未簽到

以我的經驗,首先你需要一雙薄底的跑鞋,已免鞋後跟的高度令你要過度的提高腳跟。其次一定要循序漸進的增加距離,足弓的筋腱�小腿的肌肉一痛就要立即停,不然很容易受傷。
    對於年輕人很快就可以習慣,我要化了6個月時間才從2KM跑到現在10KM。改用前掌跑的最大好處是避免膝蓋勞損。