香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

網友約跑 - 17/01-09 屯門上斜特訓

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

網友約跑 - 屯門上斜特訓 元旦補課 post 530#

看到好多屯門 ching,ctse 對改善跑步上鈄路好有興趣,而自己因双膝有舊患在屯門揾到一好個位置,用來衝下斜路改善大腿肌力,都好有效果,雖然跑快重係有心無力,但上斜路就無問題,現在由我來開個 Post 12月份開始直至2001月底渣打前一星期結束,每逢星期 由小弟帶大家到我的基地一齊練下斜路,希望大家練完後,跑渣打時就唔會吡這少少斜路吓度!

屯門 Ching Ctse 周六上斜特訓

日    期: 6-12-2008 31-1-2009 ( 8 )
逢星期
14 : 30 集合及熱身
          15 : 00 開始
          16 : 00 結束
集合地点:屯門湖山遊樂場公園 小食亭
                ( 新屯門中心旁的公園 )
參加人數: 最多 10
    裝: 如天氣太凍或無的話,可以不須穿長跑網綠色戰衣
訓練地点: 在一條約 150米長的油柏路 斜度約30度。

活動內容:每位參加者需由斜路起点住上跑約150米,每位按自己的最快的速度80-90%去跑,完成一次的時間約 40– 50 秒,完成的時間是看參加者的能力不要比較,每位跑至終点後便要慢跑回起点,如夠氣力便行回起点再開始,每人按自己的能力去完成其預算参加的級別,跑完後可在鄰近有條約1000米的小路可來回跑,待身體 cool down。

級別 :

A 級 --------------- 跑10 次上斜 ( 需慢跑回起点重新開始 )
B 級 --------------- 跑8 次上斜 ( 需慢跑或行回起点重新開始 )
C
------------6 次上斜( 需慢跑或行回起点重新開始)
D
------------4 次上斜( 需慢跑或行回起点重新開始)

#
需按自己的最快的速度80-90% 去跑
# Ctse 可減少跑一次

注意事項:
1./ 每人應按自己的能力去完成其預算参加的級別。

2./ 參加者如因未能習慣或未能完成時感到不適的,便應當馬上停止及休息並
通知鄰近的 ching, ctse 給于照顧。

3./ 參加者參加活動頭一、二次後大腿會感到十今酸軟及幸苦,這是正常的,只是體內的乳酸特然增多作怪,因為正常練跑時那部份的肌肉沒有加強訓練過,但在完成了二、三次後身體適應了便沒事,而且在正常跑步時便會感覺到完全不同的力量。

4./ 訓練地点是一條往山的双線行車路,一般情况下很少車輛經過,我以往這時間的經驗一小時內只是得三、四架車輛行駛過,但為了安全參加者需分小組
出發,並需靠左色邊跑上,靠右邊往下,如遇車輛行駛過時,不必緊張驚慌只要繼續性地往前跑並靠邊,速度稍為收慢些便可以。

5./
屯門湖山遊樂場公園籃球場有籠架可存放東西,但需自備鎖頭。
6./
小食亭旁有水機可補充水,小食亭兩側有男女厠及更衣室,參加者跑完后可在此冲身。

第一堂成績 post #119
第二堂成績 post #309
第三堂成績 post #487

Pwong5618 留言
如有興趣參加,請留言報名。
20/6
1.Pwong
2.711
3.kenneth
4.亞平
5.ming
6.叮叮噹
7. Anson
8.Redred
9.艾莉絲. 韋
10.Waiwaibrother

11.patrick
12.HOIHOI

警告及聲明
1.
此項聚會適合跑步初哥(10公里跑55-70分鐘)
身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
2.
本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。
如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
3.活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
4.若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。

5. 參加者的個人保險及安全須自行負責。
+1 0
上一篇︰網友約跑 - 屯門 Ching Ctse 周六上斜特訓下一篇︰聯合國兒童基金會慈善跑(迪士尼) 當天天氣如何

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pwong5618 於 2009-2-11 11:29 發表

叮叮噹:

完成半馬好開心喇!我知妳最開心唔係個成績、時間,而係享受了整個過程,包括 一齊跑、跑上斜、自已練習、各人的支持等等.....,其實呢樣至係跑步的目的,係跑步中享受苦與樂,領悟人生!

下次你 ...

Wong sir,

享受渣打前+當日比賽的過程, 真係好開心呀!
    上斜過人+扭人係好花氣力+意志架! 邊有氣同chings講嘢呀?
    明年練好心肺功能, 希望過人時有氣回chings一句"望咩望, 跑快啲啦!".

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-10 21:02 發表
    Wong Sir,

你點知道小妹過左d chings?? 只見一個不友善同幾個驚訝的眼神.
    小妹上斜時真係過左好多好多chings, 好似冇嘜過ctses.
    佢地應該唔會有咩感受, 男人天生冇女人咁敏感架!

(唔地方一用, Wong Sir冇b ...

叮叮噹:

完成半馬好開心喇!我知妳最開心唔係個成績、時間,而係享受了整個過程,包括 一齊跑、跑上斜、自已練習、各人的支持等等.....,其實呢樣至係跑步的目的,係跑步中享受苦與樂,領悟人生!

下次你過人有人啤妳,妳就話望咩啊!跑快d 啦!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Patrick 於 2009-2-9 21:57 發表
    我想借這地方特別向wong sir說聲謝謝!
    如果不是參加左上斜特訓, 相信今年都幾難可以 sub 4.

仲有還要說多聲謝謝的是在駱克道被wong sir"叫醒".
    當到左駱克道的時候, 步速已下降了不少,
    但一聽到眾ching/ctse的 ...

Patrick hing,

咪客氣,大家一齊開心玩吓姐,都要靠自已努力至得!
    果日真係叫到喉嚨沙,今日先好番,大家都好開心!
    你既實力不錯,睇理好快過我喇,我都要認真D至得。

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹 c tse

渣打那天西隧內見 ctse 你輕鬆+認真的跑

好"強"ar!!!!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-2-10 23:10 發表

先有曲奇,後有sue姐,而家再來多個叮叮噹,專界師兄.
    以後真係要勤力操下,唔係實比你地界到亞媽都唔認得!

咪亂講啦! 冇可能界長跑網啲師兄, 影都見唔到你地啦!

勤力操吓, 大家咁話啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-10 21:02 發表
    Wong Sir,

你點知道小妹過左d chings?? 只見一個不友善同幾個驚訝的眼神.
    小妹上斜時真係過左好多好多chings, 好似冇嘜過ctses.

(唔地方一用, Wong Sir冇b ...

先有曲奇,後有sue姐,而家再來多個叮叮噹,專界師兄.
    以後真係要勤力操下,唔係實比你地界到亞媽都唔認得!

升級   0%

難過

Wong Sir,

(唔地方一用, Wong Sir冇blog,唔知去邊留言給他)
    Wong Sir的關心同賜教.
    6/10/08陪小妹包艇, 慢慢跑荃>屯, 一路袋錢入我袋同鼓勵我, 激發練跑的決心. 12-1月攪上斜特訓同約跑斜路俾我地班友玩, 凝聚大家一起練習, 小妹從各師兄姐身上獲益不少, 得到咁多師兄師姐提點同鼓勵. 小妹能夠順利完成人生首個半馬, 體會上斜同衝線前用有力過人的快感, 唔辛苦咁完成+開開心心享受第一個長跑比賽, 真心 多謝您.

升級   27.6%

該用戶從未簽到

我想借這地方特別向wong sir說聲謝謝!
    如果不是參加左上斜特訓, 相信今年都幾難可以 sub 4.

仲有還要說多聲謝謝的是在駱克道被wong sir"叫醒".
    當到左駱克道的時候, 步速已下降了不少,
    但一聽到眾ching/ctse的叫喊聲, 再加上看到wong sir的肉緊表情和呼叫,
    身體不知從那裡找出力量, 發力加速,
    在最後的一公里一口氣超越了好多跑手 (好似有十幾至廿幾人之多),
    這感覺真是非筆墨所能形容!

在此再向wong sir說聲thank you!!!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-25 01:52 發表

一間爛屋住了一群懶人,掃多幾次,仍然是一間爛屋,所以決定繼續做一群懶人,過一個懶洋洋的新年.

Good! 我都想過一個懶洋洋的新年.
    母親大人催迫, 迫在眉睫, 想懶都唔得啦!
    啲危險動作當然留番做細架啦! 我重身手敏捷嘛!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-25 01:35 發表

細明今日都走堂啦! 平兄走兩次, 成日唔留心聽書又掛住笑人, 級數唔同架喎!

年尾順順, 個個都要做大掃除呢D粗重野, 邊敢你地cal做l救兵呀?
    你屋企冇嘢做咩??

一間爛屋住了一群懶人,掃多幾次,仍然是一間爛屋,所以決定繼續做一群懶人,過一個懶洋洋的新年.

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-25 00:58 發表

叮叮噹師姐你學我走堂,下次大懲罰有你陪我..嘻嘻..冇咁寂寞.
    下次大掃除呢D粗重野call小弟幫手嘛....再唔係call明兄都得..佢都係熟手技工架....嘻嘻

細明今日都走堂啦! 平兄走兩次, 成日唔留心聽書又掛住笑人, 級數唔同架喎!

年尾流流, 個個都要做大掃除呢D粗重野, 邊敢call你地做救兵呀?
    你屋企冇嘢做咩??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-24 23:56 發表

唔好意思, 小妹今日都走堂. 留守屋企做家務.
    六日跑了兩次長課, 雙腳肌肉終於疲倦, 唔敢再跑, 免得受傷.
    下午大掃除滑倒兩次" />" />nbkmnb , 一次拖地, 一次洗浴室, 兩次都係拉到已經有點緊的右腳 , 好彩平衡力 ...

叮叮噹師姐你學我走堂,下次大懲罰有你陪我..嘻嘻..冇咁寂寞.
    下次大掃除呢D粗重野call小弟幫手嘛....再唔係call明兄都得..佢都係熟手技工架....嘻嘻

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-1-22 10:46 發表
    唔好意思,咁多位,今個星期六(24JAN)又要走堂啦,又係要留係九龍食年飯.SORRY~~SORRY

唔好意思, 小妹今日都走堂. 留守屋企做家務.
    六日跑了兩次長課, 雙腳肌肉終於疲倦, 唔敢再跑, 免得受傷.
    下午大掃除滑倒兩次 , 一次拖地, 一次洗浴室, 兩次都係拉到已經有點緊的右腳 , 好彩平衡力同反應快, 頂住冇撻生魚, 冇整傷 .

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好意思,咁多位,今個星期六(24JAN)又要走堂啦,又係要留係九龍食年飯.SORRY~~SORRY

升級   68.6%

該用戶從未簽到

ching高獎啦!
    其實我係短途馬,過 10K 就 唔掂

Wong sir 話可能係跑得太快。

升級   35.4%

該用戶從未簽到

e..又黎高手?
    e..咁幾時可以見下高手真面目 ?

升級   0%

擦汗

我昨天下午三點幾先記得有得衝斜路....
    就咁就錯過了....
    711MF 該用戶已被刪除