香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

SKY的PB記(#1,13/11/2009)

升級   100%

該用戶從未簽到

-------------------------------------
PB:
100M : 11.97" (練習時紀錄,沒有試過比賽跑100M)
200M : 27.43" (同上)
400M : 1'03.68" 第六屆飛達田徑新星大賽
800M : 2'31.92" 第六屆飛達田徑新星大賽
1000MRW : 6'12.43" 校內陸運會
1500M : 4'59.76" 校內陸運會
3000M : 11'40.24" 校內陸運會
5000M : 21'08.35" 第五十二屆中銀體育節之IAAF世界田徑日

1KRW : 5'51" 港鐵競步賽
3K : 11'28" 必達夏日長跑2009
8K : 33'14" 馬鞍山8K盃2009
10K : 43'13" 泰基盃10K賽2009

已參加/已報比賽:
08年昂步棧道2008 - 17K - 03:10'  <-冇認真跑
       校內陸運會 - 1500M - 5'58"
       迎奧運元朗區長跑賽2008 - 4.5K - 16'56" <-原來我咁耐之前已經跑緊3分幾鐘1K-_-
       必達夏日長跑 - 3K - 12'09" PB
       慶祝工聯會60周年暨倒數奧運60天長跑賽 - 8.8K - 51'48"
       南區越野賽 - 3K - 17'29"
       全港青少年分齡田徑賽-賽事二 - 800M - 2'37.97"  <-都唔知我呀SIR做乜唔出1500M-_-
       元朗區學界越野賽 - 5.5K - 27'43"
       全港學界精英越野賽 - 6.6K - 30'54.56"  <-驚死比人OUT,係咁衝,限制時間34分鐘
       元朗區學界田徑錦標賽 - 1500M - 5'36"  <-非官方時間,由我校同學計時,可惜跑唔到標準5'04"
       同上 - 5000M - 25'24" PB  <-跑跑下抽筋,由我校同學計時,同樣跑唔到標準20'00"
       聖誕翌日跑 - 4K - 19'02"
09年昂步棧道2009 - 17K again - 1:52'30"
       馬鞍山8k盃2009 - 8K - 33'14" PB  <-因臨尾2K腳部嚴重積酸,MEET唔到TARGET既32'00"
       第六屆飛達田徑新星大賽 - 400M - 1'03.68" PB
       同上 - 800M - 2'31.92" PB
       校內陸運會 - 1500M - 4'59.76" PB  <-其實都好唔抵下,我同第2只差0.5秒
       同上 - 3000M - 11'40.24" PB  <-十分HEA地跑出此成績
       同上 - 鉛球 4KG - NM
       同上 - 鐵餅 1KG - NM
       同上 - 1000MRW - 6'12.43" PB  <-都是HEA的..
       元朗大會堂元朗長跑賽 - 3K(2.7K) - 10'26" NM
       第三屆十公里復活跑暨青少年道路錦標賽 - 3K - 11'32"
       港鐵競步賽2009 - 1K競走 - 5'51"
       第五十二屆中銀體育節之IAAF世界田徑日 - 5000M - 21'08.35" PB
       必達夏日長跑 - 3K - 11'28" PB
       校內比賽 - 2.5K - 9'34.26"
       同上 - 1.4K - 4'56.55"
       奧運歡樂跑 - 4.7K - 18'42"
       南區越野賽 - 3.5K - 15'21"
       泰基盃10K賽2009 - 10K - 47'17"
       國慶長跑2009 - 10K - 43'13"
       全港青少年分齡田徑賽-賽事二 - 1500M - 5'03.86"
       元朗區學界越野賽 - 5.5K - 24'47"
       香港十公里挑戰賽 - 10K - Target : 42'
-----------------------------------------------------------------------

+1 0
上一篇︰大家攞左選手包未呀?下一篇︰馬鞍+渣打祝捷會

升級   100%

該用戶從未簽到

5月27日更新...
今日學校有比賽...
跑街比賽rtr08rytr
小妹計過崩潰點..
答案係600米左右rtr15rytr
點知500米就死左-_-
結果跑2.5K要用9'34.26"..平均3'49.70"/1k...
之後走多轉1.4K...
成績4'56.55"...平均3'31.82"/1k...
仲慢過前排1500m,,4'59.76",,平均3.19.84"/1k
-----------------------------------------------------------

升級   100%

該用戶從未簽到

跑完必達,,更新下先=]
---------------------------------------
經小妹調查,上次跑既元朗3K其實係不足3K...
可能只係2.7~2.8K...
所以我跑10'26"(27")係絕對有餘..
元朗3K係唔被我記錄...
今次必達先係PB

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-13 23:57 發表

呢個只係在下既道聽途說..請指教

短跑同埋跳高需要肌肉既爆炸力去進行...
    巨大而結實既肌肉做就了爆炸力
    但長跑係會消肌.... 兩者唔係唔可以並存.. 但可能兩方面同時進行會吃力都不討好...
    btw, 有 d 跑開短 ...

我可能都要由中距離轉做中長距離...
    800米已兩年冇PB@@
    但先前1500米卻等咗4 年先有PB....
    另外 5000米同10000米都係去年年尾PB 咗~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SKY 於 2009-5-13 20:20 發表

我都想架...
    不過我都仲細..
    有9項我都識..
    但係唔識撐竿跳..
    基本上只要完成到10個項目,,,
    keep住係每項300分以上就已經有香港排名啦
    遲下等待時機黎到就入田徑會...
    再練多d野^^
    --------------- ...

呢個只係在下既道聽途說..請指教

短跑同埋跳高需要肌肉既爆炸力去進行...
    巨大而結實既肌肉做就了爆炸力
    但長跑係會消肌.... 兩者唔係唔可以並存.. 但可能兩方面同時進行會吃力都不討好...
    btw, 有 d 跑開短跑既年輕人... 年紀大 d 就會轉項.. 轉中長跑...

升級   0%

擦汗

原帖由 SKY 於 2009-5-13 20:20 發表

我都想架...
    不過我都仲細..
    有9項我都識..
    但係唔識撐竿跳..
    再練多d野^^
    --------------- ...

我班都有個同學玩十項全能....跳高好勁
    短跑都好勁

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-10 23:38 發表
    sky兄都玩幾多個項目woo~~~玩埋十項全能都得woo

我都想架...
    不過我都仲細..
    有9項我都識..
    但係唔識撐竿跳..
    再練多d野^^
    -------------------------------------------------------
    有冇ching讀bio...
    我想知呢...
    玩長跑對跳高/短跑有冇影響?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

sky兄都玩幾多個項目woo~~~玩埋十項全能都得woo

升級   100%

該用戶從未簽到

新增2項新TARGET..
    400米欄(0.84M)同跳高...
    在#1

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-5-7 00:37 發表

" />" />hj" />" />
    呢幾年香港都好少凍過15度

有時都會凍小小..甘果陣又跑得快D甘囉

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-7 20:17 發表

16"30唔誇張~~~岩岩幾個月前有2個傻佬跑左15"1x......嚇死人

果朝曬到要死...
    thomas都跑15'06.09"
    快到傻呀

升級   100%

開心

原帖由 SKY 於 2009-5-6 23:42 發表

16'30" />" /> ?
    有冇咁誇張" />" /> ??

16"30唔誇張~~~岩岩幾個月前有2個傻佬跑左15"1x......嚇死人

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 SKY 於 2009-5-7 00:34 發表

有所不知喇..
    我落雨跑仲快過天晴跑" />" />
    愈凍d既環境就對我愈有利..keke
    所以同1條路(例如3k),,
    如果20幾度果陣,我可能12都好難跑到...
    但相反15度樓下果陣,我可以跑10~11..
    " />" />fvhfgj

呢幾年香港都好少凍過15度

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2009-5-7 00:29 發表

你熱 同場既跑手都一樣覺得熱ga
    後生仔~而家捱d苦
    第時咪覺得輕鬆d囉, 係咪?

有所不知喇..
    我落雨跑仲快過天晴跑
    愈凍d既環境就對我愈有利..keke
    所以同1條路(例如3k),,
    如果20幾度果陣,我可能12都好難跑到...
    但相反15度樓下果陣,我可以跑10~11..

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 SKY 於 2009-5-3 19:43 發表
    今日都比完賽...
    去左灣仔跑5000m..
    好熱" />" />
    跑唔郁..
    跑得21'08.35"
    都係天氣作怪啦..
    唔係既話應該跑到18~19'" />" />

你熱 同場既跑手都一樣覺得熱ga
    後生仔~而家捱d苦
    第時咪覺得輕鬆d囉, 係咪?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-3 23:19 發表
    你地睇遠d嘛~~
    今年5000m要上香港排名~都要16"30
    我岩岩pb左都要17"39~~~睇黎個GAME仲有排玩

16'30 ?
    有冇咁誇張 ??

升級   100%

開心

你地睇遠d嘛~~
    今年5000m要上香港排名~都要16"30
    我岩岩pb左都要17"39~~~睇黎個GAME仲有排玩

升級   0%

擦汗

回復 13# 的帖子

差咁遠ge??
    我5000米PB 就20分鐘(學界公佈時間)
    差第8名7秒多....
    但我認為如果唔係只為達標ge 話可以再快d
    可惜當日上午跑800米未能達標(跑2'20"28)
    我諗住點都要攞番張cert....

升級   100%

該用戶從未簽到

今日都比完賽...
    去左灣仔跑5000m..
    好熱
    跑唔郁..
    跑得21'08.35"
    都係天氣作怪啦..
    唔係既話應該跑到18~19'

升級   100%

該用戶從未簽到

小弟前日跟學校呀sir練跑黎..
    去左運動場..
    運動場好唔舒服  
    塊地吸住吸住咁樣..
    不過1於懶理練完先算..
    200快+100慢 x10組..
    keep住都係33~35咁上下..
    練完之後,,對腳好似唔係自己既咁樣
    -------------------------------------------
    小弟昨日都係跟學校呀sir練跑..
    今次跑街..鬆下..  
    跑左至少都有8k..  
    之後拉下筋就收工..