香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

自由式游得慢

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

其实我很想玩3项铁人, 可是自由式不够快, 还要自己买台单车。觉得比较贵...
    +1 0
    上一篇︰關於訂閱 sportsoho 可以參考 P3. POST#51下一篇︰花樣選手挑戰東京馬拉松

升級   0%

擦汗

回復 71# 的帖子

以前轉塘好似係對腳去了後面就唔理3721 踢出去...
    而家學識了雙腳掂到牆後先感受一下個位置再調整用力的位置(多數用陰力)
    結果多數都可唔會入水太深 且好快上得返水面~
    就算唔小心去得太近都可避免入水太深

可能係以前唔熟練所以每次轉塘都緊張(慌張)

升級   0%

擦汗

今日下午去屯門泳池游1500 米又游番41 分....
    唔知水深係咪真係咁大影響?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-19 13:56 發表

有可能....
    但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
    另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
    可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
    就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳 ...

咁下次可以試下用慣性轉完身, 練習多幾次可能會順 d ,
    游水其實都係潛移默化動作 , 要多練習先會自然同游信舒服。

升級   0%

擦汗

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-19 10:17 發表

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
    一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
    過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
    向下衝而過深入水 。
    我由於速度不高 , 一般望到个 "T ...

有可能....
    但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
    另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
    可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
    就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳未放對位置造成湍流而阻水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 14:06 發表

可能係因為今次一開始就搵到水感....
    以前要游咗十多個塘先至"去"
    另外 轉身時都有少少蝦碌野發生" />" />
    而且經常入水太深而自己又冇咁大個肺去潛耐d
    再加上未識dolphin kick....

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
    一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
    過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
    向下衝而過深入水 。
    我由於速度不高 , 一般望到个 "T" 都要加多一下手
    先預備轉身 。

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 14:06 發表

另外 轉身時都有少少蝦碌野發生" />" />

我都有同樣毛病:
    (1) 轉塘時入水太深
    (2) 唔識dolphin kick

升級   0%

擦汗

原帖由 key 於 2009-5-18 13:09 發表

很好的成績,差不多1分鐘1個塘   

另外 轉身時都有少少蝦碌野發生

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-18 11:42 發表
    我尋晚去九龍仔游了1500米自由式
    時間用了31'29.27
    如果冇數錯塘數ge 話
    咁又PB 了(比上一個快4 分多@@)
    所以有些懷疑" />" />

很好的成績,差不多1分鐘1個塘 

升級   0%

擦汗

我尋晚去九龍仔游了1500米自由式
    時間用了31'29.27
    如果冇數錯塘數ge 話
    咁又PB 了(比上一個快4 分多@@)
    所以有些懷疑

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-17 20:05 發表

Thanks, 姿勢係可以學倒, 但最緊要都係要多練, 游的每一下動作, 都可以從心感受水感, 感受怎樣才容易去水;
    我的自由式都很弱, 所以要加梗練習

首先做好上身動作,以腰背肌帶動推向前方,
    手不用太主動抓水,主要用作定錨,
    重心是不斷左右轉移,故必須以左右側身前進
    儘量保持平臥水面,手儘量伸直,手指保持下垂,這樣較易讓身體保持水平前進!
    講住咁多先!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-17 20:05 發表

Thanks, 姿勢係可以學倒, 但最緊要都係要多練, 游的每一下動作, 都可以從心感受水感, 感受怎樣才容易去水;

你既蛙式已經夠做

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-17 19:30 發表

key兄,我自己就參考呢兩條link,其實仲有好多,自己慢慢搵喇!
    另外,游泳池同大海的水感或有少許分別,需自行調節

http://www.youtube.com/watch?v=DDUWSZw9G9M&feature=channel

http:// ...

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-5-16 13:28 發表
    我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動!

有興趣到我blog可以睇下我游水 ...

我游左兩個月先至適應,而家返唔到轉頭!
    游水絕對需要耐性,進步所需的時間,比跑步更多!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓   

key兄,我自己就參考呢兩條link,其實仲有好多,自己慢慢搵喇!
    另外,游泳池同大海的水感或有少許分別,需自行調節

http://www.youtube.com/watch?v=DDUWSZw9G9M&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4&feature=channel_page

升級   93.67%

該用戶從未簽到

rockiec: 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500呢個係目標, 希望今年內操到, 而家仲係好慢!
                  628有興趣, 希望到時又可以同你同埸比賽!
                   我諗係泳池練會好d, 或者有機會約埋一齊操兩項啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-5-16 13:28 發表 我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動! 有興趣到我blog可以睇下我游水 ...

suprise ching,

啱啱睇完你個 blog, 原來小弟就係同 ching 响沙田越野道路混合賽9k邊跑邊吹水跑番嚟...

ching 好強, 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500... ching 多數邊度練水, 得閒偷下師!
    睇嚟你都好有興趣玩二項! 係咪628? 我都有興趣, 所以問咗 cfchan 攞料, 
    睇下點樣可以改進一下泳術... 不過到依家都未落過水, 唔知可唔可以趕切練?

其實都好想去黃金海岸跟跟一眾 ching/ctse 偷吓師, 不過一個東, 一個西...
    真係太遠, 唔知有無機會响中間攪一次呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓   

等一等,我要搵番出黎!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
    即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動!

有興趣到我blog可以睇下我游水練習的感想:
    http://hk.myblog.yahoo.com/majorindex/article?mid=5315