香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

放工跑步返屋企

升級   54%

開心
  • 簽到天數: 18 天

平日要返工,放工又希望能陪吓老婆同阿仔,所以跑完咗07年渣打10k後就無再跑過比賽,每星期只能抽時間跑一日8k當減壓。上年10月年朋友話要跑渣打半馬,自己心思思相跑,所以又一齊報,但整個10月始終無時間練,最後把心一橫,決定放工由公司跑返屋企當練習,第一日跑好辛苦,但真係慳到時間,而最大嘅得著係有4-5位同事見我跑,第二個星期起佢哋又跟我一齊跑,最後其中4係同事更報名參加咗今年嘅渣打10k同半馬,能够將跑步呢種咁健康嘅活動推廣俾身邊朋友,真係好有成功感。
    +1 0
    上一篇︰新界西無聊聊天室(約會留意 post2),歡迎進入!下一篇︰想問女姓用邊種跑鞋比較好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ellypaul 於 2009-4-15 14:15 發表
    平日要返工,放工又希望能陪吓老婆同阿仔,所以跑完咗07年渣打10k後就無再跑過比賽,每星期只能抽時間跑一日8k當減壓。上年10月年朋友話要跑渣打半馬,自己心思思相跑,所以又一齊報,但整個10月始終無時間練,最後把心一橫,決定放工由公司跑返屋企當練習,第一日跑好辛苦,但真係慳到時間,而最大嘅得著係有4-5位同事見我跑,第二個星期起佢哋又跟我一齊跑,最後其中4係同事更報名參加咗今年嘅渣打10k同半馬,能够將跑步呢種咁健康嘅活動推廣俾身邊朋友,真係好有成功感
    ...

的確如此,小弟也在進行中,一齊努力.

升級   72.63%

該用戶從未簽到

能夠善用時之餘及做埋運動,一舉兩得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hoihoi 於 2009-4-15 18:00 發表
    能夠善用時之餘及做埋運動,一舉兩得

海兄,你個感染大計進行成點?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-4-15 18:17 發表

海兄,你個感染大計進行成點?

平兄你又試下放工跑步返屋企囉

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ellypaul 於 2009-4-15 14:15 發表
    放工跑步返屋企平日要返工,放工又希望能陪吓老婆同阿仔,所以跑完咗07年渣打10k後就無再跑過比賽,每星期只能抽時間跑一日8k當減壓。上年10月年朋友話要跑渣打半馬,自己心思思相跑,所以又一齊報,但整個10月始終無時間練,最後把心一橫,決定放工由公司跑返屋企當練習,第一日跑好辛苦,但真係慳到時間,而最大嘅得著係有4-5位同事見我跑,第二個星期起佢哋又跟我一齊跑,最後其中4係同事更報名參加咗今年嘅渣打10k同半馬,能够將跑步呢種咁健康嘅活動推廣俾身邊朋友,真係好有成功感

Good喎!
    善用時間練跑又成功感染身邊人去做運動, 成個推廣大使咁.
    跑完半馬已經好滿足, 重可以同同事一齊跑, 雙倍成功感.

升級   0%

該用戶從未簽到

平日要返工,放工又希望能陪吓老婆同阿仔,所以跑完咗07年渣打10k後就無再跑過比賽,每星期只能抽時間跑一日8k當減壓。上年10月年朋友話要跑渣打半馬,自己心思思相跑,所以又一齊報,但整個10月始終無時 ...

真係一舉兩得ge好方法
    又可以練跑
    又可以慳返車資

升級   54%

開心

[quote]原帖由 wadee 於 2009-4-15 18:49 發表

其實真係慳到錢,因為本身有駕車返工,但跑步後反而慳咗油錢,可謂一舉兩得,但由公司跑回家這段路不太長(約7K),所以有時星期六/日都要抽時間跑吓長課.

升級   0%

該用戶從未簽到

我响龍鼓灘返工, 家住天水圍, 其實都有諗過搵日收工跑返屋企, 不過重未有充足既心理預備進行.

龍鼓灘路條大斜真係好危險又大塵, 真係有D擔心

升級   0%

該用戶從未簽到

日日跑.進步好快 !!

升級   0%

該用戶從未簽到

將跑步呢種咁健康嘅活動推廣俾身邊朋友,真係好有成功感

C hing, 好正面的信息, 除了成功感外, 還有使命感呢! 加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

好似幾好喎! 不過我返工要著西裝, 跑返屋企好似好麻煩, d 裝束唔知點好?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   38.55%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 1# 的帖子

請問樓主是否帶埋跑鞋、短褲等裝備去??如果著普通衫跑應該都幾辛苦

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

C hing, 好正面的信息, 除了成功感外, 還有使命感呢! 加油呀!

X 2 - Well done!

升級   54%

開心

回復 14# 的帖子

我會有一對跑鞋,多件T-shirt及多條短褲放係公司,跑步時將返工衫褲/銀包手電/飯盒放晒入腰包,如果有外套就綁住腰.就咁跑返屋企.

升級   100%

該用戶從未簽到

決定放工由公司跑返屋企當練習

公司同屋企分別係邊...?
    八掛問下,如果由觀塘跑回長沙灣大約幾多k??

升級   54%

開心

回復 17# 的帖子

公司係粉嶺,屋企係大埔,唔太遠,約7k.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ellypaul 於 27/4/2009 13:15 發表
    公司係粉嶺,屋企係大埔,唔太遠,約7k.

小弟都有放工跑番屋企,沙田至大埔。

升級   54%

開心

回復 19# 的帖子

你遠好多,我同D同事重要係要慢慢跑.