香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

deleted

升級   20%

該用戶從未簽到

deleted

+1 0
上一篇︰沙田新手報到!!!下一篇︰新人報到

升級   45.6%

該用戶從未簽到

Don't worry, it should be normal. And I have once before.
Btw, you are Ching or Ctse

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄盡快搵醫生check check....

升級   45.6%

該用戶從未簽到

膀胱損傷 - 在膀胱排空的情況下跑步,腳落地時的震動使膀胱後壁與膀胱底部亙相觸碰,而玫該部損傷,引起血尿.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009011600441

升級   45.6%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 7/12/2009 17:13 發表
師兄盡快搵醫生check check....

Agree with "上水馬王" Ching that you are better to consult with doctor.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

BVEsun, I have those experience also. I consulted a doctor and have a body check-up that found my body is ok. The doctor told me that Bloody urine may happened in some body that after an intensive exercise. It happened about two or three years ago, and occurred once I using "腹式" breathing.
So BVEsun, if I were you, I will check my body first to make sure you are in good condition.

升級   61.95%

該用戶從未簽到

我聽过這情況,應該ok, 但小心D,check check好。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

血尿我都試過,呢個問題可大可小的,我上次就好彩無事,所以無論如何,最好睇左醫生先。

同埋根據我上次既經驗,如果只係出現一日,就應該無乜大問題,相反,如果呢個問題Keep住有出現,就一定要睇醫生。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2009-12-7 17:14 發表
膀胱損傷 - 在膀胱排空的情況下跑步,腳落地時的震動使膀胱後壁與膀胱底部亙相觸碰,而玫該部損傷,引起血尿.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009011600441

多謝Ning師兄! 睇完上述文章,小弟今晚可以安心睡了。
小弟毅行操山,到九月時每次操山後段(第三個鐘頭開始)都血尿,但回家後又無事,無痛無其他徵狀,但係每日自己操山個零鐘就無事。
毅行完啦,以為無野,點之每次跑步超過個半鐘回家小便又係血尿,上星期的起心肝睇政府醫生,第一次book唔到男醫生,個靚女醫生話有三個可能,1、尿路發炎,2、膀胱或腎結石,如果你小便及平時唔痛,就可能係3、膀胱或腎腫瘤(cancer),跟住佢寫紙去照X光、抽血驗同埋驗尿。好擔心,兩日訓唔著,再去睇醫生希望佢比d安眠葯,今次係平時睇開、信佛既林醫生,佢都係講以上三個可能,跟住同我講閻皇要你三更死,誰敢留人到五更,過得一日賺一日囉,有乜野好想做既就做左先,你而家有乜野覺得遺憾的。我當時個心都實晒流住眼淚咁話,好唔甘心,一退休應該享受人生既時候就得d咁既病,點解?
跟住佢話d報告都未出,做乜諗得咁灰?唔好食安眠葯呀,會上癮同埋有依賴性的,好累既時候自然訓得著架啦,不如咁啦,當你係尿路發炎咁醫先,比d抗生素你食下先,食晒先番黎睇化驗報告,記住做左好想做既野先喎! 唉!佢一再咁講,小弟就好相信係第三果個可能。
睇完醫生當晚去將軍澳練跑1:40小時後回更衣室沖涼,用膠樽又裝了一樽血尿回家入樽第二天拿去化驗。
昨日在澳門跑馬拉松,都唔敢跑快,心理壓力之下,係跑得最唔開心既馬拉松,沿途多飲水及多去廁所小便,好彩到最後都無血尿,個心又定左d。
今日多謝BVEsun ching/ctse提出這個難於啟齒既問題,亦好多謝Ning師兄果條link,而家無咁擔心了,今晚可以安枕了,謝謝啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-7 19:41 發表

多謝Ning師兄! 睇完上述文章,小弟今晚可以安心睡了。
小弟毅行操山,到九月時每次操山後段(第三個鐘頭開始)都血尿,但回家後又無事,無痛無其他徵狀,但係每日自己操山個零鐘就無事。
毅行完啦,以為無野,點之 ...

亮哥take care! 祝你睇到安心的報告!

升級   61.95%

該用戶從未簽到

亮哥!
take care! dont worry!

升級   45.6%

該用戶從未簽到

亮哥take care! Don't forget to drink more water daily.

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝大家關心,起碼今晚會訓番個好覺,希望如Ning師兄的link所說,咁就一天都光晒,小弟會飲多d水架啦!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

亮哥,無事的話就無須擔心
相反的話擔心亦無濟於事
所以結論係:唔好諗咁多,去好好休息訓個好覺
小弟真心希望這是虛驚一場吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-12-7 22:18 發表
亮哥,無事的話就無須擔心
相反的話擔心亦無濟於事
所以結論係:唔好諗咁多,去好好休息訓個好覺
小弟真心希望這是虛驚一場吧!

林醫生也是說這兩句話,謝謝ram兄,OK,關機,早抖啦!

升級   41.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

快去睇醫生,不用猶疑,最好驗血。

你形容的血尿可以是俗稱「可樂尿」,是「橫紋肌溶解」的一個病徵,可大可小,可引起的急性腎衰竭

升級   0%

該用戶從未簽到

不必太 worry,小弟呢三年都出了三次,

每次都是在跑步後的,

也 detailed body check 兩次了...............

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥,個人心情好咩衰野都埋唔到身,我睇你平時操山同毅行面色都咁好,一定無事既,信我~~
    希望好快聽到你好消息~~

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥,Take Care...
    唔好為此咁擔心,相信冇乜大礙...
    希望聽到你的好消息~~~