香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kofelix
打印 上一主題 下一主題

用腳掌先落地既師兄/姐請進

升級   27.37%

該用戶從未簽到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

小弟自從用腳掌心先落地後,成績一直上升。

感覺如果要用掌心落地先,就要令腳板放鬆啲先感覺到掌心落地一刻,可能腳板冇咁易勞損。

小弟未試過用前掌,感覺會好易疲勞。

升級   93.67%

該用戶從未簽到

個人經驗, 前掌又好, 中掌又好, 腳踭又好, 對于一般水平的長跑人士來講, 其實影響唔係好大.
    就以每步的衝擊力來說, 前掌落地可以利用小腿肌肉做出一個避震效果, 不過同時又放棄了跑鞋在腳踭提供的額外避震功能, 一得一失, 真係唔知結果有無着數!

就速度而言, 短途是會快些, 但亦會辛苦些, 容易攰, 當人累了, 又會慢返, 一快一慢, 又唔見到有什麼好處!

其實跑姿的重點就係跨步提腿, 只要呢方面做得好, 就唔會咁易傷, 至于邊部分落地先, 就順其自然吧!

升級   92.33%

該用戶從未簽到

同樣地, 小弟改用中掌先落地後, 成績一直上升!

更重要是, 膝頭以至大小腿都比以往輕鬆得多, 無咁易受傷!

升級   82.33%

該用戶從未簽到

而家練到十公里時間係快左,腳肚既肌肉亦冇痛,但變左脛骨痛囉,渣馬就黎先傷,好煩惱呀....

升級   17.67%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

when u change your running form too soon u get hurt easily.
    i think mid-foot running/ barefoot training /chi running can help in preventing some kinds of injury. But it is not worthy to make the change too soon if the change itself hurts you.
    As a beginner in long run, i spent some time to change to mid-foot striking. It is good for my knee. But from what i read and experienced, two things more important than "midfoot vs heel " are:
    1)  don't land your feet before your body
    2)take more step per minute (smaller steps)
    http://www.newbalance.com/performance/running/good-form-running/

升級   25.26%

該用戶從未簽到

呢兩個星期都係中掌落地,大小腿肌肉已經唔酸痛,
    係每次跑頭十零分鐘,腳掌個"彎"位有d酸..跑得20分鐘以上就冇咩事啦.

以前用後掌落地,跑後之後膝蓋好似有d腫腫地感覺,現在好似冇咁腫...

升級   0%

開心

呢集體育世界渣馬專輯有講腳板怎樣落地的問題

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=13713&extra=page%3D1

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
    另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選擇?

升級   0%

開心

原帖由 tommyleung 於 2010-12-24 10:39 發表
    我都好奇一問, 我都試過用腳掌先落地, 感覺雖然係腳掌先落地, 但腳掙仍會在腳掌之後點地, 跑起上來都是怪怪地.
    另外就係本身著rider 13, 本身係腳掙最protect, 如果轉用腳掌落地, 要唔要換過對鞋呢? 而且又有咩好選 ...

係呀,我以前著rider 12 都覺得前掌位稍簿,所以依家為左加強對前掌的保護已改著ASICS 2150。

升級   31.67%

該用戶從未簽到

我昨日Run-in 對Rider 14, 冇問題. 可能你未習慣中掌跑法.