香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kakinken
打印 上一主題 下一主題

長時間用前掌跑隻腳會有咩事?

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

我自己會在疲倦時輕微改變跑姿,使用不同的肌肉,這樣可以多跑幾 km.

升級   21.85%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-1-22 23:26 發表
人類隻腳天生既設計就係用前中掌落地跑 (你試下除左對鞋跑硬地就知), 腳部咁多細緻既骨頭同筋腱加埋大小腿同膝頭就係用黎完成避震既工作. 不過記得前掌落地後一定都要俾腳爭落地 (除非短跑), 否則隻腳會承受唔到.

有保留,究竟腳跟觸地還是前掌觸地,對雙腿避震較佳,落斜時撞擊力比平路或上斜為大,各位會用前掌還是足跟觸地?

又如何理解大部份跑鞋設計都著重腳跟避震 ?

如以前掌跑法,腳跟是不會觸地,否則會大大減低前掌跑法的效率,從youtube找世界級馬拉松跑手跑姿看看;

我用全掌觸地,有時候會足跟著地先   

升級   7.89%

該用戶從未簽到

大家好
暫時看完到整篇文章後有幾點不太明白
第一︰不太明白前腳掌落地的跑法,我只知用腳

升級   75.8%

該用戶從未簽到

iloverunning 師兄,
請問有無 跑鞋是設計給中前掌跑手,而又耐用,前掌的避震又夠厚 ?
最好價錢唔好太貴 ?

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

我也做過一些research, 和明白你的觀點。
我依加練中前掌著地,和在找一對 前面多一點避震,後面避震可以細一些。
唔著鞋跑怕 踏中狗x , 和怕人笑。

你真 勁,唔怕這些

努力啊師兄 Add Oil

升級   57.37%

該用戶從未簽到

我很喜歡赤腳跑的感覺,但只在運動場跑,因街上太多陷阱,如石仔,玻璃。完了渣打後,想試穿白飯魚跑長距離(曾試短距離,很像赤腳感覺),試後再跟大家分享。

升級   75.8%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2011-2-8 19:32 發表 我很喜歡赤腳跑的感覺,但只在運動場跑,因街上太多陷阱,如石仔,玻璃。完了渣打後,想試穿白飯魚跑長距離(曾試短距離,很像赤腳感覺),試後再跟大家分享。

白飯魚 不錯的建議

升級   62.11%

該用戶從未簽到

為留言33# 的帖子說聲對不起

節錄於2006/2/8 東方日報 -有關香港長跑好手李嘉綸和卓素玲因長跑而認識的愛情長跑文章所提及供大家
原文連結於  http://www.freeproblem.com.hk/shoe/magazine/2006/m1269/m1269.htm

翻閱有關跑步有技巧在復製與貼上過程時因電腦字庫之差異,內容中 足爭” 足爭不能顯示如今用 代替希望大家更能明白李嘉綸之原意。
跑 步 有 技 巧
講 到 跑 步 動 作 , 不 同 選 手 都 會 有 自 己 的 一 套 , 但 多 數 會 採 用 腳 ”跟”落 地 或 者 中 掌 落 地 。 以 腳 ”跟”落 地 的 話 , 重 心 會 滾 動 到 前 掌 , 繼 而 做 出蹬 腳 的 動 作 , 跨 出 的 步 幅 會 較 大 , 騰 空 時 間 較 長 ; 如 用 中 掌 落 地 , 翻 步 會 較 快 , 而 且 較 省 力, 各 有 優 點 。 「 其 實 只 要 是 令 到 自 己 跑 得 快 而 不 受 傷 的 便 可 以 , 但 最 能 減 低 受 傷 機 會 的 , 便是 用 腳 ”跟”落 地 的 跑 法 。 」 李 嘉 綸 表 示 。
跑 步 時 呼 吸 同 樣 重 要 , 不 少 跑 手 跑 步 期 間 暈 倒 , 便 是 因 為 不 懂 控 制 呼 吸 。 「 大 部 分 人 會 用胸 式 呼 吸 , 但 因 為 頸 上 的 神 經 及 血 管 , 在 急 促 的 呼 吸 下 會 被 壓 住 , 導 致 血 液 不 能 傳 送 至 腦 部, 引 致 缺 氧 ; 而 且 急 促 呼 吸 時 , 肺 部 亦 會 壓 住 心 臟 , 令 血 液 循 環 不 能 正 常 運 行 , 休 克 的 機 會便 會 大 增 。 」 用 腹 式 呼 吸 的 話 便 沒 有 這 些 問 題 , 雖 然 空 氣 吸 入 量 稍 有 不 及 , 但 可 確 保 身 體 機能 正 常 運 作 。

建議閱讀網上報章相信更能理解

升級   75.8%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

我今年第一次半馬,原有望1:45, 但現有小小傷,跑得完也 OK.
半馬後,我會試waikwong提議白飯魚+正常跑鞋練小腿和腳掌的肌肉同筋腱。
大家都努力啦!

升級   50%

該用戶從未簽到

中前掌跑手嘅跑鞋

iloverunning嘅介绍好啱。
推荐一只vibram fivefingers。着左就会赤脚嘅跑法,前脚掌落地,完全可以練小腿和腳掌的肌肉同筋腱。抓地力,脚感就比赤脚好,又唔怕踩到狗X同小石仔。

升級   57.37%

該用戶從未簽到

vibram fivefingers is so expensive, around HK$1,000

升級   75.8%

該用戶從未簽到

一對跑廢舊了的跑鞋,或白飯魚,和vibram five 比,(當然不是價錢 ) 腳著地感...

避震都是很低 ...但價錢...

我未試過 vibram five, 只是想當然

升級   50%

該用戶從未簽到

Vibram five比白飯魚更冇避震......
價錢系贵,据说可以着好耐......