香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chusiuyee
打印 上一主題 下一主題

「荃」新"癲"地~~【癲地會】

升級   12.67%

該用戶從未簽到

現在開始星期日都冇人陪我去跑了。如果有咩約跑可以預我嗎?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

升級   89.25%

該用戶從未簽到

2012渣打後第一課
    寒冷天氣警告下,穿上Thermo heat長袖加compression tight,故意用極慢速壓低心跳做一短課。

天氣冷加濕度小高(13C 75%)對我感覺太好了。放着音樂,腿完全沒有乳酸,keep 在heart beat 133-140bpm,步頻低至81rpm,步距小步80cm,很輕鬆就像坐在車上看風景,之前渣打破了10k sub60一個很傻的目標,現在希望找到自己heart beat zone 3可真正做到LSD的pace,以便為真正目標定下計劃。(lost weight 30lbs & 2013FM)

135/86mmHg, 70bpm

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 hcli 於 2012-2-10 00:35 發表
    2012渣打後第一課
    寒冷天氣警告下,穿上Thermo heat長袖加compression tight,故意用極慢速壓低心跳做一短課。

天氣冷加濕度小高(13C 75%)對我感覺太好了。放着音樂,腿完全沒有乳酸,keep 在heart beat ...

阿全加油!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2012-2-10 00:34 發表

激氣, 甘隱蔽都給你找到, 我用佐一年時間先找到入口

成成:kenny師兄巧勁ga!佢一早搵到個入口啦...佢四圍跑...1日跑100k都得...

你留意下我、坦克兄、paul及kevin個面屎書啦...小二都跑左兩次昂船州大橋啦...

joe師兄:如果我地星期日早上有約跑...一定搵埋你...但多數比賽都係星期日早上wor...

阿全師兄:你個gps好勁呀...小二睇唔明...淨係見到有顏色....

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-10 01:25 發表 成成:kenny師兄巧勁ga!佢一早搵到個入口啦...佢四圍跑...1日跑100k都得...你留意下我、坦克兄、paul及kevin個面屎書啦...小二都跑左兩次昂船州大橋啦...阿全師兄:你個gps好勁呀...小二睇唔明...淨係見到有顏色....

班長,呢個唔係gps黎架,gps係衛星導航系統,用黎記錄妳經過d乜野地方ge阿全兄呢留番俾全兄解釋俾妳聽啦

升級   89.25%

該用戶從未簽到

個圖是心率及步速圖。用220-年齡計出最大心跳率,再由50%開始分五個心率區域。基本上練心肺用不同zone 3及4去刺激身體。
    紅色curve是練習時心率,灰色是速度。心跳表可練習時real time提醒心跳情況,在比賽時可改為速度提醒。
    跑完可上載Data上Desktop,作為記錄。還有練習program,建議每次練習強度、速度等。會自動跟練習成績加減新lesson於心跳表中。
    效果仍有待本人實踐,to be continue......

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 hcli 於 2012-2-10 07:59 發表
    個圖是心率及步速圖。用220-年齡計出最大心跳率,再由50%開始分五個心率區域。基本上練心肺用不同zone 3及4去刺激身體。
    紅色curve是練習時心率,灰色是速度。心跳表可練習時real time提醒心跳情況,在比賽時可改為 ...

呢隻有gps嗎 點樣試距?

升級   89.25%

該用戶從未簽到

基本裝只有表加心跳帶,另有三套配件可選另購:foot pod,GPS and bike sensor.我只有另買foot pad,加在鞋帶上就可自動測步距及歩瀕。如再加GPS可有地圖功能(但我現在用iPhone Nike plus 付費軟件代此功能,USD 1.99)
    加foot pad就可跑跑步機時都可用,GPS只可戶外用。
    此心跳表本供三鐡用,心跳帶和表可游泳時用。

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 hcli 於 2012-2-10 07:59 發表
    紅色curve是練習時心率,灰色是速度。心跳表可練習時real time提醒心跳情況,在比賽時可改為 ...

阿全師兄:你的心率好高WOR...去到97%(變左紅色Warning...)...小二好擔心你wor...唔好跑咁激...苛唔苛畸?

升級   89.25%

該用戶從未簽到

尋日keep在綠色only,只有一下上左橙色。

升級   61%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 laputa99 於 2012-2-10 00:16 發表 青衣其實有條環島路, 是經過油庫和貨運站, 還見到昂船州大橋. 由荃灣去來回15K. 個入口好鬼秘, 無乜人知 另一條青衣海濱長朗大約8K.

呢個我睇kenny 師兄個blog 有講, 但似乎好隱閉, 一來我怕搵唔到路, 二來我係夜晚跑多, 所以一直未去過
    不過我好想去橋底望下

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kogun 於 2012-2-10 09:10 發表

呢個我睇kenny 師兄個blog 有講, 但似乎好隱閉, 一來我怕搵唔到路, 二來我係夜晚跑多, 所以一直未去過
    不過我好想去橋底望下

夜晚果邊太靜了 又有狗...還是早上一堆人去比較安全~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

一於搵次星期日早上青公加表衣長課,一次過去晒昂船舟同汀九橋底喇...

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-2-10 09:27 發表
    一於搵次星期日早上青公加表衣長課,一次過去晒昂船舟同汀九橋底喇..." />" />

咁都走左3橋(2橋底1望到) 2隧 (隊道上面走過)喇~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2012-2-10 09:27 發表
    一於搵次星期日早上青公加表衣長課,一次過去晒昂船舟同汀九橋底喇..." />" />

你地想跑屎小二咩...如果星期日跑長課...要晨早6:30-7:00am出發...

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 monkeywsk 於 2012-2-10 09:38 發表

咁都走左3橋(2橋底1望到) 2隧 (隊道上面走過)喇~~images/smilies/onionsmilies1/1_%20%2833%29.gifimages/smilies/onionsmilies1/1_%20%2833%29.gif

咁小二算唔算跑左全馬呀....

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

舉腳支持~~!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

畢拿山( 古蹟 ) 越野長跑賽 2012 試路練跑
    日期:2012年2月11日 (星期6)
    集合地點:則魚涌市政大廈(五樓更衣室門口等)
    集合時間 : 08: 00 AM 準時起跑(不見即散)
    路線 : 則魚涌市政大廈起步--->筆架山道--->金督馳馬徑.........--->則魚涌市政大廈 約20km
    早午餐  : (可到時再決定)      

各位癲友:亮哥決定下星期六 18/2/2011 跑多轉上述路段,有無癲友報名~~

升級   89.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Jacky 於 2012-2-10 09:46 發表 舉腳支持~~!

鵝都腰泥!預我下星期日可能嗎?