香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

運動攝影技術討論

升級   81%

該用戶從未簽到

你買部dsrl問題唔大,係買左之後俾人毒毒下就唔係單鏡,係好多支鏡!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-6 14:27 發表

小弟都怕會唔小心毒咗部數碼單鏡反光機返屋企。" />" />jhk

其實小弟都想買好耐.....

升級   0%

該用戶從未簽到

Wow! e道好毒ar!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 14:41 發表

你買部dsrl問題唔大,係買左之後俾人毒毒下就唔係單鏡,係好多支鏡!

米拿唔驚俾大人話?
又買貴鞋又買貴鏡

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:04 發表

其實小弟都想買好耐....." />" />

若然唔買..會令你不安...咁咪拿拿聲去買囉...又可解決問題...又可滿足你慾望..爽啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 16:23 發表

若然唔買..會令你不安...咁咪拿拿聲去買囉...又可解決問題...又可滿足你慾望..爽啦...

Parco兄有乜好介紹? 小弟好out,完全唔熟數碼機

係咪所有數碼Nikon既body都可支援晒我之前所有既鏡頭?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:30 發表

Parco兄有乜好介紹? 小弟好out,完全唔熟數碼機" />" />

係咪所有數碼Nikon既body都可支援晒我之前所有既鏡頭?

嘩...呢個問題要好小心答....
D90啦...高一點可D700...想再高多一點點咪D3X囉....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 16:39 發表

嘩...呢個問題要好小心答....
D90啦...高一點可D700...想再高多一點點咪D3X囉....

咁以上三部機可唔可以support我三支鏡呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 16:41 發表

咁以上三部機可唔可以support我三支鏡呢?" />" />" />

如你所指是ais..?
所知既..
D90會無測光..
其他D200以上都得...
不過..玩玩下..你又可能轉晒D鏡喎....
如有錯漏請指正....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:00 發表

如你所指是ais..?
所知既..
D90會無測光..
其他D200以上都得...
不過..玩玩下..你又可能轉晒D鏡喎....
如有錯漏請指正....

其實而家新出果d鏡質素及價錢如何?
我而家d鏡已經唔錯,除非買300mm或18-35mm果d,否則都唔想破財

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 17:06 發表

其實而家新出果d鏡質素及價錢如何?
我而家d鏡已經唔錯,除非買300mm或18-35mm果d,否則都唔想破財" />" />hj" />" />

我自己都好少裝舊鏡玩...不知你所講的有幾舊...
但D200以上個D機種..做法是..裝鏡上去..在body個處set話佢聽你裝左咩鏡入去..最大光圈幾多..而機內有支棍仔..當你在鏡身收光圈時..佢知你收左幾多...所以測到光..

之但係..你又要留意..裝到..玩到..但新既數碼機與舊菲林鏡夾得好唔好真係要試過先知....

之於最終咩是最好配搭....
我會想想...想影什麼多..要求是什麼...預算是幾多....
平有平玩..貴有貴玩...一樣開心

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得低食套餐如下:
A餐:Nikon D90 Body $6xxx  配 Tamron SP AF 17-50 A16N II F2.8 $2xxx
B餐:Nikon D90 Body $6xxx  配  Nikon AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED $5000

玩落有興趣先諗向咩路線玩....  

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 52# 的帖子

嘩,呢版好毒呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

wa wa

極毒 極毒 !!!!!!!!!

c hing & c tse 們

支支鏡都 F1.8 F2.0 F2.8........

強 ar!!!!

P.S 呢版嚴禁大人進入

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:16 發表

我自己都好少裝舊鏡玩...不知你所講的有幾舊...
但D200以上個D機種..做法是..裝鏡上去..在body個處set話佢聽你裝左咩鏡入去..最大光圈幾多..而機內有支棍仔..當你在鏡身收光圈時..佢知你收左幾多...所以測到光. ...

之但係..你又要留意..裝到..玩到..但新既數碼機與舊菲林鏡夾得好唔好真係要試過先知....

咁買左body之後但發覺唔岩咪好大鑊?
唔知而家最高級既D3會否一定support/夾得到呢?

其實小弟乜野攝影主題都岩(有時間既話),所以添置新器材時可以彈性d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 17:29 發表
我覺得低食套餐如下:
A餐:Nikon D90 Body $6xxx  配 Tamron SP AF 17-50 A16N II F2.8 $2xxx
B餐:Nikon D90 Body $6xxx  配  Nikon AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED $5000

玩落有興趣先諗向咩路線玩. ...

請問Parco兄用緊邊款body?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 19:07 發表

請問Parco兄用緊邊款body?

我仲用緊D200....
下面條link有晒價錢...
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349652&extra=page%3D1

另外..下面兩支舊鏡都裝過落D200...都兩年前的事lu...點set自己都唔太記得...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-6 19:06 發表

咁買左body之後但發覺唔岩咪好大鑊?
唔知而家最高級既D3會否一定support/夾得到呢?" />" />

其實小弟乜野攝影 ...

誤會了..我指夾得未必好..是指一樣用到..但可能支鏡用左菲林可發揮得更好..用在數碼機未必發揮得盡...

另外D3用得盡架機就當然好啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-6 18:00 發表
嘩,呢版好毒呀!

一機一鏡只係個開始...
之後...閃燈..定焦..腳架..機袋..電腦...防潮..陸續有來....慢慢毒有味道...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-1-6 20:41 發表

我仲用緊D200....
下面係link有晒價錢...
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349652&extra=page%3D1

另外..下面兩支舊鏡都裝過落D200...都兩年前的事lu...點set自己都唔太記得...

有晒價錢參考,幾正,thanks Parco兄~
只有D300的價錢,但無D200既?

果兩支舊鏡都用到,我諗我d AF鏡都無問題掛?