香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

夜探梅子林暫停 - (17/6 星期三改於沙田運動場自由練習)

關閉 [複製鏈接]
711MF 該用戶已被刪除

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-4-22 00:37 發表
是夜涼風習習,月照綠柳,宜跑步訪梅,

前進及停雲採得四梅,蕉仔街坊鄭Daniel 亦摘2梅,

Riffalo先折1 梅暖身後孤身絕塵直奔大埔。

返回運動場後,眾人驚覺蕉仔竟使用2對鞋墊加重負擔捆綁足掌實行體能特訓 ...

嘩, 前進ching你咁博呀, 上星期都話未好返一粒都唔食, 今次一次過哽4粒??  有無哽親??

雲ching, 你諗住由5開始倒數, 4, 3, 2, 1咁, 睇下可唔可以由C太變返做ching?

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-4-22 12:21 發表

嘩, 前進ching你咁博呀, 上星期都話未好返一粒都唔食, 今次一次過哽4粒??  有無哽親??

雲ching, 你諗住由5開始倒數, 4, 3, 2, 1咁, 睇下可唔可以由C太變返做ching?

跟住由1到5, 又5到1, so on.......

會5會搞到乾坤互換雌雄同體?

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲慢步 於 2009-4-22 14:11 發表

跟住由1到5, 又5到1, so on.......

會5會搞到乾坤互換雌雄同體?

咁都得?? Ching果然非同凡響, 變成左記得通知大家來見識下!

升級   36.33%

該用戶從未簽到

我不是故意加鞋X, 係我有D扁平足, 今次痛到停左好多次,好失敗 !唔好提

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2009-4-22 18:47 發表
我不是故意加鞋X, 係我有D扁平足, 今次痛到停左好多次,好失敗 !唔好提

蕉仔:
痛就停下啦.....跑得斜路多好易傷架,小心d呀~

升級   36.33%

該用戶從未簽到

知道 , 我都是第2次斜JAR

去娛樂區到睇我sell d 歌 . 好正 = =

升級   0%

該用戶從未簽到

我成日擔心你會跑太多...而家真係發生左..你真係要學下休息呀...

我想介紹你睇睇ee個blog, 佢既經驗好岩比大家去反醒架.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

痛不是失敗..也不是唔光彩既事.. 做咩要唔好提呢... 更加要引以為鑑 !
痛係一個 signal 叫你停一停..
扁平足可以導致好多問題...
呢一方面你可以問一問 wongc ctse... 佢都係因為扁平足而去求醫的
長久之計係做一個0岩你既鞋墊....

睇你參加約跑頻頻... 可能已經 overload
後生女...小心身體....長跑長友丫

升級   55.26%

該用戶從未簽到

蕉仔, 唔知道妳既train schedule係點, 不過記住休息都係訓練既一部份.

Quote from www.runnersworld.com:

Years of research disprove the notion that a day off wrecks fitness; in fact, the opposite is true. Little detraining—the loss of fitness and performance that occurs when you stop working out—happens until you take off more than two weeks. When it follows difficult bouts of work, rest lets your body adapt to the work and improve. A day off every seven to 14 days restocks glycogen stores, builds strength, and reduces fatigue. Without recovery, adaptation may occur short-term, but ultimately it will fail. And since most injuries come from overuse, a day of cross-training, rest, or easy miles can prevent three-or four-week forced breaks caused by, say, ITB syndrome.

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--13104-0,00.html

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

蕉仔, 你後生, 雖然夠精力, 但係都要注意休息,
    休息都係TRANING一部份, 咁先可以長跑長有呀

升級   36.33%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-4-22 21:45 發表

我成日擔心你會跑太多...而家真係發生左..你真係要學下休息呀...

我想介紹你睇睇ee個blog, 佢既經驗好岩比大家去反醒架.

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2878&extra=page%3D1

我都係一星期 2 次jar = = 呢排都冇打波,唔算多掛 !
    哦 , 好呀 !  

我唔係傷.係鞋唔岩,買細左半碼ar ,先衰左 ! - - ;
    仲咩講到我博命咁  = = '''''''''''

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2009-4-23 11:17 發表

我都係一星期 2 次jar = = 呢排都冇打波,唔算多掛 !
    哦 , 好呀 !  

我唔係傷.係鞋唔岩,買細左半碼ar ,先衰左 ! - - ;

睇你報名約跑... 再加埋邪神 bbq... 就知你搏命

對鞋買細0左仲要加鞋墊 ?!
    快 d 問孻叔/明仔 拎張 東京 coupon 買鞋啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 蕉仔 於 2009-4-23 11:17 發表

哦 , 好呀 !  

冇傷就得啦...咁下星期四晚仲來唔來食梅子呀?

升級   50.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-4-23 12:22 發表

冇傷就得啦...咁下星期四晚仲來唔來食梅子呀?

圍圍忘記咗下星期四應該去咗再續青公情 可能無人食梅子啦! 

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-4-23 11:50 發表

coupon有無著數呢?屯門美記有折喎

孻叔同埋明仔果張應該係六折 coupon 來 gabor~

p.s. mizuno 半馬金獎人士之禮物

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-23 13:00 發表

孻叔同埋明仔果張應該係六折 coupon 來 gabor~

p.s. mizuno 半馬金獎人士之禮物

有我都想買多對鞋呀!
    可惜同佢地唔熟呀!