香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lvrunner
打印 上一主題 下一主題

Tour de France 2009 (環法單車賽)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-11 00:10 發表

我睇左咁耐 未親眼見過 衝線時先 奶野" />" />  有冇出現過呀?
踏左百幾K 衝線時先 炒車. 比後面個D 魚人得利. 都幾係野窩     haha" />" />hiuijhkj     好想睇下

衝線先奶野............大把拉, 你去youtube search下, 有d車手臨衝線時派牌, 勁唔底!

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 Alex 於 2009-7-11 00:15 發表

衝線先奶野............大把拉, 你去youtube search下, 有d車手臨衝線時派牌, 勁唔底!

差D唔記得左  好似10km 前抄車 大家時間都係計一樣
    咁分站冠軍計唔計?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

唔明?

升級   27.25%

奮鬥

算~.~

前個月先親身試過上D 長命斜, 長約150M  , 我都要成個人企高踏先上得煜. 上到中途仲要優息左四五分鐘.再上埋佢......
    真係好囉命D斜路. 果時就知隻四頭肌好廢.第日起身即痛. .搞到跑唔到步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-11 00:28 發表

算~.~

前個月先親身試過上D 長命斜, 長約150M  , 我都要成個人企高踏先上得煜. 上到中途仲要優息左四五分鐘.再上埋佢......
    真係好囉命D斜路. 果時就知隻四頭肌好廢.第日起身即痛." />" /> .搞到跑唔到步

150M都算長命斜! 5係化!

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 Alex 於 2009-7-11 01:11 發表

150M都算長命斜! 5係化!

見人 見志 . 個次對我黎講可以說係囉我命.
    落個陣時就真係好爽, 好快 好大風,感覺一流係天堂黎. 返上來個陣,就係地獄

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-11 00:28 發表

算~.~

真係好囉命D斜路. 果時就知隻四頭肌好廢.第日起身即痛." />" /> .搞到跑唔到步

無番1.5km,都不算長命斜.150M在平路冲(痕),到已經上了很多.
    我心目中的長命斜是.飛鹅山道,沙田坳道,石澳道,海下的三上三落先攞我命三千.還有一條因太斜而封了的觀音山路 (大佬山段),要挑戰自我一定要試.

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 bmc 於 2009-7-11 17:08 發表

無番1.5km,都不算長命斜.150M在平路冲(痕),到已經上了很多.
    我心目中的長命斜是.飛鹅山道,沙田坳道,石澳道,海下的三上三落先攞我命三千.還有一條因太斜而封了的觀音山路 (大佬山段),要挑 ...

哦 , 睇得出(左手面個頭像)
    最想問下 , 練踏哩D長命斜會唔會對 , 長跑有好大幫助ga?

升級   0%

該用戶從未簽到

算~.~

如果 ching 跑比賽... 咁就唔好考慮跑 泰基盃,  FILA 半馬, 美津濃半馬,  15k challenge, 渣打半馬啦...
    以上比賽都有長命斜...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-11 19:08 發表

哦 , 睇得出(左手面個頭像)" />" />
    最想問下 , 練踏哩D長命斜會唔會對 , 長跑有好大幫助ga?

不如跑長命斜啦...  

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-11 19:08 發表

哦 , 睇得出(左手面個頭像)" />" />

無特別去考究

升級   92.85%

該用戶從未簽到

British sprinter Mark Cavendish won this stage and reclaimed his green jersey.  This guy is good, he has won 8 stages in two years.  Rest of the overall standings remain the same.  Armstrong still third with 2 seconds behind Contador.  Nocentini keeps the yellow.

升級   0%

該用戶從未簽到

Mark Cavendish is a good sprinter.
    I miss Mario Cipollini and he is the best sprinter but he was retired.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Sad news at the TdF today ~ a female spectator hit by a police motorcycle as she crossed the road suddenly shortly after a breakaway group of riders had passed by in the village of Wittelsheim.

Also, Mark Cavendish has been disqualified from the 14th stage after trying to force Thor Hushovd (green jersey holder) into the barriers at the end.

Armstrong drops to 4th place overall.
    Crossing the Swiss border tomorrow into Switzerland and into the Alps finally!!!  The real TdF starts tomorrow.

升級   0%

該用戶從未簽到

Yeah, Apls!!  Armstrong !

升級   27.25%

奮鬥

近日睇新聞 , 話美國 第一次登月中 有一個人 都叫 岩士唐 是否同一人?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-19 19:16 發表
    近日睇新聞 , 話美國 第一次登月中 有一個人 都叫 岩士唐" />" /> 是否同一人?

Are you kidding
    那位"岩士唐"是差不多80歲的長者,當然跟現年37歲的單車手"岩士唐"並非同一人啦!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-19 03:16 發表
    近日睇新聞 , 話美國 第一次登月中 有一個人 都叫 岩士唐" />" /> 是否同一人?

That was Neil Armstrong that went up to the moon,  The one racing in TdF is Lance Armstrong.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

PART 1

PART 2

con't ............

升級   92.85%

該用戶從未簽到

PART 3

.......con't

Well well well !  Contador is incredible, while everyone was up to their limit, this kid was gaining speed on the slopes!Armstrong moved up to 2nd but 1.37 minutes behind Contador (yellow jersey today).   I don't think Armstrong will be able to catch him anymore.
    Rest day tomorrow.  Tuesday will be another exciting day in the Alps !!!!!