benson 發表於 2010-5-1 10:11:21

原帖由 阿賢 於 2010-5-1 10:04 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

要有好強既意志力:L
同時好易傷,因為要不斷地轉轉轉:L

benson 發表於 2010-5-2 17:37:48

早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要感謝羅 sir,梁仲偉和菜遠:handshake

sleung2002hk 發表於 2010-5-2 22:45:50

原帖由 benson 於 2010-5-2 17:37 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要 ...
原來benson兄係大埔跟羅sir跑架~~羅sir佢地依家練緊咩丫~~~有機會都想跟跑下~~~可惜遠左少少~~總有機會既:lol

benson 發表於 2010-5-3 10:12:14

兆鵬兄: 我知道佢地極少練速度, 詳細唔知, 只知道佢地星期四練的tempo run, 例如
上星期四: 3 X 3.2 K, 步速 22s/100m, 即 128 一圈, 每組間以 400m 慢鬆;
前星期四: 5 X1600m, 步速 22s /100m, 中間間以400m慢鬆
羅sir已經唔係後生, 衝interval會較難恢復, 所以多數練tempo run, 只要keep到唔跌, 已經算成功, 我問過10k都可以跑35/36min,咁22s/100m的步速豈不是無難度, 佢話因為要就一就其他跑友, 而這步速可以回氣儲能量去衝新挑戰:victory:

benson 發表於 2010-5-3 10:20:20

無端端地, 噚日上午跑完好地地, 傍晚開始小腿對落條韌帶好痛:L 睇黎要休息幾日先 :)

LL3578 發表於 2010-5-3 15:18:39

樓主你好!
我尋日先係沙田區練完跑
我呢個禮拜3,4其中一日練多一次
就會跑黎緊禮拜日既必達長跑賽

miller 發表於 2010-5-3 15:42:27

原帖由 benson 於 2010-5-2 17:37 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
早上6:30出門起步,至科學園會合大埔幫,回路跑梅子林,最後於雙橋再會,共跑了個半鐘,今日興幸得到大埔幫三大高手的個別指導,仔細從後觀察,又以身體作試範,可惜資質低,到現在還未領會得到,但無論如何,還是要 ...

benson兄原來尋日朝早都有跑,我地就由沙田跑入侯皇廟再出番去,入去o個程撞到佢地拍左幾k…跑o既時候先知佢地6:30起步…真係好早!我6:30先岩岩搭車出黎跑咋!你地真係好有恆心!

benson 發表於 2010-5-3 22:49:11

Miller,我係雙橋同羅sir再見時剛見到你地飛達大軍跑上來:)

TerrySze 發表於 2010-5-4 00:07:52

早場甘多人架 ?

benson 發表於 2010-5-4 08:30:40

沙田星期日朝好旺場架, 7點有大埔幫殺到, 7點幾有飛達和[沿途有你], 8點幾有樂華大軍, 及有好多好多其他個別邀約集結的跑友, 總之6點幾-11點幾都好多好多跑步:handshake 但亦都因為咁, 搞到同單車友好大磨擦:@

miller 發表於 2010-5-4 11:29:55

原帖由 benson 於 2010-5-3 22:49 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
Miller,我係雙橋同羅sir再見時剛見到你地飛達大軍跑上來:)

我都係好日都join唔到佢地,o個日跑20km平路回程已經曬到死…

benson 發表於 2010-5-4 13:16:36

原帖由 miller 於 2010-5-4 11:29 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

我都係好日都join唔到佢地,o個日跑20km平路回程已經曬到死…
所以佢地6:30起跑, 8點幾9點就跑完收工:)

benson 發表於 2010-5-5 08:39:17

腳仔好得七七八八, 輕鬆跑七八K, 去程想keep 5'/k, 但好難, 約4'50/k, 回程順番自己大致都keep 到4'30/k, 但最後直路, 雨越來越大, 身體越來越爽, 按捺不住又再加速:L
回程keep 4'30/k步速的目的是搵普施健「沙田10K」河畔賽的1k位, 因為一直搵唔番marking, 依家我估係畫舫斜路臨衝下去的T字路口, 唔知有冇參加過比賽的師兄記得呢?

miller 發表於 2010-5-5 10:05:07

原帖由 benson 於 2010-5-4 13:16 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

所以佢地6:30起跑, 8點幾9點就跑完收工:)

跟住我地回程去到科學園個公園先見到樂華大軍跑緊,佢地應該8點幾先出發…佢地仲利害…

麥麥 發表於 2010-5-5 11:57:57

benson..我係非常慢呀..今個禮拜4我會返豬場..到時見啦jkjk1_29jkjk

benson 發表於 2010-5-5 15:58:17

Miller, 樂華班人出名喜歡練烈陽神功, 夏天30度都照跑32k:L
麥麥, 原來你係非常慢, hello, 不過我依家係西環做返工, 佢地6:30已經起步, 我唔會去喇, 所以通常自己練
佢地今星期跑1.2K x 9,步速為 24s/100m, 亦即為136一圈, 連跑三圈為一組, 每組休息只有136, 三組後休息長一點, 或者312或者5分鐘, 好甘:L

benson 發表於 2010-5-6 08:35:42

跑800, jog去運動場時小腹痛, 要半行半走, 以為不能跑了, 怎知道, 上了跑道又是另一個人 :victory:
1'42"82, 1'26"62 (2'00)
1'27"28, 1'27"46 (2'00)
1'26"50, 1'28"04 (2'00)
1'28"59, 1'31"54 (5'00)
1'28"74, 1'31"10 (15'00)
1'34"93, 1'35"32 (3'00)
1'32"97, 1'34"72 (2'20)
1'33"66, 1'36"01 (2'00)
1'35"82, 1'34"30 (2'00)
1'32"92, 1'34"06 (完)
休息8分鐘後全速由運動場跑回「沙田10K」河畔賽的起點, 最後1k竟然4'00"16, 好開心, 一個水人踏入家門:lol

benson 發表於 2010-5-6 08:57:37

明顯地, 開始第一圈係試一試, 發覺有力後全情投入, 縱使超速都不作保留, 爆了亦無所謂, 四組過後好吃力, 嘗試休息5分鐘試下, 但結果無分別, 於是大休15分鐘後, 跑回自己的能力範圍, 將休息時間改為3分鐘, 結果好暢快, 休息時間亦改短了, 正:victory:

benson 發表於 2010-5-6 12:18:19

以前我一向少跑interval, 依家當係重新開始, 好多時都是嘗試, 要不斷調整, 從昨晚的數據看到自己應該set 130/圈, 下次跑800時試下先:time:

benson 發表於 2010-5-8 10:32:46

極速飄移,去程4'30/k,回程大致都4'30/k,不過已經盡了,最後2k被大圍逼一逼,即爆,最後1k竟然5'10,可以賴下噚晚好濕焗,卻穿T恤帶帽,又可以賴下星期三的速度課後身體未恢復,不過練習都無謂太搏,休息後再衝過:)
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: Benson的私人空間

香港長跑網