sunrise 發表於 2011-1-4 22:30:39

今晚得13,4度, 走1k x 10, 雖然很涷, 但可滿足!
7分鐘一組, 連jog 200m到起點
3'47,3'48,3'43,3'43,3'44,
3'44,3'43,3'41,3'41,3'35

sunrise 發表於 2011-1-6 20:53:24

今晚同樣得13,4度, 中速跑15k, 1'06'35, 尚可!
33個8線
1'49,1'51,1'54,1'56,1'57,2'00,2'01,2'01,2'00,2'00,2'02(21'35)
2'00,2'00,2'00,2'01,2'00,2'02,2'02,2'00,2'00,2'01,2'03(43'51)(飲水0'10)
2'00,2'04,2'00,2'06,2'06,2'02,2'07,2'03,2'06,2'02,1'53 (1'06'35)

MatthewTse 發表於 2011-1-7 09:06:17

朝兄開始上鍊!

第八線即幾長呢?

sunrise 發表於 2011-1-7 09:32:14

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-7 09:06 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
朝兄開始上鍊!

第八線即幾長呢?
456米. 22個圈就足10k了.

我呢條鍊好難上, 上兩下就反彈返兩下, 比賽時就好快鍊盡人停了!

燉奶佬 發表於 2011-1-7 09:35:23

449m,跑11個就係4939m,不過我地當係5k架啦!

燉奶佬 發表於 2011-1-7 09:40:32

第一線內線圈係400,之後每1線道加7米!:lol

MatthewTse 發表於 2011-1-7 09:52:53

多謝兩位解答我心埋藏三十年疑惑。

仲有其他,例如大人問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇结婚你會吾會織第二個”之類。

燉奶佬 發表於 2011-1-7 09:56:19

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-7 09:52 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
多謝兩位解答我心埋藏三十年疑惑。

仲有其他,例如大人問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇结婚你會吾會織第二個”之類。
代答1︰
大人,愛唔係單單講既,仲要係做既!come on Just do it!:lol

sunrise 發表於 2011-1-7 11:26:08

係兩個一問一答, 已經等如我個blog一星期架留言啦, haha!
其實運動場門口, 應該有寫明一線幾長, 八線又幾長架! 有人話, 就算標準場, 每個都會有少少出入.

matthew, 不如將你架問題改為, 長跑問“你仲愛吾愛我?有幾愛?如果冇跑步你會吾會揀第二種嗜好”;只要你將答案同你大人講, 肯定佢會開心死呀:lol

sunrise 發表於 2011-1-10 11:00:08

美津濃半馬

可能自己太貪玩了, 2011年開始, 到渣打全馬, 差不多每個星期都有比賽, 在沒有特定目標要達成的情況下, 為了不影響全馬的恆常練習, 比賽前不會減訓練量,而比賽時亦不能太辛苦, 以免影響下星期的訓練; 故今天的半馬比賽, 就在這些條件下出賽, 而跑出來的時間跟去年相若, 不過感受卻大有不同!

去到大尾督, 已經7點20分了,拿了號碼布, 換完衫, 離開跑不足半小時, 唯有省略常規的熱身運動, 隨便拉拉筋就上線. 舊年半小時前上線, 排在第一二行, 今年早15分鐘上線, 已被擠在二三十行外, 唯有厚面皮地向前鑽, 最後停在7-8行的位置.

同孝哥寒暄了一會, 才發覺Daniel 兄站在身旁, 胸有成竹, 只穿一件背心,一副搏殺格, 同身穿三件衫的朝陽比較, 有無態的分別十分明顯!站了十分鐘,k神原來亦在身旁, 立刻握着他的手, 希望他可以過點功力給我, 讓我爆得沒有那麼快!

起步時隨大隊向前衝, 發覺我的速度是比前面的人快, 起初還在要左鑽右鑽, 不過很快便記起自己定下"唔搏命"的規則,收步默默地跟着別人路就算, 相反, 搏命的daniel兄則走大外檔, 避開人群, 高速上斜, 直追前列份子.

之後保持均速, 每次上斜都要提醒自己唔好可快, 落斜就可以放鬆地乘勢而落, 可能均速走的關係, 前後的跑手變化不大, 要去到烏蛟騰平路段, 才開始有較多人超前我, 包括mark及包包,又一次自我克制, 沒有跟他們的pacing走; 出烏蛟騰細米在我前面出現, 忍不住吊着他走, 可惜就算出力走, 還是給他越拋越遠!

回大尾督還未覺太辛苦, 不過一上到壩, 一種不安的感覺就出現了, 因為每次上壩都是痛苦的開始, 今次唔打算受苦, 故雖然還有力, 還是保持均速, 約4分廿幾的練習速度走, 不過到落碼頭的時候, 還是有疲倦的感覺, 速度又再降慢些, 直到再上壩時, 再重回剛才4分廿幾的速度. 本來打算以此速度跑回終點, 就算一個又一個跑手越過我, 都無動于中, 但在壩的中段發現久違了的stanley突然出現在身邊, 既然有陪, 辛苦點都無所謂, 于是主動同佢講一齊跑返去, 佢卻面有難言之色...

陪走了一會, 不斷有女fans同佢打招呼, 有點不是味兒, 我還是墮後一點, 保持十米左右的距離, 兩個男人擕手過終點, 始終不是一件浪漫的事!但離終點百多米時, 我看到大會的時鐘正在顯示1:29:2x(全程一直都沒有看錶睇總時間),自然反應就是向前衝, 可惜最後十米已經聽見倒數到最後3秒, 差幾秒攞唔到銀章有點可惜, 不過就僅僅pb, 總算有點安慰!

大會時間: 1:30:05

MatthewTse 發表於 2011-1-10 11:32:58

沙田平路1:34:55, 美津濃跑上落斜都 PB, 朝兄跑斜好犀利 ~~hjhj01218hjhj

燉奶佬 發表於 2011-1-10 11:46:42

先恭起朝陽兄PB!
尋日開心有幸一齊起步吹水!
純感覺去跑!你都藝高人膽大!:lol

大圍新跑手 發表於 2011-1-10 12:47:35

恭喜朝陽兄PB~hjhj01218hjhj

711MF 發表於 2011-1-10 14:00:03

sunrise 發表於 2011-1-10 14:17:33

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-10 11:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
沙田平路1:34:55, 美津濃跑上落斜都 PB, 朝兄跑斜好犀利 ~~hjhj01218hjhj
只係快上年10秒, 練左成年都係得個吉><

sunrise 發表於 2011-1-10 14:18:59

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-10 11:46 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
先恭起朝陽兄PB!
尋日開心有幸一齊起步吹水!
純感覺去跑!你都藝高人膽大!:lol
憑感覺跑其實即係亂跑!

sunrise 發表於 2011-1-10 14:19:48

原帖由 大圍新跑手 於 2011-1-10 12:47 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜朝陽兄PB~hjhj01218hjhj
多謝大圍兄, 若非你有傷在身, 你都一定可以pb呀!

sunrise 發表於 2011-1-10 14:22:53

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:00 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
恭喜朝陽兄PB...
我尋日差不多同你拍跑足全程...我著灰色長T..
7兄, 留意唔到你tim, 無同你打招呼, 唔好見怪!

711MF 發表於 2011-1-10 14:32:50

sunrise 發表於 2011-1-10 15:16:38

原帖由 711MF 於 2011-1-10 14:32 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

傻啦..當時大家都同時間搏鬥緊...

係喎, 臨尾我比你睇住呢黎食呀:lol
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 朝陽撒網

香港長跑網