燉奶佬 發表於 2011-2-16 12:14:06

原帖由 sunrise 於 2011-2-16 10:04 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

奶奶, 會盡量開慢D, 希望到時忍到腳:lol
你鐘意臨尾過人,定係臨尾俾人過呢:lol

sunrise 發表於 2011-2-16 14:17:25

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-16 12:14 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

你鐘意臨尾過人,定係臨尾俾人過呢:lol
習慣左臨尾比人過, 未試過臨尾過人, 唔知會唔會好high呢:lol

燉奶佬 發表於 2011-2-16 14:19:40

原帖由 sunrise 於 2011-2-16 14:17 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

習慣左臨尾比人過, 未試過臨尾過人, 唔知會唔會好high呢:lol
試吓你咪知囉!
其實最重要,老套咁講,都係贏自己!祝渣打勝利!

oscar 發表於 2011-2-16 14:21:49

sunrise 發表於 2011-2-16 17:15:25

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-16 14:19 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif

試吓你咪知囉!
其實最重要,老套咁講,都係贏自己!祝渣打勝利!
無錯, 要贏人, 先要贏自己; 渣馬一齊腳利!

sunrise 發表於 2011-2-16 17:17:21

原帖由 oscar 於 2011-2-16 14:21 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
朝兄...你加油....我中咗招....就黎發燒....骨頭好痛啊!ng14hgh
咁唔好彩, 臨尾先中招; 其實我d傷風仲未好, 成日喉乾, 希望大家多些休息, 渣馬前可以以最佳狀態應戰!

sunrise 發表於 2011-2-21 14:03:03

第一次有不想寫跑步比賽過程寫成網誌的念頭, 這次實在太失望, 回到維園, 看到四周的人群都歡天喜地, SUB3的SUB3, SUB4的SUB4, PB者無數, 唯獨朝陽獨憔悴, 如果不是因此某個原因, 可能跑完就會靜靜離去!

比起過往四次全馬, 今次我是最有信心的, 除了因為近幾次比賽都有不俗的表現外, 最重要的我跑過3次30K或以上的長課, 比起以前一次都沒會,這次就算準備不十足, 都有7至8成,比賽前, 我覺得應該可以均速跑足全程,最壞打算,就算最後無力, K速都不會多于5分鐘, 但最後竟然跑了一個10分幾的一公里,這個結果實在不應該寫下來的......

今次可以在精英區起步, 除了感覺飄飄然外, 因為不用提早上線, 有更充分時間熱身, 差不多"拉筋半粒鐘", 所以若跑得不順暢, 一定同拉筋沒有關係!賽前定下310為目標步速, 即大概4分半1K, 起身頭1K雖然極度刻制, 就是超速, 跑了4'09; 之後不斷同自己說, 要忍, 雖然其他同級數的跑手跑得很快, 我都決意跟着目標步速走.

為了更好控制速度, 我選擇避在KITTY後面,絕不越雷池半步.    可是3K後右腳小腿突然有不正常反映, 有點繃緊, 又有點酸痛, 雖然感覺輕微, 不過令人擔憂, 因為上次走沙田半馬都出現同一問題, 結果是悲慘收場, 今次又不知會否出現同一結!

本來一直都默默地徘徊在KITTY左右, 上到昂船洲大橋後, 由於她埋水站而我卻沒有, 故我被迫跑在她前面, 或者她看到我背後的SLOGAN,主動說會支持我, 大家便說起話來, 原來跑步時貼一些標語在背後, 是可以識女仔的!

我問她目標時間是什麼, 她說要跑完一半再決定, 因為如果落大雨,就要另行打算! 畢竟問女仔問題, 答覆往往都是很含糊的! 那麼, 我還跟不跟她走好呢?再走多兩K, 發覺偏離了目標時間, 于是好不願意地捨棄好, 搭上另一條船,影雪號!

但跟了不久, 又有新目標, 一位細細粒的日本女跑手, KAWAI NE, 無辦法不跟着她; 在隧道內, 10K左右, 首席從後殺上,我立刻一方面出口街, 叫他不要走那麼快, 否則好快會爆, 另一方面當然加速拋開他, 出隧道後, 逢人過人, 感覺美妙!

青馬大橋上風很大, 有點冷, 不過心中有一團火, 更冷的天氣都難我唔何!橋尾的第一個折返點後有段小斜路, 雖然可以保持均速, 但一對小腿開始投訴,而我亦首次接受投訴, 稍為減速, 讓日本妹遠去, 雖然有點不捨,鬼叫雙腳唔爭氣, 唔可以為國爭光!

上斜去第二個折返點前還頂得住, 但當折返完下斜坡時, 一對小腳又痛起來,越走越痛, 走到入長青隧道, 更要收緊步幅, 希望痛楚減少,但似乎作用不大, 出了隧道要上斜時, 感覺更難受, 可以說, 已經跑不動了, 只能用力抽手, 帶給身體向前的動力!

在如此情況下, 對身邊發身的一切, 都沒有興趣去了解, 無論有幾多人超越我, 都對我沒有任何的影響, 因為我的注意力, 只會落在一雙痛腳上, 不過此時此刻, 卻有一位黑衣跑手誇張地在我身邊飛快閃過, 想了半秒才發覺他正是跟我神交已久的MT兄, 雖然心中有許多說話想跟他說,不過我跑不動, 無法追上去, 只感離遠喊一句: "315靠你啦!"

到30K, 總時間被去年還是快了一點, 即是代表還有機會場地PB, 于是再嘗試改跑姿, 希望可以跨步走, 多用大腿力, 少用小腿力, 點知不改由自可, 一改就出事了, 小腿抽筋, 痛不欲生, 捱了幾步, 還是要停下來, 在車路肩膀拉筋,在拉筋期間, 不斷有跑友經過鼓勵, 其中米高兄更吩咐切密上車,我想如沒有他這一句說話, 我一定已經上巴士了, 因為夾硬跑下去, 不但無法取得好成績, 而且會令傷勢加劇, 非常不智, 不過, 朋友的呼籲, 我又點可以拒絕呢!

拉完筋, 再跑幾步, 又再抽, 又要停低再拉; 這個比賽, 應該要在此完結了!不過, 我還是繼續跑下去, 除了痛, 還感到很冷, 可惜不夠冷, 未能將痛楚涷到麻木.

過了西隧, 突然間鬥志全失, 之後去了大解, 痾了10分鐘,最後行下走下回終點, 雖然慢, 總算完成!

1-5K: 4'09,4'24,4'32,4'28,4'32(22'08)

6-10K: 4'30,4'56,4'52,4'11,4'23 (45'03)

11-15K: 4'17,4'38,4'32,4'33,4'14 (1'07'19)

16-20K: 4'34,4'27,4'27,4'32,4'41 (1'30'01)

21-25K: 4'31,4'31,4'40,4'35,4'48 (1'53'10) 半馬: 1'34'59

26-30K: 5'10,4'45,5'23,5'15,5'33 (2'19'18)

31-35K: 7'11,5'38,5'38,5'07,5'11 (2'48'05)

36-40K: 6'50,19'05,7'24,7'49 (3'21'26)

41K 8'36 (2'37'52)

42.195K: 8'48 (3'46'41)

燉奶佬 發表於 2011-2-21 14:23:56

後可惜呀!小腿跑了3k就有反應?什麼事?
首半程都是目標時間內!感覺如何?

MatthewTse 發表於 2011-2-21 14:34:39

朝兄不要太難過,pb 有時,失望有時,全馬变數多,唯盡力而已。

今次比赛我首次過了認識的朋友,14k大圍,27k朝兄和28kCu sir,我心情也有点忐忑。

sunrise 發表於 2011-2-21 16:13:31

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-21 14:23 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
後可惜呀!小腿跑了3k就有反應?什麼事?
首半程都是目標時間內!感覺如何?

3K時小腿肌肉很繃緊, 像跑完強課後出現的感覺一樣; 其實渣馬前5天起已經無跑, 唔明點解仲未回得切, 可能之前拉傷過小腿肌肉都未定.
頭半程感覺一點都不辛苦, 體力消秏甚少, 以為最少可以KEEP到30K, 點知老抽, 十分無奈, 畢竟幾年來都未試過練習戓跑步比賽中抽筋, 呢次抽筋的情況, 似乎有點不尋常吧!

sunrise 發表於 2011-2-21 16:15:08

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-21 14:34 發表 https://www.longrun.hk/forum/images/common/back.gif
朝兄不要太難過,pb 有時,失望有時,全馬变數多,唯盡力而已。

今次比赛我首次過了認識的朋友,14k大圍,27k朝兄和28kCu sir,我心情也有点忐忑。

見到你可以達標, 都替你開心, 希望將來有機會過返你啦:lol
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]
查看完整版本: 朝陽撒網

香港長跑網