bunbun 發表於 2013-6-5 09:34:44

【徐國峰 - 姿勢跑法 Pose Running】

http://www.youtube.com/watch?v=bOHKjP8fVZw
【徐國峰 - 姿勢跑法 Pose Running】

bOHKjP8fVZw

lamlamsir 發表於 2013-6-7 15:00:03

夢想十公里跑入35分內:)

龜兔競跑 發表於 2013-6-5 13:47:21

好有用,多謝師兄化享!

paul3fung 發表於 2013-6-5 14:06:13

好有用,參考參考。唔該晒!

cpfock 發表於 2013-6-5 22:53:16

bunbun師兄, 謝謝分享 :)

麥仔 發表於 2013-6-5 23:52:24

一个非常好的示範,希望各方朋友也会看。

little-fish 發表於 2013-6-7 15:47:54

片首那跑姿,冇咁上下速度係做唔到,奉勸各over 40/10km 的唔好刻意模仿。我就做唔到了(大步幅而落腳點仍在身體重心正下方),只能老人相地細細步跑:$

Primart 發表於 2013-6-7 17:01:02

多謝分亨, 睇完當然有用, 但係部份練習姿勢, 好似羽毛球的米子步向前再急停, 勁傷膝頭 :(。

建仔 發表於 2013-6-7 17:32:47

雖然真係非常有用,但到跑既時候就完全兩樣野,
最基本係跑姿正確:)

ming4883 發表於 2013-6-7 17:45:57

little-fish 發表於 2013-6-7 15:47 static/image/common/back.gif
片首那跑姿,冇咁上下速度係做唔到,奉勸各over 40/10km 的唔好刻意模仿。我就做唔到了(大步幅而落腳點仍 ...

認同,要練到果種跑姿之前要先鍛練好四頭肌以及小腿既肌肉...

bunbun 發表於 2013-6-12 21:29:13

ming4883 發表於 2013-6-7 17:45 static/image/common/back.gif
認同,要練到果種跑姿之前要先鍛練好四頭肌以及小腿既肌肉...

我的理解, pose running, 會是多點用: 膕繩肌 Hamstring

是嗎?

mtkdc 發表於 2013-6-13 20:28:47

我都有留意 Pose Running跑姿,不過好像很難學會!!! 一定要有人從旁指導!!!
多謝bunbun的分享!!!...讚...

nothize 發表於 2013-6-14 22:27:53

咁除咗呢種 pose running 外, 還有邊啲跑姿啊........

vcbid 發表於 2013-6-14 23:25:02

nothize 發表於 2013-6-14 22:27 static/image/common/back.gif
咁除咗呢種 pose running 外, 還有邊啲跑姿啊........

chi running, 重有咩太極跑法, 其實咩都係假, 自己跑得最舒服先係緊要, 跟呢D乜RUN物RUN, 未必O岩自己

JoJoYip 發表於 2013-6-15 00:56:26

多謝分享
最近我都有學緊呢個跑姿
:'( 但體能跟唔上肌力

mola 發表於 2013-6-23 17:47:23

thanks

lewischan 發表於 2013-6-23 21:41:30

bunbun師兄, 謝謝分享

yves_ng 發表於 2013-6-26 10:48:15

我有看他翻譯的書和dvd“跑步,該怎麽跑!”,我認爲看youtube短片之前要先熟悉書本中的心法!

我學習了兩個月,就用書中dvd的教法去練。初初小腿痛,繼續每天跑10km-13km,堅持兩個星期,就開始不痛了,現在赤腳都可以跑13km(麻石板地),穿鞋跑30km,膝蓋和其他地方都不覺得痛!

maylam_running 發表於 2013-7-23 11:07:58

謝謝分享!useful^^

dustin33 發表於 2013-7-23 13:22:13

我都學緊呢個跑姿, 感覺輕腳左而且不其然加速同埋膝頭無痛,
不過要係一個長距離用呢個跑姿比較難。我覺得習慣問題。
因為Hamstring平時好少練到,就算去gym有部機練,我都好少玩。
頁: [1] 2
查看完整版本: 【徐國峰 - 姿勢跑法 Pose Running】

香港長跑網