little-fish 發表於 2013-6-7 19:31:26

tinospecial 發表於 2013-6-7 18:50 static/image/common/back.gif
我都想請教下,我自己跑開5-6km左右,都跑左半年,試過一次係街跑10k係54mins左右,但好難再快,試過用全速 ...

用8min/km , 由4km 開始per session , 一星期至少3次,不多於5次,每星期加500m,直到每次9km 為止,其間避免其他激烈運動,不過打後至少都應加入tempo, 提升一下轉換lactate 能力,那是你10km力量的來源.反正tempo 都唔辛苦。interval 唔鐘意可skip, 雖然會有點缺點,便是肌肉抗酸力較差,影響尾段爆seed 能力。

tinospecial 發表於 2013-6-7 19:44:14

Pepe 發表於 2013-6-7 19:23 static/image/common/back.gif
可先定下一個目標,例如:25分鐘內完成5k,然後以這個速度加長距離,試試看。當然要有適當的練習質量啦! ...

多謝師兄~其實25分鐘完成5K已經成功, 我試試再加快~!

tinospecial 發表於 2013-6-7 20:00:23

little-fish 發表於 2013-6-7 19:31 static/image/common/back.gif
用8min/km , 由4km 開始per session , 一星期至少3次,不多於5次,每星期加500m,直到每次9km 為止,其間 ...

即係用慢D既速度由4K慢慢加到9K??
8min/km對我來講有難度,幾乎=快步行了...

little-fish 發表於 2013-6-7 21:00:09

tinospecial 發表於 2013-6-7 20:00 static/image/common/back.gif
即係用慢D既速度由4K慢慢加到9K??
8min/km對我來講有難度,幾乎=快步行了...
唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近日天熱,週時用6分尾至7分半跑,你用8分好合理,其實我想叫你用9分的,但可能對你而言太難維持一個跑姿,先叫你用8min. 注意要全身盡量放鬆再放鬆,想一些開心事會有幫助。嘗試收細步幅,用較高的步頻,因這個會比較易傷,高步頻也助降低風險

tinospecial 發表於 2013-6-7 21:36:34

little-fish 發表於 2013-6-7 21:00 static/image/common/back.gif
唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近 ...

明白, 感謝師兄指教,我試試~!!!

JoJoYip 發表於 2013-6-7 23:09:32

little-fish 發表於 2013-6-7 19:19 static/image/common/back.gif
你知我利用心跳,但有否留意其實我是用10km 比賽速跑tempo, 心率只是作為微調(氣溫、身體狀態等),尤其 ...

如果我話interval係提升速度
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?

sam張 發表於 2013-6-7 23:30:47

JoJoYip 發表於 2013-6-7 10:09 static/image/common/back.gif
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?

睇下你點配合啦, 最緊要係練既目的清楚.

vlotau 發表於 2013-6-8 09:54:21

little-fish 發表於 2013-6-7 21:00 static/image/common/back.gif
唔識慢跑,又何來快跑,我直情有時行路(為要降低心率),很多世界級跑手都跑7min/km 平時。我43min ,近 ...

師兄,快我唔得,但呢種我得喎。

我 8mins/k, 可以維持2.5hrs=18-19K。

咁慢,其實有乜好呀?

keithlky 發表於 2013-6-8 12:13:47

vlotau 發表於 2013-6-8 09:54 static/image/common/back.gif

有乜好?
咪長跑長有囉

little-fish 發表於 2013-6-8 15:18:18

keithlky 發表於 2013-6-8 12:13 static/image/common/back.gif
有乜好?
咪長跑長有囉
我由50min/10km到45 那段那兩個月就係咁跑,師兄不懂便不要妄下判言,要快唔係只有死練乜tempo/interval 才可以(當然我也有練)。
http://duathlon.com/articles/1460/   可以改改no pain no gain 的舊方式。
這裡的前輩running 佐治在其日誌"㚏向太陽"也提及他是如何突破樽口位,也對不同出名的系統有一些介紹,各新人可以search 來睇睇

little-fish 發表於 2013-6-8 15:21:32

JoJoYip 發表於 2013-6-7 23:09 static/image/common/back.gif
Tempo係耐力
唔知會唔會有錯?
40分/100 的答案,不合格,就係因為你對這兩個一知半解,才有早前甚麼唔谷盡,tempo/interval 練唔到之言

little-fish 發表於 2013-6-8 15:39:03

vlotau 發表於 2013-6-8 09:54 static/image/common/back.gif

由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘這入門檻關口不足以構成問題。
第二:你每星期40km, 對10km 而言,一航已經足夠有餘,所以里數唔係問題(但係點跑、用乜感覺就全冇資料)

所以我認為問題出在你跑姿上居多,可能唔識放鬆/慳力,試改用高步頻的方式,起碼有83,ideal 90以上

little-fish 發表於 2013-6-8 15:44:32

little-fish 發表於 2013-6-8 15:39 static/image/common/back.gif
由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘 ...
即係建議你用兩三次課程,試一下與以往相同速度,但改用細細步

有時間便輕鬆玩這個 http://www.youtube.com/embed/Eit3pGym2Dg

bunbun 發表於 2013-6-8 16:52:08

根據呢度:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19880-1-1.html

你而家的pacing,
操interval的話
會建議呢個pacing:

keithlky 發表於 2013-6-8 16:54:37

little-fish 發表於 2013-6-8 15:18 static/image/common/back.gif
我由50min/10km到45 那段那兩個月就係咁跑,師兄不懂便不要妄下判言,要快唔係只有死練乜tempo/interval ...

你認為「長跑長有」唔岩?

對於Vlotau 既問題,一開始我話無環境因素,點答。
其次真係無見過佢本人,只係網上討論怎樣怎樣,最好見真人再從旁指點,或好似一些人落場跟師父正宗去學會比較正確及安全,體能差異,體質承受各人不同,要因應需要而調節訓練力度。有人可以谷,有人某些原因唔可以亂谷。

所以我就簡單回應vlotau, 佢話跑快跑慢有乜好?

我就以長跑網其一宗旨,至緊要「長跑長有」,就係要不計較時間快慢,跑步有益身心,「長跑長有」有何不妥?

bunbun 發表於 2013-6-8 17:11:35

https://www.longrun.hk/forum/thread-19760-1-1.html
關家良一「首先,先從慢慢跑開始。」

little-fish 發表於 2013-6-8 17:27:51

keithlky 發表於 2013-6-8 16:54 static/image/common/back.gif
你認為「長跑長有」唔岩?

對於Vlotau 既問題,一開始我話無環境因素,點答。

因為你簡單答人,所以我也簡單答你,你唔清楚練習慢跑的好處,又何止長跑長有?其用處我已post 比你,根本上慢跑是一切長跑的基礎

你Post 中所講,與我一開始已經要他比詳盡些資料有何分別?係啲人冇厘頭一味叫人練tempo/interval 之嘛,根本連個原因都未清楚。以我所見,多數跑友啲傷都係日積月累,overtraining 所至,所以我唔會一味叫人練衝刺。

keithlky 發表於 2013-6-8 22:45:43

little-fish 發表於 2013-6-8 17:27 static/image/common/back.gif
因為你簡單答人,所以我也簡單答你,你唔清楚練習慢跑的好處,又何止長跑長有?其用處我已post 比你,根本 ...
我再重申一次

「長跑長有」,快慢隨人,可必計較。

vlotau 發表於 2013-6-8 23:04:11

little-fish 發表於 2013-6-8 15:39 static/image/common/back.gif
由你提供的不完整資料睇,第一:你年齡、體重根本上唔係問題,大把人年齡大過你,仍可不斷進步,以60分鐘 ...

hi hi... 剛剛跑完,真係83:victory:

vlotau 發表於 2013-6-8 23:08:22

bunbun 發表於 2013-6-8 16:52 static/image/common/back.gif
根據呢度:
https://www.longrun.hk/forum/thread-19880-1-1.html

Thanks bunbun,

好可惜,我都唔係好明。

咁 70%-95%, 我應該點揀!?!?
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 10K 時間

香港長跑網